BIKE Transalp 2023: Etappe 5 van het te volgen jubileumparcours

Tussen het bolwerk van de Presanella Groep met zijn ijsreserves op ruim 3500 meter hoogte en de even hoge, verticale Dolomietenwanden van de Brenta gaan we vandaag recht naar het zuiden. Vanaf de bodem van de Meledrio vallei inkeping zou je niet geloven dat je deze rotsforten zelfs links en rechts met de fiets kunt bedwingen. Maar het werkt – als je alleen maar wilt en dienovereenkomstig granen investeert …

De Val di Sole heeft nog vijf kilometer de tijd om op te warmen, waarna de wilde Meledrio-vallei zich aftakt naar het zuiden. Een vrij hoog percentage grindweg zet koers naar de Passo Campo Carlo (1680 m), die 1000 meter verderop stoïcijns wacht. Op de heenweg zorgt dicht bos voor schaduw, maar ook een paar wortelhellingen met een kort glijdend intermezzo. Al kan dit best ontspannend zijn met zo’n lange klim.

Wanneer je de top van de pas bereikt, voel je je heel dicht bij de Brenta-muren. Maar de route helt nu naar beneden in het dal, slingert door de straten van het mondaine skigebied Madonna di Campiglio en verliest 500 meter hoogte tot kort na Plazza. Daarna moet je ze moeizaam weer ophalen in Val d’Agola. In de zigzag van een onverharde weg vecht je je een weg naar de groene basis van de Brenta. Korte vlakke passage bij het meer, dan op pad. Het plezier is in het begin echter beperkt: duwen en 300 meter hoogte dragen – tot aan de Passo Bregn de l’Ors (Berenpas), waar de sfeerbarometer weer ontploft.

Passo Bregn de l'Ors - de BerenpasFoto: Robert Niedring

Passo Bregn de l’Ors – de Berenpas

Alleen de renners moeten zich haasten als ze tot de meest ervaren renners behoren, want het grootste deel van de 18 kilometer gaat nu bergafwaarts. Eerst over bredere alpenpaden, waar inhalen nog mogelijk is, dan over een steil bospad langs de Val d’Algone en aan het eind 600 meter diepte over een zigzagpad van Casarole naar de oevers van de Sarca. Precies! De rivier, die een volledig klimvrij pad naar het Gardameer heeft – dus alles wat je nodig hebt is een kleine boot …

Maar hé, de 300 hoogtemeters naar etappebestemming Roncone in de Valle del Chiese maken het kruid vandaag niet meer vet.

BIKE Transalp 2023: Etappe 5 – 71.51 km | 2523 HM | 22466 tmFoto: BIKE Magazine

BIKE Transalp 2023: Etappe 5 – 71.51 km | 2523 HM | 22466 tm

De Val d’Algone moest gewoon worden opgenomen in de jubileumroute. De ruige, aardse bospaden hebben twee keer deel uitgemaakt van de Transalp, maar telkens in een modderige staat. Deze keer hopen we op mooi weer en bijbehorend gripvast afdalingsplezier. – Marc Schneider, Route Manager van de BIKE Transalp

Marc Schneider, Route Manager van de BIKE TransalpFoto: Henning Angerer

Marc Schneider, Route Manager van de BIKE Transalp

Meer artikelen over onze BIKE Transalp 2023:

>> De route voor het jubileum Transalp – alle informatie en tips die je nodig hebt om << te volgen

>> 25 jaar Maxxis BIKE Transalp – schrijf je nu in! <<

Info Etappe 5 volgt – van Malè naar de Valle del Chiese

De vijfde etappe neemt de directe route van Val di Sole door het natuurpark Adamello-Brenta. Beide 3000m massieven bieden slechts een paar toegangsmogelijkheden voor mountainbikers. Daarom ziet het er hier nogal slecht uit met snelkoppelingen voor volgers. Theoretisch zou je de omweg over de Passo Bregn de l’Ors (1836 m) kunnen overslaan en gewoon verder kunnen gaan over het dalfietspad van Madonna di Campiglio naar de etappebestemming Roncone. Dit zou bijna 1000 meter hoogte besparen, maar tegelijkertijd de algehele landschappelijke ervaring van deze etappe verpesten. Daarom kunnen we alleen maar adviseren: Bijt je een weg omhoog op de 300 meter hoogte dragende passage, het is de moeite waard! Tenzij het regent. Wanneer de Brenta-torens vastzitten in het wolkendek en de paden in de Val d’Algone muteren in modderglijbanen, kun je de tijd eigenlijk beter gebruiken in een gezellige trattoria in de Valle del Chiese.

Lees ook:   Specialized Lake Bash: Nieuwe graveluitdaging met plezierfactor

Alternatief

Bij de Malga Mondifrà, net voor de Passo Campo Carlo, takt de wat ruwe grindoprijlaan naar de Rifugio Graffer af naar links – een Transalp-klassiekerrroute, die nog eens 700 meter hoogte klimt, maar omhoog naar het spectaculaire rotsachtige gebied van de Brenta. Je kunt hier overnachten en de volgende ochtend vertrekken via de Vallesinella (uitdagend pad) en langs watervallen naar de Passo Bregn de l’Ors.

Tips voor versnaperingen

In de Malga Mondifrà is het de moeite waard om opnieuw te stoppen voordat je op weg gaat naar de Brenta-beklimmingen.

Etappebestemming Valle del Chiese

De regio ligt in de meer verborgen hoekjes van Trentino, maar samen met de Valli Giudicarie blijkt het een lonend, beslist trail-based fietsgebied te zijn. Transalp-paus Uli Stanciu presenteert de beste tourrondes op zijn portaal bike-gps.com.

Afkortingen & Varianten

Als u de etappe wilt of moet inkorten, kunt u bergafwaarts gaan van Madonna di Campiglio op de oude weg links van de provinciale weg naar Pinzolo, vervolgens over het fietspad door Val Rendena naar Tione, waar de sluiproute de route weer ontmoet. De etappe-ervaring in het gezicht van de Brenta is verloren gegaan, maar bij slecht weer is deze sluiproute aan te raden.

De etappe als korte trip

De etappe als onderdeel van een rondreis

Als je van Roncone terug naar Val Rendena bij Tione rolt, kom je terug op de Dolomiti Brenta Bike-routes en kun je ze tegen de klok in voortzetten. Een lus rond het enorme blok van de Brenta is een meerdaagse ervaring vol schilderachtige verrassingen.

Mis

De Malga Movlina na de Passo Bregn da l’Ors vraagt de titel van “Mooiste plek in de hele Transalp” aan met goede vooruitzichten. Als u een pauze plant, moet u deze hier nemen. De alpenweide wordt niet beheerd. In Madonna di Campiglio kon je een snack kopen. In het oosten krabben de wanden van de Brenta binnen handbereik van de hemel. In het westen steekt het Adamello-massief boven de Val Rendena uit, met de 3463 meter hoge Carè Alto, de hoogste top. Dit is een plaats van kracht om te pauzeren.

Wielrennen & Evenementen

Op 24 juni 2023 gaat de 9e Dolomitica Brenta Bike Marathon van start in Pinzolo. Al vanaf 4 juni kunnen wielrenners de paswegen van de regio bij de Dolomieten Granfondo aanpakken. De start is in Madonna di Campiglio.

BIKE Transalp 2023: Registratie

Denk je er nog steeds aan om over te schakelen van de toeristische naar de racemodus? De 25e BIKE Transalp vindt plaats vanaf 9 – 15 juli 2023 en kosten in het basispakket inclusief wedstrijdmanagement, bagage- en fietsservice, podiumcatering, medische zorg en nog veel meer vanaf 1299 euro per persoon (U23-renners 1099 euro). Alle details over de race, informatie en inschrijving: bike-transalp.de

GPS-gegevens downloaden

We weten dat het moeilijk is, maar je hebt nog steeds een beetje geduld nodig: GPS-gegevens van de hele tour is er vanaf 9 juli 2023 Aan Downloaden.

25 jaar BIKE Transalp – het origineel, sinds 1998Foto: BIKE Magazine

25 jaar BIKE Transalp – het origineel, sinds 1998

Source link