Radon Slide Trail 9.0: De testwinnaar van 2022 in de duurtest

Iedereen kent het fenomeen van een roze bril: in eerste instantie lijkt alles perfect te zijn aan je partner. Maar beetje bij beetje verschijnen de eerste kleine gebreken. Pas als de roze sluier optrekt, wordt duidelijk of een relatie op de lange termijn kan werken.

Onze duurtester Sergej Harsch drong zich bijna aan ons op voor deze missie. Waarom? Hij wilde een fiets met een bijzonder breed scala aan toepassingen. Hij maakt veel kilometers in het bikepark of op endurotochten met liftondersteuning. Een
Krachtig chassis met veel veerweg was daarom verplicht. Het gewicht mag echter ook niet uit de hand lopen, want ook woon-werkverkeer of korte rondes na het werk in de omgeving van München maakten deel uit van het eisenprofiel. Geen probleem voor de radon: zelfs in de groepstest bevestigden we de all-mountain van de verlader met 150 millimeter veerweg.

Terwijl aan de achterkant een Float-X-schokdemper wordt gebruikt, verzacht een Fox 36 verende voorvork met een meervoudig verstelbare Grip2-cartridge de schokken op het voorwiel. Door het korte bereik en de korte wielbasis blijft de Radon echter ook beheersbaar en vindt hij de juiste balans tussen soepelheid en wendbaarheid. Qua gewicht komt de Slide met zijn carbon hoofdframe onder de 15 kilo – zodat je zonder overmatig zweten aan het werk kunt en tochten ook zonder liftondersteuning leuk zijn.

Zoals verwacht bleek de Slide geen compromisloze schietauto te zijn tijdens de vele bezoeken aan het bikepark, maar het superieure chassis deed geweldig werk en hield de funfactor hoog. “Ik vind het vooral leuk dat Radon zo’n veelzijdige verstelbare vork specificeert voor deze prijs”, merkt tester Sergej op. Ook het vermelden waard: de aluminium achterdriehoek. Tijdens de test kreeg het een paar klappen en eigenaardigheden tijdens crashes of tijdens transport. “Koolstof zou al lang geleden zijn afgebroken!”

Lees ook:   mountainbike duitsland kopen

Er is kritiek op de Magura MT5 stoppers. Zelfs na meerdere keren bloeden bewoog het drukpunt herhaaldelijk gevaarlijk dicht bij het stuur. De Maxxis-achterband met een slank EXO-karkas bleek ongeschikt voor het toepassingsgebied en moest na meerdere lekke banden plaatsmaken voor Maxxis-banden met een enorm dubbel karkas. Alleen de remmen liepen echter extreme slijtage op tijdens de testfase. Beide remschijven hebben de minimale sterkte bereikt na veelvuldig gebruik in het parkeerverkeer. Tegelijkertijd vereiste het gebruikspatroon van Sergei ook vier paar remblokken.

Een grondige controle in het laboratorium wees uit dat de 1700 DT Swiss wielen ook last hadden van continu gebruik. Diagnose: Een zijwaartse slingering op het achterwiel en beide naaflagers zijn rond. Voor de rest heeft de Slide Trail de langdurige test zonder grote verwondingen doorstaan en kan hij achteraf – ondanks een paar kleine zwakke punten – ook zonder roze bril overtuigen.