Centurion No Pogo SL met Bosch SX: Nieuwe lichte e-bike voor alle situaties

Er is waarschijnlijk geen andere huidige mountainbike die kan verwijzen naar zo’n lange productgeschiedenis als de No Pogo van Centurion. Als e-bike is de No Pogo nog maar relatief kort bekend: al in 1996 kwam de volledig geveerde fiets voor het eerst op de markt, uiteraard zonder motor. In 1997 werd hij door het tijdschrift BIKE bekroond met de titel “Fiets van het jaar”, waardoor het een van de meest populaire fietsen in zijn vakgebied is. Nu is de nieuwste uitbreidingstrap beschikbaar: de No Pogo SL.

De naam doet het al vermoeden: nadat de laatste No Pogo’s uitsluitend met een elektromotor van de band rolden, is de nieuwste telg van het Duitse merk nu een lichte e-MTB. In plaats van een extreem ontwerp, richt de fiets zich op een breed scala aan toepassingen en een doelgroep met Bosch’s Performance SX en gematigde geometrie. Tegelijkertijd heeft de No Pogo SL functies die we tot nu toe niet kennen van lichte e-MTB’s. En deze zouden zich kunnen bewijzen in het dagelijks leven van veel motorrijders.

De No Pogo SL is de eerste lichte e-MTB van Centurion. Levend gewicht in maat L: 18,9 kilo.Foto: Josh WelzDe No Pogo SL is de eerste lichte e-MTB van Centurion. Levend gewicht in maat L: 18,9 kilo.

De feiten over de Centurion No Pogo SL

 • Motor: Bosch Performance SX
 • Accu: Bosch Compact Tube 400, vast ge├»nstalleerd
 • Volledig carbon frame
 • Veerweg: 150/145 mm (voor/achter)
 • Wielmaat: MX-Mix, 29 inch voor, 27,5 achter
 • Gewicht: 18,9 kg (R8000i in maat L, gemeten in het EMTB-laboratorium, zonder pedalen)
 • Bloedgroep. Totaal gewicht: 140 kg
 • Twee uitrustingsniveaus voor 7999 en 9999 euro

De No Pogo SL zou sportiever moeten zijn dan de klassieke e-mountainbikes van Centurion, maar niet te extreem. Een echte all-mountain fiets die alles aankan, van ontspannen tochten tot licht trail- en enduro-gebruik. Dankzij de gematigde geometrie moet hij neutraal zijn om te rijden en gemakkelijk te manoeuvreren, zelfs in een rustig tempo. De fiets biedt 150 millimeter veerweg bij de vork en 145 millimeter bij de achtervork. Het vertrouwt ook op een mullet-opstelling met een groot 29er voorwiel en 27.5 inch aan de achterkant. Het kleinere achterwiel moet de fiets wendbaarder maken, korte liggende achtervorken mogelijk maken en bovendien een betere wielhoogtecurve mogelijk maken.

Het sportieve karakter wordt ook onderstreept door de slanke look. De strakke cockpit is geen uitzondering.Foto: Josh WelzHet sportieve karakter wordt ook onderstreept door de slanke look. De strakke cockpit is geen uitzondering.

Met carbon frame naar het record

De Centurion No Pogo SL zal het echter waarschijnlijk niet redden tot een echte mensenfiets. Want de goedkoopste van de twee modellen kost maar liefst 7999 euro. Met 9999 euro is het topmodel zelfs de duurste fiets die Centurion ooit heeft gebouwd. Een eerste reden is snel gevonden: voor het eerst bouwen de Zwaben een e-MTB met een carbon frame. En dan meteen, want niet alleen het hoofdframe, maar ook de achterdriehoek zijn gemaakt van koolstofvezel.

De No Pogo SL is de eerste e-MTB met carbon frame van Centurion. De achterste driehoek is ook gemaakt van koolstofvezel.Foto: Josh WelzDe No Pogo SL is de eerste e-MTB met carbon frame van Centurion. De achterste driehoek is ook gemaakt van koolstofvezel.

De elektrische aandrijving: Geen Pogo SL met Bosch SX

Aangezien het merendeel van de klassieke No Pogo’s ook op Bosch-motoren rollen (Review van de No Pogo E 3600), is het niet verwonderlijk dat de SL-variant wordt aangedreven door de lichtgewicht Swabian Performance SX-motor. Al op In onze grote test voor de presentatie van de Performance SX leverde Bosch ons een No Pogo SL – In die tijd was het echter nog ver verwijderd van zijn oorspronkelijke staat, zonder schilderij en zonder naam. De Bosch lichtmotor heeft een zeer hoog maximaal vermogen, dat volgens Bosch op hetzelfde niveau ligt als de Bosch CX met 600 watt. Deze punch komt echter alleen vrij bij extreem hoge cadansen en slechts voor een korte tijd. De vermogensafgifte is zeer dynamisch, wat sportieve motorrijders veel plezier zou moeten geven. Bij langzaam trappen duwt de motor vrij rustig. Dan is het ook aangenaam stil en nauwelijks hoorbaar.

De Bosch Performance SX Met 600 watt kortstondig piekvermogen en tot 55 Newtonmeter is het een van de krachtige vertegenwoordigers van de lichtcategorie.Foto: Josh WelzMet 600 watt kortstondig piekvermogen en tot 55 Newtonmeter is de Bosch Performance SX een van de krachtige vertegenwoordigers van de lichtcategorie.Aan het begin van de zomer konden we een prototype van de No Pogo SL rijden voor de test van de Bosch SX, die toen nog niet was gepresenteerd. Nu is de productiefiets er. Het zou voor Kerstmis in de verkoop moeten zijn.Foto: Markus GreberAan het begin van de zomer konden we een prototype van de No Pogo SL rijden voor de test van de Bosch SX, die toen nog niet was gepresenteerd. Nu is de productiefiets er. Het zou voor Kerstmis in de verkoop moeten zijn.

Maar terug naar de productiefiets. De accu, een Compact Tube 400, is vast in de onderbuis ingebouwd. Dit wordt verondersteld gewicht te besparen en tegelijkertijd de stijfheid hoog te houden. Mocht er iets mis zijn met de accu, dan kan de accu uiteraard verwijderd worden. Maar om dit te laten gebeuren, moet de motor worden verwijderd. Het is dus niet bedoeld om dagelijks op te laden of de batterij te vervangen.

De 400 Wh accu wordt stevig in de gesloten onderbuis geschroefd en kan bij dagelijks gebruik niet worden verwijderd.Foto: Josh WelzDe 400 Wh accu wordt stevig in de gesloten onderbuis geschroefd en kan bij dagelijks gebruik niet worden verwijderd.

Veel ruimte in de framedriehoek en twee bidonhouders maken het mogelijk om naast de 250 Wh extra accu ook een bidon mee te nemen. Om de ruimte maximaal te benutten, is de bidonhouder ontworpen om de fles zijdelings te verwijderen.Foto: Josh WelzVeel ruimte in de framedriehoek en twee bidonhouders maken het mogelijk om naast de 250 Wh extra accu ook een bidon mee te nemen. Om de ruimte maximaal te benutten, is de bidonhouder ontworpen om de fles zijdelings te verwijderen.Inclusief de optionele Power More 250 van Bosch is 650 wattuur leverbaar. Een bidon past ook op de fiets.Foto: CenturionInclusief de optionele Power More 250 van Bosch is 650 wattuur leverbaar. Een bidon past ook op de fiets.

Als het gaat om de bediening heeft Centurion gekozen voor de combinatie van een draadloze mini-afstandsbediening en het LED-display in de systeemcontroller voor de No Pogo SL. De Zwaben doen het zonder display ten gunste van een opgeruimde cockpit. Als u meer informatie, navigatie- of rijgegevens nodig heeft, kunt u achteraf een Kiox 300 of een GPS-computer naar keuze inbouwen. Gegevens van het Bosch-systeem kunnen echter niet worden weergegeven via Garmin en Co.

Aandacht voor detail: een lichte e-bike vol gimmicks

De meeste lichte e-MTB’s zijn op jacht naar records. Ze willen zo licht mogelijk of zo snel mogelijk bergafwaarts zijn. De Centurion No Pogo SL is anders. Hij wil niet irriteren met extremen, maar met zijn zorgeloze houding en functies die het dagelijkse leven van de motorrijder gemakkelijker maken. Dit is een zeldzaamheid in de categorie licht. Het begint met een vast ge├»nstalleerd koplamp, dat wordt gevoed door de hoofdbatterij. Daarnaast is er standaard een accu clip-on licht voor de achterzijde. Ook typerend voor Centurion is een hoog gewicht tot 140 kilo.

Een compacte koplamp is af fabriek gemonteerd en aangesloten op de hoofdaccu. De Supernova Mini2 is van hoge kwaliteit, klein en biedt goed licht met 100 lux.Foto: Josh WelzEen compacte koplamp is af fabriek gemonteerd en aangesloten op de hoofdaccu. De Supernova Mini2 is van hoge kwaliteit, klein en biedt goed licht met 100 lux.

Bovendien hebben de Zwaben zich toegelegd op backpackloos rijden met hun lichte e-MTB. Naast de optionele range extender past er een waterfles in de framedriehoek. Bovendien is er een derde bevestigingspunt voor een gereedschapshouder, waar bijvoorbeeld een reserveslang in past. Aan de meegeleverde bidonhouder kan ook een minipomp of ander gereedschap worden bevestigd.

Een minipomp of ander hulpmiddel kan met rubberen banden aan de Centurion bidonhouder worden bevestigd. Centurion heeft een geschikte pomp in de aanbieding.Foto: Josh WelzEen minipomp of ander hulpmiddel kan met rubberen banden aan de Centurion bidonhouder worden bevestigd. Centurion heeft een geschikte pomp in de aanbieding.Onder de bovenbuis is er bijvoorbeeld ruimte voor een reservebuis op een gereedschapshouder.Foto: CenturionOnder de bovenbuis is er bijvoorbeeld ruimte voor een reservebuis op een gereedschapshouder.

Lees ook:   mountainbike huren oostvoorne

De geometrie van de Centurion No Pogo SL

In de hele geometrietabel van de No Pogo SL vind je geen extreme waarden. De wielbasis van 1241 mm in maat L is matig voor een fiets in deze reisklasse, net als de balhoofdhoek van 65,5 graden. Dit moet de No Pogo SL een wendbare rit geven. Dit geldt ook voor de liggende achtervorken. Met 445 mm zijn ze vrij kort in vergelijking met e-bikes, maar andere lichte e-MTB’s nemen hier nog radicalere paden voor meer speelsheid. In ruil daarvoor moet de No Pogo SL licht en voorspelbaar blijven in het rijgedrag. Centurion vindt een vergelijkbare balans als het gaat om specificaties. Robuust genoeg voor uitdagend terrein en hoge duurzaamheid – maar niet te extreem om lichtvoetig rijgedrag te behouden.

De Centurion No Pogo SL is verkrijgbaar in vier maten van S tot XL. | Screenshot: CenturionDe Centurion No Pogo SL is verkrijgbaar in vier maten van S tot XL. | Screenshot: Centurion

Faciliteiten, prijzen en beschikbaarheid

Allereerst het goede nieuws: de No Pogo SL zou dit jaar in de winkel moeten liggen, net op tijd voor de kerstboomcadeaujacht. De fiets ondergaat echter hetzelfde lot als de overgrote meerderheid van de lichte e-MTB’s op de markt: er is geen goedkope instapvariant. Naast het hoogwaardige carbon frame is dit te danken aan de al even hoogwaardige uitrustingsvarianten. Er zijn slechts twee modellen om uit te kiezen, vanaf 7999 euro.

Centurion No Pogo SL R8000i – 9999 Euro

Het topmodel kost 9999 euro en is daarmee de duurste Centurion-fiets ooit gebouwd. Naast een Fox Factory-ophanging met 36 Grip2 en zwevende schokdempers, zorgt Sram’s X0 Eagle Transmission draadloze transmissie voor glans.

De twee kleurvarianten van de Centurion No Pogo SL R8000i

 • Voorvork: Fox 36 Factory Grip2
 • Schok: Fox Float Factory
 • Aandrijflijn: Sram X0 Eagle-transmissie
 • Remmen: Sram Code Ultimate Stealth
 • Wielen: DT Swiss HX 1501
 • Banden: Schwalbe Magic Mary Superground Soft, 29 x 2.4 / Hans Dampf Supertrail Speedgrip, 27.5 x 2.35
 • Cockpit: Race Face Turbine R / Next R carbon stuur, 780 mm
 • Zadelpen: Fox Transfer Factory, 125 – 200 mm afhankelijk van de maat
 • Extra’s: Supernova Mini 2 koplamp, Lezyne Femto achterlicht

Centurion No Pogo SL R6000i – 7999 Euro

Het goedkopere model van de Centurion No Pogo SL kost 7999 euro. De versnellingen en remmen komen van Shimano’s XT-plank en de vering komt van Rockshox. Volgens Centurion is de R6000i in maat M slechts 200 gram zwaarder dan het topmodel R8000i.

De twee kleurvarianten van de Centurion No Pogo SL R6000i

 • Voorvork: Rockshox Lyrik Select+
 • Schokdemper: Rockshox Deluxe Select+
 • Aandrijving: Shimano XT
 • Remmen: Shimano XT 8120
 • Wielen: DT Swiss HX 1700
 • Banden: Schwalbe Magic Mary Superground Soft, 29 x 2.4 / Hans Dampf Supertrail Speedgrip, 27,5 x 2,35
 • Cockpit: Procraft met carbon stuur, 780 mm
 • Zadelpen: Procraft Drop Pro verstelbaar, 125 – 200 mm afhankelijk van de maat
 • Extra’s: Supernova Mini 2 koplamp, Lezyne Femto achterlicht