Oud vs. nieuw bij Flyer: 13 jaar ontwikkeling van e-mountainbikes in vergelijking

Hoewel de Haibike eQ Xduro zorgde destijds voor nog meer opschudding: voor ons bij BIKE begint de geschiedenis van de e-mountainbike met flyers. Jaren voor de eerste mountainbike met motor probeerde Flyer-baas Kurt Schär BIKE-oprichter Uli Stanciu enthousiast te maken voor e-bikes. Stanciu bleef sceptisch. “Pas als je me een fatsoenlijke volledig geveerde e-MTB geeft, kan ik het probleem serieus nemen.” En Stanciu hield woord. In september 2010 begon hij samen met een gloednieuwe Flyer X-serie en fietslegende Wolfgang Renner aan een heel nieuw avontuur: Transalp met de E-MTB. Stanciu was opgewonden.

Volledig geveerde, krachtige Panasonic-motor met een vermogen tot 300 watt. De Flyer X-serie was het hoogtepunt van de verschillende prototypepogingen van Flyer die de Zwitserse e-bike-pionier sinds het midden van de jaren 2000 had uitgevoerd. Doorslaggevend voor gebruik in de bergen: de batterij, die naar de maatstaven van die tijd erg groot was, met 475 wattuur. In tegenstelling tot vandaag is de batterij achter de zitbuis geplaatst en vertrouwt hij op lithium-mangaancellen.

Dit heeft natuurlijk ook effect op de vorm van de fiets. Door de motor en accu zijn de liggende achtervorken extreem lang. De steile balhoofdhoek en de zeer lange stuurpen doen nog sterk denken aan een trekkingfiets, net als de Schwalbe Marathon-band. De Flyer is dus beide: half mountainbike en half trekkingfiets en werd in het begin waarschijnlijk veel gebruikt op gemakkelijke tochten. Dit wordt geëvenaard door een zuinige veerweg van 100 mm en ook de uitrusting met frameslot en zijstandaard is in dit opzicht consistent. Maar Stancius Transalp liet zien dat de Flyer ook anders kan zijn.

Lees ook:   Gravel Camps en Gravel Events 2024: Samen Off-road

De nieuwste e-mountainbike van Flyer, de Uproc Evo:X, is heel anders afgesteld. Het frame is gemaakt van carbon in plaats van aluminium, de accu is geïntegreerd in het frame en is met 750 wattuur bijna twee keer zo groot. Met een vermogen tot 600 watt heeft de moderne Bosch CX-motor echter ook twee keer zoveel pit als de Panasonic in de Flyer X-serie. En er is hier geen spoor van trekkinggenen: de liggende achtervorken zijn kort, de balhoofdhoek is slap, 170 millimeter veerweg en het grote 29-inch voorwiel maken het duidelijk off-road – er is een tijdperk tussen de twee fietsen.

De uitrusting resulteert in hetzelfde beeld: krachtige remmen met schijven van 200 millimeter, dikke 38 mm rongen voor, telescopische zadelpen, twaalfversnellingsbak met een klein klimtoestel. Als de moderne Flyer Evo:X al op de Eurobike 2010 was geplaatst, zouden de bezoekers zich bijna op de motorcross hebben gevoeld. Spannend: Niet alles heeft lineaire vooruitgang aan te kondigen. De moderne Flyer wordt bijvoorbeeld alleen geleverd met gekleurde LED’s in plaats van een display met cijfers voor batterijniveau, snelheid en ondersteuningsniveau. En ook qua gewicht kan de moderne carbonfiets niet echt punten scoren, vanwege de robuuste uitrusting en de grote accu.