Bikers en beren: koel blijven of opgegeten worden?

Beren? In Canada misschien, maar niet hier, zou je denken. Mijn kont! Ontmoetingen met beren komen steeds vaker voor – ook hier. Dit overkwam een motorrijder aan het Gardameer. De motorrijder hield zijn zenuwen, trok zich terug en de beer trollde ook. Een 26-jarige jogger in Val di Sole had minder geluk. Hij overleed aan de bijtwonden. In Slowakije viel een vrouwelijke beer twee wandelaars aan die hun welpen waren tegengekomen. De beer bracht de wandelaars ernstige bijtwonden toe. De beren zijn bruine beren, een Europese grizzleysoort. In Europa leven 17.000 wilde beren. Dat klinkt als veel, maar de meeste zijn te vinden in Scandinavië en de Karpaten. Naar schatting zijn er 80 tot 100 beren in de Alpen, de meeste in Slovenië en Italië.

Probleemberen en de bescherming van dieren

De beer die onlangs een jogger doodde in Trentino, Italië, is een bruine beer genaamd “JJ4” (zus van de toenmalige probleembeer Bruno JJ1, die in 2006 in Beieren verscheen). De beer JJ4 werd in het wild vrijgelaten in een speciaal beschermd gebied in Trentino nadat hij in Oostenrijk was gevangen. Daar was JJ4 meerdere keren gespot in bevolkte gebieden. De autoriteiten classificeerden de beer als een potentieel gevaar voor de mens. Kortom: JJ4 is ook een probleembeer. De beer was uitgerust met een zender om zijn bewegingen te volgen en ervoor te zorgen dat hij geen bevolkte gebieden binnengaat. Maar de zender faalde en nu heeft de beer onlangs een jogger aangevallen en gedood in een bosrijk gebied van Val di Sole.

Dit heeft geleid tot controverse over hoe om te gaan met beren die in speciaal aangewezen beschermde gebieden leven, vooral omdat de beren een zeer grote actieradius hebben, zoals bekend is van de probleembeer JJ1. Hij zwierf van Italië naar Beieren. JJ1 was een bruine beer die van 2006 tot 2008 furore maakte in de Alpen in Oostenrijk en Duitsland door meerdere keren op te rukken naar bevolkte gebieden en schade aan te richten. In 2008 werd JJ1 uiteindelijk gevangengenomen door de Oostenrijkse autoriteiten en naar het Abruzzo National Park in Italië gebracht om hem weg te houden van bevolkte gebieden. JJ1 was ook uitgerust met een zender om zijn bewegingen te volgen en ervoor te zorgen dat het niet doordringt in bevolkte gebieden. JJ1 werd in 2009 dood aangetroffen nadat hij illegaal was neergeschoten door een jager.

Lees ook:   Leer spelenderwijs de rijtechniek van de pumptrack: De 3 topbewegingen in de pumptrack

Het incident leidde tot verontwaardiging en debat over hoe om te gaan met zogenaamde “probleemberen” en de noodzaak om menselijke belangen en de bescherming van dieren in het wild in evenwicht te brengen. In tegenstelling tot de zelfbenoemde berenbeschermers zijn experts het erover eens: probleemberen moeten worden gedood, omdat hun gedrag onvoorspelbaar is en het hele herintroductieprogramma “Life Ursus” van bruine beren in de Alpen in gevaar brengt.

Dus wat te doen in het geval van een ontmoeting met een beer?

“Blijf kalm, praat op een rustgevende manier tegen de beer en trek je langzaam terug”, adviseert Reno Sommerhalder. De Zwitsers-Canadees is een berenexpert en heeft al 15.000 berenontmoetingen gehad – allemaal zonder gevaarlijke uitkomst. “Een beer wil ons niet opeten – zelfs geen grizzley. We passen helemaal niet in zijn prooischema. De meeste ongelukken met beren gebeurden omdat mensen zich verkeerd gedroegen”, zegt Sommerhalder. Helemaal fout: paniek en ontsnapping, zelfs op de fiets. Want dat voedt alleen maar het jachtinstinct van de beer. Wij motorrijders zijn sowieso een probleemgeval, want snel en stil – dit brengt het risico met zich mee dat motorrijders een beer verrassen en bang maken. “Toch zal een beer, zelfs een grizzley, in 9 van de 10 gevallen vluchten”, zegt Sommerhalder.

Omdat de beer zelf bang is en conflicten uit de weg gaat. Ook hier het juiste gedrag: uitstappen, de fiets rechtzetten ter bescherming, je terugtrekken zonder je ogen van de beer af te halen en rustig met hem praten. Als er echter een schijnaanval optreedt, d.w.z. de beer rent naar de motorrijder toe, maar remt een meter voor de mens, moet men doorgaan met het beschreven gedrag en zo weinig mogelijk onder de indruk zijn. “9 van de 10 schijnaanvallen hebben geen gevolgen”, zegt Sommerhalder. Uiterst onwaarschijnlijk: een echte aanval. Hier nemen de overlevingskansen toe als je op je buik gaat liggen en je handen achter je nek klemt. Dit geeft een signaal aan de beer: geen gevaar. Tot zover de theorie, want zelfs Sommerhalder heeft dit in 30 jaar onder beren nooit hoeven meemaken. Wil je meer weten over beren en de berenman Sommerhalder, dan vind je op Youtube spannende filmpjes.

Lees ook:   Riese & Müller Tinker2: Compacte e-bike op de proef gesteld – onderhoudsarm en comfortabel

Toegegeven, de aanwijzingen klinken redelijk, maar je moet zeker je innerlijke “Chuck Norri” terugvindens”, wil je kalm blijven met een aanstormende beer en er op een rustgevende manier tegen praten. Bekijk welke strategie deze buitensporters hebben gekozen.

Aanbevolen redactionele inhoud

Op dit punt vindt u externe inhoud die het artikel aanvult. U kunt het met één klik weergeven en opnieuw verbergen.

Externe inhoud

Ik ga ermee akkoord dat externe inhoud aan mij wordt getoond. Hiermee kunt u
Persoonsgegevens worden doorgegeven aan platforms van derden. Meer hierover in ons privacybeleid.

Aanbevolen redactionele inhoud

Op dit punt vindt u externe inhoud die het artikel aanvult. U kunt het met één klik weergeven en opnieuw verbergen.

Externe inhoud

Ik ga ermee akkoord dat externe inhoud aan mij wordt getoond. Hiermee kunt u
Persoonsgegevens worden doorgegeven aan platforms van derden. Meer hierover in ons privacybeleid.

Vier tips over hoe je je moet gedragen tijdens een berenontmoeting

Het is echter de vraag of de tips ook zullen helpen bij probleemberen.

  1. Blijf kalm en probeer niet weg te rennen. Weglopen kan een beer verleiden om te volgen en eventueel aan te vallen. Het triggert het jachtinstinct van de beer. Loop in plaats daarvan langzaam en rustig achteruit en kijk naar de beer.
  2. Laat je voelen. Als de beer je nog niet heeft gezien, spreek dan op een rustige toon of klap in je handen om hem te waarschuwen dat je er bent. Als de beer zich al bewust van je is geworden, blijf dan kalm en maak geen plotselinge bewegingen.
  3. Vermijd oogcontact. Direct oogcontact kan als een bedreiging worden gezien en ervoor zorgen dat de beer zich bedreigd voelt. Kijk naar de beer, maar vermijd direct oogcontact.
  4. Maak jezelf groot. Til langzaam je armen op en strek ze boven je hoofd om er groter en dreigender uit te zien.
Lees ook:   Wahoo x Zwift: Goede deal om aan de slag te gaan met indoor cycling

Vier tips over hoe je je moet gedragen in een confrontatie met een beer

Hoe moeilijk dat ook is, het is belangrijk om jezelf niet op de grond te laten vallen voordat de beer praktisch boven je is. Als je te vroeg gaat liggen, kan hij nieuwsgierig worden. Sta zo lang mogelijk stil. Als de beer nog steeds naar je toe komt, doe dan de volgende dingen:

  1. Ga plat op je buik liggen (bij voorkeur met een rugzak) en klem je handen achter in je nek.
  2. Spreid je benen en ondersteun jezelf met je ellebogen en tenen om te voorkomen dat de beer je omdraait. Als hij je omdraait, blijf dan rollen totdat je weer op je buik ligt.
  3. Hoe moeilijk het ook is, blijf zo kalm en stil mogelijk totdat de aanval stopt. Als je terugvecht, wordt de aanval van een (grizzly)beer meestal heftiger.
  4. Probeer NIET te vechten! Een grizzlybeer trekt meestal weg zodra hij denkt dat de dreiging voorbij is. Wacht tot je er absoluut zeker van bent dat het dier het gebied heeft verlaten voordat je opstaat en hulp krijgt.

Source link