De Cube Stereo Hybrid ONE55: licht, agressief en aantrekkelijk?

Cube’s stereo hybride fulls zijn al jaren blockbusters. In onze tests konden ze altijd scoren met een zeer sterke prijs-prestatieverhouding en een uitgebalanceerde wegligging. Maar hun karakter was net zo betrouwbaar: evenwichtig en ongecompliceerd? Ja! Te sportief? Nee. Dit is precies wat de nieuwe Stereo Hybrid ONE55 nu moet veranderen. Met de familie van drie modellen wil Cube sportieve en ervaren (e-)mountainbikers die graag op trails en in uitdagend terrein zijn, nadrukkelijk aanspreken.

Met de nieuwe kinematica verlaat Cube zijn gebruikelijke ophangingslay-out met een verticale demper op E-MTB's. Het nieuwe chassis moet een betere wielhoogtecurve leveren en progressiever zijn. Gemaakt voor ruw terrein.Foto: Cube Bikes

Met de nieuwe kinematica verlaat Cube zijn gebruikelijke ophangingslay-out met een verticale demper op E-MTB’s. Het nieuwe chassis moet een betere wielhoogtecurve leveren en progressiever zijn. Gemaakt voor ruw terrein.

Cube Stereo ONE55: De geometrie

De ingrediënten voor de sport- en trailharding: geometrie en chassis zijn ontworpen om extremer te zijn. Met 160 millimeter aan de voorvork en 150 millimeter aan de achterkant, gecombineerd met 29er wielen, voldoet de fiets aan de populaire categorie sportieve allrounders. De moderne geometrie moet ervoor zorgen dat de fiets ook excursies maakt in het enduroterrein. Bij 65 graden is de stuurhoek een graad platter dan de klassieke Stereo Hybrid 140 en kan via een hoekregelingsset worden afgevlakt tot 64,4 graden. Het bereik is langer, de zitbuizen erg kort – in lijn met moderne trends. Met vrij lange 453 liggende achtervorken hebben de ontwikkelaars zich echter meer gericht op ongecompliceerde, veilige hantering dan op ultieme manoeuvreerbaarheid.

Vergeleken met de klassieke Stereo Hybrid 140 is de geometrie moderner. De stuurhoek kan via een hoekregelingsset met o.6 graden worden gevarieerd.Foto: Cube Bikes

Vergeleken met de klassieke Stereo Hybrid 140 is de geometrie moderner. De stuurhoek kan via een hoekregelingsset met o.6 graden worden gevarieerd.

De wielhoogtecurve van de achterwielophanging moet verder naar achteren reiken, waardoor obstakels effectiever onschadelijk moeten worden gemaakt.Foto: Cube Bikes

De wielhoogtecurve van de achterwielophanging moet verder naar achteren reiken, waardoor obstakels effectiever onschadelijk moeten worden gemaakt.

Lees ook:   wielmaat mountainbike

Aanzienlijk lichter: Het frame van de Hybrid ONE55

Het volgende en zeer doorslaggevende punt is om de fiets een nog sportiever karakter te geven: het gewicht. De Frame moet 20 procent lichter zijn dan die van de bekende Stereo Hybrid 140. Hiervoor wordt een carbon constructie van hogere kwaliteit (C:68X) gebruikt. Daarnaast is de complete achterdriehoek gemaakt van koolstofvezel. Het resultaat is absoluut indrukwekkend. 21,9 kilo moet het topmodel met 750 batterij wegen. Indien bevestigd, zou de nieuwe Cube ONE55 SLT aanzienlijk lichter zijn dan alle 750cc Bosch-fietsen die we tot nu toe in het EMTB-testlaboratorium hebben kunnen verwelkomen. Zelfs de onlangs geïntroduceerde Orbea Wild zit volgens de fabrikant in topapparatuur maar net onder deze waarde. De Spanjaarden vertrouwen echter op de radicale kostenbesparende maatregel van een permanent geïnstalleerde batterij.

Ook de achterdriehoek van de Cube Stereo Hybrid ONE55 is gemaakt van carbon. Een noviteit voor e-fulls van Cube.Foto: Cube Bikes

Ook de achterdriehoek van de Cube Stereo Hybrid ONE55 is gemaakt van carbon. Een noviteit voor e-fulls van Cube.

De hoogwaardigere carbon constructie, die bij Cube opereert onder de naam C:68X, is bedoeld om veel gewicht te besparen, maar drijft ook de prijs op.Foto: Cube Bikes

De hoogwaardigere carbon constructie, die bij Cube opereert onder de naam C:68X, is bedoeld omssig gewicht besparen, maar drijft ook de prijs op.

En nog een belangrijk punt voor enduro-geschiktheid: met Cube’s eigen categorie 5, de Stereo Hybrid ONE55-modellen Goedgekeurd voor zwaardere toepassingen, als Cube’s e-Enduro, de Stereo Hybrid 160.

Cube vertrouwt op de nieuwe systeemcontroller en draadloze mini-afstandsbediening van Bosch voor de stereo hybride ONE55.Foto: Cube Bikes

Cube vertrouwt op de nieuwe systeemcontroller en draadloze mini-afstandsbediening van Bosch voor de stereo hybride ONE55.

Batterijverwijdering en verschillende batterijgroottes

Met de ONE55 kan de batterij eenvoudig uit de onderbuis worden gevouwen, zoals gebruikelijk bij Cube. Door middel van een adapter (incl. opbergvak!) kunnen nog kleinere en dus lichtere accu’s worden geïnstalleerd. De 625 Powertube bespaart een goede 700 gram, de 500 weer boven de 500. In de winkel staan alle modellen alleen met Powertube 750, de kleinere batterijen zijn alleen verkrijgbaar als luxe accessoires. Helaas net zo sportief als de oriëntatie van de fiets: de vanafprijs van 7000 euro. Dat ben je van Cube niet gewend. Het goedkope model Stereo Hybrid ONE55 C:68X SLX 750 is immers goed uitgerust en licht. Alle ONE55 varianten komen alleen in de maten M, L en XL en zou uiterlijk in juni in de handel verkrijgbaar zijn.

Lees ook:   mountainbike met bagagedrager

Cube ONE55: modellen en prijzen

Cube Stereo Hybride ONE55 SLX

 • Prijs: 6999 Euro
 • Gewicht: 22,6 kilo (specificatie van de fabrikant, maat M)
 • Circuit: Sram GX
 • Remmen: Magura MT7

Met 7000 euro is het instapmodel allesbehalve een koopje naar kubusnormen. Het gewicht van 22,6 kilo moet nog steeds zeer aanzienlijk zijn. Je hoeft niet bang te zijn voor cheat parts. Met lyric voorvork, Magura MT7 remmen, GX versnellingspook en robuuste Maxxis banden (MaxxGrip rubber en achter DD karkas!), is de ONE55 SLX absoluut trail-ready. De systeemcontroller en Mini-Remote van Bosch hebben ook het instapmodel aan boord.

Foto NaN

Cube Stereo Hybride ONE55 SLX | Foto’s: Cube Bikes

Cube Stereo Hybride ONE55 TM

 • Prijs: 7999 Euro
 • Gewicht: 22,9 kilo (specificatie van de fabrikant, maat M)
 • Aandrijvingen: Shimano XT
 • Remmen: Shimano XT

Zoals gebruikelijk bij Cube vertrouwt het TM-model (Trailmotion) op bijzonder robuuste en bergafwaarts georiënteerde apparatuur. Opvallend is de dikke X2-schokdemper van Fox, die de massieve 38-vork vergezelt. Ook volledig enduro-ready: de robuuste Newmen Enduro wielen (SL E.G. 30) en de Maxxis banden met super-grip MaxxGrip rubber, op het achterwiel zelfs in lekvrij double-down design. Dienovereenkomstig is het TM-model iets zwaarder dan de goedkopere SLX.

Foto NaN

Cube Stereo Hybride ONE55 TM | Foto’s: Cube Bikes

Cube Stereo Hybride ONE55 SLT

 • Prijs: 9999 Euro
 • Gewicht: 21,9 kilo (specificatie van de fabrikant, maat M)
 • Aandrijflijn: Sram XX1 AXS
 • Remmen: Magura MT7

Het topmodel SLT is getrimd voor een lichtgewicht constructie. Lichtgewicht Newmen aluminium wielen, carbon stuur en cranks moeten het gewicht onder de 22 kilo duwen. Maar de 38 Fox-vork sluit geen compromissen. Dit is eerder te vinden op de achterband, omdat Schwalbe’s Nobby Nic nogal tam geprofileerd is. De klassieker krijgt immers de zachtere zachte rubbersamenstelling. Schakelen gaat draadloos met Sram XX1 AXS, geremd met Magura MT7. Voor 10.000 euro is het pakket top in marktvergelijking.

Lees ook:   Test kinderfietsen 2023: Vpace Fred 265 - bikepark volledig voor kinderen
Foto NaN

Cube Stereo Hybride ONE55 SLT | Foto’s: Cube Bikes

Conclusie Florentin Vesenbeckh, EMTB-redacteur

Cube heeft altijd veel fietsen voor het geld gehad. Maar de Opper-Palts heeft nog geen echt progressieve trail volledig in het E-MTB-programma gehad. Als de fietsen hun gewichtsbelofte kunnen waarmaken, zou dat een echt statement zijn, want lichtgewicht fietsen met een grote Bosch-accu zijn absoluut schaars. We zijn erg enthousiast over de eerste tests met de nieuwe ONE-familie. De eerste verschijning is veelbelovend.

Florentin Vesenbeckh, EMTB-redacteurFoto: Adrian Vesenbeckh

Florentin Vesenbeckh, EMTB-redacteur

Interview met Peter Lang, Product Manager voor Cube’s E-MTB vloot

EMTB: Voor welke doelgroep heb je de Stereo Hybrid ONE55 gebouwd?

Peter Langman: Voor sportieve ambitieuze e-bikers die op zoek zijn naar maximaal rijplezier bergafwaarts, maar wil geen concessies doen aan de prestaties en het bereik van de motor.

Een belangrijk verschil met de Stereo Hybrid 140 is het gewicht. Hoe ben je met dit drastische dieet omgegaan?

Het frame is over het algemeen 20 procent lichter. Aan de ene kant, omdat de achterdriehoek ook van carbon is gemaakt, hebben onze andere E-Fullys dat niet. Daarnaast maken we met C:68X gebruik van een hogere kwaliteit carbon constructie, waardoor het frame aanzienlijk lichter wordt. De nieuwe demperhefinrichting heeft een kleinere hendel en bespaart ook wat gewicht.

Peter Lang, Product Manager E-MTB Fleet bij CubeFoto: Cube Bikes

Peter Lang, Product Manager E-MTB Fleet bij Cube

Toch blijft de batterij gemakkelijk verwijderbaar. Had hier niet nog meer bewaard kunnen worden?

Ja, we hebben er aan het begin van de ontwikkeling over nagedacht. Uiteindelijk was bruikbaarheid echter belangrijker voor ons. Met de verwisselbare batterij blijft de flexibiliteit veel groter en daarmee ook het toepassingsgebied. Op tournee met een tweede batterij of ongecompliceerd opladen, dat is voor veel klanten belangrijk. Daarnaast heb ik de mogelijkheid om andere accumaten te rijden. Met een 500 accu bespaar ik zo’n 1,3 kilo en heb ik een lager zwaartepunt. Perfect voor de korte after-work ronde.

Source link