Canyon Bikes: Waar produceert Canyon eigenlijk?

Van de metalen hanger tot de digitale wereld. Zo zou je het succesverhaal van Canyon grofweg kunnen samenvatten. Het begon allemaal in 1963, toen de Frank en Roman Arnold namen het bedrijf van hun vader over. In die tijd reisde hij met een metalen aanhanger naar wielerwedstrijden en verkocht zijn fietsonderdelen rechtstreeks aan zijn klanten. De twee broers namen het idee van directe verkoop op en openden hun eerste winkel in Koblenz in 1985 onder de naam “Rad-Sport-Arnold”. Als pioniers in die tijd vertrouwden ze op bestellingen per catalogus van fietsen en accessoires. Om het idee het nieuwe millennium in te leiden, werd in 2002 de nieuwe naam “Canyon Bicycles” gecreëerd. Amper een jaar later werd groen licht gegeven voor directe verkoop via internet. Dit verkoopmodel is tot op de dag van vandaag behouden gebleven en dus zijn er in plaats van catalogi nu websites en online winkels om de felbegeerde Canyon-fietsen te kopen.

UPDATE: Er is iets gebeurd in Koblenz! Hoe het nieuwe hoofdkwartier van Canyon eruit ziet, lees je verderop in de tekst.

Canyon-oprichter Roman Arnold was ooit een motorrijder in plaats van een zakenman.Foto: Canyon BicyclesCanyon-oprichter Roman Arnold was ooit een motorrijder in plaats van een zakenman.Foto: Skyshot/Markus GreberHet begon allemaal met deze trailer, waarvan Roman Arnold fietsonderdelen verkocht. De trailer van de “Rad-Sport-Arnold” bevindt zich op het hoofdkantoor van Canyon in Koblenz.

Waar komt Canyon vandaan?

Het bedrijf Canyon komt uit Duitsland. Om precies te zijn, vanuit Koblenz. Daar wordt elke fiets geassembleerd, gecontroleerd en getest in onze eigen fabriek. De ontwikkeling en prototypebouw van de Canyon-fietsen vindt ook plaats op het hoofdkantoor van het bedrijf in Koblenz. Daarnaast is er een aparte showroom waar de meest succesvolle modellen van de afgelopen jaren worden tentoongesteld – inclusief die waarmee geschiedenis werd geschreven in de weg- en mountainbikeracerij. Een breed scala aan actuele fietsmodellen kan hier worden uitgeprobeerd en getest tijdens een proefrit voordat u koopt. In het servicegebied met aangebouwde werkplaats worden schroeven en reparaties uitgevoerd.

Lees ook:   FSA BIKE Festival Garda Trentino 2023: de hoogtepunten van E-MTB in Riva

De productiehal van Canyon in de buurt van Koblenz.Foto: Canyon BicyclesDe productiehal van Canyon in de buurt van Koblenz.

Waar produceert Canyon?

Net als andere fietsfabrikanten heeft Canyon onderdelen geproduceerd in Azië. Om precies te zijn, in China, in de stad Dongguan, onderdeel van de economische regio Pearl River Delta. De producent heet Quest Composite Technology en produceert fietsframes en -vorken. Naast Canyon produceert de fabrikant ook de fietsonderdelen van het Amerikaanse merk Trek. Vorken en fietsframes van beide concurrerende merken worden echter grotendeels los van elkaar geproduceerd. Daarnaast produceert Quest Composite Technology ook artikelen uit de lifestyle- en medische sector.

Canyon fietsen worden ontwikkeld en ontworpen op het hoofdkantoor van het bedrijf in Koblenz.Foto: Skyshot/Markus GreberCanyon fietsen worden ontwikkeld en ontworpen op het hoofdkantoor van het bedrijf in Koblenz.

Waar worden Canyon fietsen gemaakt?

De volledige assemblage van de fietsen zelf is “Made in Germany”, hoewel fietsframes en vorken in China worden geproduceerd. In een fabriek niet ver van Koblenz wordt de afgewerkte Canyon-fiets gemaakt van de afzonderlijke onderdelen. De vers geleverde frames worden klaargemaakt voor montage en indien nodig gerepareerd. De headset wordt ingedrukt met behulp van een press-fit tool en de waaiers worden gecontroleerd, gecontroleerd en voorbereid. In verdere stappen worden de ontbrekende fietsonderdelen toegevoegd. Ongeveer 400 afgewerkte fietsen rollen elke dag van de lopende band in de Canyon Factory. De kwaliteitscontrole van afzonderlijke onderdelen, zoals carbon frames, vorken of carbon stuur, wordt uitgevoerd in het eigen röntgenapparaat. Voordat de fiets uiteindelijk wordt verzonden, wordt deze getest en vervolgens weer gedemonteerd. De levering gebeurt dan direct bij u thuis of bij een van de geselecteerde partners, waar de fiets, dan mountieen kan worden opgehaald door de koper.

Lees ook:   Bike-Hoodie Poc Mantle Thermaal: Poc Wetter-Hoodie im Kurztest
Beeld: NaN

| Beelden: Wolfgang Watzke

Met 3D-printen naar een duurzamere canyonfiets

Er is veel gebeurd sinds de eerste mountainbike werd geproduceerd onder de naam “Canyon” in 1996. Canyon is blijven innoveren – zoals het oprukken naar het gebied van duurzaamheid door de mogelijkheid van 3D-printen.

Pas in 2022 werd een prototype van een fietsframe gepresenteerd, dat in drie verschillende delen werd geprint om het materiaalverbruik te minimaliseren. Een eerste stap naar milieuvriendelijke lokale productie. Het proces dat wordt gebruikt voor de productie van het fietsframe met additieve productie is “lasersmelten”. In dit proces wordt een materiaal in poedervorm gesmolten met behulp van een laser. Het koelt dan af en stolt uiteindelijk. Dit resulteert in een stevige laag materiaal, die ook de basis vormt voor het te vervaardigen onderdeel. Het proces wordt vervolgens herhaald totdat er voldoende materiaal is om het onderdeel te produceren.

Als onderdeel van onze BIKE Project Ride Groen, dat helemaal draaide om het bouwen van een duurzame fiets, kwam Canyon op het idee om additieve productie met behulp van 3D-printen te gebruiken om een frame te maken. Hoewel het frame in eerste instantie niet op de markt wordt gebracht, zijn de eerste impulsen al gezet. Canyon’s denktank voor innovatie is dus in volle gang. En dus is het geen wonder dat tegen het einde van het jaar de eerste productiefiets met de K.I.S.-systeem bedacht door Syntace-hoofd Jo Klieber (houd het stabiel), de Canyon Spectrale CF 8.0 K.I.S werd geïntroduceerd. Het bijzondere van het systeem van de fabrikant Syntace is dat de ongelijke krachten die ontstaan tijdens het sturen worden gecompenseerd. Tegelijkertijd zorgt de A.I.S ervoor dat het voorwiel gecentreerd is om een soepelere rijervaring te creëren.

Lees ook:   Interview met de ontwikkelaar: Maakt "Life Kinetik" mountainbikers echt sneller?

Snapshot van de Canyon-showroom op het hoofdkantoor van het bedrijf in Koblenz vanaf 2020Foto: Markus GreberSnapshot van de Canyon-showroom op het hoofdkantoor van het bedrijf in Koblenz vanaf 2020Canyon's toekomstige studie over mobiliteit.Foto: Canyon BicyclesCanyon’s toekomstige studie over mobiliteit.

Update: Canyon krijgt nieuw hoofdkantoor in Koblenz

1200 fietsliefhebbers op het hoofdkantoor van Canyon in Koblenz, wat betekent dat het terrein zijn grenzen bereikt. De oplossing? Een nieuw gebouw met 300 volledig uitgeruste werkplekken, 13 grote conferentiezalen en 7 open werkplekken op 4 verdiepingen – direct naast de deur.

In de moderne en inspirerende omgeving kunnen we onze ambitieuze toekomstplannen en de wereldwijde duurzame groei van Canyon optimaal nastreven. Daarnaast vervullen we met het nieuwe Canyon.HQ onze claim om aantrekkelijke werkomstandigheden te creëren voor onze medewerkers en een open en inspirerende cultuur bij Canyon te bevorderen. – Canyon CEO Nicolas de Ros Wallace

Nadering van het hoofdkantoor van Canyon in Koblenz.

Duurzaamheid begrijpen als een holistisch en bedrijfsveranderend onderwerp

Canyon heeft state-of-the-art energie- en klimaatnormen toegepast bij de bouw van zijn nieuwe gebouw om te voldoen aan zijn toewijding aan holistische duurzaamheid. Het verwarmingssysteem maakt gebruik van lucht/warmtepompen in combinatie met een fotovoltaïsch systeem om warmte uit de omgevingslucht te halen en in het gebouw te voeren. Er zijn drie ruim bemeten ventilatiesystemen met een warmtewisselaar voor warmteterugwinning. Canyon stelt ook de hoogste energienormen op zijn wereldwijde locaties: alle Canyon-locaties in Duitsland en de VS worden voorzien van 100 procent elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen.

Op de vraag: Waar worden de Canyon fietsen gemaakt?

Volgens Canyon werken momenteel ongeveer 1.400 werknemers op de locaties van het bedrijf rond Koblenz en Amsterdam (Nederland), evenals in Carlsbad (VS) en de 14 internationale partnerbedrijven in Europa en wereldwijd. Het nieuwe Canyon.HQ bevindt zich direct naast de Canyon-showroom in Koblenz, waar bezoekers van dichtbij en persoonlijk kennis kunnen maken met Canyon-fietsen en -apparatuur. Er is ook nog een showroom in Carlsbad (Californië, VS) en een fabrieksservicelocatie in België.