De fietsen van de profs: De Canyon Strive:On van Fabien Barel

Bijna geen enkele andere atleet staat zo compromisloos voor racen als Fabien Barel. Een succesvolle carrière in downhill met verschillende wereldtitels werd gevolgd door indrukwekkende overwinningen in de Enduro World Series. Ondertussen brengt de Fransman ook veel tijd achter de schermen door: als mentor en manager geeft Barel zijn ervaring door aan de rijders van de downhill- en enduro-teams van hoofdsponsor Canyon. Toch bewijst hij keer op keer dat hij nog steeds de beste is in zijn eigen kunnen: aan het begin van het E-EDR-seizoen 2023 wilde Fab alleen deelnemen aan de eerste race. Maar Fab zou Fab niet zijn als hij zich hier niet perfect op had voorbereid en naast het winnen van de eerste race ook het algemeen klassement van de nieuwe serie op indrukwekkende wijze had gewonnen. Op 43-jarige leeftijd domineert Fabien Barel de EDR-E World Cup. Zijn jonge strijdmakkers kunnen alleen maar verbaasd zijn. De meest succesvolle Duitse e-racer Johannes Fischbach zegt: “De man is met alles te vertrouwen. Als Barel zich ten doel zou stellen om weer in de wereldbeker afdaling te racen, dan zou ik erop vertrouwen dat hij na twee of drie races in de top tien eindigt.”

Perfectionist, medailleverzamelaar, zwaartekrachtjunkie – Fab, zoals hij door vrienden wordt genoemd, is een van de meest ervaren mountainbikers ter wereld. In 2004 en 2005 werd de nu 43-jarige wereldkampioen downhill en in 2013 stapte hij over naar enduro. Met zijn ingenieursstudies en een voorliefde voor technologie is zijn toewijding aan zijn sponsors altijd veel verder gegaan dan racen. Barel heeft altijd zijn input geleverd aan de ontwikkelingsafdelingen. De Fransman had zich jarenlang teruggetrokken uit het actieve racen en zorgde voor de downhill- en enduro-profs van zijn sponsor Canyon. De paden rond zijn huis in de Franse Maritieme Alpen dienen niet alleen als trainingsroutes voor zijn teamrijders. Hier worden prototypes getest, chassisopstellingen vergeleken en nieuwe componenten uitgeprobeerd. Van de all-mountain tot de downhill-categorie, elke fiets moet overleven op deze trails. En pas als Barel groen licht geeft, gaat het in productie.

Lees ook:   achterwiel mountainbike 27.5 inch

Fabien Barel is al tien jaar intensief betrokken bij de ontwikkeling van Canyon Enduro fietsen. Op deze manier kon Fab ook een aanzienlijke invloed uitoefenen op het chassis en de geometrie van de Canyon Streven:Aan nemen. Met de Strive:On CFR toonde Canyon in 2023 zijn eerste enduro e-bike, en het was ook de eerste e-mountainbike van het bedrijf uit Koblenz met een Bosch-aandrijving. De focus bij de ontwikkeling van de Canyon Strive:On CFR was duidelijk. De motor moet zonder compromissen punten scoren in de nieuw gecreëerde E-Enduro World Cup. De moderne fiets met een full carbon frame trad in de voetsporen van de niet-gemotoriseerde enduro Strive, die ook veel race-DNA heeft. In overeenstemming met Strive:On’s missie van podiumplaatsen, werd de LTD-modelversie geleverd met de Racevariant van de Bosch Performance CX. Nu hoefde je alleen nog maar de drievoudig wereldkampioen afdaling op het zadel te zetten, en de medaillefabriek was klaar? Daaromtrent. Barel pakte zelfs de overwinning in de eerste race en eindigde op de eerste plaats in het algemeen klassement van de E-Enduro World Cup.

Barel rijdt op zijn kenmerkende editie met een glimmende rode Fabian Barel-band in het decor. Over het algemeen is de set-up van Barels Strive:On net als zijn rijstijl: zeer downhill-georiënteerd. Dit past ook bij het karakter van de E-EDR-races, die momenteel heel dicht bij de reguliere enduro-races liggen – en die vooral worden beslist op de lange en technische afdalingen. Fabien onderstreept dit nog eens door de kleinere en lichtere Bosch Powertube-accu met 625 in plaats van 750 wattuur te gebruiken voor de races. Overigens is deze optie ook beschikbaar voor de productiefiets. Bij het online bestellen kunnen klanten vrij kiezen tussen de twee batterijformaten.

Lees ook:   Trail hardtails 2023 t/m 1999 euro: Nukeproof Scout 290 Race in test