Lynx Trail: Bikepacking-route in de voetsporen van de lynx

Het bekende gravel- en bikepackingplatform GravGrav heeft zijn nieuwste project gepresenteerd: de Lynx Trail. De bikepacking-route, die door de landen Slovenië en Kroatië loopt, heeft tot doel avontuur, natuurbeleving en milieubescherming te combineren en bij te dragen aan de redding van de lynx.

Over de Lynx Trail

De lynx geeft zijn naam aan de Lynx Trail. Het project heeft tot doel fietsers te leren over het beschermen van hun leefgebied.Foto: GravGravDe lynx geeft zijn naam aan de Lynx Trail. Het project heeft tot doel fietsers te leren over het beschermen van hun leefgebied.

De Lynx Trail is bedoeld als meer dan alleen een normale route voor bikepacking-enthousiastelingen met mountainbikes. Het pad is bedoeld om fietsers de kans te geven de gevarieerde natuur van het Dinarische gebergte te verkennen en meer te weten te komen over de bescherming van de roofdieren in de regio. Naast de lynx zijn hier ook de beer en de wolf thuis.

De route loopt door dichte bossen...Foto: GravGravDe route loopt door dichte bossen…... en door weidse landschappen van de regio Piva/Slovenië naar Rijeka/Kroatië.Foto: GravGrav… en door weidse landschappen van de regio Piva/Slovenië naar Rijeka/Kroatië.

De route van de Lynx Trail loopt van het DINA Pivka Museum in Pivka/Slovenië naar Rijeka in Kroatië. Onderweg doorkruisen de deelnemers afgelegen landschappen en dichte bossen, passeren ze meren en nemen ze deel aan interactieve activiteiten die gericht zijn op het beschermen en vergroten van het bewustzijn van het leefgebied van de lynx. Je rijdt dus niet alleen door geweldige landschappen, maar je kunt er ook veel van leren.

GravGrav en het Lynx Rescue Project

De Lynx Trail heeft als doel het uitsterven van de Europese lynxpopulatie te voorkomen. De opbrengst van de Lynx Trail gaat naar het behoud en de promotie van de Lynx Trail, het DINA Pivka Museum en de nationale parken.

“De Lynx Trail is niet alleen geboren om fietsers een spannend avontuur te bieden, maar ook om deze fascinerende roofdieren te helpen beschermen”zegt Max Riese, oprichter van GravGrav.

Foto: GravGravWatermassa’s worden ook gepasseerd tijdens het rijden op de “Lynx Trail”.

De Lynx Trail was oorspronkelijk gepland als een initiatief van GravGrav. Samen met de kunstenares Chiara Terraneo en de Europese wielergemeenschap gravgrav.cc moest een trui worden ontworpen en verkocht om geld in te zamelen voor een goed doel. Maar dit eenvoudige concept gaf vervolgens aanleiding tot een omvangrijk project om de lynx te redden.

De Lynx Trail is geschikt voor zowel beginners als ervaren fietsers. Je rijdt de route over meerdere dagen en er zijn veel mogelijkheden voor eten en overnachten. Avonturiers kunnen de route alleen of met vrienden rijden. De route wordt gevolgd door GPX-rails, wat betekent dat deze ook flexibel kan worden aangepast aan individuele behoeften.

Zo kunnen geïnteresseerden meedoen

Het startpakket wordt aan elke deelnemer gegeven. Het omvat onder andere een stretchkaart, een missiecertificering en andere kleine goodies.Foto: GravGravHet startpakket wordt aan elke deelnemer gegeven. Het bevat onder andere een routekaart, een missiebrevet en andere kleine goodies.

In het eerste seizoen deden meer dan 40 bikepackers mee. Vanaf mei 2024 gaat de route weer open. In de routebeschrijving staan verschillende manieren beschreven om er met het openbaar vervoer te komen, zodat je op een milieuvriendelijke manier kunt reizen. Gedetailleerde informatie over aankomst- en vertrekmogelijkheden vanaf verschillende locaties is te vinden op de website van de organisator: https://gravgrav.cc/de/route/lynx-trail-bikepacking.