E-bikes tot 20 kilo: De Maxx Roadmaxx Elf Tour in de test

Bijna te elegant voor tochten en boerenwegen, maar deze e-bike is er nog steeds voor gemaakt. Als directe verlader met partnerdealers biedt Maxx fietsen aan in een modulair systeem, de opties omvatten ook het kleurenschema of de laksoort. Net zo verbaasd als voor de Roadmaxx, is de kans meestal groter dat men voor de reflectie in de motorkap van een pk-auto staat. Bij de fabrikant kun je veel onderdelen apart op je gewenste fiets configureren, zelfs op een relatief lichte e-tourer met een Fazua Ride60 motor.

De Maxx Roadmaxx legt veel nadruk op de banden qua motorvermogen en laadvermogen (140 kilo totaalgewicht). Met 19,5 kilogram ben je nog zo’n zes kilo verwijderd van de SUV-alleskunner en toch krijg je, afgezien van een geveerde voorvork, bijna alles wat hij heeft: Het koppel van de Fazua Ride is met 60 Newtonmeter slechts iets lager dan dat van veel SUV’s, en het bereik van goede, grotendeels vlakke 70 kilometer is niet bedoeld voor de zeer lange dagtochten.

Maar de vraag voor toerrijders is ook: Hoeveel ondersteuning wil ik überhaupt – en heb ik die altijd nodig? Veel automobilisten kunnen nee zeggen. Als je in principe met veel stuwkracht van de motor wilt of moet rijden, ben je beter af in de full-power klasse, vertegenwoordigd door de grote, krachtige motoren met een bijna eindeloos bereik. Het displaypaneel op de bovenbuis documenteert de ondersteuningsmodus en de laadstatus. Als je hem een beetje uittrekt, is er ook een oplaadaansluiting voor de mobiele telefoon of andere apparaten zichtbaar, die in de richting van de steel wijst.

Lees ook:   Pivot Shuttle LT Team XTR: Testwinnaar in de test - High-end Amerikaanse enduro's

De mix van goed overzicht en sportieve instelling past heel goed bij de Maxx Roadmaxx en zijn toepassingsgebied. Het zeer brede, platte stuur van 69 centimeter vonden we echter over-the-top. Maar je hoeft niet op hem te stemmen. Bij Maxx kunt en moet u advies krijgen over de mogelijkheden voordat u uw reisdroom bestelt. We hielden van het verlichtingssysteem van Busch & Müller, dat geschikt is voor de tourer, en de integratie van de kabels en kabels van de massieve balhoofdbuis. Hetzelfde geldt voor de Marathon Supreme banden. Met 42 millimeter zijn de spatborden mooi, maar vrij smal. Het is ook logisch dat de Maxx Roadmaxx de Shimano XT-rem uitrust met een grote schijf van 180 millimeter op het voorwiel.

Kritiek in detail: Helaas werden de ergonomische 711 SQ-Lab handgrepen snel plakkerig bij warm weer.