BIKE Transalp 2023: Etappe 3 van het jubileumparcours volgt

Niemand zal deze etappe over de Upper Valtellina snel vergeten. Of het nu gaat om racedeelnemers of Transalp-kenners, want: Vanaf de start in Livigno lopen de eerste 56 kilometer over de 1800 meter. Aan de ene kant betekent dit natuurlijk dat de lucht dunner wordt en inspannender wordt. Maar in het hooggebergte staan nauwelijks bomen in het gezichtsveld en worden de paden smaller. 36 procent van de derde etappe loopt over de mooiste panoramapaden!

Weg met de vegetatie - vrij uitzicht op de bergen! Bormio, Drietalige PiekFoto: Markus Greber

Weg met de vegetatie – vrij uitzicht op de bergen! Bormio, Drietalige Piek

Menig verhoging zal echter in het geheugen en in de dijen branden. Direct bij de start begint het onder de Carosello 3000-kabelbaan met een krappe helling van 500 meter hoogte. Op het panoramische plateau kort naar zuurstof gesnakt, dan leidt de “Hairy Cattle” naar de bocht plezier van de “Rollercoaster” trail. Eenmaal aan de oevers van het meer van Livigno, loopt het pad terug naar Val Torto. Het parcours, dat erg leuk was in de vorige etappe bergafwaarts, werkt ook in andere richtingen erg goed dankzij de vlakke hellingspercentages. Pas vanuit Trepalle, waar het parcours zich richt op de Passo di Foscagno (2291 m), komt het cranrheme tot stilstand door een paar korte hellingen. Maar zelfs deze inspanning mag niet onbeloond blijven: met het zwaarbevochten panoramische uitzicht draai je al snel de volgende Supertrail in, die op de oostelijke flank van de pas naar beneden loopt.

Carosello-3000 - Plateau boven Livigno met een prachtig panoramaFoto: Samuel Confortola

Carosello-3000 – Plateau boven Livigno met een prachtig panorama

Ten slotte is de beschaving weer terug te vinden in het bergdorp Arnoga, waar een bospad naar Val Viola leidt. Hier verandert de route naar de andere kant van de vallei en ligt als een slinger halverwege en zeer panoramische hoogte rond de bergflankten van de 3439 meter hoge Cima de Piazzi. Voor de benen betekent dit constante ups en downs op veranderende oppervlakken. Zelfs een niet te onderschatten doorgaande passage helpt om op de volgende 15 kilometer nog eens 1000 meter hoogteverschil te verzamelen. Kort na de Alpe Pone is de klim voor vandaag zo goed als gedaan. Daarachter wacht je 900 meter afdaling naar Bormio, met alleen kleine klimmetjes die niet al te veel pijn meer doen. Het geheel wordt opnieuw bekroond met een sensationele single trail, die helemaal aan het einde van de Forte di Oga afloopt met uitzicht op de belangrijkste stad Valtellina.

Lees ook:   E-bikes tot 20 kilo: De Simplon Silkcarbon TQ in de test

Beste catering en zelfs spa wellness gegarandeerd

FIETS Transalp Etappe 3: Bormio Info

Het gemeenste deel van deze etappe stapelt zich aan het begin op over Livigno. Als u de koude start op deze 500 meter hoge helling wilt vermijden, koop dan een kaartje voor de Carosello 3000-kabelbaan en start de etappe vanaf de top. Er zijn dan verschillende opties om terug te gaan naar de oorspronkelijke Transalp-route: je kunt de grindslangen bergafwaarts rollen naar de linkertak van de Hairy-Cattle-Trail.

Carosello-3000 - afdaling op de onverharde wegFoto: Samuel Confortola

Carosello-3000 – afdaling op de onverharde weg

Veel spannender zijn echter de verschillende trailvarianten vanaf het topstation. De meest schilderachtige is die naar beneden in de Federia-vallei. Aan het einde van de afdaling ontmoeten alle opties elkaar weer aan de oevers van het meer van Livigno en gaan verder richting Passo di Foscagno. Er is nog een sluiproute aan de andere kant van de pas: waar het ingenieuze afdalingspad aansluit op de grindweg, kunt u ook direct langs de dalweg naar Bormio (ongeveer 10 km) rollen. Dit ontneemt je echter het trailplezier dat de laatste 35 kilometer en 1000 meter hoogteverschil van de oorspronkelijke route nog in petto hebben.

Foto: BIKE Magazin

Dit zijn de varianten voor etappe 3 van de BIKE Transalp:

Het eerste deel in het Bikepark Carossello 3000 kan worden overgeslagen of uitgebreid met een lift, afhankelijk van uw stemming. Van Livigno tot Bormio zijn er vele varianten. De eerste tussenbestemming is de “Decauville”, een grindroute van een oude industriële spoorlijn die over enkele kilometers vlak ligt. Het loopt tussen Arnoga op de weg van Livigno nach Bormio naar de Torri di Fraele op de kleine weg die van Bormio via Premadio naar de stuwmeren leidt (Lago di Cancano en Lago San Giacomo di Fraele). De Decauville is een distributeur in beide richtingen – direct en zonder omweg naar Bormio of eerst weg van Bormio naar Val Viola op een lus. Vanuit Trepalle kun je decauville ook bereiken via Passo Trela, Alpe Trela en Bocchetta di Trela. Dit is een beetje meer vermoeiend maar zeer aantrekkelijk. Een ander pad leidt van Alpe Trela naar Lago San Giacomo di Fraele en gaat verder over Lago di Cancano en Torri di Fraele naar het knooppunt Decauville. Zodra u deze oude spoorlijn hebt bereikt, kunt u de weg nemen naar Premadio, het naburige dorp Bormio.

Lees ook:   mountainbike kleding heren
Beste catering en zelfs spa wellness gegarandeerd: BormioFoto: Getty Images

Beste catering en zelfs spa wellness gegarandeerd: Bormio

De etappe is ook mogelijk als korte trip:

Vanuit Bormio is er een bus naar Livigno, die fietsen vervoert op aanvraag De dienstregeling is livigno.eu. Taxiadressen worden vermeld op de website van Associazione Promozione Turistica Bormio Marketing

De etappe kan ook worden gedaan als onderdeel van een rondreis:

De regio biedt veel mogelijkheden om meerdere dagen stoom af te blazen. Hier is een idee voor een 2-daagse reis, in twee varianten. Dag 2 ziet er als volgt uit: Van Bormio via Premadio en de Torri di Fraele naar de stuwmeren (Lago di Cancano en Lago San Giacomo di Fraele) nu over de Passo Alpisella naar Livigno en geniet van de paden in het bikepark met een liftkaartje. Of van de stuwmeren via de Passo Trela (route van de eerste etappe) naar Trepalle, maar nu niet rechtstreeks naar Livigno, maar van Trepalle naar Passo d’Eira. Verlaat de pasweg aan de linkerkant en steek de helling over langs het bergstation van het mottolino-bikepark naar het epische pad naar de zijvallei, de Valle delle Mine. Wanneer de onverharde weg na het pad wordt bereikt, is de korte omweg naar Alpe Mine iets verder landinwaarts in de vallei de moeite waard. Nu de onverharde weg naar Livigno of de padvariant aan de andere kant van de vallei, die te zien is vanaf het terras van de Alpe Mine.

Kabelbaan

Verfrissingstips

Op de Passo di Foscagno is er een restaurant, evenals in Arnoga. Maar de hutten aan de andere kant van de Valdidentro-vallei zijn rustieker. De route gaat langs de Baita di Cardone, de Alpe Boron (net voor de dragende passage) en de Rifugio Conca Bianca.

Etappebestemming Bormio van de BIKE Transalp

De hoofdstad van de Boven-Valtellina is al drie keer een podiumlocatie van de BIKE Transalp geweest. Er zijn accommodaties van alle categorieën, fietsenwinkels, thermale baden voor recreatie en alle mogelijkheden om de energievoorraden aan te vullen. Op de weg naar de Stelviopas liggen de Bagni Vecchi en de Bagni Nuovi, de Oude en de Nieuwe Baden. Dus waarom plant u uw verblijf in Bormio niet een beetje exclusiever met een volledig wellnessprogramma.

Wielrennen en evenementen:

Bormio is een sportstad met een overvolle evenementenkalender. Op 29 juli 2023 gaat de Alta Valtellina Bike Marathon van start en zal ook leiden over delen van de 3e Transalp etappe. Rond Bormio zijn er enkele van de beroemdste paswegen in het wielrennen en een hele reeks autovrije dagen in de zomer van 2023 wanneer deze wegen zijn gereserveerd voor fietsers. Op 9 juli vindt voor de 38e keer de Re Stelvio Mapei plaats, waarbij je tegen de klok in de Stelviopas kunt beklimmen. Op 4 juni gaat de Granfondo Stelvio Santini van start, een race over passen van de erecategorie. Op 1 juli vindt het gravelevenement Unpaved Roads Bormio plaats.

Als je er nog steeds over nadenkt om over te schakelen van de toeristische naar de racemodus, vind je alle details over de race onder bike-transalp.de

Marc Schneider, Route Manager van BIKE Transalp:

36 procent! Deze etappe zal de geschiedenis van de BIKE Transalp ingaan vanwege de inhoud van het parcours. Natuurlijk is de Upper Valtellina ook niet een beetje schilderachtig. Aan het einde volgen we de uitgebreide route van de Alta Valtellina Bike Marathon.

Marc Schneider, Route Manager van BIKE TransalpFoto: Henning Angerer

Marc Schneider, Route Manager van BIKE Transalp

BIKE Transalp 2023: Inschrijving

Denk je er nog over na om over te schakelen van de toeristische naar de racemodus?schakelaar? De 25e BIKE Transalp vindt plaats vanaf 9 – 15 juli 2023 en kosten in het basispakket inclusief wedstrijdmanagement, bagage- en fietsservice, podiumcatering, medische zorg en nog veel meer vanaf 1299 euro per persoon (U23-renners 1099 euro). Alle details over de wedstrijd, informatie en inschrijving: bike-transalp.de

GPS-gegevens downloaden

We weten dat het moeilijk is, maar je hebt nog wat geduld nodig: GPS-gegevens van de gehele tour vanaf 9 juli 2023 Aan Downloaden.

25 jaar BIKE Transalp – het origineel, sinds 1998Foto: BIKE Magazin

25 jaar BIKE Transalp – het origineel, sinds 1998

Source link