Canyon Grail in de eerste test: Race gravelbike met transportoplossingen

Vier maanden na de Unbound en slechts een paar dagen na de titelgevechten onder de paraplu van de UCI, onthult Canyon het slecht bewaarde geheim en presenteert de tweede generatie van de Canyon Grail racegravelbike. Het kenmerkende – en controversiële – dubbele stuur behoort inmiddels tot het verleden, maar het bedrijf uit Koblenz vertrouwt nu onder meer op slimme transportoplossingen.

Bijna geen enkele andere Canyon-fiets in het recente verleden heeft meer potentieel voor discussie gegeven dan de originele Grail. Over het dubbele stuur liepen de meningen uiteen. Bovendien kon de cockpit nauwelijks worden aangepast aan individuele behoeften. Vandaag, vijf jaar later, geeft het bedrijf uit Koblenz de Canyon Grail een uitgebreide make-over en neemt het afscheid van het onconventionele stuurconcept. De tweede generatie Grail krijgt een nieuwe stuur-stuurpencombinatie, aerodynamische optimalisatie en tal van bagagemogelijkheden.

Canyon Grail: Bye bye dubbele bar, hallo aero cockpit

Natuurlijk testte ons zustermagazine TOUR ook de eerste generatie van de Canyon Grail. De conclusie was destijds:

De Graal is misschien wel een van de beste gravelbikes – maar niet per se vanwege de dubbele stang. – TOUR Magazine

Het dubbele stuur moet voor comfort zorgen. Het veereffect was echter slechts minimaal merkbaar in de bovenste schakelpositie, dus het voordeel was beperkt. Bovendien bood de constructie veel luchtweerstand – niet de beste omstandigheden voor een racegravelbike.

Foto: Matthias Borchers/Mediengruppe KlambtVanwege zijn vleugelvorm wordt de cockpit door de ontwikkelingsafdeling van Canyon gekscherend de “Antonov” genoemd.

De nieuwe Canyon Grail wordt geleverd met een stuur-stuurpen unit. De stang is deze keer eenvoudig en het stuur krijgt veel flare – 16 graden, immers. Dit is bedoeld om ergonomie te combineren met aerodynamica. De vorm doet denken aan de vleugels van een vliegtuig, daarom wordt het controlecentrum in Koblenz gekscherend “Antonov” genoemd, verwijzend naar het legendarische transportvliegtuig. In het midden van het stuur kan een computer, smartphone of zelfs een tijdritbevestiging worden gemonteerd, het apparaat hiervoor wordt “Gear Groove” genoemd.

Lees ook:   bulls elektrische mountainbike

De Canyon Grail in een oogopslag

 • Gewicht: 8,0 tot 9,8 kilogram
 • Stapelen/Bereik/STR: 591 / 411 mm / 1,44
 • Frame Materiaal: Koolstof (CFR, CF SLX, CF SL)
 • Maximale bandenspeling: 42 mm
 • Bijzonderheden: Cockpit uit één stuk, opbergvak, bagagemogelijkheden
 • Maten: 2XS, XS, S, M, L, XL, 2XL
 • Prijzen: 2699 tot 10.000 euro

10,5 watt sneller

Geoptimaliseerde buisvormen en semi-geïntegreerde kabels onder het stuur moeten de gravelbike met 45 km/u zo’n negen watt sneller maken dan zijn voorganger. Het ontwerp van de vork is gebaseerd op de Canyon Ultimate. Een speciale frametas moet nog eens 1,5 watt besparen.

Het opbergvak in de onderbuis biedt veel ruimte. Er is voldoende ruimte voor een volwaardige prikset en een multitool en minipomp kunnen ook aan het plastic deksel worden bevestigd.Foto: Matthias Borchers/Mediengruppe KlambtHet opbergvak in de onderbuis biedt veel ruimte. Er is voldoende ruimte voor een volwaardige prikset en een multitool en minipomp kunnen ook aan het plastic deksel worden bevestigd.

Bagagetransport bij Canyon Grail

Het onderwerp bagagetransport lijkt Canyon met de nieuwe Graal na aan het hart te liggen. In samenwerking met Fidlock is een optioneel verkrijgbare frametas gemaakt. Het klikt op zijn plaats in de framedriehoek met een magnetische sluiting. Er kunnen bijvoorbeeld snacks, armwarmers of vesten in de frametas worden gedaan, omdat de lekkit volledig in het opbergvak in de onderbuis kan worden opgeborgen. Deze is relatief groot en biedt gemakkelijk plaats aan een volwaardige lekke kit: de multitool en mini-luchtpomp kunnen op het plastic deksel worden geklikt en in het frame is er ruimte voor een tas met een CO₂-pomp en cartridge, reservebuis en bandenlichters. Dit elimineert de noodzaak van een zadeltas, althans voor de uitrustingsvarianten met een opbergvak.

Maar dat is niet alles. Voor Bikepacking, Canyon ontwikkelde een speciale manchet die over een vorkrail kan worden getrokken en uitgerust met een bidonhouder of bagagerek. De gepatenteerde “Fork Sleeves” kunnen een maximaal laadvermogen van drie kilo aan. Inkepingen aan de binnenkant van de vork zijn ontworpen om de mouwen op hun plaats te houden. Bovendien kunnen spatborden worden gemonteerd – eenvoudiger dan voorheen. Omdat ze nu door middel van een quick release en zonder gereedschap aan de achterste uitval kunnen worden bevestigd.

Lichtgewicht CFR-variant van de Grail voor het eerst beschikbaar

Canyon biedt de nieuwe Grail aan in in totaal acht uitrustingsvarianten, met een breed scala aan gewichten. Naast de Canyon Grail CF SL en CF SLX biedt het bedrijf uit Koblenz voor het eerst ook een CFR-variant aan. Net als de CFR racefietsen kenmerkt de Grail CRF frameset zich door een lager gewicht en hogere stijfheid. In vergelijking met de CF SLX zou de CFR 120 gram minder wegen en 10 procent stijver zijn bij de trapas en het stuurhoofd. Canyon geeft de gewichten voor de individuele modellen als volgt:

Lees ook:   bulls mountainbike
 • CFR-modellen: totaalgewichten tussen 8,0 en 8,3 kilogram
 • CF SLX-varianten: tussen 8,1 en 8,5 kilogram
 • CF SL-versies: tussen 8,7 en 9,8 kilogram.

De eerste indruk van de Canyon Grail

Wordt er net zo fel gediscussieerd over de tweede generatie van de Canyon Grail als over de eerste Canyon Grail? Wij denken van niet. De nieuwe stuur-stuurpen past immers harmonieus in het totaalconcept en maakt indruk met zijn hoge comfortniveau. We herinneren ons: de ophanging van de dubbele link was alleen merkbaar in de bovenste link. De nieuwe cockpit buigt merkbaar, vooral op de onderste schakel. Aan de achterzijde zorgt een nieuwe afgeplatte carbon paal voor demping. Het veereffect bereikt echter niet helemaal het niveau van de bladveersteun van de voorganger. Voor het testen hadden we de Grail CFR Di2 met 40 millimeter brede Schwalbe G-One RS banden. Ondanks het lagere veereffect van de zadelpen, strijkt de gravelbike hobbels veel duidelijker glad dan vergelijkbare modellen. Daardoor maakt het niet uit dat alleen banden met een maximale breedte van 42 millimeter erin passen. Vooral voor zwaardere mensen willen we erop wijzen dat de zadelpen de neiging had om te wiebelen in onze tubeless setup met een lage bandenspanning (2,5 bar). Een verandering naar een andere ondersteuning is niet mogelijk vanwege de speciale afmetingen.

TOUR kon de CFR Di2 testen voor de officiële presentatie.Foto: Schultz/Mediengruppe KlambtTOUR kon de CFR Di2 testen voor de officiële presentatie.

Op het gebied van soepelheid zet het nieuwe model de standaard met een extreem lange wielbasis (1057 millimeter). Kleinere obstakels zoals stenen of takken storen de Graal nauwelijks. Door zijn relatief lage gewicht en uitstekende stijfheid vliegt de Canyon over grind. Aan de andere kant reageert de fiets wat traag bij het wisselen van snelle en krappe bochten. De rijpositie is meer rechtop dan het STR-quotiënt (1.44) van het Koblenz-team doet vermoeden, omdat de stuurcombinatie relatief kort is.

Praktisch, hoewel ongebruikelijk voor een racegravelbike, zijn de brede waaier aan transportmogelijkheden. De frametas kan in een paar eenvoudige stappen worden bevestigd, reparatieset, gereedschap en pomp zijn goed opgeborgen in de onderbuis, snel toegankelijk en rammelen niet, zelfs niet op hobbelige hellingen. Ook de geïntegreerde computerhouder is slim opgelost. Het is echter twijfelachtig of mounts van derden hier ook passen. Voor accessoires zoals de computerhouder (19,95 euro) of de frametas (79,95 euro) geldt (uiteraard) allemaal een toeslag.

Kenmerken en prijzen van de nieuwe Canyon gravelbike Grail

Voor het eerst biedt Canyon de Grail gravelbike aan in drie kwaliteitsniveaus en zeven framematen, met als topmodel de Grail CFR LTD voor 10.000 euro. De speciale editie, gelimiteerd tot 70 stuks, is een eerbetoon aan de succesvolle prototypes van Wereldkampioen gravel Kaisa Niewiadoma of Unbound-winnares Carolin Schiff. Naast de speciale lakbeurt is hij voorzien van SRAM Red AXS en carbon wielen van DT Swiss. De andere CFR-versies zijn goedkoper. De variant met Shimano GRX Di2 kost 6999 euro, terwijl de prijs met SRAM Red AXS 7999 euro kost.

Lees ook:   Krachttraining voor freeride mountainbikers: Hoe fit te worden voor de start van het seizoen

De modelvarianten van de CF SLX-modellen schakelen ook elektronisch – met Shimano GRX Di2 of SRAM Force AXS. Ze rollen op carbon wielen van DT Swiss of Zipp en zijn verkrijgbaar voor 4999 en 5299 euro. De drie CF SL-versies zijn goedkoper, met prijzen variërend van 2699 tot 3499 euro. Hier ziet Canyon af van het opbergvak in de onderbuis. Daarnaast een carbon cockpit zonder de geïntegreerde montageoplossing voor computerhouders e.d. en aluminium wielen van DT Swiss.

De geometrietabel van de nieuwe Graal.Foto: Canyon/SreenshotDe geometrietabel van de nieuwe Graal.

Canyon Graal CFR Ltd

Canyon Graal CFR LtdFoto: CanyonCanyon Graal CFR Ltd

 • Gewicht: 8,0 kg
 • Rijden: SRAM Rood AXS XPLR (1X12; 42, 10-44T)
 • Waaiers: DT Zwitserse GRC 1100
 • Band: Schwalbe G-One RS (40 mm)
 • Cockpit: Dubbele drop bar met tandwielgroef
 • Prijs: 10.000 Euro

Canyon Graal CFR AXS

Canyon Graal CFR AXSFoto: CanyonCanyon Graal CFR AXS

 • Gewicht: 8,0 kg
 • Rijden: SRAM Rood AXS XPLR (1X12; 42, 10-44T)
 • Waaiers: DT Zwitserse GRC 1100
 • Band: Schwalbe G-One RS (40 mm)
 • Cockpit: Dubbele drop bar met tandwielgroef
 • Prijs: 7999 euro

Canyon Graal CFR Di2

Canyon Graal CFR Di2Foto: CanyonCanyon Graal CFR Di2

 • Gewicht: 8,3 kilogram
 • Rijden: Shimano GRX Di2 (2×11; 48/31, 11-34T)
 • Waaiers: DT Zwitserse GRC 1100
 • Band: Schwalbe G-One RS (40 mm)
 • Cockpit: Dubbele drop bar met tandwielgroef
 • Prijs: 6999 euro

Canyon Graal CF SLX 8 AXS

Canyon Graal CF SLX 8 AXSFoto: CanyonCanyon Graal CF SLX 8 AXS

 • Gewicht: 8,1 kilogram
 • Rijden: SRAM Force AXS (1×12; 42, 10-44T)
 • Waaiers: Zipp 303 Firecrest
 • Band: Pirelli Cinturato RC (40 mm)
 • Cockpit: Dubbele drop bar met tandwielgroef
 • Prijs: 5299 euro

Canyon Graal CF SLX 8 Di2

Canyon Graal CF SLX 8 Di2Foto: CanyonCanyon Graal CF SLX 8 Di2

 • Gewicht: 8,5 kg
 • Rijden: Shimano GRX Di2 (2×11; 48/31, 11-34T)
 • Waaiers: DT Zwitserse GRC 1400
 • Band: Schwalbe G-One RS (40 mm)
 • Cockpit: Dubbele drop bar met tandwielgroef
 • Prijs: 4999 euro

Canyon Graal CF SL 8

Canyon Graal CF SL 8Foto: CanyonCanyon Graal CF SL 8

 • Gewicht: 8,7 kg
 • Rijden: Shimano GRX 820 (1×12; 42, 10-45 T.)
 • Waaiers: DT Zwitserse G1800
 • Band: Schwalbe G-Een R (40 mm)
 • Cockpit: Dubbele drop bar
 • Prijs: 2999 euro

Canyon Graal CF SL 7 ASSEN

Canyon Graal CF SL 7 ASSENFoto: CanyonCanyon Graal CF SL 7 ASSEN

 • Gewicht: 9,2 kilogram
 • Rijden: SRAM Rivaal AXS (1×12; 42, 10-44T)
 • Waaiers: DT Zwitsers Gravel LN
 • Band: Schwalbe G-Een R (40 mm)
 • Cockpit: Dubbele drop bar
 • Prijs: 3499 euro

Canyon Graal CF SL 7

Canyon Graal CF SL 7Foto: CanyonCanyon Graal CF SL 7

 • Gewicht: 9,2 kilogram
 • Rijden: Shimano GRX 620 (2×12; 46/30, 11-36 T.)
 • Waaiers: DT Zwitsers Gravel LN
 • Band: Schwalbe G-Een R (40 mm)
 • Cockpit: Dubbele drop bar
 • Prijs: 2699 euro