E-fullys onder de 5500 euro: 6 E-MTB’s voor eenvoudige tochten in de test

Als je met je e-mountainbike off-road wilt gaan en in de toekomst wilt genieten van de paden op de lokale berg of in de Alpen, moet je veel meer geld op tafel leggen dan mensen die beginnen met hardlopen. Een full-suspension E-MTB, die zonder voorbehoud wordt aanbevolen voor bergtochten en trails, is nauwelijks te vinden voor minder dan 4500 euro. Je kunt een set hoogwaardige joggingschoenen krijgen voor minder dan 200 euro. Dus jog je liever in plaats van fietsen? Echt niet. Maar blindelings reiken naar de volgende beste e-bike is geen goed idee met deze sommen. Daarom hebben we op de volgende pagina’s zes E-MTB fulls getest tussen de 4500 en 5500 euro.

We hebben deze 6 E-MTB’s getest:

Klik hier om naar de individuele evaluatie te gaan

Alle onderwerpen in de test:

Conclusie door Florentin Vesenbeckh, EMTB Test Manager

Cijfers, data, feiten: Een vergelijking van de 6 e-hardtails

Test E-MTB’s tot 5500 Euro – 5 trailbikes, 1 enduro

De vrij kleine testgroep laat zien hoe dun de markt is in de prijsklasse tot 5500 euro. Bovendien maakt het voorbeeld van Stevens duidelijk dat het beeld niet per se ten goede verandert. Toen we de Stevens E-Inception AM 7.6.1 GTF bestelden om te testen, hing er een prijskaartje van 4899 euro aan. Nu vragen de Hamburgers 5499 euro, waarmee ze duidelijk onze oorspronkelijk beoogde prijslimiet van 5000 euro verscheuren.

Maar er zijn andere voorbeelden. Het high-end merk Specialized heeft de prijzen voor 2023 drastisch verlaagd. Zo past het instapmodel Turbo Levo Alloy voor 5000 euro ineens precies in ons goedkope testveld. Dit is ongebruikelijk, vooral omdat het 23-model zelfs een update heeft gekregen voor de grotere batterij.

Oude bekenden in de prijs-prestatieklasse zijn daarentegen merken als Cube, Giant en dropshipper Rose. De laatste kandidaat had jarenlang geen optie voor e-mountainbikers in portefeuille. Met de Root Miller+ begint de Bocholt-verlader net weer in de E-MTB-business.

Ook nieuw in de race is Vitus. Voor de Britten is het private label van de online gigant Wiggle/CRC al langer een hot tip. Na een fusie zijn de fietsen ook exclusief verkrijgbaar bij de Duitse webgigant fahrrad.de en zijn zes winkels in Duitsland. En het debuut is opmerkelijk. Voor 4500 euro levert Vitus met de E-Sommet VR zelfs een racy e-enduro met echt degelijke uitrusting en 170 millimeter veerweg. Een fiets voor zwaar terrein, moeilijke afdalingen en excursies naar bikeparks.

De andere wielen zijn ontworpen om gematigder te zijn. Cube, Giant, Rose en Stevens leveren E-MTB’s voor tour en trail met 130 tot 150 millimeter veerweg. De Turbo Levo van Specialized is in zekere zin een grensovergang tussen de allround- en enduroklasse. Maar kan het de prestaties bevestigen die we kennen van de dure topmodellen, zelfs in het lage prijssegment?

Ontspannen cruisen langs het parcours: De Levo van Specialized is de eerste keuze voor trailfans. Omdat het rijveiligheid combineert met een leuk weggedrag. Top in het testveld!Foto: Max Fuchs

Ontspannen cruisen langs het parcours: De Levo van Specialized is de eerste keuze voor trailfans. Omdat het rijveiligheid combineert met een leuk weggedrag. Top in het testveld!

Er wordt bespaard op motorvermogen en batterijvermogen

Zonder bezuinigingsmaatregelen is het in deze prijsklasse nauwelijks mogelijk. De grootste kostenpost: de elektrische aandrijving. Er is hier dus ook veel besparingspotentieel. Rose’s Root Miller+ is uitgerust met de performance CX-motor van Bosch. Maar de nieuwkomer vertrouwt nog niet op het huidige slimme systeem. Dit betekent kleinere accu’s en geen compatibiliteit met de nieuwste Bosch-onderdelen, -apps en -bedieningselementen.

Lees ook:   Roltraining: 7 redenen waarom dit het juiste moment is voor indoor cycling

De bezuinigingsmaatregelen bij Vitus vallen nog meer op. Hier bevindt Shimano’s E7000 zich in het trapasgebied, dat aanzienlijk zwakker is dan de huidige topschijven. De batterijen zijn ook meestal kleiner. 625 wattuur voor Rose en Stevens, 500 voor Vitus. Alleen Cube, Giant en Specialized gaan helemaal los als het gaat om de aandrijving. 750, 800 en 700 wattuur en de nieuwste generatie motoren van Bosch, Yamaha en Brose. Dat is opmerkelijk.

Bovendien veroorlooft Cube zich de luxe van een carbon frame. Alleen Rose kan dit overtreffen, dat naast het hoofdframe ook de achterste driehoek uit koolstofvezels vervaardigt en daarmee een onverslaanbaar laag gewicht in deze prijsklasse bereikt.

Besparingen ook op componenten

Opgeslagen wDit geldt natuurlijk ook voor de componenten. Een klassieker in de instapprijsklasse is de slanke Rockshox 35 verende voorvork. Met Cube, Giant, Specialized en Rose vertrouwen vier van de zes testfietsen op deze vork. Dit biedt toerrijders een verbazingwekkende hoeveelheid comfort. Je moet echter aanzienlijke verliezen accepteren bij gewelddadiger trail- en offroadgebruik, omdat de zwakke demping te weinig ondersteuning biedt. Als gevolg hiervan lijdt de controle.

Op dit punt valt de enorme domeinvork op de Enduro van Vitus positief op. De verende vorkfactor leidt tot de grootste verliezen in off-road terrein voor onze testgroep in vergelijking met duurdere modellen. Op de tweede plaats staan de banden. Cube en Rose bezuinigen hier, wat hun fietsen veel rijveiligheid op het parcours kost. Maar een set banden wordt bij twijfel snel gewisseld. En het is niet duurder dan een hoogwaardige set joggingschoenen.

Zeer robuuste en gripvaste banden, plus een stevige verende voorvork: de uitrusting van de Stevens E-Inception is ontworpen voor off-road gebruik.Foto: Max Fuchs

Zeer robuuste en gripvaste banden, plus een stevige verende voorvork: de uitrusting van de Stevens E-Inception is ontworpen voor off-road gebruik.

Conclusie over de test: E-fullys tot 5500 euro

Hoewel het prijsniveau van deze testgroep iets hoger is dan de vergelijkbare fietsen van vorig jaar – maar er is ook aanzienlijk meer prestatie! Uitgebalanceerde geometrieën en succesvolle concepten maken de zes kandidaten ‘echte’ e-mountainbikes. De personages zijn heel verschillend. Cube is een uitgebalanceerde allrounder, Specialized is dé trailspecialist. Giant kan scoren met bijzonder ongecompliceerde rijeigenschappen en comfort. Vitus bewijst dat volledige downhill-kracht ook goedkoop is – zij het met beperkingen op de aandrijving. – Florentin Vesenbeckh, hoofd test EMTB

Florentin Vesenbeckh, hoofd test EMTBFoto: Adrian Vesenbeckh

Florentin Vesenbeckh, hoofd test EMTB

De motoren in onze test

Bosch Performance CX

Cube en Stevens installeren de nieuwe Performance CX-motor met Smart System in deze prijsklasse. Rose vertrouwt op het vorige model, dat niet compatibel is met de nieuwste Bosch-ontwikkelingen. Voor beide varianten geldt: Veel vermogen en topmodulatie maken de motor de koning bergop. De motor laat echter pas zijn volle kracht los als het pedaal hard wordt ingedrukt. Rammelt bergafwaarts.

Bosch Performance CXFoto: Max Fuchs

Bosch Performance CX

Broseus Stuur SMag aan

De Drive SMag in de Specialized Levo staat bekend om zijn sterke trekkracht bij een lage cadans. Zelfs bij een laag rijdersvermogen duwt hij sterk, wat moeilijke hellingen gemakkelijker maakt. Bovendien is het onverslaanbaar stil in de testvergelijking, vooral in de lagere en middelste modi. Samen met de soepele stuwkracht maakt dit de rijervaring natuurlijk.

Brose Drive SMagFoto: Max Fuchs

Brose Drive SMag

Shimano E7000

In dit testveld vertrouwt de goedkope Vitus op een aandrijving van Shimano. Het is echter niet de top EP8-eenheid die de Vitus aandrijft, maar de goedkopere en oudere E7000. Deze motor heeft merkbaar minder vermogen en koppel, maar rijdt soepel. Voordeel ten opzichte van de EP8: geen gerammel in de afdaling.

Shimano E7000Foto: Max Fuchs

Shimano E7000

Yamaha Syncdrive Pro 2

Yamaha Syncdrive Pro 2Foto: Max Fuchs

Yamaha Syncdrive Pro 2

>> Tips &Buyer’s Guide: Welke e-bike motor is het beste voor mij? <<

E-fullys tot 5500 euro – dat zeggen de testers

Dure componenten alleen maken een succesvolle E-MTB niet. Vooral de goedkope Levo laat zien dat geometrie en constructie minstens zoveel invloed hebben op de rijeigenschappen. Ondanks een zwakke verende voorvork en matige remmen is de Specialized een echte trailexpert. Cube en Giant overtuigen ook. – Adrian Kaether, EMTB-editor

Adrian Kaether, EMTB-redacteurFoto: Privéfoto

Adrian Kaether, EMTB-redacteur

Voor gematigde tochten zijn de geteste modellen volledig voldoende uitgerust. Meer is er niet nodig. Als u zich echter concentreert op paden en terrein, moet u een uitrustingsniveau hoger controleren. Want juist de goedkope verende vorken en in sommige gevallen remmen beperken de fietsen onnodig op moeilijke afdalingen. – Florentin Vesenbeckh, hoofd test EMTB

Florentin Vesenbeckh, hoofd test EMTBFoto: Adrian Vesenbeckh

Florentin Vesenbeckh, hoofd test EMTB

Over het algemeen is het prijs-prestatieniveau in deze testgroep goed. Dat geldt vooral voor de Britse nieuwkomer Vitus. Het feit dat een Specialized ook in deze prijsklasse kan overtuigen is een primeur – de marktsituatie maakt het mogelijk: De magazijnen zitten vol, dus de fabrikanten moeten prikkels instellen om te kopen. – Josh Welz, hoofdredacteur EMTB

Josh Welz, hoofdredacteur EMTBFoto: Markus Greber/Skyshot

Josh Welz, hoofdredacteur EMTB

Cijfers, data, feiten: Een vergelijking van de 6 e-fullys

Het bereik

In onze bereiktest op het hoogste ondersteuningsniveau is snelheid naast hoogte een belangrijke factor. Het lage toerental van de Vitus toont het matige vermogen van de E7000-motor. Met de kleine accu zakt de fiets flink in het klassement. Met een driverinput van 150 watt pusht de Brose het meest in de Specialized. Zoals gebruikelijk sterk qua actieradius: Bosch met de grote accu’s. De Cube klimt meer dan 2000 meter hoog met de 750 Powertube. Giant en Specialized landen achter op een vergelijkbaar niveau, de 625cc Boschs zijn dichtbij.

De bereikhoogtes in vergelijkingFoto: EMTB Test Department

De bereikhoogtes in vergelijking

Gewichten in vergelijking

Rose staat duidelijk aan de top van de gewichtsklasse met zijn lichtgewicht full carbon frame. Een sterke waarde in deze prijsklasse. De Levo Alloy van Specialized is ondanks zijn grote accu’s en robuuste aluminium chassis niet te zwaar. Bij Stevens is het een ander verhaal. 26 kilo ondanks slechts 625 Wh en hogere prijs verdienen geen applaus. Er zit tuningpotentie in de extreem zware wielen. De Enduro van Vitus is ook zwaar vanwege zijn enorme uitrusting ondanks kleine 500 batterijen.

De gewichten van de 6 E-FullysFoto: EMTB Test Department

De gewichten van de 6 E-Fullys

¹Gemeten in het EMTB laboratorium in de geteste maat, accugewicht indien nodig incl. strak geschroefde deksel. ²Set banden, cassette en remschijven

TOP 3 op de tour

  1. Cube Stereo Hybride 140 HPC Race 750
  2. Giant Stance E + 1 Pro
  3. Stevens E-Inception AM 7.6.1 GTF

TOP 3 op de trail

  1. Gespecialiseerde Levo-legering
  2. Vitus E-Summet VR
  3. Cube Stereo Hybride 140 HPC Race 750

Prijs-prestatieverhouding

Welke fiets biedt het eerlijkste pakket voor het geld? Met de Vitus E-Sommet belandt de goedkoopste fiets dankzij zijn sterke rijeigenschappen bovenaan de test. Het enige dat de afzender niet kan bijhouden, is de schijf. Met de testwinnaar Cube verzekert een fiets uit de vakhandel zich van de tweede plaats. Na de forse prijsverlaging staat ook onze trailkoning van Specialized op het podium. Stevens kan de Alu-E-Inception na de prijsverhoging niet bijbenen.

Met de Vitus E-Sommet belandt de goedkoopste fiets dankzij zijn sterke rijeigenschappen bovenaan de test.Foto: Max Fuchs

Met de Vitus E-Sommet belandt de goedkoopste fiets dankzij zijn sterke rijeigenschappen bovenaan de test.

Prijs-prestatieverhouding van de E-FullysFoto: EMTB Test Department

Prijs-prestatieverhouding van de E-Fullys

*Het oordeel weerspiegelt de subjectieve indruk van de testers en de resultaten van de bereikmeting en laboratoriumtests. De EMTB-uitspraak is prijsonafhankelijk. EMTB-beoordelingen: geweldig (vanaf 9,0), zeer goed (vanaf 8,0), goed (vanaf 7,0), bevredigend (vanaf 6,0), met zwakke punten (vanaf 5,0), waaronder onbevredigend.Foto: EMTB Test Department

*Het oordeel weerspiegelt de subjectieve indruk van de testers en de resultaten van de bereikmeting en laboratoriumtests. De EMTB-uitspraak is prijsonafhankelijk. EMTB-beoordelingen: geweldig (vanaf 9,0), zeer goed (vanaf 8,0), goed (vanaf 7,0), bevredigend (vanaf 6,0), met zwakke punten (vanaf 5,0), waaronder onbevredigend.

Lees ook:   Sram Bronze Stealth: Sram-code en niveaurem in stealth-look

Zo test EMTB

Individueel rijden veel E-MTB’s goed. Alleen vergelijkende tests laten doorslaggevende verschillen zien en vormen daarom de kern van ons testsysteem. Fietsen krijgen de meeste punten voor hun weggedrag in de praktijk, die we verkennen met minstens drie ervaren testers op verschillende circuits. Enduro’s krijgen de meeste punten voor downhill prestaties, tourers voor ongecompliceerde handling. Maar we willen niet alleen op onze gevoelens vertrouwen. Voor elke test schakelen we ons eigen laboratorium in. Kunnen onze testafdrukken worden onderbouwd met exact vergelijkbare gegevens over geometrie en gewicht? Naast klassieke waarden bepalen we ook speciale gegevens zoals bodemvrijheid of zwaartepunthoogte, die met name relevant zijn voor E-MTB’s. Praktijktests met uitgebreide meettechnologie en gestandaardiseerde parameters geven informatie over actieradius en motorkarakteristieken.

De testcriteria

Heuvelopwaarts: Hoe presteert de E-MTB op moeilijke beklimmingen? We maken onderscheid tussen bergop steil en bergop technisch. In de eerste categorie evalueren we de wegligging op steile hellingen. Er zijn hier deducties voor een vroeg opkomend voorwiel, een onhandige zitpositie en te weinig motorvermogen of tractie. De puntentelling voor technische hellingen gaat over bergopwaartse paden met obstakels. Is de fiets makkelijk te besturen? Creëert het chassis tractie zonder te diep weg te zakken? Hoe gaat de fiets om met krappe bochten en stappen? Er is hier een aftrek voor motoren die moeilijk te besturen zijn, een passieve zitpositie en vaak voorkomende krukasbevestigingen.

Heuvelafwaarts: Net als in het bergopwaarts klassement verdelen we ook bergafwaarts in twee verschillende categorieën. Trail flowig is gewijd aan het plezier van het rijden. Dit is waar handige fietsen punten scoren met een levendig en levendig weggedrag. Aftrekposten zijn beschikbaar voor hoge (wiel)gewichten, trage chassis en geometrieën die te omvangrijk zijn. Downhill rough daarentegen gaat over nemerskwaliteiten in zeer ruw terrein en bij hoge snelheden. Wat hier telt is de slikcapaciteit van het chassis, veilige geometrieën en robuuste uitrusting.

Rondreis: In het Tourklassement komt de actieradius van de fietsen om de hoek kijken, die we in een gestandaardiseerde veldtest opvoeren. Naast het rijcomfort gaat het bij de Easy Riding classificatie over de vraag of ook minder ervaren rijders goed met de fiets overweg kunnen en hoe makkelijk het is om de fiets te verplaatsen. Kantelstuursystemen en te promoten geometrieën worden negatief beoordeeld.

Rijden: Hier kennen we gestandaardiseerde punten toe, die we voor elke rit afzonderlijk hebben gedefinieerd. Vermogen draait om vermogen en koppel. Naast de waargenomen boost worden complexe laboratoriummetingen meegenomen in de evaluatie. Onder controleerbaarheid evalueren we de rijervaring en het reactievermogen. Er zijn aftrekposten voor ruwe of onharmonische ondersteuning. Onder Details zijn er punten voor displays en afstandsbedieningen, hun ergonomie en de respectievelijke apps.

Kwaliteit: Punt één is de apparatuur. We evalueren alle componenten volgens vaste parameters, van tandwielen en chassis tot cockpit en telescopische ondersteuning tot wielen en banden. Onder afwerking / details kijken we zowel naar de kwaliteit van het vakmanschap van het frame, als naar de integratie van de aandrijfonderdelen zoals accu en snelheidssensor. Daarnaast kennen we punten toe voor het gewicht, de fabrieksgaranties en het toegestane totaalgewicht van de wielen.

Het Pentagon: We kunnen in één oogopslag zien welke sterke en zwakke punten en dus welk karakter een fiets heeft met het nieuwe spinnenwebdiagram. Kortom, hoe groter het rode gebied, hoe beter de fiets. Maar ook hier is de evaluatie in de individuele criteria zichtbaar. We passen de criteria aan afhankelijk van de fietscategorie. Op deze manier voldoen we aan de verschillende eisen die ontstaan voor bijvoorbeeld endurofietsen of instapmodellen.

Het testdiagramFoto: EMTB Test Department

Het testdiagram

Alle waarden werden bepaald tijdens gestandaardiseerde ritten op een asfalt- en grindklim met een gemiddeld stijgingspercentage van negen procent. Trapvermogen van de rijder 165 watt, rijdersgewicht incl. uitrusting 89 kg. Het ondersteuningsniveau is als volgt gekozen:dat alle fietsen met ongeveer dezelfde snelheid rijden, zie gemiddelde snelheid tussen haakjes. Hoogtemeters die in slappe modus werden gereden, werden veel langzamer afgedekt. De laadenergie laat zien hoeveel Wh er nodig was om de volledig ontladen accu volledig op te laden.

EMTB-testpartner

EMTB test alle wielen en de meeste componenten in het eigen testlaboratorium. Veel van onze testbanken zijn ontwikkeld door het Zedler Institute for Bicycle Technology and Safety.

Source link