26 inch leeft! De Canyon Stitched 720 Slopestyle Full Suspension Review

Als volledige slopestyle is de Canyon Stitched 720 een zeldzame verschijning. In het bikepark springen de meeste bezoekers over de sprongen op hun enduro- en freeride-fullys. In het skatepark, op onverharde lijnen en op de pumptrack domineren crossmotoren met een stijve staart. Het lijkt erop dat de hoogtijdagen van slopestyle-specialisten voorbij zijn.

Wil de volledig geveerde Stitched nog bestaansrecht hebben onder deze zware concurrentie, dan moet hij al een duidelijke meerwaarde bieden. We joegen de slopestyle full suspension van het postorderbedrijf Koblenz door bermen, over sprongen en drops. We wilden weten of de tool van Tomas Lemoine ook interessant is voor gewone stervelingen. Waar komt de Canyon Stitched 720 het beste tot zijn recht?

Tomas Lemoine op de Canyon Stitched 720 op snelheid en stijl Crankworx Rotorua 2023.Foto: Graeme Murray / Red BullTomas Lemoine op de Canyon Stitched 720 op snelheid en stijl Crankworx Rotorua 2023.

Technische specificaties van de Canyon Stiched 720 (2023)

 • Prijs / Distributiekanaal: 1999 Euro / verzender
 • Wielmaat: 26″
 • Framematen: M (one size)
 • Materiaal: Aluminium
 • Breedte stuur: 780 mm
 • Lengte steel: 40 mm
 • Verplaatsing: 100 mm / 100 mm
 • Gewicht complete fiets: 13,02 kg
 • Vertaling: 30:11

Qua silhouet en geometrie lijkt de Canyon Stitched 720 sterk op een klassieke crossmotor.Foto: Jan TimmermannQua silhouet en geometrie lijkt de Canyon Stitched 720 sterk op een klassieke crossmotor.

Uitrusting

 • Voorvork: Rockshox Pike DJ
 • Krukas: Truvativ Descendant
 • Wielen: Canyon Stitched / DT Swiss 533D
 • Banden: Maxxis DTH, 26 x 2.3″
 • Remsysteem / schijfmaat: Sram Level TL / 160 mm

Voor 1999 euro stopt Canyon de dure Rockshox Pike DJ in de voorkant van de Stitched 720. Een goede keuze: de demping werkt uitstekend bij slopestyle-gebruik.Foto: Jan TimmermannVoor 1999 euro stopt Canyon de dure Rockshox Pike DJ in de voorkant van de Stitched 720. Een goede keuze: de demping werkt uitstekend bij slopestyle-gebruik.

Meetkunde

 • Bereik: 425 mm
 • Stapel: 558 mm
 • Hoek balhoofd: 69,4°
 • Lengte liggende achtervork: 402 mm
 • Zitbuis: 340 mm
 • Balhoofdbuis: 118 mm
 • Hoogte trapas: 326 mm
 • Wielbasis: 1082 mm

De kinematica van de achterwielophanging van de Canyon Stitched 720 is typisch voor een helling en is ontworpen om extreem progressief te zijn.Foto: Jan TimmermannDe kinematica van de achterwielophanging van de Canyon Stitched 720 is typisch voor een helling en is ontworpen om extreem progressief te zijn.

Beoordeel Canyon Stiched 720

Staand: Alle borden op Slopestyle!

Het silhouet van de Canyon Stitched 720 lijkt opvallend veel op een crossmotor met een ongeveerde achterkant – en met een goede reden: slopestylers hebben compacte framevormen nodig om zoveel mogelijk bewegingsvrijheid op de fiets te hebben voor tricks. De geometriegegevens zijn ook vergelijkbaar met de kandidaten van onze crossmotorgroepstest hier: >> Review: 7 crossmotoren en een touring hardtail op de pumptrack <<

Het draaipunt van de achterste driehoek ligt op hetzelfde niveau als de trapas. Dit elimineert de noodzaak van een kettingspanner in de single-speed setup.Foto: Jan TimmermannHet draaipunt van de achterste driehoek ligt op hetzelfde niveau als de trapas. Dit elimineert de noodzaak van een kettingspanner in de single-speed setup.

Het is ook fijn dat Canyon vertrouwt op een echte single-speed naaf met een schroefas. In tegenstelling tot veelgebruikte speciale oplossingen met omvormers met één snelheid, schept dit vertrouwen in de duurzaamheid van de constructie.

Op de single-speed naaf met schroefas van de Canyon Stitched 720 zit een klein tandwiel met elf tanden.Foto: Jan TimmermannOp de single-speed naaf met schroefas van de Canyon Stitched 720 zit een klein tandwiel met elf tanden.

Over constructie gesproken, omdat de schokdemper over de gedeelde zitbuis loopt, is het verstelbereik van de zadelpen beperkt. De steun kan niet volledig uit de fabriek worden verzonken. Als je de ruimte boven de fiets wilt maximaliseren, moet je naar de zaag grijpen.

Het zadel is niet te dun en niet te dik en heeft een fatsoenlijk klemoppervlak voor professionele trucs, zoals suicide nohanders of barspins. Uit de doos voegt Canyon een mechanische voorrem toe aan de hydraulische achterrem. De meeste slopestylers zullen ze onmiddellijk verwijderen. Afhankelijk van de rijervaring en de route is dit detail echter “nice to have”.

Canyon monteert af fabriek een zwakke mechanische schijfrem aan de voorkant. Om het te verwijderen, moet de linkerhandgreep worden verwijderd. Vervelend zonder schroefgrepen!Foto: Jan TimmermannCanyon monteert af fabriek een zwakke mechanische schijfrem aan de voorkant. Om het te verwijderen, moet de linkerhandgreep worden verwijderd. Vervelend zonder schroefgrepen!

Op de pumptrack: Dirtbike Plus

De eerste praktische indruk van de Canyon Stitched 720 op de pumptrack: verbazingwekkend goed! Je merkt meteen dat de afzender ondanks de achtervering toch de geometriegegevens van een crossmotor heeft weten te bemachtigen. Tegelijkertijd is de slopestyle volledig mooi in balans, beweegt hij behendig door krappe bochten en ontbreekt het hem niet aan soepelheid, zelfs niet bij hoge snelheden.

En er is nog iets dat meteen opvalt: de gedempte achterkant valt duidelijk op, maar de kinematica is zeer progressief. Dit betekent dat er nauwelijks energie wordt verspild in het chassis bij het duwen over golven. Het optreden van de Rockshox Pike DJ past ook goed bij het progressieve gedrag van de achterste driehoek. Op de pumptrack biedt hij te allen tijde een goede portie ondersteuning zonder feedback van de grond te missen.

Direct uit de verzenddoos is de Pivotal zadelpen van de Canyon Stitched 720 te lang om volledig in het frame weg te zakken.Foto: Jan TimmermannDirect uit de verzenddoos is de Pivotal zadelpen van de Canyon Stitched 720 te lang om volledig in het frame weg te zakken.

Qua energieverlies valt het hoge gewicht van de Canyon Stitched 720 meer op dan de vering. Met meer dan 13 kilo is dit vergelijkbaar met de 29-inch Hardtail Cube Reaction, die we ook op een pumptrack hebben getest – hoewel de allround hardtail met versnellingen wordt geleverd en 600 euro goedkoper is.

Over het algemeen zullen pumptrack-motorrijders sneller zonder stoom komen te zitten met de Stitched 720 dan met een crossmotor. De brede Maxxis DTH-banden bieden comfortabele demping en rollen extreem snel. Vooral in vochtige omstandigheden op een onverharde pumptrack bereiken ze echter al vroeg hun grenzen.

Op droge dagen is de Maxxis DTH een geweldige keuze voor dirt jumps, pumptracks en skateparken. Ze kunnen echter niet goed tegen vocht.Foto: Jan TimmermannOp droge dagen is de Maxxis DTH een geweldige keuze voor dirt jumps, pumptracks en skateparken. Ze kunnen echter niet goed tegen vocht.

Over sprongen: Slopestyle kan niet worden gedood

Op onverharde lijnen voelt de Canyon Stitched 720 zich helemaal thuis.Foto: Jan TimmermannOp onverharde lijnen voelt de Canyon Stitched 720 zich helemaal thuis.

Niet te lang en niet te kort, de volledig geveerde fiets is goed in de lucht. Als een crossmotor te direct, te filigraan voor je is, kun je profiteren van de hogere fouttolerantie van de Canyon Stitched 720. Bij het hanteren van sprongen raakt de slopestyle full suspension van de shipper precies de sweet spot van controle en demping.

Op ramkoers: het extreem brede stuur van de Canyon Stitched 720 botst met de zadelneus wanneer de zadelpen niet wordt ingekort.Foto: Jan TimmermannOp ramkoers: het extreem brede stuur van de Canyon Stitched 720 botst met de zadelneus wanneer de zadelpen niet wordt ingekort.

Het in Koblenz gevestigde bedrijf kiest voor een vrij harde verhouding met één snelheid van 30 tot elf tanden, wat het gemakkelijker maakt om naar boven te rennen voor grote sprongen, maar een beetje overweldigend kan zijn voor beginners op onverharde sprongen. Wees voorzichtig met trucs: na een bocht van 90 graden botst het lange stuur van 780 millimeter tegen het zadel, dat niet volledig kan worden neergelaten vanuit de fabriek. Ons advies: kort de zadelpen en het stuur in! De dikke handvatten in de stijl van de legendarische Odi Longneck liggen goed in de hand bij de Canyon Stitched 720.

Langwerpige gaten zorgen voor een ideale positionering van de achterremklauw bij het opnieuw spannen van de ketting.Foto: Jan TimmermannLangwerpige gaten zorgen voor een ideale positionering van de achterremklauw bij het opnieuw spannen van de ketting.

Straat en skatepark: verbazingwekkend goed

Bij een bezoek aan het skatepark en straatbedriegers kun je meestal punten scoren met bijzonder directe, speelse fietsen – zelfs BMX-fietsen met hun 20-inch wielen, bijvoorbeeld. Het is dus verrassend dat de Canyon Stitched 720 niet misstaat als volledige vering in het skatepark. Integendeel! Dankzij de compacte liggende achtervorken en het aangenaam hoge front is de Canyon een echte handwerkmachine. Bunnyhops zijn een fluitje van een cent en de extra reserves aan de achterkant maken de fiets ideaal voor snelle runs en harde schokken. Liptricks, fakies en twists in het platte zijn even wennen en vooral wat meer kracht door het gewicht, maar dan werken ze ook verrassend goed met de Stitched 720. De zwakke voorrem is nauwelijks bruikbaar voor trucs.

De slopestyle full suspension van Canyon presteert ook verrassend goed in skatepark trickery.Foto: Jan TimmermannDe slopestyle full suspension van Canyon presteert ook verrassend goed in skatepark trickery.

Conclusie over de Canyon Stiched 720 Slopestyle Volledig Review

De Canyon Stitched 720 bewijst dat het slopestyle fully-concept nog steeds bestaansrecht heeft. Alles loopt een beetje soepeler, vloeiender met de progressieve volledig geveerde fiets dan met een klassieke crossmotor. Van pumptrack tot dirt jumps tot skatepark, de Canyon combineert speelsheid met reserves. In bekwame handen heeft de Stitched 720 het potentieel om een absolute hoogvlieger te worden. Alleen het iets te hoge gewicht van de standaarduitrusting vertroebelt het verder zeer goede beeld. – Jan Timmermann, redacteur BIKE-test

BIKE-testredacteur Jan Timmermann.Foto: Miha MatavzBIKE-testredacteur Jan Timmermann.

Met uitsterven bedreigd: Slopestyle volledig geveerde fietsen

Het is verbazingwekkend hoe weinig slopestyle volledig geveerde fietsen in de loop der jaren op de markt hebben kunnen overleven. Een tijdlang hadden veel fabrikanten een kleine 26-inch volledige vering voor dirt jumps en trick vuurwerk in hun assortiment. Inmiddels is het aanbod flink geslonken. Voor 2021 heeft Specialized zijn P.Slope Fully van de Europese markt gehaald. Ook de Transition Triple is van het toneel verdwenen. Hoewel freeride-legende Kyle Strait nog steeds van tijd tot tijd te zien is op een Commencal Absolut SX, is de slopestyle-fiets niet meer te koop. De Hyper Slopestyle Fully, ontwikkeld door Cam Zink, werd niet eens in Duitsland gelanceerd. Nog steeds up-to-date, maar ook niet verkrijgbaar in dit land, is de Polygon Trid ZZ.

Lees ook:   Nieuwe Ibis Bike DV9: een veelzijdige carbon hardtail voor alle gelegenheden

Gevonden in de fotobox van BIKE-redacteur Jan Timmermann: A Corsair König slopestyle fully, vintage circa 2013.Foto: Jan TimmermannGevonden in de fotobox van BIKE-redacteur Jan Timmermann: A Corsair König slopestyle fully, vintage circa 2013.

Met een veerweg van 140 millimeter was de Corsair König voorbereid op bijzonder zware slopestyle-parcoursen. Een solide frame en het draaipunt in de trapas, waarvoor geen kettingspanner nodig was voor de single-speed setup, brachten de koning veel fans. In de tussentijd bouwt Corsair geen fietsen meer. Morpheus is ook verdwenen van de slopestyle bike markt. Trick machine Anthony Messere zorgde ooit voor opschudding op de Morpheus Vimana Slope Fully. De frames van Morpheus zijn nog steeds zeer gewild op de tweedehandsmarkt vanwege hun verschuifbare asplaten op de uitvaleinden en chique geanodiseerde kleuren, maar zijn moeilijk te krijgen in Duitsland. Ook de Intense Slopestyle SS en de Mongoose Nugget zijn al lange tijd niet meer te koop.

Anthony Messere op een Morpheus Vimana helling op de 26Trix 2014.Foto: Bartek WolinskiAnthony Messere op een Morpheus Vimana helling op de 26Trix 2014.

Toen Merida nog een eigen divisie voor freeride-fietsen had onder de naam “United Merida Freeriders” (UMF), had de industriegigant met de UMF Freddy Slope ook een slopestyle full suspension fiets. Ten tijde van grote freeride-films, zoals New World Disorder, vloog slopestyler Paul Basagoitia nog door de lucht op de Kona Bass. Kona is sindsdien gestopt met de productie van slopestyle volledig geveerde fietsen. De GT Distortion waar Amir Kabbani ooit op reed, is niet meer te koop. Hetzelfde geldt voor de Nukeproof Rook. Ook in Duitsland is de golf van volledig geveerde trickbikes weggeëbd. Onooka Industries is van de markt verdwenen, YT heeft Play geschrapt, Nicolai bouwt de Ufo DS niet meer en Bergamont heeft allang afscheid genomen van de wijk Slope. Zowel de Rose Jester als de Bulls Wild Ace waren maar kort leverbaar en ook de Solid Flair is verleden tijd.

Merk noch model bestaat nog: De UMF Feddy Slope uit 2010.Foto: UMFMerk noch model bestaat nog: De UMF Feddy Slope uit 2010.

Vooruitzichten: Welke slopestyle fullys zijn er nog?

Dus welke andere slopestyle full-suspension fietsen zijn er naast de Canyon Stitched 720? Sterker nog, velen zijn dat niet. Trek biedt zijn Slopestyler Ticket S alleen aan als frameset. Met 1999 euro moet je echter hetzelfde bedrag betalen als Canyon voor de complete fiets. Met de Dartmoor Shine kom je veel goedkoper weg. Blijkbaar gelooft men in Polen nog steeds volledig in slopestyle, want de nationale collega’s van NS Bikes hebben met de Soda Slope ook een bijbehorende frameset in de aanbieding. Een model genaamd de Siren is verkrijgbaar onder het label Radio Bike Co., waarvan het frame opvallend veel lijkt op de oude vorm van de Dartmoor Shine. Het schijnt dat je in Amerika ook een frameset van de iconische Blackmarket Killswitch kunt kopen.

De Canyon Stitched 720 is een van de laatste moderne slopestyle full-suspension fietsen.Foto: Jan TimmermannDe Canyon Stitched 720 is een van de laatste moderne slopestyle full-suspension fietsen.