Red Bull Rampage: De Top 10 Beste Rampage Momenten – Houd je adem in!

Het beste voorbeeld: Nicholi Rogatkin. Hij wierp zich over een klif, viel 10 meter de diepte in en ontsnapte met schrik. In de eerste vier rampages bleef het rauwe karakter behouden, pas daarna veranderde de concurrentie. Eerst plaatsten de organisatoren kunstmatige functies in het terrein. De Oakley Transmitter, een waanzinnig hoge houten drop tower, en de Canyon Gap, een ramp jump over een reling geul, zijn de meest bekende. In de jaren die volgden mochten de sporters met graafmachines komen. Deze bouwploegen beeldhouwden afdalingen in de Utah Mountains die leken op een slopestyle-parcours met genivelleerde landingen, afgeplatte tracks en sprongen gemaakt van zandzakken. Maar deze veranderingen maakten de supertrucs van vandaag in de eerste plaats mogelijk. Een ontwikkeling die niet iedereen toejuicht. De bekendste criticus is de Noorse Brage Vestavik. “Ik mis de freeride spirit!” zegt Brage, “ik doe pas weer mee aan de Rampage als het weer ruiger en origineler wordt.” Maar in één ding is de concurrentie al die jaren trouw gebleven: The Rampage is een constante leverancier van huiveringwekkende momenten.

De Top 10 Momenten van de Red Bull Rampage

1e plaats – Cam Zink

Cam Zink backflipt de Oakley zender in 2013. De stunt manifesteerde Cam Zink’s reputatie als een “Alles of Niets” Daredevil in de scène. Slechts twee rijders durfden de Superdrop te doen op Rampage 2013: Kyle Strait in de Suicide No Hander en Cam Zink in de Flip.

Er werd gespeculeerd over de hoogte van de salto, er werd gezegd 12 meter verticaal. Uiteindelijk eindigde Cam Zink op de 3e plaats.Foto: Lars ScharlEr werd gespeculeerd over de hoogte van de salto, er werd gezegd 12 meter verticaal. Uiteindelijk eindigde Cam Zink op de 3e plaats.

Lees ook:   binnenband mountainbike

2e plaats – Tom van Steenbergen

In het jaar daarvoor was Kelly McGarry in de backflip over het gat van de kloof gevlogen, in 2014 wierp de Canadees Tom Van Steenbergen zich naar voren in de voorflip. We moeten toegeven: we hebben een zwak voor front flips. Deze stunt benam ons de adem en deed ons hart op dat moment struikelen.

2e plaats: Tom van Steenbergen kopt de canyon voor, maar crasht bij de landing.Foto: Lars Scharl2e plaats: Tom van Steenbergen kopt de canyon voor, maar crasht bij de landing.

3e plaats – Robbie Bourdon

Robbie “Air” Bourdon waagt de platte spin. De Canadees uit Nelson was een van de wildste kerels in de hoogtijdagen van het freeriden. Hij had een sensatie veroorzaakt met de uitspraak “Ik laat alles vallen” en werd gewoon voor gek verklaard. In 2010 wilde Robbie herhalen wat hij in de actiefilm NWD had bereikt: een vlakke draai over een XXL-afstand. Hoewel hij zich bewust was van de kleine kans op succes, durfde de onverschrokken Bourdon de botverpletterende stunt aan… en crashte. Wij zeggen: geweldig!

3e plaats Robbie Bourdon op Flatspin.Foto: Ian Hylands / Red Bull3e plaats Robbie Bourdon op Flatspin.

4e plaats – Nicholi Rogatkin

Het was zijn debuut met de Rampage. Slopestyle-aas Nicholi Rogatkin wilde laten zien dat hij zijn acrobatische trucs op een grote fiets naar de woestijn in Utah kon overbrengen. Maar ver op zijn vlucht gleed het voorwiel eraf en gleed de Amerikaanse jongen over de klif en crashte. Kijkers over de hele wereld hielden hun adem in. Maar dankzij utah’s kruimelrots ontsnapte Nicholi met de schrik en volledig ongedeerd.

4e plaats: Monster crash van Nicholi Rogatkin. Bij zijn Rampage-debuut viel de slopestylekampioen in de diepte.Foto: Ethan Nell4e plaats: Monster crash van Nicholi Rogatkin. Bij zijn Rampage-debuut viel de slopestylekampioen in de diepte.

5e plaats – Tyler Klassen

De Super T-Drop. Hier kiezen we voor de stunt in plaats van de ruiter. In 2002 vond de Canadees Tyler “Super-T” Klassen deze klif en toonde het bijna onmogelijke in de finale. Hij zakte meer dan 10 meter de diepte in en wist de fiets tijdens de volgende rodeorit weer te temmen. In 2004 sprongen verschillende renners deze moeilijke val. Bijvoorbeeld Josh Bender (crash), Lance Canefied (foto) en Gee Atherton. In die tijd was de landing nog grotendeels natuurlijk – daarin lag de moeilijkheid.

Lees ook:   Momentsleuteltest: zo schroef je veilig op je fiets!

5e plaats: Super-T-Drop. Meer dan 10 meter de troep in. Dit is waar Lance Canefield springt in 2004.Foto: Dimitri Lehner5e plaats: Super-T-Drop. Meer dan 10 meter de troep in. Dit is waar Lance Canefield springt in 2004.

6e plaats – de steilste afdaling van de Rampage

De steilste afdaling in de geschiedenis van de Rampage – tegelijkertijd: “De meest onderschatte” stunt in de geschiedenis van de Rampage. In 2017 bouwden Kyle Strait, Cam Zink en Pierre Edouard Ferry de steilste afdaling. De jongens moesten touwen terwijl ze de lijn voorbereidden en het was duidelijk: als je hier viel, viel je helemaal naar beneden. De Fransman durfde als eerste de 63 graden run aan te pakken en te testen of theorie en praktijk bij elkaar komen. Ferry was meer in vrije val dan dat de banden de grond raakten. Zink en Strait reden deze lijn ook in de finale. Wij zeggen: brutaal! Het is jammer dat de juryleden deze test van moed slechts een paar punten hebben gegeven.

Foto: Christian Pondella / Red BullMeer beknellen dan rijden – in 2017 vaart Pierre Edouard Ferry de steilste lijn in de geschiedenis van de Rampage. “Het enige wat ik kon doen was raden of het zou werken,” herinnert Ferry zich.

7e plaats – Drop XXL

In 2013 werd Kyle Strait de eerste rijder die de Rampage voor een tweede keer won. Verantwoordelijk voor de overwinning was deze superstunt. Kyle trok niet alleen die enorme val, hij overwon het met zijn kenmerkende beweging, de Suicide No Hander, en landde diep in de helling. Ook wij openden onze ogen en lieten onze kin zakken van verbazing. En jij?

7e plaats. Belichaming van een monsterdruppel. Als je de Red Bull Rampage aan een leek wilt uitleggen, kun je deze druppel het beste laten zien. In 2013 won Kyle Strait er de wedstrijd mee.Foto: Lars Scharl7e plaats. Belichaming van een monsterdruppel. Als je de Red Bull Rampage aan een leek wilt uitleggen, kun je deze druppel het beste laten zien. In 2013 won Kyle Strait er de wedstrijd mee.

Lees ook:   Multitools voor op de fiets: 3 geïntegreerde boordgereedschappen op de proef gesteld

8e plaats – Frontflip Drop

We waren verscheurd: Moeten we Tom’s Caveman Drop nemen, waarmee de Canadees in 2017 aan zijn run was begonnen? Tom stond daar op de klif, hield zijn fiets bij het zadel en stuur in de lucht, sprong er met zijn voeten af en zwaaide zich op de fiets in de lucht om vier meter verderop te landen. Of gaan we voor die schaamteloze, zij het tragische, front-flip drop? Vermoedelijk zou Tom van Steenbergen er de Rampage van 2021 mee hebben gewonnen, maar helaas kwam hij tijdens een daaropvolgende backflip ten val en raakte hij zwaargewond. Tom is waarschijnlijk de enige persoon ter wereld die zo’n front flip drop springt. Ultra ziek!

Tom Van Steenbergen kantelt over een monsterlijk hoge klif en toont de hoogste front flip drop ooit gesprongen.Foto: Dave Mackison / Red BullTom Van Steenbergen kantelt over een monsterlijk hoge klif en toont de hoogste front flip drop ooit gesprongen.

9e plaats – Canyon-Gap zonder fiets

Dat doet pijn alleen al van het kijken. Cam Zink “gets bucked” zoals de Amerikanen zeggen. De start schopt, de staart gaat omhoog, het stuur zakt weg. Wat moet hij doen? Hij kan alleen maar over het stuur hurken en zonder fiets over de monsterlijke kloof vliegen. Maar de vlakke, betonharde grond wacht op Cam Zink, die van grote hoogte valt. Je kunt nauwelijks naar de herfst kijken. Maar er gebeurt een wonder: zink overleeft. Bovendien verstuikt hij alleen zijn enkels! WTF!? Cam zei na afloop: “Nou, als ik dit overleef, komt er nog veel meer aan!”

Cam Zink drukt in 2012 op de schietstoel terwijl hij over de kloof springt. Griezelig: Het geluid van het raken van een betonharde vloer. Kijk en luister op Youtube.Foto: Sterling Lorence PhotographyCam Zink drukt in 2012 op de schietstoel terwijl hij over de kloof springt. Griezelig: Het geluid van het raken van een betonharde vloer. Kijk en luister op Youtube.

10e plaats – ’s werelds hoogste 360-daling

En nog eens Cop zink. In 2010 won de Amerikaan uit Nevada voor de eerste en enige keer de Red Bull Rampage. In zijn laatste run laat hij ’s werelds hoogste 360-drop zien en zet hij de toon in een razernij. Dit is des te onbegrijpelijker omdat hij bij de eerste poging was gevallen. Wie de crash ziet, kan zich niet voorstellen dat hij daarna een tweede run probeert, laat staan dat hij de stunt opnieuw probeert. Wij zeggen: zo ziek!

10e plaats: Cam Zink springt 's werelds hoogste 360-daling in 2010 na een eerdere crash. Helemaal gek! En een woeste sensatie bij uitstek.Foto: Christian Pondella / Red Bull10e plaats: Cam Zink springt ’s werelds hoogste 360-daling in 2010 na een eerdere crash. Helemaal gek! En een woeste sensatie bij uitstek.