Canyon Spectral: Op CFR 2023: Updates & verlaagde inschrijfprijs voor de testwinnaar

900 wattuur met een relatief laag gewicht: De Spectral:On 2022 zette daarmee de maatstaf onder de langeafstands all-mountain e-bikes. In onze groepstesten was dit genoeg om de test meerdere keren te winnen. Uitstekende eigenschap: Ondanks de dikke batterij en het megabereik blijft de fiets echt wendbaar, leuk en speels om te besturen. Voor 2023 geeft het postorderbedrijf uit Koblenz de fiets een update van de nieuwe EP801. Daarnaast krijgen bijna alle modellen een 160 mm verende voorvork (voorheen 150 mm veerweg). Als verdere update heeft Canyon een app en een GPS-module ontwikkeld. Dit zit in elke fiets en moet de dure carbon auto’s beschermen tegen diefstal.

Visueel identiek. Nieuw qua inhoud: Hoewel EP8 er nog steeds op staat, is de elektronica van de EP 801 opnieuw uitgegeven.Foto: Roo Fowler

Visueel identiek. Nieuw qua inhoud: Hoewel EP8 er nog steeds op staat, is de elektronica van de EP 801 opnieuw uitgegeven.

De feiten over de Canyon Spectral:Op CF / CFR

  • Motor: Shimano EP 801
  • Batterij: Canyon, ofwel 720 of 900 Wh (400 Euro toeslag, 900 g extra gewicht)
  • Veerweg: 160/155 mm (behalve CFR LTD model met 150/155 mm)
  • Wielmaat: 29 / 27,5 inch (mul)
  • Gewicht: Vanaf 22,6 kg (900 Wh) of 21,7 kg (720 Wh), specificaties van de fabrikant, model CFR
  • GPS-module in elke fiets, tracking voor een jaar gratis
  • Vijf modellen vanaf 4999 euro
  • Vier maten S t/m XL

Antidiefstalbeveiliging: GPS-module en Canyon-app

Canyon’s visie: Alle e-bikes die het magazijn verlaten, moeten worden uitgerust met een GPS-module voor diefstalbeveiliging. Voor de nieuwe Bosch-modellen Strive:On CFR en de Grand Canyon:On is Canyon al gestart met de Connect-module van Bosch. Voor de Shimano-fiets Spectral:On gaat het bedrijf uit Koblenz zelfs nog een stap verder. Dit komt omdat er speciaal een GPS-module is ontwikkeld voor diefstalbeveiliging en trackingfuncties. Het idee erachter is dat het systeem te allen tijde weet waar de fiets zich bevindt en of deze op dat moment beweegt. Met behulp van de nieuwe Canyon app kan de eigenaar van de e-bike op elk moment en wereldwijd de locatie van sportuitrusting bepalen. Om dit te doen, vertrouwt de IoT-module op een 4G / LTE-verbinding, die wordt gebruikt om de locatie van de fiets naar de app te sturen. Ook kan een bewegingsalarm worden geactiveerd. Als de fiets onbedoeld van zijn locatie wordt verwijderd, ontvangt de gebruiker een pushbericht op de smartphone. Dit gebeurt via een bewegingssensor in de module van 175 gram.

Lees ook:   Nicolai Saturn 11 SL: Gelimiteerde lichtgewicht versie van de down-country fiets
De smartphone als verlengde arm van de e-bike: Met de nieuwe IoT-module moet de eigenaar altijd op de hoogte zijn van de locatie van zijn fiets.Foto: Canyon

De smartphone als verlengde arm van de e-bike: Met de nieuwe IoT-module moet de eigenaar altijd op de hoogte zijn van de locatie van zijn fiets.

IoT-module: alleen in nieuwe Canyon-modellen met EP801

Het systeem wordt in de fabriek in de motor geïnstalleerd in alle Spectral:On-modellen. Waar precies, onthult Canyon niet. Er is geen retrofit-optie, wat waarschijnlijk ook te wijten is aan het feit dat de module alleen werkt met de nieuwe EP 801, maar niet met de EP 8 of EP 800. Dienovereenkomstig zit het niet in de nieuwe Torque: On CF, die nog steeds de EP 800 heeft geïnstalleerd. De module wordt gevoed door de hoofdaccu van de e-bike, maar heeft ook een eigen back-up accu. Volgens Canyon moet het systeem nog enkele dagen blijven werken nadat de hoofdaccu al leeg is.

De module wordt aangestuurd via de nieuwe Canyon-app, die veel meer functies moet bieden. Hiervoor heeft het bedrijf uit Koblenz een eigen ontwikkelingsteam opgezet.Foto: Canyon

De module wordt aangestuurd via de nieuwe Canyon-app, die veel meer functies moet bieden. Hiervoor heeft het bedrijf uit Koblenz een eigen ontwikkelingsteam opgezet.

Als u een Spectral:On koopt, kunt u een jaar lang gratis gebruik maken van de trackingfuncties van de module. Daarna zijn vergoedingen verschuldigd, die maximaal 35 euro per jaar mogen bedragen. De exacte prijs is echter nog niet bepaald. Ter vergelijking: de Connect-module van Bosch is momenteel uitgerust met eenEen jaarlijkse vergoeding van 40 euro is verschuldigd. Als u helemaal geen tracking wilt doen, bijvoorbeeld om redenen van gegevensbescherming, kunt u deze natuurlijk deactiveren in de app of zelfs de IoT-module van Canyon volledig laten verwijderen.

Shimano EP801 – de nieuwe motor

Alle 2023 Spectral:On-modellen krijgen de update van de nieuwe Shimano EP801, die nieuwe elektronica heeft. Dit maakt de aandrijving compatibel met functies zoals de elektronische Di2 of de nieuwe GPS-module van Canyon. De nieuwe elektronica betekent echter ook dat oude batterijen niet meer werken met het nieuwe systeem. Met andere woorden, er zijn batterijen voor EP800-motoren (dat is de officiële naam van de “oude” EP8) en er zijn batterijen voor EP 801-motoren. Ze zijn niet compatibel met elkaar.

Lees ook:   E-Enduro-serie met WK-status: Droom verbrijzeld - een seizoensoverzicht
Zelfs als het van buitenaf niet zichtbaar is, is de motor nieuw. Wat overblijft is de accu naar beneden verwijderen van de gesloten buis en de laadpoort voor de motor.Foto: Roo Fowler

Zelfs als het van buitenaf niet zichtbaar is, is de motor nieuw. Wat overblijft is de accu naar beneden verwijderen van de gesloten buis en de laadpoort voor de motor.

Naast de nieuwe functies zou de EP801 ook aan prestaties hebben gewonnen. Shimano specificeert 600 in plaats van 500 watt. Sterker nog, we waren erg onder de indruk tijdens onze eerste testritten met een productie EP801. De vermogensafgifte en ook de respons lijken te zijn verbeterd. Binnenkort kom je hier meer over te weten in onze uitgebreide review van de Shimano EP801. Allereerst: Helaas bleef het bekende rammelen van de motor bestaan op ons testmodel.

Canyon Spectral:Aan met mSlag: Vorken met 160 millimeter veerweg

De voorganger was al expliciet goedgekeurd door Canyon voor 160 verende vorken. En we hebben canyon engineers vaak ontmoet met een “uitgeboorde” Spectral:On met een 160 (in plaats van de 150 mm vork). Dit is nu standaard voor 2023 – afgezien van de CFR LTD, waar 150 mm blijft veren. Met de gemakkelijk te slikken achterdriehoek moet de langere voorvork perfect harmoniëren. De downhill eigenschappen van de fiets zullen hier zeker van profiteren. Dit maakt de voorkant echter ook een beetje hoger – en het is sowieso hoog op de Spectral: On. In de bergop, waar de Spectral:On niet een van de sterkste was in onze tests, zou een nog hoger front wel eens een negatief effect kunnen hebben.

De geometrie van de 23 mm Spectral:On met een 160 mm voorvork: de stuur- en zithoeken zijn 0,5 graden vlakker en de stack groeit tot een hoogte van 660 mm in maat L.Foto: Screenshot

De geometrie van de 23 mm Spectral:On met een 160 mm voorvork: de stuur- en zithoeken zijn 0,5 graden vlakker en de stack groeit tot een hoogte van 660 mm in maat L.

Modellen en prijzen van Canyon Spectral:On

De 2023 Spectral:On is al verkrijgbaar vanaf 4999 euro – dat is 200 euro minder dan vorig jaar. Wat is gebleven is de keuze uit de twee accumaten 720 en 900 wattuur, die voor alle vijf de uitrustingsvarianten beschikbaar zijn. Het prijsverschil is 400 euro per stuk, het extra gewicht voor de dikke accu is 900 gram. Alle modellen vertrouwen op de identieke motor en een volledig carbon frame. De twee CFR-modellen zijn echter gemaakt van koolstofvezels van hogere kwaliteit, waardoor het frame nog eens 300 gram lichter is.

720 of 900 wattage ounces? Beide varianten passen in de Spectral:On zonder adapter of conversie. Uitzondering: framemaat S. Alleen de kleinere batterij past hier. Gewicht: Respectievelijk net geen 3,9 en net geen 4,8 kilo.Foto: Canyon

720 of 900 wattage ounces? Beide varianten passen in de Spectral:On zonder adapter of conversie. Uitzondering: framemaat S. Alleen de kleinere batterij past hier. Gewicht: Respectievelijk net geen 3,9 en net geen 4,8 kilo.

Lees ook:   Nieuwe Intend Hover Opt.: Geoptimaliseerde MTB-schokdemper gemaakt in Freiburg

Canyon Spectral:Op CF 7 – vanaf 4999 Euro

Vorig jaar won het instapmodel Spectral:On CF 7 de testzege in een vergelijking van acht all-mountain e-bikes voor 5500 euro. Ondanks de dikke 900 accu was het de lichtste fiets in de test. Dit jaar is de fiets zelfs 100 (900 accu) of 200 (720 accu) goedkoper. De EP 801 en de GPS-module zijn nieuwe toevoegingen. De Sram DB8-Bremsen, Sunringlé wielen en de langere slag op de verende voorvork veranderden. Het chassis komt verder van Rockshox. Lyrische poëzie aan de voorkant, luxe aan de achterkant. Daarmee is het instapmodel de enige variant zonder expansievat op de demper. Canyon geeft respectievelijk 23,3 en 24,2 kilo aan – dat zou zo’n 500 gram meer zijn dan de gemeten waarde van de testfiets van vorig jaar. Kosten: 4999 of 5399 euro. Drie kleurvarianten.

Canyon Spectral:Op CF 7 // van 23,3 kilo en 4999 euroFoto: Canyon

Canyon Spectral:Op CF 7 // van 23,3 kilo en 4999 euro

Canyon Spectral:Op CF 8 – vanaf 5999 Euro

Net als zijn voorganger vertrouwt de Spectral:On CF 8 op een Fox Rhythm-ophanging. Nieuw is wel de demper met expansievat en, passend daarbij, de voorvork met 160 millimeter slag. Versnellingen en remmen komen uit Shimano’s SLX-plank. Gewicht volgens de fabrikant: respectievelijk 23,5 en 24,4 kilo. Twee kleurvarianten.

Canyon Spectral:Op CF 8 // vanaf 23,5 kilo en 5999 euroFoto: Canyon

Canyon Spectral:Op CF 8 // vanaf 23,5 kilo en 5999 euro

Canyon Spectral:Op CF 9 – vanaf 7499 Euro

De details van dit model worden pas in juni vrijgegeven.

Canyon Spectral:On CFR – vanaf 9499 Euro

Met respectievelijk 21,7 en 22,6 kilo is de Spectral:On CFR het lichtste model in de serie. Nog bijzonder: Shimano’s XT Di2 is uitgerust met de nieuwe Shimano-groep, die in combinatie met de EP 801 zorgt voor automatische schakelfuncties zoals Freeshift en Autoshift. Anders, analoog aan zijn voorganger, zijn er nobele Fox-fabrieksonderdelen, evenals Shimano XTR-remmen en Reynolds-carbonwielen. Kosten 9499 of 9899 euro.

Canyon Spectral:Op CFR // vanaf 21,7 kilo en 9499 euroFoto: Canyon

Canyon Spectral:Op CFR // vanaf 21,7 kilo en 9499 euro

Spectral: Op CFR LTD – vanaf 11999 Euro

Qua uitrusting krijgt het topmodel een update uit het Sram-assortiment ten opzichte van vorig jaar. Het hoogtepunt is de nieuwe XX-Transmission-groep, die het schakelen veel soepeler maakt – vooral op de E-MTB onder belasting. De uitzending verloopt via de radio. Ook zijn er de nieuwe stealth remhendels van de Code Ultimate. Het landingsgestel blijft hetzelfde: Rockshox Lyrik Ultimate (150 mm!) en Superdeluxe Ultimate met het elektronische Flight Attendant System. De Spectral:On CFR LTD is nog steeds uitgerust met allerlei elektronische snufjes. Meer is nauwelijks mogelijk. Er was echter ook sprake van een forse prijsverhoging. 11999 (720 Wh) en 12399 (900 Wh) euro is maar liefst 1000 euro meer dan het jaar ervoor. Gewicht volgens de canyon: respectievelijk 22,4 en 23,2 kilo.

Canyon Spectral:On CFR LTD // vanaf 22,4 kilo en 11999 euroFoto: Canyon

Canyon Spectral:On CFR LTD // vanaf 22,4 kilo en 11999 euro

Source link