Mondraker Dusty: Gravel E-Bike uit Spanje – allesbehalve stoffig

Mondraker – het Spaanse fietsmerk uit Alicante is sinds de lancering synoniem met mountainbikes. Eerst maakte ze naam met brute downhillfietsen, later kwamen slanke cross-country fietsen in het portfolio en ten slotte gemotoriseerde broers en zussen met meer of minder reizen. Nu durft Mondraker echter een speciale serve aan: een gravelbike met elektrische aandrijving. De Mondraker Dusty wordt gepresenteerd als een snelle, agressieve e-gravelbike, die vooral mountainbikers moet overtuigen. De Dusty heeft hier enkele argumenten voor – we hebben het al wat up- en downhills getest in de heuvels in het achterland van Alicante.

Hier voelt de Dusty zich thuis: stenen, stof en hoogte.Foto: Fabrikant

Hier voelt de Dusty zich thuis: stenen, stof en hoogte.

De Mondraker Graveler is nu in eerste instantie verkrijgbaar bij geselecteerde dealers in de winkels. Er zijn dan drie modelvarianten: Dusty XR als topversie, RR als midden en de Dusty R met de goedkoopste componenten. Tot nu toe hebben we het topmodel gereden, dat zich vooral kenmerkt door een gravelbike verende voorvork, elektronische versnellingspook en elektrische Vario zadelpen. Alle drie de Mondraker Dusty-modellen hebben echter dezelfde motor, die hier in het bijzonder zal worden genoemd.

De Gravel E-Bike Mondraker Dusty XR

De Mondraker Dusty is zeker niet de eerste gravelbike met een e-bike motor op de markt – er zijn al fietsen van de Rose, Specialized, Cannondale, Giant, Merida… De Mondraker Gravel is ook niet de eerste fiets met een achterwielnaafmotor, velen herinneren zich het begin van de e-bikes, waarvan de achterwielen pizzagrote en taszware naafmotoren draaiden. Maar: Mondraker claimt een exclusieve samenwerkingsversie van de Mahle X20 E-Bike Motoren en daarmee waarschijnlijk een van de lichtste motoren op de markt. En de Spanjaarden willen de e-gravelbike van hun mountainbikes hebben ontwikkeld. De geometrie en het toepassingsgebied zijn gebaseerd op Mondraker’s “Forward Geometry” en zijn navenant: lang bereik (zelfs langer dan op de MTB), korte stuurpen en een vlakke stuurhoek moeten de Dusty in staat stellen om zelfs ruwe single trails met rust en veiligheid onder de knie te krijgen. “Vertrouwenwekkend” – vertrouwenwekkend, zou je waarschijnlijk in het Duits zeggen – zo noemen de ontwikkelaars het.

Vooral de Rockshox Rudy verende voorvork met 40 millimeter veerweg filtert wat kleine obstakels uit de weg op de weg naar boven, bergaf het topmodel Dusty XR vergeeft enkele onnauwkeurigheden en vindt goed door grind en rotsen. Als het te steil wordt, is de ingebouwde elektrische Rockshox Reverb XPLR AXS Vario zadelpen om lucht onder de kont te krijgen. Hun oneindig variabele intrekbaarheid is al een functie die ook sterk bijdraagt aan de veiligheid op een gravelbike. Want zelfs op vlakke, snelle trailpassages is een paar centimeter meer ruimte boven het zadel handig.

Lees ook:   btwin mountainbike 24 inch

Het frame, opgebouwd uit de “Stealth Air Carbon“, dat bijvoorbeeld ook wordt gebruikt voor het Mondraker XC-Hardtails Podium, laat niet zien dat de Dusty een e-bike is. Ook het silhouet met de bekende, ultraslanke bovenbuis werd hier geïmplementeerd. De framekit alleen al weegt 1298 gram.

Gravel en MTB gecombineerd op één fiets?

De batterij die stevig in de onderbuis is geïnstalleerd, verstoort het sierlijke uiterlijk niet. Maar bovenal is de korte liggende achtervork met 425 millimeter en de 70 graden steile stuurhoek bijdragen aan de soepelheid van de e-gravelbike. Tot nu toe zijn vergelijkingen te maken met een (lange, platte) MTB hardtail, inclusief achtervorkbescherming en 12 mm steekassen. Maar dan geeft Mondraker zijn nieuwkomer voor 2023 gaten om er twee te bevestigen. Flessen, spatborden en een bagagerek. Het frame is op zijn minst compatibel voor een 2-versnellingsbak – maar alle modellen hebben 1×12-aandrijvingen. Ook komt er een samenwerking met Apidura aan frametassen die speciaal voor de Dusty zijn ontworpen. De high-end e-graver Dusty XR wil ook op bikepacking trips.

Mondraker Dusty XR: De Mahle X20 motor duwt zachtjes

De Mahle achternaafmotor wordt zelden geïnstalleerd in de MTB-sector en ook geen massaproduct in het racefietssegment. Mondraker had al deelgenomen aan de MTB F-Play van zijn kinderen Mahle Ebikemotion X35 geïnstalleerd. De Mondraker Dusty komt in alle drie de varianten met de nieuwe X20 e-bike motor, die 350 Wh beschikbaar heeft in de accu op de note, met een gewicht van 3,6 kilo. De naafmotor levert 23 Newtonmeter koppel in drie progressieve ondersteuningsniveaus – wat volgens de fabrikant overeenkomt met 55 Nm op een middenmotor. Volgens Mahle moet dit 200 tot 250 watt extra vermogen genereren bij het trappen. Een optionele range extender (1,1 kg, 499 euro volgens de fabrikant) voegt nog eens 171 wattuur toe aan het systeem, wat ongeveer 50 procent is in vergelijking met de ingebouwde hoofdbatterij.

Op de soms zeer stenige en steile beklimmingen in de kustbergen van Zuidoost-Spanje is ondersteuning best leuk. Mondraker stelt dat tot 180 kilometer en/of 2400 meter hoogte mogelijk zijn met de framebatterij. De indruk van een matig fitte, middelzware testrijder was echter dat met de vooraf ingestelde parameters van de motoreigenschappen en bij gebruik van de voornamelijk tweede en tijdelijk ook derde U-trap, de accu na een goede 50 km en 1600 hm leeg was. Volgens een voorbeeldberekening van Mahle zou de X20 e-bike motor 200 watt moeten toevoegen bij 100 watt rijdersingang en 250 watt bovenop bij 400 watt ingang. Dit is wat de ontwikkelaars “progressieve ondersteuning” noemen. Door de locatie van de motor op het achterwiel voelt hij echter offroad veel minder krachtig aan. Maar aan de ene kant is dit te verwachten bij 55 Nm koppel, aan de andere kant ook bedoeld door Mondraker: het moet een onopvallende indruk van ondersteuning creëren, gemaakt voor sportief gravelbiken – ook de verende voorvork is afsluitbaar, wat op de weg zorgt voor racefietsgevoel.

Lees ook:   Zoeken naar aanwijzingen met een GPS-tracker - 6 apparaten in de test
Het is ook leuk op de weg - vooral bergafwaarts rijd je heel zelfverzekerd op de e-gravelbike van Mondraker.Foto: Mondraker

Het is ook leuk op de weg – vooral bergafwaarts rijd je heel zelfverzekerd op de e-gravelbike van Mondraker.

We kunnen deze indruk bevestigen. Het eerste niveau van ondersteuning is een lauwe rugwind, die helpt bij soepel trappen wanneer het een beetje op en neer gaat. De tweede U-trap heeft aanzienlijk meer druk. Bij gebruik over een langere periode voelt het echter alsof het je eigen benen zijn die deze kracht leveren. De motor is nauwelijks hoorbaar – het klinkt misschien het meest als het geluid van carbon velgen met hoge kamers in beweging – en is alleen merkbaar als je hem uitschakelt of gas geeft. Ook “trekt” de Mahle-motor niet aan de ketting, zoals middenmotoren met veel vermogen doen. En rammelen doet ook niets. Steile beklimmingen kunnen dus met een flinke portie sportieve ambitie worden beklommen, met het gevoel dat de stuwkracht van de motor “uit de fiets” gebeurt. De derde U-trap licht roze op op het LED-display dat in het frame is ingebed en drukt merkbaar meer dan de tweede. Na de eerste testritten zouden we de parameters in de instelling hier een beetje veranderen: Op steile plaatsen schakel je in een lichtere versnelling, die de motor evalueert als minder druk op de pedalen en ook zijn ondersteuning vermindert. Met de zeer uitgebreide “MySmartBike” app van Mahle zou het echter geen probleem moeten zijn om cadans en koppel verschillend tegen elkaar te laten werken.

Met de Mahle MySmartBike-app zijn alle 3 de ondersteuningsniveaus volledig configureerbaar en kunnen ze worden aangepast aan uw eigen behoeften.

| Afbeeldingen: Screenshot/Mahle

De Mondraker Dusty is ook uitgerust met de complete randapparatuur van de Mahle X20. Naast het display in de bovenbuis, dat de U-steps in kleur weergeeft, en waarop ze kunnen worden geschakeld en de motor aan en uit, heeft de Dusty twee kleine schakelaars voor de U-steps, die met een elastiekje aan het stuur zijn bevestigd. Het controlecentrum is de computer, die standaard op een Garmin-houder is gemonteerd en ook de ondersteuningsniveaus weergeeft en deze met knoppen wijzigt. Het toont ook verschillende systeem- en reisgegevens over batterijniveau, resterende actieradius, gereden afstand, tijd, wattage en andere. De Mahle X20 kan ook worden gekoppeld aan Garmin navigatiesystemen en smartwatches zoals de Fenix 7 – die soepel werkte.

Eerste rij-impressie van de Mondraker E-Graveler

De Dusty XR van Mondraker rijdt over paden en ruige wegen als een levendige hardtail met een zeer strakke verende voorvork. Wat in dit geval positief is, want aan de ene kant heeft het eigenlijk een uitgebalanceerd zwaartepunt (precies in het midden boven het pedaal).lagers) en niet in één richting verzwaard door de naafmotor of de accu. Je kunt het heel handig in een bunny hop trekken om over obstakels te springen. De 40 mm van de Rudy-verende voorvork voelt zeer progressief aan: lichte hobbels slikken gevoelig weg – we konden zelfs in een harder tempo geen doorbraak registreren. Samen met de geometrie van de Mondraker e-gravelbike en de varios-zadelpen ontstaat er zelden onzekerheid, zelfs niet op steile singletrails of steenachtige passages. Maar: Beste mountainbikers, we hebben het over een gravelbike en niet over een All Mountain. We hebben een solide rijtechniek nodig.

Lees ook:   Flex-serie - Comfort voor MTB: de Vecnum freeQUENCE-veringsstuurpen in de test
Er kunnen nog veel meer obstakels in de weg staan: Op klassieke veld- en bospaden wordt de Dusty niet uitgedaagd. Of je trapt echt op het gas.Foto: Mondraker

Er kunnen nog veel meer obstakels in de weg staan: Op klassieke veld- en bospaden wordt de Dusty niet uitgedaagd. Of je trapt echt op het gas.

Dit bereikt echter ook zijn grenzen wanneer de 45 mm brede Maxxis Ramblers niet meer grip hebben, bijvoorbeeld op diep grind of losse aarde. Als ze uitglijden, zijwaarts of in de rijrichting, dan moet je iets verzinnen. Maar bovenal betekent het racefietsstuur een verandering voor die-hard MTB-rijders. Wanneer Mondraker hen voorstelt als doelgroep, moet altijd vermeld worden dat de overgang van de bovenste naar de onderste grip niet alleen moet plaatsvinden wanneer het al aan de slag gaat op het parcours. Anders wordt het lastig. De positie van de armen is ook anders dan de MTB flatbar en vertegenwoordigt een spierbelasting in het begin – wat ook een veiligheidsaspect kan zijn. Maar je kunt met de Mondraker Dusty des te zelfverzekerder bergwegen “afschieten” of de klassieke grindwegen verwarmen, omdat het nog steeds voelt alsof het veel reserves heeft. Het feit dat het elektronische Sram X01 circuit en de Rockshox Reverb zadelpen absoluut soepel werken moet hier ook vermeld worden.

De e-gravelbike Mondraker Dusty XR in detail

 • Frame: Dusty Stealth Air Carbon, intern geleide kabels, geïntegreerde batterij, 12 x 142 mm steekas achter, 1- en 2-weg compatibel, flatmount rembevestiging, geïntegreerde snelheidssensor in de uitval
 • Geveerde vork: Rockshox Rudy Ultimate, 40 mm veerweg, 12 x 100 mm steekas, 45 mm offset
 • Vario zadelpen: Rockshox Reverb XPLR AXS, 27,2 x 400 mm
 • Remmen: Sram Force Etap AXS
 • Aandrijflijn: Sram X01 Eagle AXS, 1 x 12 versnellingen
 • Versnellingspook: Sram Force Etap AXS
 • Velgen: Mavic Allroad Pro Carbon SL Disc
 • Motor: Mahle X20 Aandrijving, XDR Vrijloop
 • Batterij: Mahle X20 IX; 350 Wh
 • Trapas: Mahle DUB Pressfit, incl. koppelsensor
 • Banden: Maxxis Rambler 700 x 45, tubeless ready
 • Gewicht: 13.8 kg
 • Prijs: 9999 Euro
 • Maten:
  S = 440 mm zitbuislengte (1,58 – 1,68 m hoogte)
  M = 460 mm (1,67 – 1,76 meter)
  L = 500 mm (1,75 – 1,86 meter)
  XL = 530 mm (1,85 – 1,95 meter)
Geometriegegevens voor de Mondraker Dusty E-GravelbikeFoto: Screenshot/Mondraker

Geometriegegevens voor de Mondraker Dusty E-Gravelbike

Meer modellen van de Mondraker Dusty

Alle drie de uitrustingsvarianten van de Mondraker Dusty zijn gebaseerd op hetzelfde frame gemaakt van Stealth Air Carbon-vezels, uitgerust met de Mahle X20 e-bike-motor met permanent geïnstalleerde 350 Wh-batterij. Dat goedkoopste Dusty R is uitgerust met een Sram Rival 1 x 11 aandrijving, MDK-XG1 wielen, smallere Maxxis Rambler EXO 40 mm banden en OnOff componenten. Dat medium model Dusty RR wordt geleverd met Sram Rival ETAP 1 x 12 versnellingen, Mavic Allroad Disc wielen, en de Maxxis Rambler EXO banden evenals componenten van OnOff. Het topmodel hebben we al kunnen rijden, Mondraker Dusty XR, rijdt met een Sram Force ETAP AXS 1 x 12 versnellingen, Mavic Allroad Pro Carbon SL carbon wielen, 45 mm brede Maxxis Rambler EXO banden, een 40 mm RockShox Rudy Ultimate verende voorvork en een Rockshox Reverb XPLR AXS dropper post met 75 mm slag.

Alle modellen zijn nu verkrijgbaar bij geselecteerde dealers. In de loop van het jaar zal de Mondraker Dusty in meer winkels liggen.

De Dusty R wordt geleverd met Steatlh Air Carbon Rigid Fork, SRAM Rival 1x11 Ant, MDK-XG1 wielen, Maxxis Rambler EXO 40mm banden en OnOff componenten.

| Foto’s: Mondraker

Source link