De Cube Stereo Hybrid One55 TM test

Evenwichtig, goedkoop en goedmoedig: zo hebben Cube E-MTB’s zich de afgelopen jaren in bijna al onze tests gepresenteerd. Keer op keer haalden de veelzijdige E-MTB’s van Waldershof sterke testresultaten – juist vanwege hun ongecompliceerde bediening en universele karakter. De nieuwe ONE-familie gaat het over een andere boeg gooien: Hoewel de agressieve oriëntatie ten koste gaat van de veelzijdigheid, is het de bedoeling om sportieve piloten voordelen te bieden en het waardige imago weg te nemen.

De Cube Stereo Hybrid One55 Tm is de essentie van deze nieuwe richting. Met dikke ophangingselementen, stevige uitrusting en gripvolle banden past hij bijzonder goed naar progressieve geometrie van de nieuwe modellen. In de grote vergelijkingstest kijken we of de nieuwe Cube Stereo Hybrid One55 aan de zelfopgelegde claim kan voldoen en ook kan overtuigen in een high-end vergelijking.

Wie bouwt de beste E-MTB 2023? We hebben het getest. Elf van de beste E-MTB’s op de markt zullen er zijn, van Specialized tot Cube en Santa Cruz tot Rotwild. De hele vergelijkingstest van high-end E-MTB’s: Nu in EMTB 4/2023!

De Cube Stereo Hybrid One55 TM voor 7999 euro.Foto: Josh WelzDe Cube Stereo Hybrid One55 TM voor 7999 euro.

De feiten over de Cube Stereo Hybrid One55 TM

 • Motor: Bosch Performance CX, 85 Nm max. koppel
 • Batterij: 750 Wh (verwijderbaar)
 • Frame Materiaal: Carbon
 • Veerweg: 160 / 150 millimeter
 • Wielmaat: 29 inch
 • Frame maten: M, L, XL
 • Prijs: 7999 Euro
 • Gewicht: 23,97 kg (testfiets in maat L, EMTB meting)

Eerste full carbon frame bij Cube, gewicht minder dan 24 kilo

Voor de Stereo Hybrid One55 heeft Cube de Frame volledig opnieuw ontworpen. Voor het eerst maakt de fietsengigant gebruik van een e-bike Volledig koolstof. Eerdere cube hybride modellen werden altijd geleverd met een aluminium achterdriehoek. Om het gewicht verder te verminderen, is het frame ook gemaakt van de hoge kwaliteit C: 68 X Vezels, die Cube anders alleen gebruikt in hoogwaardige racefietsen. Over het algemeen zou het frame 20 procent lichter zijn dan dat van de bekende Stereo Hybrid 140.

Dit heeft een navenant positief effect op de weegschaal in ons testlaboratorium. Onze testfiets in maat L weegt net geen 24 kilo, ondanks zeer robuuste apparatuur. Een behoorlijk gewicht dat de fabrieksspecificatie van 22,9 kilogram voor het Trail Motion-model in maat M met een hele kilogram mist. En: In ieder geval in vergelijking met de beproefde kubusmodellen is de One55 ook aanzienlijk duurder. 1000 tot 1500 Euro meer Je moet investeren in vergelijkbare apparatuur. Cube vergokt de prijs-prestatietroef een beetje weg. In vergelijking met de vergelijkbaar geprijsde concurrentie is deze cube e-bike echter ook bovengemiddeld uitgerust.

Lees ook:   Liteville 303 MK1 Race review: Duitse techniek voor de afdaling

De Float X2 schokdemper van Fox in de Factory variant biedt uitgebreide instelbaarheid.Foto: Josh WelzDe Float X2 schokdemper van Fox in de Factory variant biedt uitgebreide instelbaarheid.

De e-bike aandrijving: bewezen Bosch Power, kleine accu’s optioneel

Met de Bosch Performance CX Cube vertrouwt op wat waarschijnlijk de meest geïnstalleerde E-MTB-motor is. Het combineert hoge prestaties met een redelijk gewicht. De zeer goede modulatie, de levendige en Progressieve vermogensafgifte en speciale functies zoals het verlengde wiel in Emtb-modus maken het een Benchmark in vervelende hellingen. Alle U-levels kunnen via de app worden gefinetuned. Maar: De Bosch is niet helemaal stil, rammelt op de afdaling en de grote accu is met 4,3 kilo behoorlijk zwaar.

De Performance CX-aandrijving van Bosch biedt de gebruikelijke dynamische stuwkracht met maximaal 85 Newtonmeter.

Hiervoor voorziet hij een Extreem goed bereik, die andere systemen met batterijen met 700 tot 750 wattuur overtreft. De Powertube 750 is te gebruiken bij de Cube eenvoudig aan de voorkant van de onderbuis. Als het gaat om het display, vertrouwt de One55 op de combinatie van de controller van het bovenbuisdisplaysysteem en dde draadloze mini-afstandsbediening. Dit spreekt sportieve piloten aan. Je moet het echter doen zonder de uitgebreide informatie van een Kiox-display. De snelheid wordt gemeten via de Bosch ventielsolenoïden, dus er is geen aparte snelheidssensor nodig. Dit komt omdat het magnetische signaal direct in de motor wordt opgepikt.

Een speciale eigenschap van Cube: Voor korte rondes zijn er kleinere 500 of 625 batterijen als luxe accessoires, die met een adapter in de onderbuis passen in plaats van de 750 accu. De kleinere accu’s besparen 700 of 1300 gram, uiteraard met een navenant korter bereik. Hiermee kun je het totale gewicht van de fiets terugbrengen tot maximaal 22,7 kilo.

De 500 accu past als accessoire in dezelfde onderbuis als de 750 en bespaart zo'n 1,2 kilogram. Aan de voorkant van de adapter kunt u een slang of reserveonderdelen deponeren.Foto: Adrian KaetherDe 500 accu past als accessoire in dezelfde onderbuis als de 750 en bespaart zo’n 1,2 kilogram. Aan de voorkant van de adapter kunt u een slang of reserveonderdelen deponeren.

Lang en vlak: de geometrie van de Hybrid Stereo One55

Vooral hier, de agressief en ongewoon karakter van de Stereo Hybrid One55 voor Cube merkbaar. Met een vlakke balhoofdhoek van 64 graden in de steilere (!) van de twee stuurhoekstanden, een wielbasis van 1275 millimeter en een diepe trapas (336 millimeter) is de One55 helder Ontworpen voor snelle afdalingen. Met 454 millimeter zijn de liggende achtervorken niet bijzonder kort ten gunste van gladheid. Opvallend: Ten eerste de vlakke zithoek van slechts 75,3 graden, die ook merkbaar is op steile hellingen.

Lees ook:   7 tips voor fietsers om zich te gedragen in een onweersbui

Aan de andere kant valt de geometrie die we in het laboratorium hebben gemeten juist plat Van. Platter dan Cube en ook vlakker dan de fietsen van de concurrentie, die we testten in onze grote groepstest van elf high-end All Mountains onder identieke omstandigheden. Per draaibare lagerschaal In de headset kun je zelfs de stuurhoek instellen op een nog meer bergafwaarts georiënteerde 63,6 graden. Dit is waar Cube de Belofte van een agressievere aanpak van de nieuwe fiets. Ook zeer modern: De zeer korte zitbuis van 414 mm in maat L. Hierdoor kunnen motorrijders de framemaat kiezen op basis van het bereik en deze aanpassen aan hun persoonlijke voorkeuren. Bijzonder lange telescopische steunen zijn ook mogelijk.

EMTB-meetwaarden in één oogopslag (framemaat Groot)

 • Lengte zitbuis: 414 mm
 • Wielbasis: 1275 mm
 • Bereik: 463 mm
 • Stapel: 638 mm
 • Stuurhoek: 64 graden
 • Zithoek: 75,3 graden
 • Achtervork lengte: 454 mm

Trail-Motion: De uitrusting

Zelfs als de Stereo Hybrid One55 een beetje duurder is dan normaal van Cube: als het gaat om uitrusting, beknibbelt de fietsgigant niet. De fiets bevat alles wat echt goed en ook duur is. Het hoogtepunt is de dikke Fox 38 Factory voorin, die Cube combineert met de Float-X2 downhill shock en een transferpaal – ook in Factory-uitvoering. Versnellingen en remmen komen van Shimano’s XT-plank, de fiets rolt op hoogwaardige Newmen-wielen en wordt geleverd met Maxxis-banden in een superzachte MaxxGrip-compound voor en achter.

Fox 38 Factory Grip2 op de Cube. Beter dan dit wordt het niet.Foto: Josh WelzFox 38 Factory Grip2 op de Cube. Beter dan dit wordt het niet.

Praktijktest: Zo rijdt de Cube Stereo Hybrid One55 TM

Op tournee

Op de Cube neem je iets langwerpig Ruimte en zit weinig voorwiel-zwaar. Dit is ongebruikelijk voor moderne E-MTB’s, die steeds meer neigen naar steile zithoeken. De One55 zet immers zo weinig druk op de polsen, wat het trappen op het vlakke aangenaam maakt. De Het assortiment van Bosch is zo goed als anders, kan de batterij snel worden vervangen. Het feit dat Cube blijft vertrouwen op een Sleutel brengt voordelen in het dagelijks gebruik. Voor puur sportgebruik zijn er echter slankere oplossingen. Het onderstel werkt comfortabel, maar de nieuwe Cube met plakkerige banden en kantelbare besturing is niet de ideale tourer. Al met al de andere fietsen van Cube, zoals de Stereo Hybrid 140 en daars Enduro Stereo Hybrid 160 voor casual tours de meer ontspannen partners.

Lees ook:   European Two-Wheeler Cup: De beste monteurs van Europa - wie wint de Mechanics Battle 2024?

Als het steil bergop gaat, is het soms wat vervelend om de Cube One55 TM netjes op koers te houden.Foto: Max FuchsAls het steil bergop gaat, is het soms wat vervelend om de Cube One55 TM netjes op koers te houden.

Heuvelopwaarts

Dit geldt ook bergopwaarts, waar de Stereo 140 in ieder geval veel minder ingewikkeld te hanteren is dan de One55. De Stuurkantelen Door de vlakke stuurhoek bij langzaam rijden plaatsen de vlakke zithoek en de gebogen zitbuis de bestuurder te zwaar achteraan op steile hellingen. Dit geldt vooral wanneer de zadelverlenging sterk is, omdat de werkelijke zithoek dan veel vlakker is. In combinatie met de middellange liggende achtervork en het onderstel met hoge tractie, dat vrij laag in de slag is, stijgt de voorkant van de Cube soms in extreme situaties. Vooral in technische steile stukken, dit is de reden waarom Het is moeilijk om de edele kubus netjes op het goede spoor te houden. De Levendige Bosch-rit En de uitstekende tractie zitten niettemin aan de creditkant.

Heuvelafwaarts

Hiervoor, de One55 downhill in zijn element. Vooral als het snel en ruw bergafwaarts gaat, is de One55 TM een van de krachtigste kandidaten op de markt. Gladheid en slikplezier zijn enorm. Het gevoel van veiligheid is hoog voor sportieve rijders, tenminste als je de fiets veel sporen geeft. En dat kun je met een zuiver geweten doen. Want in tegenstelling tot de klassieke E-Enduro Stereo 160 is de One55 ook goedgekeurd voor hogere sprongen en het bikepark.

Het belangrijkste is oxywaterstofgas: de Cube is gebouwd voor sprongen en hoge afdalingssnelheden, en er zijn betere kandidaten voor een gematigde rijstijl.Foto: Josh WelzHet belangrijkste is oxywaterstofgas: de Cube is gebouwd voor sprongen en hoge afdalingssnelheden, en er zijn betere kandidaten voor een gematigde rijstijl.

Met de super gripvolle banden kun je vlakke bochten nemen zoals op rails. Je kunt dus veel vaart meenemen in uitdagende afdalingen. De lange carbon bolide is echter niet handig. Dit is vooral merkbaar in krappe bochten en snel afwisselende bochten. Ook op vlakkere paden is de snelheidsminnende Cube niet de juiste keuze. Bij langzaam rijden heeft de besturing ook de neiging om te kantelen. Als je vaak in een waardig tempo reist, vind je dit misschien vervelend. Helaas rammelde onze testfiets Bergafwaarts sterk. Dit paste niet goed bij de high-end claim van de One-serie en vertroebelde de indruk van de succesvolle volgas enduro een beetje.

De EMTB-conclusie

De One55 TM is nogal Mini-Enduro als een aangename all-mountain. Tonnen van taker kwaliteiten inbegrepen. De Edel-Cube toont zijn sterke punten in de afdaling en bij hoge snelheden. De juiste keuze voor e-enduro races, volgas missies in de Steinfeld en grote drops. Voor matig gebruik moet de Stereo 140 worden gebruikt in het Cube-portfolio. Topuitrusting en even sterk bereik.

EMTB-redacteur Adrian Kaether.Foto: Georg GrieshaberEMTB-redacteur Adrian Kaether.

Per

 • goed gewicht
 • Hoogwaardige uitrusting
 • Verwijderbare batterij
 • Nemerkwaliteiten op hoge snelheid

Contra

 • Rammelaars
 • niet erg wendbaar
 • Veeleisende handling