Pechhulp van de ADAC: “Gele Engelen” helpen ook bij fietspech

In de zomer van 2023 konden de ADAC-monteurs – ook wel bekend als de Yellow Angels – meer dan 2000 fietspech per maand repareren. Sinds de landelijke lancering van de dienst in juni 2022 in totaal werden 18.638 fietsinzetten geregistreerd (eind september 2023). De dag met de meeste pechhulp was vroeg in het jaar, een zondag met zonnig, warm weer in heel Duitsland: op 28 mei 2023 werden 111 missies gecombineerd. Volgens het rapport was de meest voorkomende oorzaak van fietspech een defecte band met een aandeel van 69 procent, gevolgd door kettingschade met 8 procent. Remmen, versnellingen en sloten zijn goed voor slechts 6 procent van alle fietspech. In het geval van e-bikes lag het probleem in 5 procent van de gevallen op het gebied van elektra. Ter vergelijking: bijna elke tweede pech in auto’s is te wijten aan een defecte batterij.

Wat de ADAC-statistieken over fietspechhulp niet onthullen: In welk type fiets of waar pech is opgetreden. De meeste sportieve mountainbikers of wielrenners zijn waarschijnlijk minder vaak klant van ADAC pechhulp. De meesten van hen hebben waarschijnlijk op zijn minst een luchtpomp en reserveslang bij zich of een minitool voor andere defecten. Gestrande motorrijders worden ook van de paden geweerd omdat de gele ADAC-auto daar niet kan of mag komen.

Alle 1650 “Gele Engelen” zijn getraind voor snelle pechhulp aan de fiets en uitgerust met het nodige materiaal en gereedschap. In geval van nood kunt u de ADAC Fietspechhulp bellen op de Nummer 089 2020 4000 bereiken.

Nieuw is dat een automobielclub pechhulp aanbiedt. De Duitse Fietsclub (ADFC) biedt de service sinds 2015 aan haar leden aan. In geval van pech met de fiets kunt u de hotline bellen en uw verzoek omschrijven. Dit servicenummer wordt verstrekt door Roland-Schutzbrief Versicherung AG en exploiteert de ADFC wegenwacht. Afhankelijk van de toegankelijkheid en het defect wordt een mobiele pechhulp gestuurd of wordt de fiets naar een ADFC-partnerwerkplaats gebracht. Daarnaast biedt de ADFC een uitgebreide pechhulpdienst, waarbij tegen een meerprijs extra diensten beschikbaar zijn.

Lees ook:   Camping roadtrip: 3 landen, 6 meren en elk één super tour met de EMTB

Pechhulp voor fietsen wordt ook aangeboden door de Verkehrsclub Deutschland VCD, de Automobilclub ACV en de Automobilclub ACE. Daarnaast kunnen pechhulpbrieven worden afgesloten bij verschillende verzekeringsmaatschappijen zonder lidmaatschap. Dit kan bijvoorbeeld de moeite waard zijn tijdens een langere fietstocht.

Ook interessant zijn onze artikelen over pechhulp: