Canyon-app met antidiefstalbeveiliging: één app voor alles

Toegegeven, een nieuwe app zorgt voor echt enthousiasme bij maar weinig motorrijders. Geen wonder, immers zelfs e-bikes zijn in principe nogal analoge constructies. Gewoon erop zitten en wegrijden, dat maakt het zo aantrekkelijk. De nieuwe app van Canyon, waarvoor het in Koblenz gevestigde postorderbedrijf een eigen 10-koppige afdeling heeft opgezet, zou ook overtuigde digitale grouches kunnen inspireren. In een slimme zet bundelt Canyon alles wat belangrijk is aan zijn fietsen in één mobiele applicatie.

Van verzending en eerste montage tot setup en onderhoud tot technische gegevens en direct contact met de serviceafdeling als er een probleem is. In de toekomst zal het ook mogelijk zijn om andere fiets-apps, zoals die voor het chassis, de motor of versnellingen, te integreren in de Canyon-app. En voor de nieuwe e-bike-modellen biedt Canyon zelfs effectieve diefstalbeveiliging in de app – voorlopig de meest opwindende functie van de nieuwe app.

Alarm! Met behulp van de tracker die is geïntegreerd in de nieuwe Canyon e-bikes, heeft de app beweging van de vergrendelde fiets gedetecteerd en waarschuwt de eigenaar.Foto: Canyon

Alarm! Met behulp van de tracker die is geïntegreerd in de nieuwe Canyon e-bikes, heeft de app beweging van de vergrendelde fiets gedetecteerd en waarschuwt de eigenaar.

Antidiefstalbeveiliging voor de e-bike: de Canyon GPS-module maakt het mogelijk

Canyon’s visie: Alle e-bikes die het magazijn verlaten, moeten worden uitgerust met een GPS-module voor diefstalbeveiliging. Voor de nieuwe Bosch-modellen Strive:On CFR en de Grand Canyon:On is Canyon al gestart met de Connect-module van Bosch. Voor de Shimano-fiets Spectral:On gaat het bedrijf uit Koblenz zelfs nog een stap verder. Dit komt omdat er speciaal een GPS-module is ontwikkeld voor diefstalbeveiliging en trackingfuncties.

Lees ook:   Rudy Project Kelion: Milieuvriendelijke zonnebril voor mountainbikers beoordeeld

Het idee erachter is dat het systeem te allen tijde weet waar de e-bike zich bevindt en of deze op dat moment in beweging is. Met de nieuwe Canyon app kan de eigenaar van de E-MTB op elk moment en wereldwijd de locatie van zijn sportuitrusting bepalen. Om dit te doen, vertrouwt de IoT-module op een mobiele verbinding waarmee de locatie van de fiets naar de app wordt verzonden. Ook kan een bewegingsalarm worden geactiveerd. Als de fiets onbedoeld van zijn locatie wordt verwijderd, ontvangt de gebruiker een pushbericht op de smartphone. Dit gebeurt via een bewegingssensor in de module van 175 gram.

De GPS-tracker in de nieuwe fietsen stuurt zijn locatie via de mobiele radio naar de app. Dit maakt het makkelijker om te zoeken en te vinden bij diefstal.Foto: Canyon

De GPS-tracker in de nieuwe fietsen stuurt zijn locatie via de mobiele radio naar de app. Dit maakt het makkelijker om te zoeken en te vinden bij diefstal.

IoT-module: alleen in nieuwe modellen met EP801

Het volgsysteem is geïnstalleerd in de motor in de fabriek in alle nieuwe Spectral:On-modellen. Waar precies, onthult Canyon niet. Er is geen retrofit-optie, wat waarschijnlijk ook te wijten is aan het feit dat de module alleen werkt met de nieuwe EP 801, maar niet met de EP 8 of EP 800. Dienovereenkomstig zit het niet in de nieuwe Torque: On CF, die nog steeds de EP 800 heeft geïnstalleerd. De module wordt gevoed door de hoofdaccu van de e-bike, maar heeft ook een eigen back-up accu. Volgens Canyon moet het systeem nog enkele dagen blijven werken nadat de hoofdaccu al leeg is. Dit betekent echter ook dat de IoT-module in eerste instantie alleen gepland is voor fietsen met motorondersteuning.

Lees ook:   Deuter-vergelijking: Bike 1-rugzak uit 1991 en Trans Alpine (2024)

Als u een Canyon Spectral:On koopt, heeft u een jaar lang gratis toegang tot de trackingfuncties van de module. Daarna zijn vergoedingen verschuldigd, die maximaal 35 euro per jaar mogen bedragen. De exacte prijs is echter nog niet bepaald. Ter vergelijking: de Connect-module van Bosch heeft momenteel een jaarlijkse vergoeding van 40 euro. Als u om redenen van gegevensbescherming helemaal geen tracking wilt doen, kunt u deze natuurlijk deactiveren in de nieuwe Canyon-app of zelfs de IoT-module volledig laten verwijderen.

Andere kenmerken van de Canyon-app: Veel dingen zijn nog ver weg

Naast diefstalbeveiliging biedt de Canyon app vanaf nu (mei 2023) alleen de basisfuncties. Dit betekent dat u uw fietsen kunt toevoegen aan een digitale garage met behulp van een QR-code of serienummer, ondersteuning kunt krijgen van de montageassistent tijdens de montage en technische details kunt bekijken tot afmetingen en serienummers voor reserveonderdelen. De fVoor alle huidige fietsen vanaf 2020 volgen oudere modellen.

Geef snel de suggesties voor de installatie onderweg weer, pas de motor anders aan of deel je eigen locatie - de app van Canyon moet het mogelijk maken.Foto: Canyon

Geef snel de suggesties voor de installatie onderweg weer, pas de motor anders aan of deel je eigen locatie – de app van Canyon moet het mogelijk maken.

In de toekomst zal het ook mogelijk zijn om meer gespecialiseerde reserveonderdelen, zoals steekassen of lagerschalen, rechtstreeks in de app te bestellen via de “Store” -functie. Onder het overkoepelende thema “Control” wil Canyon alle andere apps voor de fiets, zoals de apps van de motorfabrikanten of voor elektronische versnellingen en ophangingen, integreren in de Canyon-app. Door middel van “Activiteit” moet het voor de bestuurder mogelijk zijn om ritten te registreren en een digitaal logboek aan te maken. In de toekomst zal de Canyon-app de kilometerstand ook gebruiken om de bestuurder te informeren over noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden en bijbehorende doe-het-zelf-instructies te geven voor eenvoudig werk. Het moet dan ook mogelijk zijn om een locatie te delen, bijvoorbeeld zodat familieleden of vrienden de fietstocht kunnen volgen. Voor degenen die vaak alleen rijden, kan dit een relevante veiligheidsfunctie worden, zelfs als andere apps of fietscomputers al vergelijkbare functies bieden.

Lees ook:   Nieuwe fietsnavigatiesystemen in de test: Garmin Edge 540 en Edge 840

Source link