De fascinatie van pumptrack: interview met pumptrackbouwer Maximilian Gast

Om erachter te komen wat pumptracks zo aantrekkelijk maakt en hoe zo’n faciliteit überhaupt tot stand komt, hebben we een expert geïnterviewd. Maximilian Gast is niet alleen een voormalig professioneel motorrijder met zijn eigen crossmotorbedrijf, als oprichter van Dirt Ways bouwt hij ook professioneel pumptracks. Met zijn bedrijf Cycle Training traint hij ook regelmatig fietsers op pumptracks.

Pumptracks zijn razend populair. Volgens een studie* van een pumptrack in Keulen worden er dagelijks 3483 ronden afgelegd op een dergelijke faciliteit. In slechts drie maanden tijd komt dit overeen met een afstand van 21.120 gereden kilometer en dus een halve reis rond de wereld. Op geen enkele dag tijdens de onderzoeksperiode was de pumptrack onbeheerd. 33 procent van de gebruikers zijn fietsers, 60 procent zijn kinderen. Deze cijfers bewijzen op indrukwekkende wijze dat pumptrack-rijden al lang een nationale sport is geworden. Ouders begeleiden hun kroost naar de faciliteiten en hebben daar plezier. Of je nu een “normale” mountainbiker bent of een crossmotor, pumptracks zijn leuk voor alle fietsers.

Of het nu gaat om BMX, crossmotor of mountainbike: verschillende rolsportuitrustingen komen samen op een pumptrack.Foto: Dirt WaysOf het nu gaat om BMX, crossmotor of mountainbike: verschillende rolsportuitrustingen komen samen op een pumptrack.

Er zijn veel redenen om een pumptrack aan te leggen. Natuurlijk is een pumptrack een geweldige speeltuin voor jong en oud, maar er zijn ook harde feiten die de aantrekkelijkheid van dergelijke “rolsportfaciliteiten”, zoals het in officieel Duits wordt genoemd, ondersteunen. Om te beginnen zijn de bouwkosten, zelfs met een asfaltpumptrack, laag in vergelijking met een betonnen skatepark. Aan de andere kant bewijzen wetenschappelijke bevindingen een lage geluidsemissie van minder dan 80 decibel**. Ter vergelijking: voor een voetbalveld kan het iets minder dan 100 decibel zijn. Visueel kunnen pumptracks harmonieus in het landschap worden geïntegreerd, omdat ze bijna lijken op een parklandschap met zachte golven en veel groen. In tegenstelling tot veel andere openbare voorzieningen zijn pumptracks meestal minder gevoelig voor vandalisme.

Lees ook:   De nieuwe Rockshox Sid Luxe Ultimate schokdemper in de test

Maximilian Gast van Dirt Ways bouwt professioneel pumptracks. In dit interview beantwoordde hij onze vragen over de pump track boom.Foto: Dirt WaysMaximilian Gast van Dirt Ways bouwt professioneel pumptracks. In dit interview beantwoordde hij onze vragen over de pump track boom.

>> In ons artikel Pump track bikes review: welke is het leukst? we hebben 8 MTB’s getest om te kolven<<

Interview met een professionele pumptrackbouwer

FIETS: In de afgelopen jaren is het aantal pumptracks in Duitsland snel toegenomen. Hoe verklaar je de hausse??

Maximiliaan Gast: Bovenal verenigen asfaltpompbanen alle rolsportuitrusting, generaties en vaardigheidsniveaus. Deze combinatie maakt het voor gemeenten en steden mogelijk om een vrijetijds- of sportattractie te creëren die zeer aantrekkelijk is voor burgers. Bovendien hebben ze de mogelijkheid om toegang te krijgen tot tal van financieringsprogramma’s om financiële steun te ontvangen.

Hoe ben je ertoe gekomen om je eigen pumptrackbouwbedrijf te starten?

Via het bedrijf Cycle Training organiseren wij BMX en MTB beurzen, cursussen en kampen. Tijdens de week geven we ook tal van schoolclubcursussen. Zo’n drie jaar geleden kwam er een school naar me toe met de vraag of we een ondergrondse gemaal voor hen wilden aanleggen. Na de bouw en een persbericht kwamen er twee vragen uit naburige gemeenschappen in mijn woonplaats en zo werd DirtWays geboren.

In de tussentijd hebben veel steden het potentieel van pumptracks erkend en geïnvesteerd in een faciliteit. Bij de opening wordt duidelijk hoe goed een pumptrack kan zijn voor een gemeenschap.Foto: Dirt WaysIn de tussentijd hebben veel steden het potentieel van pumptracks erkend en geïnvesteerd in een faciliteit. Bij de opening wordt duidelijk hoe goed een pumptrack kan zijn voor een gemeenschap.

Er zijn meestal veel kinderen en jongeren op pumptracks. Waarom?

Hoe profiteren jonge motorrijders van regelmatig rijden op een pumptrack?

Het rijden op een pumptrack traint het vermogen om je fiets te besturen enorm. Op de pumptrack leer je hoe je goed op de fiets moet staan, een actieve rijstijl en de basis zoals springen en draaien. Er is nauwelijks een makkelijkere en leukere manier om op jonge leeftijd te leren fietsen. Want zonder de juiste techniek bouw je geen snelheid op op de pumptrack. Het is een leuke vicieuze cirkel!

Het bouwen van een pumptrack vereist een goede planning en veel expertise.Foto: Dirt WaysHet bouwen van een pumptrack vereist een goede planning en veel expertise.

Waarom zouden “normale” mountainbikers een pumptrack bezoeken?

Regelmatige motorrijders moeten ook regelmatig op de pumptrack zijn, want er is bijna geen betere plek om aan hun rijtechniek te werken. Meestal gebeurt dit onbewust, omdat plezier de overhand heeft op flow. De fiets doet er in eerste instantie niet toe. In het begin kun je ook de eerste rondjes op de Enduro of EMTB doen. Voor absolute beginners raad ik altijd aan om voor de eerste ronde een kleine instructievideo te bekijken. Als je eenmaal pumptrack-koorts hebt, moet je een crossmotor kopen.

Er is nog geen pumptrack in mijn gemeenschap. Hoe kan ik dit veranderen?

Als individu heb je twee opties. Je kunt het initiëren via je lokale (wieler)sportvereniging of je kunt rechtstreeks naar de gemeente of stad gaan. Het is altijd aan te raden om documenten, figuren, voorlichtingsmateriaal, etc. aan de contactpersonen te overhandigen. Daarom bevat ons aanbod ook een informatiemap.

Goede pumtracks bieden iets voor alle niveaus: van kinderen met loopfietsen tot professionals op het gebied van rijtechniek.Foto: Dirt WaysGoede pumtracks bieden iets voor alle niveaus: van kinderen met loopfietsen tot professionals op het gebied van rijtechniek.

Verschillende parameters zijn hier opgenomen. Enerzijds het budget, de wensen van de gemeente, de wensen van de gebruikers over een participatieworkshop en tot slot onze ervaring. We willen alleen faciliteiten bouwen die we graag in onze woonplaats zouden willen hebben.

Hoeveel kost een pumptrack en wie zorgt voor het onderhoud ervan?

Een asfaltpumptrack in de kleinste en eenvoudigste versie (klassieke acht; ca. 500 vierkante meter) begint bij ongeveer 100.000 tot 110.000 euro plus btw. Het baanontwerp, de bodemgesteldheid voor de bouw en nog veel meer zorgen er echter voor dat de prijs fluctueert. Eigenlijk hoef je alleen af en toe de groenstroken op een pumptrack te maaien. In de meeste gevallen wordt dit gedaan door de gemeente. Het asfaltoppervlak hoeft zelden gerepareerd te worden. Er is ook een garantieperiode op onze routes.

>> Maximilian Gast laat crossmotoren produceren in Europa. We hebben alle info <<

Pumptracks kunnen esthetisch worden geïntegreerd in het landschap en vergen weinig onderhoud.Foto: Dirt WaysPumptracks kunnen esthetisch worden geïntegreerd in het landschap en vergen weinig onderhoud.

* Siebert, S., Ehlen, N., Schmidt, L. (2020): Proefproject pumptrack in Keulen. Resultatenrapport, Keulen: Duitse Sportuniversiteit Keulen, Instituut voor Buitensport en Milieuonderzoek

**Baku’s Building Physics & Acoustics GmBH (2019): Geluidsemissiemetingen van een pumptrack en een straatvoetbalsysteem, Zürich-Heuried, Zürich