Fietskettingolie: 14 milieuvriendelijke smeermiddelen op de proef gesteld

Foutcorrectie: We hebben twee fouten gemaakt bij de evaluatie van de smeermiddelen in onze gedrukte editie BIKE 5/23. Hoewel er niets verandert aan het eindcijfer, willen we de onjuiste gegevens hieronder graag corrigeren.

Bij de BIKE-uitspraak Heel goed En de score van 46 verandert echter niet. Zoals vermeld in de test, is de organische kettingolie van Danico een zeer goed bio-smeermiddel met een goede smering en een bijzonder hoge corrosiebescherming. Ook qua wegligging wist de Ketten Kaiser te overtuigen met een goede dosering en een handige fles.

Eén druppel aardolie kan 600 tot 1000 liter water vervuilen. Wij motorrijders moeten daarom opnieuw nadenken en milieuvriendelijke smeermiddelen gebruiken voor de fietsketting.

Wanneer de kettingzaag zich een weg baant door het kreupelhout, wordt de ketting bijna altijd gesmeerd door milieuvriendelijke olie. Al in 2003 was het aandeel biologische kettingzaagoliën op de markt meer dan 80 procent. Wanneer motorrijders door het bos frezen, loopt hun ketting meestal soepeler en stiller, maar veel te zelden op een smeerfilm van biologische olie. Het assortiment milieuvriendelijke fietskettingoliën groeit, maar slechts langzaam. We hebben 14 smeermiddelen getest die als “biologisch” worden geadverteerd.

Table of Contents

We hebben deze 14 biologische ketenoliën getest:

(Klik hier om naar de individuele evaluatie te gaan)

Deze onderwerpen zijn te vinden in de test van organische ketenoliën:

Test van milieuvriendelijke smeermiddelen

Interview met Stefan Mitterer, managing director bij OELCHECK GmbH

De testresultaten van de 14 ketenoliën

Test van milieuvriendelijke fietskettingoliën

De term biologisch is net zo rekbaar als kauwgom en niet elke olie bevat er genoeg van. Producten die gemakkelijk biologisch afbreekbaar zijn – en dat is de basiseis waaraan een modern bio-smeermiddel moet voldoen – zijn producten die uiterlijk na 28 dagen tot minstens 60 procent worden afgebroken. De OESO 301-testnorm is ook een essentiële basis voor de toekenning
erkende milieukeuren zoals de EU-milieukeur of de Blauwe Engel. Niet alle producten in de test voldoen aan deze eisen. De organische ketenolie van Wash ‘n’ Roll bestaat bijvoorbeeld grotendeels uit witte olie, een product gemaakt van aardolie dat Pedro’s Go! ook. Beide zijn niet gemakkelijk biologisch afbreekbaar en volgens de huidige
Bekijk ook niet klimaatvriendelijk. Daarom hebben we besloten dat ze in de test zouden lopen zonder eindrangschikking.

Een speciaal geval is de olie van Motorex. Hoewel het het OESO 301-zegel draagt, is het gebaseerd op PAO en minerale olie, zoals de fabrikant op verzoek informeert. Polyalfaolefinen (PAO) worden geadverteerd als biologisch afbreekbaar, maar in principe zijn ze ook gemaakt van aardolie. Hun maximale biologische afbreekbaarheid is slechts 30 procent. De rest blijft jarenlang in de grond zitten.

De overige kandidaten in de smeermiddelentest vertrouwen niet alleen op milieuvriendelijke grondstoffen in hun samenstelling, maar gebruiken in sommige gevallen ook gerecyclede materialen voor druppelflessen en etiketten – een grote stap in de goede richting. Het belangrijkste argument voor motorrijders om in de toekomst op bio-smeermiddelen te vertrouwen, zijn echter de resultaten van onze uitgebreide test: de beste biologische producten smeren minstens zo goed als de winnaars van onze laatste vergelijking in 2020 – en, een kleine zijslag voor de bosbouwfractie, ook aanzienlijk beter dan kettingzaagolie.

Wat is biologisch?

De term biologisch is niet beschermd. Alleen omdat een product wordt aangeprezen als milieuvriendelijk, betekent nog niet dat het veilig is.

Dit is wat de norm zegt – OESO 301 (A-F)

Een smeermiddel is minder gevaarlijk voor het milieu als het in korte tijd biologisch afbreekbaar is wanneer de bodem verontreinigd is. Om dit te doen, moet het smeermiddel worden geoxideerd met zuurstof met behulp van water en bacteriën om CO2, water en
Biomassa. Volgens OESO 301 (A-F) moet het smeermiddel binnen 28 dagen tot ten minste 60 procent worden afgebroken om als gemakkelijk biologisch afbreekbaar te worden beschouwd.

De verschillende basisoliën

Als het gaat om basisoliën wordt onderscheid gemaakt tussen minerale oliën, synthetische oliën en plantaardige oliën. Synthetische oliën kunnen zowel op minerale oliebasis als op plantaardige basis worden geproduceerd. Synthetische oliën van fossiele oorsprong zijn NIET gemakkelijk biologisch afbreekbaar volgens de huidige stand van de techniek. Minerale oliën op zich niet. Toch worden witte oliën bijvoorbeeld onder de term biologisch op de markt gebracht. Voor meer informatie over de samenstelling van een kettingolie kunnen eindklanten ook de betreffende SiBekijk het gezondheidsinformatieblad van de fabrikant.

Milieuvriendelijk

Natuurlijk, om het “organische” zegel te verdienen, moet een Fahrrd-kettingolie gemakkelijk biologisch afbreekbaar zijn volgens OESO 301. Bovendien mag het geen kleurstoffen en geurstoffen bevatten en onschadelijk zijn voor de natuur. Vanuit het oogpunt van duurzaamheid moeten de verpakking en het etiket gemaakt zijn van een gerecycled materiaal, d.w.z. gerecycled plastic. Ook navulcontainers of navulstations bij fietsdealers dragen bij aan de bescherming van het milieu en het vermijden van plastic afval.

Zo test BIKE

1 Smering

In het laboratorium van Bremer & Leguil, de fabrikant van tegengif, hebben we alle smeermiddelen laten testen op een Optimol SRV5 testmachine. De wrijvingscoëfficiënt, smeercoëfficiënt en slijtage worden bepaald in overeenstemming met DIN. Een kogel oscilleert bij 30 °C onder 300 N-belasting gedurende 60 minuten op een testschijf waarop het smeermiddel wordt aangebracht. Bij sloop (smeerfilmscheur) werd het proces herhaald.

In de SRV5-testmachine worden alle smeermiddelen getest op wrijvingscoëfficiënt, smeereffect en slijtage.Foto: Stefan Frey

In de SRV5-testmachine worden alle smeermiddelen getest op wrijvingscoëfficiënt, smeereffect en slijtage.

2 Kruipvermogen

Een bepaalde hoeveelheid smeermiddel wordt aangebracht op de rand van twee ontvette glasplaten die enigszins van elkaar zijn verschoven. Door capillaire kracht beweegt het smeermiddel gedurende 15 minuten tussen de platen. We brachten de bevochtigde oppervlakken over op papier van 95 g/m² en wogen de stukken.

De grootte en diepte van het versleten gebied worden bepaald met behulp van een zeer gevoelige sonde.Foto: Stefan Frey

De grootte en diepte van het versleten gebied worden bepaald met behulp van een zeer gevoelige sonde.

3 Corrosiebescherming

In het laboratorium van Bremer & Leguil werden cilindrische testmonsters van staal gedurende 24 uur ondergedompeld in een mengsel van 300 ml van de te testen olie en 30 ml 0,5 procent NaCl-oplossing volgens DIN ISO 7120. De resulterende roest werd weggeveegd en de gecorrodeerde oppervlakken werden geclassificeerd door visuele inspectie.

5 Behandeling van smeermiddelen

Verschillende proefpersonen evalueerden de praktische hantering bij het aanbrengen van de smeermiddelen. De producten en verpakkingen verschillen sterk van elkaar. Er waren goede oordelen voor een aangepaste viscositeit, die de druppels stabiel op de ketting raakt en ze op een gecontroleerde manier laat binnensijpelen, dunwandige flessen die een goede dosering met lage vingerdruk mogelijk maken, of druppeldoppen met een lange tuit en kleine uitlaatopening, waardoor de druppelafgifte fijn controleerbaar is.

Lees ook deze artikelen over het onderwerp smeermiddelen:

>> Ride Green – Ecologische smeermiddelen “made in Germany” <<

>> 20 kettingoliën en smeermiddelen voor MTB in de grote test<<

>> Welk smeermiddel hoort waar <<

Interview met Stefan Mitterer, managing director bij OELCHECK GmbH

Breng altijd alleen de benodigde hoeveelheid glijmiddel aan en “smeer” de ketting niet te veel!

Stefan Mitterer, Managing Director Technology/Service/Sales bij OELCHECK GmbHFoto: Fabrikant

Stefan Mitterer, Managing Director Technology/Service/Sales bij OELCHECK GmbH

FIETS: Zijn biologische ketenoliën volledig onschadelijk voor het milieu?

Stefan Mitterer: Nee. De officiële tests voor afbreekbaarheid (bijv. OESO, CEC) zijn niet bedoeld als een gratis pas. In gevallen zoals slangbreuken op machines of verlies van smering (ketting, kettingzaag), zijn deze beter afbreekbaar in het milieu, maar mogen ze niet in grote hoeveelheden in de bodem of het water terechtkomen. Als dit gebeurt, worden tegenmaatregelen, zoals het opgraven van de grond, uitgevoerd. Momenteel overweegt de industrie om de tests voor de afbreekbaarheid van smeermiddelen verder te verbeteren.

Zijn attributen zoals Labelvrij of vrij van gevaarlijke stoffen Kenmerken van een biologisch product?

Nee, vrij van gevaarlijke stoffen betekent niet automatisch onschadelijk voor het milieu. Zelfs biologisch afbreekbaar betekent niet ongevaarlijk voor de Umwelt of
Wezen. Etiketvrij betekent eenvoudigweg dat toxicologische tests een bepaalde drempelwaarde niet hebben overschreden en dat er daarom geen gevarensymbool op het product vereist is.

Van sommige ketenoliën is bewezen dat ze voor een groot deel uit witte olie bestaan en nog steeds biologisch worden verklaard.

Aangezien de term biologisch in dit verband niet wordt beschermd, moet worden nagegaan of de claim “biologisch” vergezeld gaat van een overeenkomstige test of dat aan een officiële norm wordt voldaan (onderzoek van het etiket, gegevensblad). Anders kunnen alleen marketinggerelateerde redenen niet worden uitgesloten.

Hoe moet de biologische afbreekbaarheid van polyalfaolefinen (PAO) worden beoordeeld?

Er zijn smeermiddelen die op PAO zijn gebaseerd en voldoen aan afbreekbaarheidstests. Maar ook hier is dit niet hetzelfde als “onschadelijk voor het milieu”.

In de test presteren veel van de biologische producten erg goed. Zijn er nadelen ten opzichte van minerale oliën?

Afhankelijk van de structuur van het smeermiddel hebben zogenaamde bio-smeermiddelen meer kans op harsvorming en zijn ze in de industrie vaak duurder dan klassieke minerale oliën. Vanwege de structuur naar milieuvriendelijkheid, hebben de oliën de neiging om gevoeliger te zijn voor degradatiereacties. Deze kunnen ook van de ketting lopen en vervolgens leiden tot harsvorming. Maar, zoals vermeld in de vraag, bieden de bio-smeermiddelen vaak ook technische voordelen.

De resultaten van de olietest met grote kettingen

Antidotum kettingolie

Laboratorium: Voorbeeldige smering en acceptabele corrosiebescherming, aangename viscositeit, maar lage kruip.

Praktijk: Fijn gedoseerd door romige consistentie. De handige, stevige fles knijpt een beetje hard. Dop met kinderslot. Geen navuloptie en relatief duur.

Antidotum kettingolieFoto: Stefan Frey

Antidotum kettingolie

Informatie over de antidotum kettingolie

 • Prijs: 8,95 Euro
 • Prijs per 100 ml 17,90 Euro
 • Beschikbare containers: Vloeistof, 50 m

Beoordeling Antidote Chain Oil

 • Milieuvriendelijkheid: 9 van de 10 punten
 • Smering (50%): 10 van de 10 punten
 • Kruip (20%): 4 van de 10 punten
 • Corrosiebescherming (15%): 7 van de 10 punten
 • Handling (15%): 9 van de 10 punten

BIKE rating*: 51 punten Ik zeer goed

Atlantische biologische ketenolie

Laboratorium: Matige slijtagebescherming en lage corrosiebescherming, solide en aanhoudende smeerprestaties bij lage krachten.

Praktijk: Handige fles met een fijne tuit, makkelijk in te drukken en netjes en selectief aan te brengen. Een beetje plakkerig. Inmiddels verkrijgbaar met gerecyclede verpakkingen.

Atlantische biologische ketenolieFoto: Stefan Frey

Atlantische biologische ketenolie

Informatie over Atlantische biologische ketenolie

 • Prijs: 4,90 Euro >> hier verkrijgbaar*
 • Prijs per 100 ml: 9,80 Euro
 • Beschikbare verpakkingen: Vloeistof, 50 ml

Beoordeel Atlantic Organic Chain Oil

 • Milieuvriendelijkheid: 9 van de 10 punten
 • Smering (50%): 7 van de 10 punten
 • Kruip (20%): 5 van de 10 punten
 • Corrosiebescherming (15%): 4 van de 10 punten
 • Handling (15%): 10 van de 10 punten

BIKE rating*: 41 punten I good

Danico Biotech Ketens Kaiser

Laboratorium: Glijmiddel op basis van zonnebloemolie. In het midden van het veld voor wrijving en slijtage, overtuigend voor corrosiebescherming. Hoge viscositeit met matig kruipgedrag.

Praktijk: Zeer fijn aan te brengen en niet te plakkerig. Verpakkingen met een laag gerecycled gehalte, navulbaar bij de retailer.

Danico Biotech Ketens KaiserFoto: Stefan Frey

Danico Biotech Ketens Kaiser

Informatie over de Danico Biotech Ketten Kaiser

 • Prijs: 33,20 Euro
 • Prijs per 100 ml: 33,20 Euro
 • Beschikbare verpakkingen: Vloeistof, 100 ml

Beoordeel Danico Biotech Chains Kaiser

 • Milieuduurzaamheid: 10 van de 10 punten
 • Smering (50%): 7 van de 10 punten
 • Kruip (20%): 4 van de 10 punten
 • Corrosiebescherming (15%): 10 van de 10 punten
 • Handling (15%): 10 van de 10 punten

BIKE rating*: 46 punten Ik zeer goed

Verklaring over de Danaico Biotech Chain Kaiser door Stefan Frey, BIKE-testredacteur:

Wie had gedacht dat het sap van de zonnebloem de ketting zo goed zou maken?Is het een schande? In ieder geval wordt kettingolie op basis van minerale olie niet meer gebruikt op mijn fiets.

Stefan Frey, BIKE test redacteurFoto: Stefan Frey

Stefan Frey, BIKE test redacteur

Dr. Wack F100 Bio Chain Olie

Laboratorium: Consistent solide wrijvingscoëfficiënt en zeer goede slijtagebescherming. Beschermt nog steeds goed tegen corrosie, maar kruipt slechts matig.

Praktijk: Een van de beste druppelflessen in vergelijking, en ook grotendeels gemaakt van gerecycled materiaal. Dankzij de gemiddelde viscositeit kan het gemakkelijk en schoon worden aangebracht, zelfs zonder te druppelen.

Dr. Wack F100 Bio Chain OlieFoto: Stefan Frey

Dr. Wack F100 Bio Chain Olie

Meer weten over de Dr.Wack F100 Bio Chain Oil

 • Prijs: 16,99 Euro >> hier verkrijgbaar*
 • Prijs per 100 ml: 16,99 euro
 • Beschikbare verpakkingen: Vloeistof, 100 ml

Beoordeel Dr.Wack F100 Bio Chain Oil

 • Milieuvriendelijkheid: 9 van de 10 punten
 • Smering (50%): 10 van de 10 punten
 • Kruip (20%): 4 van de 10 punten
 • Corrosiebescherming (15%): 7 van de 10 punten
 • Handling (15%): 10 van de 10 punten

BIKE rating*: 51 punten Ik zeer goed

Dynamische Bio Allround Lube

Laboratorium: Met smering alleen in het achterste gedeelte is de slijtage ook vrij hoog. Aan de andere kant beschermt de olie betrouwbaar tegen corrosie. Kruipt slechts matig ondanks lage viscositeit.

Praktijk: Druppelt iets uit de fles bij het kantelen, minder schoon doseerbaar vanwege de dunne consistentie.

Dynamische Bio Allround LubeFoto: Stefan Frey

Dynamische Bio Allround Lube

Informatie over de Dynamic Bio Allround Lube

 • Prijs: 12,99 Euro >> hier verkrijgbaar*
 • Prijs per 100 ml: 12,99 euro
 • Beschikbare verpakkingen: Vloeistof, 100 ml

Beoordeel Dynamic Bio Allround Lube

 • Milieuvriendelijkheid: 7 van de 10 punten
 • Smering (50%): 6 van de 10 punten
 • Kruip (20%): 4 van de 10 punten
 • Corrosiebescherming (15%): 10 van de 10 punten
 • Handling (15%): 8 van de 10 punten

BIKE rating*: 41 punten I good

Hanseline Bio MTB Olie

Laboratorium: De wrijvingscoëfficiënt is zeer goed, maar de onstabiele meetcurve duidt op onharmonische smeringsprestaties. Matige slijtagebescherming, maar top corrosiebescherming.

Praktijk: Moet lange tijd worden geschud, zodat de grafeendeeltjes worden verspreid. Dun en moeilijk te doseren. Zeer goedkoop.

Hanseline Bio MTB OlieFoto: Stefan Frey

Hanseline Bio MTB Olie

Informatie over de Hanseline Bio MTB Oil

 • Prijs: 7,50 Euro >> hier verkrijgbaar*
 • Prijs per 100 ml: 6,00 Euro
 • Beschikbare verpakkingen: Vloeistof, 125 ml

Beoordeel Hanseline Bio MTB Oil

 • Milieuvriendelijkheid: 9 van de 10 punten
 • Smering (50%): 8 van de 10 punten
 • Kruip (20%): 7 van de 10 punten
 • Corrosiebescherming (15%): 10 van de 10 punten
 • Handling (15%): 6 van de 10 punten

BIKE rating*: 47 punten I very good

Motorex Kettingsmeermiddel Allround

Laboratorium: Gemiddeld een van de hoogste wrijvingscoëfficiënten, maar met een soepele loop. Slijtage en corrosie zijn matig. Volgens het label voldoet OESO 301, maar de basisolie is controversieel. Niet geheel ongevaarlijk dus.

Praktijk: Zeer dun en moeilijk schoon aan te brengen ondanks de gedoseerde punt. Niet erg plakkerig.

Motorex Kettingsmeermiddel AllroundFoto: Stefan Frey

Motorex Kettingsmeermiddel Allround

Informatie over de Motorex Chainlube Allround

 • Prijs: 8,95 Euro >> hier verkrijgbaar*
 • Prijs per 100 ml: 8,95 euro
 • Beschikbare containers: Vloeistof, 100 ml; Spray, 300 mm

Beoordeel Motorex Chainlube Allround

 • Milieuduurzaamheid: 4 van de 10 punten
 • Smering (50%): 8 van de 10 punten
 • Creep (20%): 6 van de 10 punten
 • Corrosiebescherming (15%): 7 van de 10 punten
 • Handling (15%): 6.5 van de 10 punten

BIKE rating*: 44 punten I goed

Muc Off Nat Weer Lube

Laboratorium: Lage wrijvingscoëfficiënt, maar enigszins schokkerig bochtenwerk. Daarom geen topwaarde als het gaat om slijtagebescherming. Corrosiebescherming op een hoog niveau.

Praktijk: Handige fles, lange uitloop en voldoende hoge viscositeit, dus makkelijk te doseren. Gemengd met geuren en kleurstoffen – niet ideaal voor een biologisch product.

Muc Off Nat Weer LubeFoto: Stefan Frey

Muc Off Nat Weer Lube

Over de Muc Off Wet Weather Lube

 • Prijs: 7,99 Euro >> hier verkrijgbaar*
 • Prijs per 100 ml: 15,98 euro
 • Beschikbare containers: Vloeistof, 50 / 120 / 300 ml Navulling

Beoordeel Muc Off Wet Weather Lube

 • Milieuvriendelijkheid: 8 van de 10 punten
 • Smering (50%): 9 van de 10 punten
 • Kruip (20%): 5 van de 10 punten
 • Corrosiebescherming (15%): 10 van de 10 punten
 • Handling (15%): 9 van de 10 punten

BIKE rating*: 50 punten Ik zeer goed

Pedro’s Go!

Laboratorium: Niet gemakkelijk biologisch afbreekbaar volgens OESO 301, dus zonder rating. Matige smering, maar superieur in kruip en bescherming tegen corrosie.

Praktijk: Ondanks de dunne consistentie kan het nog steeds voldoende worden gedoseerd, handige fles en druppeldop.

Pedro's Go!Foto: Stefan Frey

Pedro’s Go!

Informatie over Pedro’s Go!

 • Prijs: 13,39 Euro >> hier verkrijgbaar*
 • Prijs per 100 ml: 13,39 euro
 • Beschikbare verpakkingen: Vloeistof, 100 ml

Review van Pedro’s Go!

 • Milieuduurzaamheid: 0 van de 10 punten
 • Smering (50%): 5 van de 10 punten
 • Kruip (20%): 10 van de 10 punten
 • Corrosiebescherming (15%): 10 van de 10 punten
 • Handling (15%): 9 van de 10 punten

BIKE oordeel*: geen beoordeling

Rohloff Olie van Rohloff

Laboratorium: Iets verhoogde, maar gelijkmatige wrijving en uitstekende slijtagebescherming. Lage kruip door zeer hoge viscositeit.

Praktijk: Flexibele en perfect doseerbare fles. Taai als honing, dus een vrij lange belichtingstijd aan de ketting. Navulbaar bij de dealer.

Rohloff Olie van RohloffFoto: Stefan Frey

Rohloff Olie van Rohloff

Informatie over de Rohloff Olie van Rohloff

 • Prijs: 7,90 Euro >> hier verkrijgbaar*
 • Prijs per 100 ml: 15,80 Euro
 • Beschikbare containers: Vloeistof, 50 / 1000 ml

Beoordeel Rohloff Oil of Rohloff

 • Milieuvriendelijkheid: 9 van de 10 punten
 • Smering (50%): 10 van de 10 punten
 • Kruip (20%): 4 van de 10 punten
 • Corrosiebescherming (15%): 7 van de 10 punten
 • Handling (15%): 10 van de 10 punten

BIKE rating*: 49 punten I very good

Toniq Kettingolie All Weather

Laboratorium: Heel makkelijk, maar wat schokkerige bochten. Hoge bescherming tegen slijtage. Gemiddelde viscositeit en kruipvermogen.

Praktijk: Harde fles en wat grote opening, dus niet optimaal doseerbaar, ondanks goede consistentie. Navuloptie en recyclingmateriaal voor druppelfles en etiket.

Toniq Kettingolie All WeatherFoto: Stefan Frey

Toniq Kettingolie All Weather

Over Toniq Chain Oil All Weather

 • Prijs: 12,99 Euro
 • Prijs per 100 ml: 12,99 euro
 • Beschikbare containers: Vloeistof, 15 / 100 / 500 ml

Beoordeel Toniq Chain Oil All Weather

 • Milieuduurzaamheid: 10 van de 10 punten
 • Smering (50%): 10 van de 10 punten
 • Kruip (20%): 4 van de 10 punten
 • Corrosiebescherming (15%): 7 van de 10 punten
 • Handling (15%): 8 van de 10 punten

BIKE rating*: 49 punten I very good

Tunap Eco Chain Olie

Laboratorium Licht hoge wrijvingscoëfficiënt met licht onstabiel lopen. De slijtage zit ook onder de snede, net als de corrosiebescherming. Helaas nog niet op het niveau van Tunap’s standaard kettingolie.

Praktijk De behandeling en dosering van de fles zijn van topklasse en de materialen worden gerecycled.

Tunap Eco Chain OlieFoto: Stefan Frey

Tunap Eco Chain Olie

Informatie over de Tunap Eco kettingolie

 • Prijs: 14,95 Euro >> hier verkrijgbaar*
 • Prijs per 100 ml: 14,95 euro
 • Beschikbare verpakkingen: Vloeistof, 100 ml

Beoordeel Tunap Eco Chain Oil

 • Milieuvriendelijkheid: 9 van de 10 punten
 • Smering (50%): 6 van de 10 punten
 • Kruip (20%): 5 van de 10 punten
 • Corrosiebescherming (15%): 4 van de 10 punten
 • Handling (15%): 9 van de 10 punten

BIKE rating*: 38 punten I good

Wash ‘n’ Roll Bio Drive Olie

Laboratorium: Niet gemakkelijk biologisch afbreekbaar volgens OESO 301, dus zonder rating. Beide testritten stopten na ongeveer een minuut. Het witte olieproduct kon de testmonsters niet meer snel scheiden. Het kruipt niet erg goed, biedt zwakke roestbescherming.

Praktijk: Harde fles, dus moeilijk te doseren.

Wash 'n' Roll Bio Drive OlieFoto: Stefan Frey

Wash ‘n’ Roll Bio Drive Olie

Informatie over de Wash ‘n’ Roll biologische aandrijfolie

 • Prijs: 1,95 Euro
 • Prijs per 100 ml: 11,95 euro
 • Beschikbare verpakkingen: Vloeistof, 100 ml

Beoordeel Wash ‘n’ Roll Bio-Antriebsöl

 • Milieuduurzaamheid: 0 van de 10 punten
 • Smering (50%): 2 van de 10 punten
 • Kruip (20%): 5 van de 10 punten
 • Corrosiebescherming (15%): 4 van de 10 punten
 • Handling (15%): 6 van de 10 punten

BIKE oordeel*: geen beoordeling

Weldtite Pure Wet Lube

Laboratorium: Zeer schokkerig lopen met grote uitschieters, dus verhoogde slijtage. Goede wrijvingscoëfficiënt, maar weinig bescherming tegen corrosie. Matig kruipvermogen.

Praktijk: De olie met lage viscositeit loopt snel uit de wat grote opening en is moeilijk te doseren. De fles zelf ligt goed in de hand.

Weldtite Pure Wet LubeFoto: Stefan Frey

Weldtite Pure Wet Lube

Over de Weldtite Pure Wet Lube

 • Prijs: 10,95 Euro >> hier verkrijgbaar*
 • Prijs per 100 ml: 100 Euro
 • Beschikbare verpakkingen: Vloeistof, 100 ml

Beoordeel Weldtite Pure Wet Lube

 • Milieuvriendelijkheid: 7 van de 10 punten
 • Smering (50%): 6 van de 10 punten
 • Creep (20%): 6 van de 10 punten
 • Corrosiebescherming (15%): 4 van de 10 punten
 • Handling (15%): 7 van de 10 punten

BIKE rating*: 40 punten I good

*Het BIKE-oordeel weerspiegelt de laboratoriummetingen en de subjectieve indruk van de testers. Het BIKE-oordeel is prijsonafhankelijk. BIKE ratings: geweldig (60 – 56 punten), zeer goed (55 – 46 punten), goed (45 – 36 punten), bevredigend (35 – 26 punten), met zwakke punten, onbevredigend.

Minerale vs. ecologische smeermiddelen

Als je de beste kandidaten uit de huidige en onze laatste test in BIKE 11/20 vergelijkt, wordt één ding duidelijk: er is geen redelijke reden meer om te vertrouwen op aardolieproducten bij het smeren van de ketting.

Tunap Chain Oil Ultimate

In de laatste kettingolietest in BIKE 11/2020 wist Tunap met de Ultimate* kettingolie de testoverwinning veilig te stellen. Het smeermiddel maakte indruk met een minimaal onstabiele smeercurve en een uitzonderlijk lage wrijvingscoëfficiënt van 0,088. Corrosiebescherming was ook op een zeer hoog niveau. Alleen qua kruip liet Tunap punten liggen. Door de taaie consistentie en de lange druppeldop was de tonijnolie gemakkelijk te doseren en verzamelde in totaal 50 punten – eindoordeel zeer goed.

Testwinnaar Tunap Chain Oil UltimateFoto: Fabrikant

Testwinnaar Tunap Chain Oil Ultimate

De beste biologische oliën

Onze huidige testwinnaar Antidot presteert zelfs iets beter dan Tunap qua wrijvingscoëfficiënt van 0,082. Atlantic haalt ook een uitstekende waarde van 0,084, maar hier is de belangrijkere slijtagebescherming aanzienlijk lager. Opvallend is dat 7 van de 15 oliën in de huidige test qua wrijvingscoëfficiënt onder de 0,1 zitten – wat een uitstekend resultaat is. In de laatste test haalden slechts twee producten deze drempel. Met een goed oordeel in corrosiebescherming en optimale behandeling, kunnen de organische oliën van Antidot en Dr. Wack over de hele lijn overtuigen. Muc Off, Rohloff en Toniq vullen de kleine druppelflesjes ook met uitstekende milieuvriendelijke smeermiddelen.

BIKE test winnaar antidota kettingolieFoto: Stefan Frey

BIKE test winnaar antidota kettingolie

BIKE testwinnaar Dr. Wack F100 biologische kettingolieFoto: Stefan Frey

BIKE testwinnaar Dr. Wack F100 biologische kettingolie

Source link