Canyon Torque:On CF 9 review: Canyon’s e-freerider op volle toeren

In het verleden was er een soort scheiding der machten in de e-MTB-industrie. Fietsen waren ofwel brute batterijmonsters, die veel actieradius boden, maar ook een volledig onhandige rijervaring met hun hoge gewicht. Aan de andere kant waren er fietsen met kleine accu’s, die de kwestie van de actieradius aan het einde van de specificatie plaatsten en prioriteit gaven aan een laag gewicht en een goede wegligging van de fiets.

Dit omvatte ook de eerste Canyon Torque:On, die nogal nietig was met 500 wattuur (Test van het eerste koppel:Aan). De opvolger, de nieuwe Torque:On CF, heeft nu een recordbrekende brandstoftank met maar liefst 900 wattuur – en moet nog steeds schitteren op de smerigste afdalingen met een goede wegligging. Een paradigmaverschuiving. Hiervoor is er een full carbon frame, een uitgekiend chassis en een speciaal door Canyon ontworpen accuconcept. Maar is dat genoeg om van de Brummer een goede alpineskiër te maken?

>>Propain Ekano 2 of liever Canyon Torque:On? In het duel van de e-freeriders leveren de twee verladers de ultieme uitwisseling van slagen<<

Met een veerweg van 180/175 mm is de Canyon Torque:On CF een pittige gravity bike voor extreme afdalingen en stunts.Foto: Georg GrieshaberMet een veerweg van 180/175 mm is de Canyon Torque:On CF een pittige gravity bike voor extreme afdalingen en stunts.

De feiten over de Canyon Torque:On CF 9

 • Motor: Shimano EP8, 85 Nm max. koppel
 • Batterij: 900 Wh (verwijderbaar), alternatief 720 Wh
 • Frame Materiaal: Carbon
 • Verplaatsing: 180 / 175 mm
 • Wielmaat: 29 / 27.5”
 • Framematen: S, M, L, XL
 • Prijs: 7899 Euro (7499 met 720 batterij)
 • Gewicht: 24,6 kg (testfiets in maat L, 900 Wh, zonder pedalen, EMTB-meting)
 • Max. toelaatbaar Gewicht systeem: 130 kg

>> testoverwinning in BIKE Magazine! Klik hier voor de niet-gemotoriseerde Canyon Torque 29 CF 7 <<

De aandrijving van de e-bike

Het unique selling point van de Torque:On CF is het accuconcept, dat Canyon al heeft. met de nieuwe Spectral:On CF is ingevoerd. De onderbuis is geschikt voor 720 of 900 wattuur, de accu’s kunnen zonder adapter uit de gesloten onderbuis worden getrokken en naar wens worden vervangen. Met de grote accu zijn de Canyon fietsen de absolute koningen van de actieradius. In onze gestandaardiseerde actieradiustest scoort deze motor-accucombinatie absoluut het beste. Het is bemoedigend dat het totale gewicht van de fietsen binnen redelijke grenzen blijft.

Dit geldt ook voor de Torque:On CF, die met 24,6 kilogram geen lichtgewicht is, maar deze waarde is meer dan acceptabel gezien de enorme ophangingselementen en de gigantische batterij. Met de kleinere 720 batterij kan theoretisch 900 gram worden bespaard. De accu’s leveren hun energie aan Shimano’s EP8 motor. Helaas beschikken de huidige 2023-modellen eigenlijk nog niet over de iets krachtigere, opnieuw uitgebrachte EP801 (Review: Shimano EP801).

De Torque vertrouwt nog steeds op de Shimano EP8 en niet op de nieuwste generatie EP801.

Meetkunde

Lengte loopt! Dit is de duidelijke route van Torque:On CF. De wielbasis is een record van 1310 mm in maat L, en het bereik is ook super lang. Over het algemeen is de fiets erg groot, dus bij twijfel raden we een kleinere framemaat aan. De hoek van de zitbuis is op papier vrij steil, maar we hadden graag een meer centrale rijpositie verder naar voren boven de fiets gezien met de schokdemper uitgeschoven en met de schokdemper samengedrukt. Er zijn vier maten van S tot XL beschikbaar.

EMTB-meetwaarden in één oogopslag (framemaat L)

 • Lengte zitbuis: 430 mm
 • Wielbasis: 1310 mm
 • Bereik: 491 mm
 • Stapel: 658 mm
 • Balhoofdhoek: 63,4 graden
 • Zithoek: 77,5 graden
 • Lengte liggende achtervork: 446 mm

Kenmerken van de Canyon Torque:On CF 9

Canyon pakt groots uit met de vering. Fox 38 voorvork en X2 schokdemper uit het Factory-assortiment met Kashima-coating en tal van instelmogelijkheden. Beter dan dat wordt het niet. De versnellingen en remmen komen van Shimano’s XT-plank. Alleen de goedkope Sunringle wielen en de minder robuuste achterband met het Exo+ trailkarkas zijn niet erg inspirerend. Te weinig voor een mini downhiller met 180 millimeter veerweg. Immers, op de Voorwiel een Maxxis Assegai met het kleverige MaxxGrip-rubber voor tractie. Bovenkant: De telescoopsteel biedt een royaal verstelbereik van 200 mm.

Lees ook:   Advanced Offroad Pro Gravel: De nieuwe e-gravelbike wil wildernis
 • Ophanging: Fox 38 Factroy Grip2 / X2 Factory
 • Remmen: Shimano XT 8120, 203/203 mm
 • Aandrijving: Shimano XT 12-speed
 • Banden: Maxxis Assegai Exo+ Maxxgrip, 29 x 2.5” / Minion DHR II Exo, 27.5 x 2.6”
 • Wielen: Sun Ringle Düroc SD 37 / 42 Comp
Fox 38 Factory Grip2: De vork is klaar voor alle downhill-omstandigheden.

Praktijktest: zo rijdt de Canyon Torque:On CF 9

Heuvelafwaarts

Downhill-legende Fabien Barel zelf, die een belangrijke rol speelde bij de ontwikkeling van de fiets, beschrijft de nieuwe worp van Canyon als een mini-downhiller. En dat is niet overdreven. Als je op zoek bent naar een e-MTB waarmee je op snelle, ruige afdalingen op seconden kunt jagen, zul je het waarschijnlijk moeilijk vinden om een snellere e-bike te vinden. De soepelheid en rijeigenschappen van de Torque:On CF zijn fenomenaal. Hier komt de enorme wielbasis goed tot zijn recht. Of het nu gaat om een vervelend steil stuk, een vervelend stenen veld of grote drops en sprongen, de fiets straalt veel veiligheid uit. Ook de achterwielophanging blijft in elke situatie superieur. Het karakter is echter minder sedan-achtig, maar nadrukkelijk sportief en gedefinieerd. Dit zal vooral gewaardeerd worden door ervaren chauffeurs. Dit betekent ook dat de fiets ook in rustigere rijsituaties in leven blijft en niet wegzakt in de slag van de schok.

Hoezeer de Torque:On ons ook wist te overtuigen op wilde afdalingen en hoge snelheden, het sportieve, stevige onderstel en de lange geometrie hebben ook nadelen. Want alleen met ervaren piloten en echte volgas kan de Torque:On zijn potentieel volledig ontplooien. Als je in een gematigd tempo bergafwaarts rijdt, oogst je een nogal omvangrijke fiets en kun je geen gebruik maken van de slag van de achtervering. Bijna geen enkele andere e-MTB is ooit zo duidelijk gericht op experts.

Lees ook:   Test kinderfietsen 2023: Scor 0024 - onafgeveerde scout

Steile stukken en uitdagende afdalingen: dit is waar de Torque:On uitblinkt.Foto: Roo FowlerSteile stukken en uitdagende afdalingen: dit is waar de Torque:On uitblinkt.

Heuvelopwaarts

Als het steil omhoog gaat, kom je al snel in de verleiding om het zadel helemaal naar voren te duwen en de neus een beetje naar beneden te kantelen. Dit komt omdat de combinatie van een schokdemper met een lage slag, een glad zadel en een zware zitpositie aan de achterkant de rijpositie op steile hellingen anders te passief maakt. Dit maakt de Torque:On CF nog geen echte berggeit. Als je eenmaal een geschikte setup hebt gevonden, kan de freerider ook met een gerust hart steile steken nemen. Het onderstel is zeer actief en biedt veel tractie. Als het echter echt technisch wordt, ontbreken een actievere positie en een levendigere motor. Dit toont aan dat de carbon auto is ontworpen voor een andere discipline. De afdaling.

Snelheid rush? Ja! Flow-spoor? Ja en nee! De fiets doet het verrassend goed op gematigde paden. Maar er zijn meer geschikte kandidaten voor dit doel.Foto: Roo FowlerSnelheid rush? Ja! Flow-spoor? Ja en nee! De fiets doet het verrassend goed op gematigde paden. Maar er zijn meer geschikte kandidaten voor dit doel.

Op tournee

Laten we eerlijk zijn: als je gewoon een bijzonder comfortabele toerfiets met alle veerwegen wilt kopen, zouden we de Torque:On niet echt aanraden! Het rijgedrag is ontworpen voor echt actieve en ervaren motorrijders, dit geldt ook voor de expliciet gedefinieerde vering. De ietwat achterwaartse zware zitpositie is ook niet ideaal voor ontspannen ritten. Als je het thema “tour” echter interpreteert in de zin van een lange, extreme enduro-rit, zul je zeker genieten van de enorme batterij en dus de enorme actieradius. Veel beter dan dat wordt het niet!

De EMTB-conclusie

Consistente mini-downhiller met megabereik en even flagrante downhill-kracht. De combinatie van een enorme batterij en top DH-prestaties maakt indruk en is uniek op de markt. De oriëntatie en het karakter van de pittige Torque:On CF zijn echter puntig. – Florentin Vesenbeckh, testmanager EMTB Magazine

Florentin Vesenbeckh, hoofd van Test EMTB MagazineFoto: Max FuchsFlorentin Vesenbeckh, hoofd van Test EMTB Magazine

Per

 • Extreem rustige loop en rijstabiliteit
 • Sterke, gedefinieerde achterwielophanging
 • Enorme actieradius dankzij enorme batterij
 • Variabele batterijgrootte: 720 of 900 Wh

Contra

 • Zware zitpositie achter, glad zadel
 • Komt pas echt tot bloei bij volgas afdalingen
 • Minder robuuste achterband
 • Oudere motorgeneratie (Shimano EP800)