Fietsen in de zomer: tips voor warme dagen op de fiets

Wanneer normaal getrainde fietsers bergop trappen, warmt het lichaam op met ongeveer 800 watt. Om te voorkomen dat de hitte instort, draait het eigen koelsysteem van het lichaam op volle toeren. Als je echter op de juiste manier handelt in veel zonlicht en hitte, hoef je zelfs dan niet op te geven. Verplaats je in de zomer zweterig naar de ochtend- of avonduren. De frissere lucht ondersteunt het lichaam bij verkoelingswerk, de ademhaling is gemakkelijker, de stralingsintensiteit van de zon en de ozonvervuiling zijn lager.

Fietsen in de zomer – voorzichtigheid is geboden

Wil je tussen de middag toch op pad zijn, dan moet je het wat rustiger aan doen. Houd je hartslag in de gaten om jezelf niet te veel te belasten. In tegenstelling tot het katoenen shirt, transporteren functionele ondergoed synthetische vezels zweet snel weg van het lichaam, waardoor huid en kleding grotendeels droog blijven. Als je veel zweet, moet je veel en goed drinken. Water reguleert de lichaamstemperatuur en spoelt gifstoffen uit het lichaam.

Fietsen in de zomer: Als je veel zweet, moet je veel en goed drinkenFoto: Skyshot/GreberFietsen in de zomer: Als je veel zweet, moet je veel en goed drinken

>> Het is belangrijk om geen crème aan te brengen wanneer u wordt blootgesteld aan de zon, maar ten minste 20 minuten eerder. Bij zomers hogedrukweer kunnen verontreinigende stoffen zoals stikstofoxiden en koolwaterstoffen (Meer hierover, onderaan het artikel) op leefniveau verhoogt de ozon.

>> ontspanning tijdens het fietsen: MYBIKE laat je zien hoe je in de flow komt

Fysieke inspanning en verhoogde ozonconcentratie in de lucht kunnen leiden tot een toename van de ademhalingsweerstand, irritatie, hoesten, hoofdpijn en pijn tijdens diepe inademing, tranen en beperking van fysieke prestaties. Degenen die overgevoelig zijn voor ozon kunnen alleen symptomen vermijden door zich te onthouden van fysieke inspanning op hoge niveaus. De huidige ozonwaarden zijn te vinden op internet: www.umweltbundesamt.de

Fietsen in de zomer – tips voor warme dagen

>> Zet fietstochten in de ochtend- en avonduren op het heetst van de dag, vermijd sporten tijdens de lunch

Als je je fietstochten verplaatst naar de avonduren, bescherm je je organisme en word je in het beste geval beloond met een zonsondergang.Foto: Adobe StockAls je je fietstochten verplaatst naar de avonduren, bescherm je je organisme en word je in het beste geval beloond met een zonsondergang.

>> Vermijd fysieke belasting bij ozonconcentraties van meer dan 360 microgram

>> Antioxiderende beschermende stofcombinaties uit de apotheek (bètacaroteen, vitamine E en C, selenium) helpen tegen irritatie bij hoge ozonconcentraties

>> Drink meer dan normaal, minstens 750 milliliter per uur

>> Trek je T-shirt niet uit in de hitte, zonnebrand beperkt de warmteregulatie

Belangrijk – Drink goed!

Het drinken van veel vocht is vooral waar bij het sporten op warme dagen. Het is het beste om vruchtensapspritzers te gebruiken in een mengverhouding van 1:2. Als je wilt, kun je een beetje zout toevoegen om de mineralenbalans in evenwicht te brengen.Foto: fotoliaVeel drinken is van toepassing op sportenn warme dagen vooral. Het is het beste om vruchtensapspritzers te gebruiken in een mengverhouding van 1:2. Als je wilt, kun je een beetje zout toevoegen om de mineralenbalans in evenwicht te brengen.

Pas op voor vervuilende stoffen

Koolmonoxide (CO)

Koolmonoxide bindt zich aan de zuurstoftransportdrager hemoglobine in het bloed. Zelfs fietsen in de binnenstad of langs drukke wegen leidt tot een vermindering van de zuurstoftransportcapaciteit in het bloed.

Zwavelafbraakproducten

Industriële uitlaatgassen bevatten zwavelverbindingen, waarvan SO2 en SO4 bijzonder effectief zijn. Inademing kan leiden tot een aanzienlijke vernauwing en ontsteking van de luchtwegen. Bij smogweersomstandigheden is het zwavelgasgehalte in de lucht bijzonder effectief.

Fietsen in de zomer – hitteziekten

>> hitte instorten

Teken

Bleekheid en evenwichtsstoornissen

Oorzaak

Ernstig vochtverlies

Behandeling

Plat in de schaduw liggen, de benen optillen, afkoelen, drinken

>> hitte-uitputting

Teken

Ernstig zweetverlies, hoofdpijn, vermoeidheid, desoriëntatie, ernstige prestatiedaling, hoge hartslag

Oorzaak

Ernstige uitdroging en stijging van de kerntemperatuur van het lichaam boven 40°

Behandeling

Ondiepe opslag, koeling van welke aard dan ook, medische hulp, infusie van zoutoplossingen met glucose

>> hitteberoerte

Teken

Motorische stoornissen, desoriëntatie, warme droge huid, ernstige prestatiedaling, instorting met bewustzijnsverlies

Oorzaak

Ernstige uitdroging, kerntemperatuur boven 41°C. Verstoring van het overzicht en de motoriek als gevolg van hypoglykemie

Behandeling

Ondiepe opslag en drastische koelmaatregelen (water, ijs, vochtige doekjes). Medische aandacht, infusie