De droomfietsen van de BIKE-lezers – Deel 2: Nog meer van de meest gewilde fietsen in de test

Deze onderwerpen zijn te vinden in het eerste deel van de test van de droomfietsen:

Exclusief en duur: prijzen tot 8000 euro

De details van de droomfietsen

De favorieten van de BIKE testers

Lees ook het eerste deel van onze testserie Dream Bikes (BIKE 4/2023)

Wij hebben deze 6 droomfietsen voor je getest:

(Klik hier om naar de individuele evaluatie te gaan)

Het testrapport – Deel 2:

Er zijn twee soorten mountainbikers. Sommigen zien hun fiets als een eenvoudig goed. Eerst en vooral moet het werken, voldoen aan de eisen van het eigen toepassingsgebied en betrouwbaar zijn. Veel modellen passen in dit schema. Want feit is: De markt biedt goede mountainbikes in overvloed – ook al roepen sommigen van hen nauwelijks meer emoties op dan een Dacia Duster of sneakers van de discounter. Na meer dan vier decennia van mountainbike-ontwikkeling zijn er nauwelijks slips in de geometrie, verknoeid chassis of zelfs veiligheidsproblemen in de frameconstructies. Het kwaliteitsniveau is inmiddels zo hoog dat een complete slechte aankoop bijna onmogelijk is. Maar voor velen is een mountainbike meer dan alleen een handelswaar op twee wielen. Het belichaamt de emotionele expressie van hun passie. Als je wilt, wordt dit soort mountainbiker weerspiegeld in haar voetstuk op wielen. Maar als je zo ver gaat dat je jezelf volledig identificeert via je fiets, wil je een fiets die de emotieknoppen laat ontkiemen – geen Dacia en geen Deichmann.

Lees ook:   Maak kennis met de VPace Kids Cup: de kleuterschool voor de grote downhill-raceserie

Om erachter te komen welke fietsen het bloed laten pompen, vroegen we in een enquête naar de droomfietsen van onze gemeenschap en bestelden ze om ze zonder verder oponthoud te testen. Het resultaat was een testgroep die diverser en exclusiever was dan lange tijd het geval is geweest. We hebben al zes van de twaalf meest gewilde modellen aan het begin van de test gepresenteerd in BIKE 4/23. Nu komt de finale.

We fotografeerden in Pietra Ligure en testten op de paden rond Finale - het fietsmekka aan de Ligurische kust is onze populairste testlocatie, vooral in het koude seizoen.Foto: Max Fuchs

We fotografeerden in Pietra Ligure en testten op de paden rond Finale – het fietsmekka aan de Ligurische kust is onze populairste testlocatie, vooral in het koude seizoen.

Exclusief en duur: droomfietsprijzen tot 8000 euro zijn toegestaan

We hadden gevreesd dat veel van onze lezers kosten noch moeite zouden sparen als het gaat om hun droomfiets. Vijf van de zes MTB’s kosten tussen de 5595 en 7999 euro. Een andere, niet geheel onverwachte bevinding: De massaproducten van grote fabrikanten zijn blijkbaar slechts in beperkte mate geschikt voor het uiten van persoonlijke passie. Wie zoveel geld uitgeeft aan een mountainbike wil immers exclusiviteit. Het is dus niet verwonderlijk dat met Arc8, Crossworx en Atherton drie zeer jonge merken werden gekozen in de gelederen van droomfietsen. De kleine hoeveelheden waarin de nieuwkomers worden geproduceerd, garanderen zeldzaamheidswaarde. Crossworx onderscheidt zich ook met het Made in Germany-kwaliteitskeurmerk. Atherton daarentegen prikkelt de zintuigen met een gedempt hybride frame van carbon en titanium. En Arc8? Met de Essential bouwt het in Basel gevestigde bedrijf waarschijnlijk de lichtste all-mountain bike ter wereld. Maar dat is niet alles. De Evil Wreckoning verdient de insider tip voor gravity bikers vanwege zijn buitengewone uiterlijk en uitstekende achterdriehoek. Cultstatus en veel doordachte details daarentegen worden met de nieuwe 303 gekocht bij de aluminiumsmederij Liteville.

Lees ook:   yamaha elektrische mountainbike

Alleen de trail hardtail Cragger van Radon past niet helemaal in het verder exclusieve lezersaanbod. Maar zoals in het begin vermeld: Voor sommige mountainbikers is een eenvoudige, functionele fiets de droom van hun slapeloze nachten. En het maakt niet uit of het frame afkomstig is uit de massaproductie van een discounter of is gelast in het keldercompartiment van een aangepaste smederij.

Deze details trokken onze aandacht:

Arc8 Essential Custom: Arc8 vertrouwt op een flat-mount rembevestiging op de achterste driehoek. Schijfgrootte: 180 mm.

De favorieten van de BIKE-TESTER

Max Fuchs, BIKE test editor:

Fietsen van rGeografische aangepaste smederijen zijn niet voor iedereen. Maar dat zouden ze wel moeten zijn! De wereld is immers afhankelijk van producten om een zo klein mogelijke CO2-voetafdruk achter te laten. In tegenstelling tot de meeste grote spelers, wiens fietsen afkomstig zijn van productiefaciliteiten in het Verre Oosten, lassen Kruisworx zijn lijsten met de hand in Thüringen. Dit verkort supply chains en maakt de productie milieuvriendelijker. Aangezien de Lite 290 ook scoort met zijn rijeigenschappen, is hij mijn favoriet in deze test.

Max Fuchs, BIKE test editorFoto: Thomas Weschta

Max Fuchs, BIKE test editor

Thomas Weschta, testrijder:

Veel mountainbikers hebben twee of zelfs drie fietsen in hun garage staan. Ook bij mij. Een reis-zwaar model voor downhill rijplezier en een lichtgewicht racefiets voor lange tochten of een snelle thuisronde. Het feit dat met de Arc8 Essentieel Ik was blij met het feit dat beide mogelijk zijn dankzij het lage gewicht, de veel veerweg en de extreme geometrie. Als getraind ontwerper moet ik ook toegeven: het chique carbon kledingstuk en de eenvoudige stuur-stuurpen spraken me minstens zo aan.

Thomas Weschta, testrijderFoto: Thomas Wescht

Thomas Weschta, testrijder

Lees ook:   welke schoenen voor mountainbike

Peter Nilges, BIKE Test Manager:

Niets is bepalender voor het weggedrag van een full-suspension ophanging dan de geometrie en de achterdriehoek. In dit opzicht is de trailbike van Atherton Voor de grootste verrassing in deze test – in positieve zin natuurlijk. De AM 130 voelt als veel meer dan de 121 millimeter veerweg die we hebben gemeten. Niet veel fabrikanten slagen hierin. Dankzij de socketconstructie uit de 3D-printer geniet de Atherton ook qua productie een zeldzaamheidswaarde en maakt daarmee een gewenste geometrie mogelijk.

Peter Nilges, BIKE Test ManagerFoto: Max Fuchs

Peter Nilges, BIKE Test Manager

We hebben deze 6 droomfietsen getest in deel 1:

(Klik hier om naar de individuele evaluatie te gaan)

Source link