Doe het zelf: hoe bouw je een originele Klunker om tot een iconische e-bike?

Dit project moet het hart van elke fietsliefhebber sneller doen kloppen: in de zomer van 2023 riep de fietsfabrikant Leafcycles op tot de Klunker Custom Challenge. Het plan: een Leafcycles clunker omtoveren tot een iconisch one-of-a-kind stuk. Vanuit EMTB-oogpunt waren we vooral onder de indruk van een van de zelfgebouwde auto’s: een Klunker met elektrische aandrijving. We laten zien hoe het unieke stuk tot stand is gekomen – en hoe het opnieuw kan worden gemaakt.

Hoe een clunker om te bouwen tot een e-bike

Californië, midden jaren 70: Het zijn de pioniersdagen van het mountainbiken. Een paar hippies in de omgeving van Marin County duwden hun roestige oude strandcruisers de bergen op en schoten vervolgens terug over de stoffige brandwegen. Klassiek voor dit type fiets waren de volumineuze banden en vooral de centrale buis die in de hoofdframedriehoek was gemonteerd. De fietsen werden vaak aangepast met een motorcross- of BMX-stuur en trommelremmen om het rijgedrag wat beter controleerbaar te maken voor de helse rit bergafwaarts.

Kunker-fietsen zijn tegenwoordig cult, omdat ze het begin van de MTB-sport belichamen. Ze zijn representatief voor een tijd waarin onafhankelijkheid, vrijheid en individualiteit de tijdgeest vormden. Het merk Leafcycles heeft deze tijdgeest van toen opgepikt en riep op tot de officiële Klunker Custom Challenge in juli 2023.

Normaal gesproken is Leafcycles beter bekend om crossmotoren gemaakt van CroMo-staal, maar het assortiment van het in Augsburg gevestigde bedrijf omvat ook een iconische replica van de Klunker uit die tijd. Deze replica diende als basis voor de uitdaging. De opdracht: ze moesten een concept insturen om van de Leafcycles-clunker een iconisch uniek stuk te maken. Degenen die indruk maakten met hun concept, ontvingen een Klunker complete fiets tegen een voorkeursprijs – op voorwaarde dat ze werden omgebouwd volgens het ingediende concept.

Ook bandenfabrikant Maxxis nam deel aan de Klunker Challenge met een ontwerp. Hun eerste gedachte: het frame moet bewust worden voorzien van een roestig patina om de fiets een bepaalde vintage look te geven. Bovendien kozen ze voor een aandrijving met één versnelling – weinig technologie betekent immers weinig stress. Maar als het hier en daar in je knie knelt, zou je stiekem willen dat je wat meer gang had. Of anders: een steuntje in de rug! En juist op dat moment ontstond het idee om de Klunker om te bouwen tot een e-bike. Uiteraard zonder de iconische look van de fiets te verknoeien. Bovendien moet het geheel zo kosteneffectief mogelijk worden gedaan. Iedereen zou in staat moeten zijn om zo’n e-clunker tegen lage kosten en met een beetje handvaardigheid na te maken.

Marketingman Lukas Damm had de leiding over het project voor Maxxis. We wilden van hem weten hoe de Kunker-conversie concreet verliep:

De zoektocht naar de juiste aandrijving

De Keyde Water Bottle Battery BI360 levert 250 wattuur capaciteit.

Foto: Frank Heinrich / Mediengruppe Klambt

Voor Lukas was het duidelijk dat de motor zo klein mogelijk moest zijn. Tegelijkertijd rees de vraag hoe je een batterij zo stijlvol mogelijk kunt verbergen. Google moest helpen bij het beantwoorden van veel vragen, maar het ontnuchterende antwoord kwam snel: een achterwielnaafmotor die aan de eisen voldeed – goedkoop, 110 millimeter inbouwbreedte – was niet zo gemakkelijk te vinden. Uiteindelijk kwamen ze uit bij de Chinese e-motorfabrikant Keyde. Hij heeft niet alleen een voorwielnaafmotor in zijn assortiment, maar ook een accu-oplossing in de vorm van een roestvrijstalen drinkfles. De S100 frontmotor is extreem klein en produceert een vermogen van 250 watt. “Het bijzondere aan deze oplossing”, legt Lukas uit, “is dat de motor rechtstreeks op de accu is aangesloten. Het wordt bediend via Bluetooth. Een pulsgenerator op de crank stuurt een signaal naar de app zodra je trapt. De app regelt vervolgens het vermogen van de motor. Hierdoor is er geen bedieningseenheid op het stuur nodig.” Bijzonder belangrijk in het geval van de Kunker-ombouw: de cockpit blijft mooi schoon en netjes. Daarnaast heeft de motor een 6-gaats bevestiging voor remschijven, waardoor het mogelijk was om een schijfrem op het voorwiel te monteren.

Lees ook:   mountainbike 24 inch zwart

De keuze van de componenten

De fiets en alle onderdelen van de elektromotor kwamen als eerste aan. Toen kwam de kwestie van het schilderwerk en de uitrusting met componenten om de e-bike clunker compleet te maken. “Bovenal was het voor ons belangrijk om het project met een zo laag mogelijk budget te realiseren en tegelijkertijd de clunker er cool uit te laten zien zonder enig verlies van functionaliteit te hoeven accepteren”, zegt Lukas. Het motto was: “Kijk altijd eerst naar de vervuilde locatie of klachtenbus voordat u iets bestelt. Misschien kan het ene of het andere deel nog uit de vuilnisbak worden gered.” Veel motorrijders die met een klein budget een fiets willen bouwen, zouden waarschijnlijk een vergelijkbare aanpak volgen – eerst in hun eigen kruipbak kijken, dan op Ebay of op de dichtstbijzijnde fietsvlooienmarkt.

Geen juweeltje: de absoluut bereden BMX-crank. Mooie look: het District 8 kettingblad met gouden YBN ketting.
Foto: Frank Heinrich / Mediengruppe Klambt

Het is tijd om tot de kern van de zaak te komen – de conversie kan beginnen

De verf moet eraf: wat de goedkope beits uit de bouwmarkt niet kon, deed een Flex met een gevlochten staalborstel wel.Foto: Frank Heinrich / Mediengruppe KlambtDe verf moet eraf: wat de goedkope beits uit de bouwmarkt niet kon, deed een Flex met een gevlochten staalborstel wel.

Wat past er beter bij een echte lompe fiets dan de rustieke uitstraling van blank staal? Maar daarvoor moesten eerst de blanke lak en de fosfaatkit worden verwijderd. De goedkoopste beits van het Bauhaus zou het lukken – maar verre van dat. Ondanks dat het volgens plan was aangebracht, wilde de verf niet zo snel opgeven. “Om de een of andere reden,” zegt Lukas, “veranderden de beits, blanke lak en fosfaatcoating in een taaie, kleverige massa die maar niet van het frame wilde komen. Na een paar dagen drogen werden zware kanonnen tevoorschijn gehaald: het Kunker-frame werd met Flex met een gevlochten staalborstel tot op het blanke staal geschuurd. Wat naar voren kwam, was de look die de uiteindelijke fiets moest hebben.

De volgende stap: het rijgen van de wielen. “Ook al heeft hij iets Messi-achtigs”, grapt Lukas, “privé moest ik soms oude wielen uitspugen en de spaken netjes sorteren op lengte.” Ook al is de kans op hergebruik waarschijnlijk bijna nul, in dit geval bleek bunkeren een jackpot te zijn. “Ik had eigenlijk alle spaaklengtes die ik nodig had.” Daarnaast waren er ook oude gebruikte Kartell platformpedalen, een paar BMX-cranks, een gebruikte kettingbladbevestiging inclusief kettingblad, een nooit eerder gebruikte Dirty Steel BMX-prototypepen en een gebruikte remschijf. Zelfs de remhendel, remklauw en de handvatten lagen nog in het lager. Allemaal onderdelen die nooit meer terug in de verkoop zouden zijn gekomen.

Lees ook:   koga mountainbike

“Wel, als bedrijf in het fietssegment zit je in veel gevallen aan de bron”, geeft Lukas toe. “En natuurlijk kwamen de banden uit eigen voorraad. De enige twee onderdelen die we moesten kopen waren het Brooks B17 zadel en de gouden ketting. Op sommige plekken moet je gewoon een oogje dichtknijpen en overnames doen.”

Vrij one-of-a-kind stuk: De conversie naar een cult Klunker one-of-a-kind komt op ongeveer 850 euro met veel gebruikte onderdelen. | Frank Heinrich / Mediengruppe KlambtVrij one-of-a-kind stuk: De conversie naar een cult Klunker one-of-a-kind komt op ongeveer 850 euro met veel gebruikte onderdelen. | Frank Heinrich / Mediengruppe Klambt

Hoeveel kost het?

Tot slot de vraag: Hoeveel zou het kosten om zo’n clunker om te bouwen tot een e-bike als je zo min mogelijk wilt investeren? In dit specifieke geval was het wat ingewikkelder met de motor. Als u een aanvraag doet op de Keyde-website, ontvangt u een offerte die in de loop van de week wordt bijgewerkt, aangezien de prijzen daar gekoppeld zijn aan de Amerikaanse dollar. Indien goederen niet voorradig zijn, zorgt Keyde voor de invoer, inklaring en levering aan de klant. De volgende onderdelenUrden gebruikt voor de conversie:

  • S100 voormotor met Bluetooth: $ 249
  • BI3607-batterij: $ 279
  • BBC 1T1-kabel: $ 12
  • Pedaal sensor: $ 39
  • BTB140 BT-knop: $ 29
  • Totaal: 608,- USD plus invoer, douane en verzending

Om maar eens een realistisch getal in de kamer te gooien: voor ongeveer 850 EUR staat deze motorset thuis op tafel. Ten tijde van de Klunker Custom Challenge kostte de Klunker tussen de 599 en 739 EUR. Normaal gesproken kun je de Klunker met deze minimale set al ombouwen tot een e-bike, maar wij zouden zeker een schijfrem voor aanraden. Geschatte kosten ca. 30,- EUR. De kosten van een op maat gemaakte clunker met elektrische aandrijving liggen dus rond de 1500 EUR (minimale versie). De rest hangt af van welke andere componenten u installeert.