Zonnebril 2023: 6 zelfkleurende fietsbrillen op de proef gesteld

Een lange MTB tour bij mooi weer – wat is er mooier?! Maar de brandende zon heeft ook zijn – nou ja – keerzijde: UV-licht beschadigt de huid en daarmee ook onze netvlieshuid in het oog. Los van het feit dat we vaak gewoon verblind zijn. Een chique zonnebril is nodig. Daarom testten we 6 zelfkleurende modellen tussen net geen 40 euro (de uitschieter: de Kapvoe KEBR China bril van het internet) en 250 euro (Dynafit Sky Pro). Het bedrijf Cratoni is vertegenwoordigd met 3 zonnebrillen. Enerzijds omdat ze – in tegenstelling tot de trend om steeds grotere fietsbrillen te produceren – zeer smalle, fotochromatische brillen aanbieden. Aan de andere kant, omdat de bril van 80 euro (Cratoni Skyvision) tot 170 Euro (C-Matic NXT) kan worden bereikt.

>> De 6 zonnebrillen in detail zijn hier verkrijgbaar:

6 Fotochrome zonnebrillen op de proef gesteld

De volgende resultaten zijn uitsluitend gebaseerd op praktijktests en bevatten geen laboratoriumwaarden voor verdonkerings- of breuksterkte. Integendeel, ze zijn bedoeld om de indruk weer te geven die wordt gewekt wanneer ze worden gedragen – zowel visueel als haptisch – en of er verschillen zijn tussen de goedkope zonnebrillen en dure. Alle fabrikanten claimen 100 procent UV-bescherming voor de geteste modellen. Alle brillen kunnen zonder beperkingen worden gebruikt met een digitaal display. Het ‘zwart maken’ van het scherm van de mobiele telefoon, dat bekend is van een gepolariseerde bril, is bij geen enkele testbril het geval. Alle zelfkleurende brillen hebben echter het probleem dat ze achter glas – bijvoorbeeld in de auto – niet genoeg donker worden omdat de benodigde hoeveelheid UV-straling ontbreekt.

Cratoni Skyvision Fotochroom

De eerste zonnebril in onze minitest is de goedkoopste van de Zwabische fabrikant Cratoni. De Skyvision Photochromic heeft de moderne shield-look, d.w.z. een enorme schijf die cilindrisch gebogen is – in tegenstelling tot de meer aerodynamische modellen, die ook in de horizontale as zijn gebogen. Het fotochrome glas is licht getint zonder UV-straling, maar dit is geen obstakel tot ver in de schemering. De zelfkleurende fietsbril beschermt tegen insecten, zelfs tijdens de late rit naar huis zonder het zicht te veel te verduisteren. Omgekeerd, hoewel de Cratoni Skyvision voldoet aan categorie 3, lijkt hij vaak niet zo donker als zijn concurrenten (lichttransmissie volgens Cratoni op 15%).

Cratoni Skyvision Photochromic in een moderne shield lookFoto: Marc Strucken

Cratoni Skyvision Photochromic in een moderne shield look

De pasvorm is plat voor de ogen, beschermt goed van onderaf tegen wind en vuil – door de licht hellende positie van de lenzen weg van het voorhoofd vormt zich een grotere opening tussen de helm, het voorhoofd en de bril, zodat kleine insecten daar af en toe doorheen kunnen vliegen. Om dit te voorkomen kun je dus de neiging hebben om de bril omhoog te duwen, maar dan zitten ze vaak op de wangen, of raken de wenkbrauwen de glazen van binnenuit.

De lenzen van de Skyvision kantelen naar voren, waardoor er een opening ontstaat voor vliegende dieren tussen het voorhoofd en de bril.Foto: Marc Strucken

De lenzen van de Skyvision kantelen naar voren, waardoor er een opening ontstaat voor vliegende dieren tussen het voorhoofd en de bril.

Het frame maakt een stabiele indruk, is mat, maar heeft de neiging om glanzend te worden bij langdurig, intensief gebruik. Het neuskussen is niet verstelbaar en is relatief breed, waardoor de zonnebril zeker te laag zit of op sommige neuzen glijdt.

Gegevens over de Cratoni Skyvision Photochromic:

 • Afmetingen: 142 x 56 mm (zelf gemeten)
 • Gewicht: 29 g (zelfgewogen)
 • Lichtdoorlatendheid: 60 % – 15 % (Cat. 1-3)
 • Elastomeer neuspads
 • Elastomeer grijper aan het einde van de tempel
 • Prijs: 79,95 Euro
Veel gezichtsveld dankzij grote lenzen.Foto: Marc Strucken

Veel gezichtsveld dankzij grote lenzen.

Cratoni C-Matic NXT Fotochroom

Cratoni C-Matic NXT Photochromic heeft een sterke spiegelcoating die de lenzen ook zonder de zon lichtjes kleurt.Foto: Marc Strucken

Cratoni C-Matic NXT Photochromic heeft een sterke spiegelcoating die de lenzen ook zonder de zon lichtjes kleurt.

Zonder UV-licht is de Cratoni C-Matic bijna zonder kleuring, alleen de spiegelcoating geeft een lichte blauwachtige tint aan het gezichtsveld, dat van binnenuit toeneemt. Cratoni stelt dat de verduistering of lichttransmissie van de lenzen 86 tot 11 procent is. In vergelijking met de eerste fietsbril zijn ze in het begin helderder en donkerder. De blauwachtige tint is ook aangenaam en laat de lucht nog mooier schijnen.

Met de pasvorm en de buiging van de lenzen biedt Cratoni een vrij aerodynamische zonnebril voor de fiets. In feite nestelt het zich rondom het gezicht en biedt het een zeer goede bescherming tegen licht, wind en vuil uit alle richtingen. De luchtopeningen aan de boven- en onderkant van de lenzen zorgen voor verkoeling en voorkomen beslaan. Dankzij de verstelbare neuspads is de fietsbril ook voor de ogen eenvoudig in hoogte te verstellen. Een extraatje: de beugels klikken op hun plaats in de eindpositie.

In tegenstelling tot de Skyvision zijn de objectieven van de Cratoni C-Matic gebogen.Foto: Marc Strucken

In tegenstelling tot de Skyvision zijn de objectieven van de Cratoni C-Matic gebogen.

Alleen de vet- en vuilafstotende eigenschappen van de door Cratoni beschreven glascoating konden in de praktijk niet worden begrepen. De vinger vettig van de zonnebrandcrème kan net zo goed of slecht worden afgeveegd als bij andere brillen.

Gegevens over de Cratoni C-Matic NXT Photochromic

 • Afmetingen: 145 x 60 mm (zelf gemeten)
 • Gewicht: 33 g (zelfgewogen)
 • NXT High Definition Glas, fotochromatisch, gespiegelde tintverandering 10sec > 50% / 120sec > 100%
 • Lichtdoorlatendheid 86 % – 11 % (cat. 1-3)
 • onbreekbaar
 • Super-Flex Half Frame
 • Hypervent Antifog Ventilatie
 • Snap-in/out beugel
 • verstelbare elastomeer neus pad
 • Elastomeer grijper aan het einde van de tempel
 • ergonomische flex fit
 • Prijs: 169,95 Euro

Cratoni C-Lite NXT Fotochroom

Het kleine zusje van de C-Matic is de Cratoni C-Lite. Het is ook een beetje goedkoper, maar bovenal heeft het een veel smallere snit, en het wordt ook door de fabrikant verkocht als hardloop- of sportbril. Met een hoogte van slechts 44 mm (in tegenstelling tot de 66 mm van de C-Matic) oogt hij nogal agressief, maar bovenal valt hij op in de drukte van Shield-brillen. Technisch gezien heeft de C-Lite zonnebril alles wat zijn zusje kan: zeer snel, prettig tinten, zijdelingse ventilatie en verstelbare neuspads.

Slank als het is 2010: Cratoni C-Lite NXT PhotochromicFoto: Marc Strucken

Slank als het is 2010: Cratoni C-Lite NXT Photochromic

De Cratoni C-Lite zit echter wat strakker op het hoofd en is niet zo flexibel als de C-Matic. Aangezien we slechts één exemplaar van de zelfkleurende fietsbril hadden om te testen, kunnen we niet uitgaan van een algemeen probleem. Toch moet worden vermeld dat de slapen net zo mooi op hun plaats klikken, maar aan beide kanten is altijd een licht kraken te horen.

Sportief en meer een multisportbril die werkt en heel goed past tijdens het hardlopen.Foto: Marc Strucken

Sportief en meer een multisportbril die werkt en heel goed past tijdens het hardlopen.

Gegevens over de Cratoni C-Lite NXT Photochromic

 • Afmetingen: 135 x 44 mm (zelf gemeten)
 • Gewicht: 25 g (zelfgewogen)
 • NXT High Definition Glas, fotochromatisch, gespiegelde tintverandering 10sec > 50% / 120sec > 100%
 • Lichtdoorlatendheid 86 % – 11 % (cat. 1-3)
 • onbreekbaar
 • Hypervent Antifog Ventilatie
 • Snap-in/out beugel
 • verstelbare elastomeer neus pad
 • Elastomeer grijper aan het einde van de tempel
 • ergonomische flex fit
 • Prijs: 169,95 Euro
Ter vergelijking: Cartoni's zelfkleurende zonnebrilFoto: Marc Strucken

Ter vergelijking: Cartoni’s zelfkleurende zonnebril

Dynafit Ultra Pro

Dynafit heeft inmiddels een heel assortiment zonnebrillen in het assortiment, die verschillen in montuur en lenzen (en prijs). De frames heten Sky, Trail en Ultra, waarbij de Sky het meest massieve frame heeft, de Ultra een half frame (beide hier besproken) – de Trail heeft een lichter frame. Als het gaat om lenzen, kun je kiezen tussen Pro, Evo, Solide kiezen:

 • Pro (Photochromatic) – fotochromatische lenzen passen bij een verandering in seconden
 • Evo – intensiveert contrasten, brengt kleuren nog intenser naar voren
 • Solide – goedkoopste varianten, volledig zwarte lenzen beschermen UV-stralen
Dynafit Ultra Pro: Het montuur heet Ultra - de lenzen zijn Pro, wat de fotochrome variant is.Foto: Marc Strucken

Dynafit Ultra Pro: Het montuur heet Ultra – de lenzen zijn Pro, wat de fotochrome variant is.

De Dynafit Ultra is daarmee de lichtste van de drie varianten. Hij is qua breedte vergelijkbaar met de Cratoni C-Matic maar een paar millimeter hoger, hij bestrijkt veel meer gezichtsveld, vooral naast de neus, maar ook aan de zijkant. Ook de Dynafit bril weegt 33 gram. De lens van de zonnebril is in een paar seconden donker met een beige tint. In tegenstelling tot Cratoni geeft Dynafit geen informatie over lichttransmissie, maar de subjectieve indruk is een even sterke verduistering als de C-Matic heeft (11% transmissie). Zonder zonlicht is de Dynafit bril helder en slechts licht beige van kleur. Zo zijn de Ultra Pro zonnebrillen ook perfect voor avond- of nachtritten.

De objectieven van de Dynafit Ultra Pro gaan heel ver rond, maar worden toch goed geventileerd door de spleten aan de boven- en onderkant.Foto: Marc Strucken

De objectieven van de Dynafit Ultra Pro gaan heel ver rond, maar worden toch goed geventileerd door de spleten aan de boven- en onderkant.

De Ultra van Dynafit zit betrouwbaar op de neus, zelfs als de neuspads niet verstelbaar zijn. De rubberen tempels doen dit helemaal zelf. Overigens klikken deze ook heel mooi op hun plaats. De ventilatieopeningen aan de bovenkant, onderkant, onderkant van het glas doen ook goed werk – je hebt niet het gevoel van “duikbril” ondanks het grote glas. Bij sommige gezichtsvormen met sterke jukbeenderen zal bijvoorbeeld de fietsbril erop zitten en drukpunten achterlaten. Beter passen voordat u koopt! Een ander positief aspect is dat de lenzen uitwisselbaar zijn en voor 130 euro te koop zijn (in plaats van 220 euro voor de complete bril).

Brede neuskussen en rubberen pootjes zorgen voor een zeer goede en stabiele pasvorm.Foto: Marc Strucken

Brede neuskussen en rubberen pootjes zorgen voor een zeer goede en stabiele pasvorm.

Er zijn pluspunten voor een stevige koffer en een goede brillendoek als accessoire.

Gegevens over de Dynafit Ultra Pro

 • Afmetingen: 142 x 65 mm (zelf gemeten)
 • Gewicht: 33 g (zelfgewogen)
 • Siliconen neuspad
 • Mega Grip rubberen pootjes
 • Ventilatie in de slapen
 • Climacool AirVent Lenzen
 • Krasbestendige gecoate lenzen
 • Verwisselbare lenzen
 • 100% UV-A-, -B en -C bescherming
 • Prijs: 220 Euro
De zonnebril wordt geleverd met een grote, stevige behuizing en een goede sjaal.Foto: Marc Strucken

De zonnebril wordt geleverd met een grote, stevige behuizing en een goede sjaal.

Dynafit Sky Pro

De Sky Pro van Dynafit is de zwaarste zonnebril in de test. Het biedt echter extra functies die u kunt gebruiken wanneer u op grote hoogte fietst of wanneer er veel stof op het pad is – of als u problemen heeft met zweet dat in uw ogen loopt. Bevestigbare “vleugels” verzegelen de bril aan de zijkantNaar de zon en vuil en een lasrem van schuim aan de bovenrand van de bril maakt het nog strakker. Alles bij elkaar weegt de Dynafit Sky Pro zo’n 43 gram, zonder de kleine onderdelen komt de Dynafit Sky Pro uit op 38 gram.

Dynafit Sky Pro: Gemaakt voor de brandende zon op de toppen.Foto: Marc Strucken

Dynafit Sky Pro: Gemaakt voor de brandende zon op de toppen.

Een ander bijzonder kenmerk van de Dynafit zelfkleurende fietsbril is de sterke tint. Het is vanaf het begin donkerder (Cat. 2) en bereikt categorie 4 – d.w.z. gletsjergeschiktheid. Dit betekent dat het niet geschikt is om in de schemering of in het donker te rijden, ondanks fotochrome lenzen. De bruinrode tint daarentegen versterkt de contrasten indrukwekkend in het licht, zodat bergtoppen en wolken bijna onrealistisch dichtbij lijken.

Vleugels beschermen de ogen tegen wind, UV-straling en stof.

Door het hogere gewicht en de grote glazen heb je in eerste instantie het gevoel “veel bril” op je neus te hebben bij het dragen. Maar dat verandert snel, want rubberen pootjes en het neuskussen houden de zonnebril heel goed vast. En hoewel de Sky Pro geen ventilatieopeningen in de lenzen heeft, wordt hij er niet onaangenaam warm achter. Je kunt ook de lenzen van de Dynafit Sky Pro ruilen en/of kopen. Met 250 euro is de bril de duurste in de test – maar handgemaakt in Italië.

Ook hier zitten pluspunten in voor de stevige koffer en het brillendoekje in de accessoires.

Dynafit Sky Pro-gegevens

De Dynafit Sky Pro wordt ook geleverd in een chique hoesje met een doek.Foto: Marc Strucken

De Dynafit Sky Pro wordt ook geleverd in een chique hoesje met een doek.

Kapvoe KEBR

De zonnebrillen van het Chinese merk Kapvoe zouden eigenlijk out of line getest moeten worden – wat moet een zelfkleurende bril voor zo’n 40 euro kunnen – behalve dat ze een funky stijl hebben?! Onder de andere naam “Saolar Cuttle” wordt zwaar geadverteerd op Instagram met flagrante kortingen. Daarom kan hier geen adviesprijs worden genoemd, omdat de prijs sterk fluctueert. Hoe Saolar over Kapvoe denkt, moet nog worden onderzocht, maar in feite kun je Kapvoe-brillen alleen krijgen in de Saolar online shop.

Bij de eerste draagwijze, maar vooral de snelle en aangenaam donkere tint van het fotochrome glas, werd de Kapvoe KEBR een volwaardig lid van het testveld.

Foto: Marc Strucken

De “Internetbril” Kapvoe KEBR overtuigde in de test.

Met 152 mm is het montuur het breedste van de 6 geteste zelfkleurende fietsbrillen. De KEBR zal eerder de “Oakley” -aanpak van de afgelopen jaren volgen om extra gebied te beschermen tegen wind en zon met een dik frame. In eerste instantie steken de centrale brug en de houders rechts en links uit in het gezichtsveld, maar daar heb je al snel geen last van. Aan de andere kant zit de zonnebril zeer comfortabel op de neus met een brede neuspad. Het onderste montuur is iets naar binnen afgerond, dus de zonnebril mag zeer zelden op de wangen terechtkomen.

De brede brug in het midden stoort je niet - net zo min als het frame aan de buitenkant.Foto: Marc Strucken

De brede brug in het midden stoort je niet – net zo min als het frame aan de buitenkant.

Kapvoe geeft nauwelijks relevante informatie over de bril. In onze test maakt het frame echter een flexibele, maar stabiele indruk. De kleurrijke komische print – weliswaar een kwestie van smaak – lijkt duurzaam en vertoont geen slijtage. Iedereen die deze zelfkleurende fietsbril draagt, zal zeker (!) bekeken of zelfs benaderd worden – dat is onze ervaring in biertuinen en ijssalons. De glazen vervormen en worden niet bijna net zo snel vervormd en donkerder als de andere zonnebrillen hier. De grijsblauwe kleuring van de zelfkleurende lenzen bevordert ook een natuurlijke indruk van wat er te zien is in plaats van alles te kleuren. ’s Avonds is het glas helemaal helder, zodat je de Kapvoe KEBR zelfs in het donker kunt dragen om je ogen te beschermen.

Doet denken aan de Oakleys van de laatste jaren, maar past ook heel goed en heeft een prettige tint.Foto: Marc Strucken

Doet denken aan de Oakleys van de laatste jaren, maar past ook heel goed en heeft een prettige tint.

Ook de ventilatie van de Kapvoe KEBR werkt perfect en voorkomt warmteopbouw of beslaan van de zonnebril. Het enige punt van kritiek dat hier opnieuw in perspectief moet worden geplaatst, omdat we maar één exemplaar beschikbaar hadden: Aan het einde van beide tempels, waar de rubberen coating het plastic vasthoudt, was er een klein scherp randje dat in de hoofdhuid kneep toen het werd afgeschrikt. Met een nagelvijl werd de nok echter snel geschuurd en was het probleem opgelost.

Er is hier een pluspunt voor een stevige koffer, een zachte stoffen tas, een brillendoek en zelfs een montuur dat in het montuur voor glazen op sterkte kan worden gestoken.

Conclusie: Goedkope internetaanbiedingen hoeven niet altijd slecht te zijn. In dit geval zelfs een echte tip voor ons qua prijs-kwaliteitverhouding.

Gegevens over Kapvoe KEBR

 • Afmetingen: 152 x 60 mm (zelf gemeten)
 • Gewicht: 34 g (zelfgewogen)
 • UV400 bescherming (99-100% UV-filter)
 • Prijs: 37.09 Euro (vanaf 03.07.2023)
Niet alleen een hoesje, maar zelfs een plug-in montuur voor brillenglazen op sterkte wordt al meegeleverd bij de Kapvoe KEBR.Foto: Marc Strucken

Niet alleen een hoesje, maar zelfs een plug-in montuur voor brillenglazen op sterkte wordt al meegeleverd bij de Kapvoe KEBR.

Conclusie over de test van de 6 zelfkleurende zonnebrillen

De goedkope Cratoni Skyvision is een goede eenvoudige zelfkleurende zonnebril die je elke dag op de fiets kunt gebruiken zonder spijt vanwege de relatief lage prijs. Vermoedelijk overleeft het een tweede zomer als je de bril niet zelf krabt. De Kapvoe KEBR was een positieve verrassing en overtuigend over de hele lijn. Het is de enige bril met volledig heldere glazen. De Cratoni C-Matic En de Dynafit Ultra Pro zijn waarschijnlijk de beste brillen in de test qua ontwerp en functie. De cilindrische, de andere aero-stijl. Qua prijs zijn de Cratoni zonnebrillen aantrekkelijker. De Dynafit Sky Pro Vanwege de zeer donkere tint vanaf het begin, is het alleen iets voor heldere dagen, wat het gebruik ervan beperkt, en de nog hogere prijs is de must-have factor. Qua licht- en UV-bescherming is het echter de beste zelfkleurende bril in de test. De smalle Cratoni C-Lite is waarschijnlijk meer geschikt voor multisportliefhebbers – of wanneer smallere lenzen weer en vogue worden…