Cube Stereo ONE77: De nieuwe carbon enduro uit Beieren

Met nieuwe mountainbikemodellen start de Duitse fietsfabrikant Cube Bikes het modeljaar 2023 en renoveert zijn MTB-gamma volledig van de trailbike tot de enduro MTB-categorie. Visueel dragen alle vier de nieuwe Stereo ONE mountainbikes dezelfde signatuur en zijn ze gebaseerd op lichtgewicht carbon frames met vier-link kinematica. Alleen van de hier gepresenteerde endurofiets Stereo ONE77 zijn er nog twee mountainbikemodellen met aluminium frame. In tegenstelling tot de huidige Stereo ONE22 hebben de nieuwe Cube mountainbikes voor 2023 geen bovenbuis die in twee delen naar de zitbuis loopt. De modelnamen ONE44, ONE55 en ONE77 passen perfect in het MTB-gamma van de Opper-Palts. De exacte veerweg van de fietsen kan hier echter niet uit afgeleid worden.

Vorig seizoen presenteerde Cube de Stereo ONE77, een nieuw enduroplatform dat boven de Stereo 150 zit en navenant meer travel heeft. Tot nu toe waren er echter slechts twee modellen met aluminium frames voor 3199 en 3799 euro. Met de toevoeging C:68X voegt Cube nu drie nieuwe carbon modellen toe aan zijn twee aluminium enduro’s. Net als zijn aluminium tegenhanger biedt de Stereo ONE77 C:68X 170 millimeter veerweg aan de voorkant en 160 millimeter aan de achterkant.

De enduro mountainbikers moeten het echter doen zonder een stuurstel uit één stuk van carbon en een opbergvak in de onderbuis zoals bij de Stereo ONE44 en ONE55 ondanks het gebruik van carbon. Bij de ontwikkeling van het frame stonden maximale stabiliteit bij zwaar endurogebruik en een hanteerbaar framegewicht voorop. De Stereo ONE77 kan worden aangedreven met stalen of luchtdempers dankzij verschillende opnames.

Lees ook:   Cadeautips voor fietsfans: 8 fietsboeken en 4 kalenders 2024

Met een bereik van 470 millimeter in maat L is het bereik van de nieuwe carbon enduro vrij matig. Zo laat de Cube ONE77 de klassieke racedeugden achterwege en moet hij intuïtief en handig zijn om meteen te rijden. Een stuurhoek van 63,8 tot 64,4 graden zorgt desondanks voor voldoende gladheid. Met 435 millimeter zijn de liggende achtervorken erg kort, wat wijst op een speelse wegligging.

Bij alle drie de carbon modellen van de nieuwe Stereo ONE77 C:68X is het totale gewicht niet genegeerd. Cube specificeert gewichten van 14,2 tot 15,1 kilo. Zo ondergraaft de nieuwe Enduro veel fietsen van de concurrentie, die in hetzelfde veerbereik bewegen. Het slanke uiterlijk wordt mogelijk gemaakt door een zeer licht carbon frame, dat ruim onder de grens van drie kilo ligt. Ook de ingebouwde wielen wegen weinig en zorgen voor een sportieve start.

Source link