Trailbikes 2023 tot 5000 euro: Scott Spark 930 in test

De huidige Scott Spark RC is gebaseerd op een frameplatform met 127 millimeter veerweg aan de achterkant, een 120-vork en een schokdemper geïntegreerd in het trapasgebied. Om de toch al potente Racefully geschikt te maken voor toeren, voegt Scott nog eens tien millimeter veerweg toe aan de voorvork, specificeert iets grovere banden en een pittiger remsysteem.

Vanwege de beschikbaarheid moesten we het doen met framemaat M. Met de Scott Spark in maat L zou het bereik 37 millimeter langer zijn. De zithoek is een matige 75,2 graden. Deze afmetingen integreren de rijder comfortabel in de fiets, de geometrie creëert een voortstuwingsgerichte zitpositie met veel druk op het voorwiel. Vooral het lage front doet denken aan de afdaling van de Racefully Spark RC, waarmee

Onder meer langlaufster Nino Schurter won zijn tiende wereldtitel

onder de nagel.

Dankzij de Twinloc-hendel (bedient tegelijkertijd de vork en demper) kunnen de drie rijmodi – open, platform, gesloten – tijdens het rijden ontspannen worden gewijzigd. Dit garandeert maximale efficiëntie op elk oppervlak. Als het op banden aankomt, vertrouwt Scott op het lichte, maar alleen tamme loopvlak

met zachte rubbersamenstelling aan de voorzijde en snel Speedgrip rubber aan de achterzijde.

In de afdaling ligt de fiets zelfverzekerd op de baan met zijn rijke chassis, diepe trapas en vlakke stuurhoek. In steil terrein daarentegen was de Spark niet helemaal overtuigend. Door de lage slag van de Vario-steun en het lage front ontstaan al vroeg kantelsensaties. Bovendien laat de voorvork zijn veerweg te snel los zonder instelbare compressie. Toch krijgt de Scott Spark 930 de BIKE-rating “zeer goed”.

Lees ook:   Kinderfietstest 2023: 7 MTB's voor kinderen waar je blij van wordt

¹Prijs kan plus kosten voor verpakking, verzending en coördinatie.

²Het BIKE-oordeel weerspiegelt de laboratoriummetingen (BIKE-labmeting) en de subjectieve indruk van de testrijders.

Het BIKE-oordeel is prijsonafhankelijk. BIKE ratings: super (250-205 punten), zeer goed (204,75-180 punten), goed (179,75-155 punten), bevredigend (154,75-130 punten), met zwakke punten (129,75-105 punten), onvoldoende (104,75-0 punten).