Swatch Nines MTB: 2023 voor het eerst op het Green Hill Bikepark

Er is veel gebeurd bij de Swatch Nines: Aan de ene kant heeft Swatch de vorige titelsponsor Audi vervangen – aan de andere kant komt er met de nieuwe sponsor een nieuw circuit: Tot 2021 vond het freeride-evenement plaats in de Ellweiler-groeve, vorig jaar was er een pauze en nu wordt het gehouden van 14 tot 20 augustus op het Green Hill Bikepark bij Schmallenberg in het Sauerland. De nieuwe route is ontworpen om ’s werelds beste mountainbikers uit te dagen door een mix van technische knowhow en innovatie. Goed nieuws voor alle fans van live-evenementen: op 18 en 19 augustus zijn de Publieksdagen, waar toeschouwers de topsporters ter plaatse kunnen ervaren.

“Het is verbazingwekkend om te zien hoe het lange proces van een jaar plannen zijn vruchten afwerpt na slechts drie weken bouwen. We zijn benieuwd wat de coureurs van de Swatch Nines van de nieuwe locatie vinden. Dat we de baan na afloop kunnen openstellen voor het publiek, zodat onze gasten nog lang stoom kunnen afblazen, is iets heel bijzonders”, legt de directeur van het Green Hill Bikepark, Felix Saller, uit.

In het nieuwe Green Hill Bike Park kunnen rijders zich creatief uitleven.Foto: Katja Roth (NEAC)In het nieuwe Green Hill Bike Park kunnen rijders zich creatief uitleven.

Swatch Nines: hoogtepunten van het Green Hill Bike Park

De cursus begint bij de “Drop Tower” met grote intensiteit en leidt vervolgens naar de “Rose Scrub Feature”. Hier kunnen ruiters kiezen uit verschillende sprongen en creatief hun weg vinden in het parcours.

Het skatepark in de bomen

Het skatepark in de bomen is een 40 meter lang, verhoogd skatepark en zou idealiter geïntegreerd moeten worden in de MTB slopestyle baan. Verschillende ruggengraatopties geven rijders de mogelijkheid om eindeloze ronden te voltooien. Een van de stekels leidt naar een step-down naast de Swatch Nines Skatebowl, wat betekent dat mountainbikers hier samen met een zorgvuldig uitgekozen groep skateboarders kunnen rijden: Hier ontmoeten verschillende disciplines elkaar naadloos en zorgen voor een bijzondere ervaring.

In de zogenaamde Big Air eindigen de vorige twee gangen. Ruiters kunnen kiezen uit drie verschillende sprongen: een voor freeride fietsen en een voor solpestyle fietsen. De laatste sprong is een progressieve kicker met een airbag in de landingszone.

Het Green Hill Bikepark ligt in de buurt van Schmallenberg in het Sauerland.Foto: Katja Roth (NEAC)Het Green Hill Bikepark ligt in de buurt van Schmallenberg in het Sauerland.

Opmerkingen over de Swatch Nines MTB 2023

Patricia Druwen (16) uit Bergisch-Gladbach, leider van de FMB World Tour: “Het betekent veel voor me om terug te keren naar de Swatch Nines na het winnen van de “Become A Nine” videowedstrijd in 2021 en om in mijn thuisland te kunnen laten zien hoeveel ik heb ontwikkeld sinds mijn eerste Nines – voor mijn thuispubliek, familie en vrienden.”

Daniel Ruso (Oostenrijk), die samen met zijn broer Elias deelneemt aan de Swatch Nines, legt uit: “De Negens zijn voor ons beiden van groot belang; Hier hebben we als sporters veel bereikt en veel ontwikkeld. We voelen ons echt goed voorbereid en zijn klaar om de nieuwe locatie op Green Hill Bikepark aan te pakken. De nieuwe set-up ziet er waanzinnig goed uit en we kunnen niet wachten om hier veel actie te zien. Vooral het big air gedeelte is voor ons gemaakt om daar een paar knallers te laten zien. Deze week zijn de Nines onze speeltuin voor innovatie en creativiteit. Het is een geweldig gevoel.”

Lees ook:   Mountainbike rider carrousel 2024: Mega contract! Van der Poel nog 10 jaar bij Canyon

Het bikepark wordt na afloop geopend voor het publiek.Foto: Katja Roth (NEAC)Het bikepark wordt na afloop geopend voor het publiek.

BYND The Hill Festival en Publieksdagen komend weekend

Van 18 tot en met 20 augustus vindt ook het Green Hill Bikepark plaats het BYND The Hill Festival. Op de Publieksdagen van de Swatch Nines van dit jaar (18 en 19 augustus) kunnen festivaldeelnemers de mountainbikers live meemaken. Je kunt al vanaf 15 euro een dagkaart voor het festival krijgen.

Het schema voor de Publieksdagen

  • 10:00 uur: BYND The Hill Festival Opening (Locatie: BYND The Hill Expo Area)
  • 10:00 tot 13:00 uur: Ondertekeningssessie, Meet & Greet (Locatie: Riders Village)
  • 16.00 tot 19.00 uur: Swatch Nines Openbare Sunset Shooting (Locatie: Swatch Nines Setup)
  • 19.30 uur: Green Hill Filmpremière (Locatie: BYND The Hill Area)
  • 21.00 uur: DJ JBM (Locatie: BYND The Hill Area)
  • 22:00 uur: TUBE & BERGER KITTBALL RECORDS (Locatie: BYND The Hill Area)
  • 13:00 tot 16:00 uur: Swatch Nines Finaledag (Locatie: Swatch Nines Setup)
  • 20:00 uur: Swatch Nines Gala Night-Public Livestream (Locatie: BYND The Hill Area)
  • 22:00 uur: DJ Wat, DJ Craft(K.I.Z), GHB Resident Noah (Locatie: BYND The Hill Area)