Classified Powershift: De nieuwe tweeversnellingsnaaf voor MTB in de test

Alle onderwerpen in deze review:

Rijrapport Classified Powershift MTB hub

Cijfers, data, feiten – Vergelijking met Sram en Shimano

Zo werkt de nieuwe Classified hub voor mountainbikes

Onomatopee is het moeilijk uit te drukken: “Krondsch”? “Schraack”? “Vrck”? Zo klonk het ooit toen de voorderailleur de ketting verkeerd plaatste en deze ingeklemd zat tussen het kettingblad en de liggende achtervork. De klassieke kettingklem is zeldzaam geworden sinds enkele cranks de overhand hebben. Eén blad aan de voorkant, twaalf tandwielen aan de achterkant. Eén schakelaar en je bent klaar – of toch niet? Sommigen treuren om de eens fijnere gradaties tussen versnellingen of de “lange” ontvouwt zich voor meer snelheid op het vlakke.

De Belgische fabrikant Classified belooft troost: zijn high-end schakelnaaf met twee interne versnellingen en twaalf tandwielen aan de buitenkant is nu ook beschikbaar voor MTB, drie jaar na zijn première in racefietsen en gravelbikes. In tegenstelling tot conventionele handgeschakelde transmissies en als derailleur met twee bladen, moet deze achternaaf onmiddellijk en foutloos schakelen, zelfs onder volle belasting.

Als dat niet het geval was, zou de technologie slechts half zo opwindend zijn, omdat de combinatie van transmissie en derailleur op zich niet nieuw is: in het beheersbare verleden produceerden Fichtel &; Sachs een combinatie van een naaf met drie versnellingen en negen tandwielen, de Dual Drive. Een tweeversnellingsbak met trapas was voor het laatst beschikbaar in de vroege jaren 1990 als een Hammerschmidt-slinger van Truvativ. De Powershift van Classified is vooralsnog het technische hoogtepunt van deze ontwikkeling. De hoogtepunten: schakelbaarheid onder belasting plus bediening via radiosignaal.

Omdat alle technologie in het achterwiel zit, is het compatibel met bijna elke huidige fiets met een Boost-achterdriehoek (148 millimeter installatiebreedte) en een steekas van 12 millimeter. De versnellingsbak zelf is visueel nogal onopvallend, omdat deze voornamelijk verborgen zit in de holte onder het lichtgewicht, in-house 12-traps tandwiel. Hooguit is de radio-ontvanger aan de linkerkant van de steekas zichtbaar, de minimalistische schakelaar op het stuur is nauwelijks merkbaar. Daarnaast is er de koppelarm, die onmisbaar is voor naafversnellingen en zich discreet onder de uitval nestelt. Onze testfiets is een van de eerste Powershift fietsen ooit.

Lees ook:   Crankbrothers Stamp 1: 10 pinnen voor de tweede generatie MTB pedalen

Rijrapport Classified Powershift MTB

Omdat de elegante en ergonomisch vormgegeven ringschakelaar van de Classified Powershift in het rood waarschuwt op het stuur, laden we hem op en valt de radio-ontvanger links uit voor de testrit. Ze zouden maanden meegaan op één lading, maar better safe than sorry – nog twee elektrische baby’s op de fiets die gevoed willen worden.

De lichtgewicht stalen cassette met 12 versnellingen is van eigen bodem en alleen compatibel met de Powershift-hub. | Foto : Jörg Spaniol

De lichtgewicht stalen cassette met 12 versnellingen is van eigen bodem en alleen compatibel met de Powershift-hub. | Foto : Jörg Spaniol

Tijdens de eerste testrit over de zeer shift-intensieve Isar-trails vertoont de naaf geen zwakke punten. In lossless directe versnelling, d.w.z. het “grote” blad, zijn de versnellingswisselingen op het speciale tandwiel aan de achterkant vergelijkbaar met Shimano of Sram. De versnellingen zijn zeer strak getrapt en op de kleinschalige route moet meestal een tussenversnelling worden geschakeld. Als de bandbreedte van 364 procent van het tandwiel te klein is of een korte helling in behandeling is, is het “kleine” blad verschuldigd, een 0,7-voudige reductieverhouding. De schakelstap is ongeveer net zo groot als de verandering tussen de twee kettingbladen van een dubbele XTR van Shimano. Maar met het Classified Powershift-systeem gebeurt deze verandering eigenlijk onder volle belasting, nauwelijks hoorbaar en sneller dan een versnellingswissel aan de achterkant. Eerbied! Hier hebben de technici de voorderailleur afgeschaft, maar niet de optie voor fijner schakelende treden. Maar heb je ze echt nodig?

De soepel lopende ringschakelaar op het stuur geeft zijn commando's met batterijvoeding door aan het achterwiel. Eén lading zou genoeg moeten zijn voor 10000 versnellingen.Foto: Jörg Spaniol

De soepel lopende ringschakelaar op het stuur geeft zijn commando’s met batterijvoeding door aan het achterwiel. Eén lading zou genoeg moeten zijn voor 10000 versnellingen.

Tijdens de tweede testrit probeert een barst van de vermoedelijke doelgroep van het concept het uit: Matthias Alberti is marathonracer bij het KTM-fabrieksteam. Feitelijk Dus de aanname zou in zijn beroep precies de juiste vertaling moeten tellen. Maar Matthias wuift het idee weg: “Zelfs met de 1 x12 schakelen we constant op en neer, vaak over meerdere versnellingen. Ik ken niemand die twee keer meerijdt in de race. Hooguit passen we de kettingbladen aan het spoor aan, zodat we bijvoorbeeld een groter blad monteren voor vlakkere rupsbanden.” Ja, ja: zelfs onder zijn pedaaldruk werkte de naaf betrouwbaar. Maar hij miste hun opties niet.

De ontvanger zit aan het einde van de speciale steekas – robuust, maar bloot. De koppelarm voor de schakelnaaf gluurt van onderen naar buiten.Foto: Jörg Spaniol

De ontvanger zit aan het einde van de speciale steekas – robuust, maar bloot. De koppelarm voor de schakelnaaf gluurt van onderen naar buiten.

Lees ook:   liv mountainbike

En dat is misschien wel de tragiek van deze hoogwaardige en dure dubbele variant: In tegenstelling tot bijvoorbeeld de racefiets, waar de geclassificeerde technologie ook bijna identiek wordt gebruikt, zijn de schakelstappen van de enkele overbrengingsverhoudingen blijkbaar voldoende strak voor de overgrote meerderheid van de motorrijders. Grote merken hebben het schakelen met twee versnellingen in het sportieve segment al lang uitgefaseerd. Frank Greifzu, Product Manager bij Cube, specificeert dubbel ensemble alleen in het lage prijssegment. “Uiterlijk in 2025 is dit ook voorbij, want dan zijn die onderdelen opgebruikt.” Ook Canyon-woordvoerder Lukas Behning ziet geen dubbele behoefte in het assortiment van zijn merk. “Daar is gewoon geen vraag naar”, zegt hij.

De ingekapselde planetaire versnellingsbak moet praktisch onderhoudsvrij zijn. Alleen de fabrikant kan het openen. Classified zwijgt over de exacte structuur.Foto: Jörg Spaniol

De ingekapselde planetaire versnellingsbak moet praktisch onderhoudsvrij zijn. Alleen de fabrikant kan het openen. Classified zwijgt over de exacte structuur.

Testconclusie over de Classified Powershift MTB:

Te veel versnellingen maken het schakelen er niet makkelijker op. Eén visie zou echter in de software kunnen liggen: met een Classified Powershift-hub, die is geïntegreerd in de logica van de draadloze derailleurs, kan sequentieel schakelen worden uitgevoerd. Met slechts één schakelaar die met soepele stappen achter elkaar door alle versnellingen schakelt – voor, achter of tegelijkertijd. Een 1×16 circuit, zeg maar. – Jörg Spaniol, BIKE auteur

Jörg Spaniol, auteur van BIKEFoto: Jörg Spaniol

Jörg Spaniol, auteur van BIKE

Geclassificeerde hub vergeleken met Sram & Shimano

Versnelde massa: Vergelijking van gewichten

Hoe minder gewicht op en neer wordt versneld bij het rijden over obstakels, hoe gevoeliger een ophanging aan de achterkant is. Wat weegt een Classified systeem op het achterwiel in vergelijking met een Shimano XTR 2 x 12 en een Sram XX1 enkele versnelling? We hebben de gewichten van de naaf, achterderailleur en tandwiel toegevoegd. Resultaat: De lichtste Classified-variant (XTR) maakt de achterkant 145 gram zwaarder dan een achterwiel met een standaard naaf en de Sram XX1 versnellingspook met zijn grote tandwielpakket. Ten opzichte van de lichtere XTR 2 x 12 is het extra gewicht van de Classified naaf op het achterwiel ongeveer 250 gram.

En het totale gewicht? De echte tegenstander qua finetuning is de XTR 2 x 12. Classified beweert dat het systeem niet zwaarder is dan een hoogwaardige dubbele aandrijflijn. Als je ook de overige onderdelen van de XTR 2-versnellingsbak en een geclassificeerde variant met XTR erbij optelt, zie je dat de geclassificeerde aandrijving eigenlijk bijna precies zo zwaar is als de 2-traps derailleur. Doordat het extra gewicht van het Classified achterwiel zich ophoopt in het midden van het wiel, heeft het weinig effect op de acceleratie, maar heeft het kleine nadelen voor de onderstelfunctie.

Lees ook:   hoe breed stuur mountainbike
De gewichten in vergelijkingFoto: BIKE testafdeling

De gewichten in vergelijking

Vertalingen geclassificeerd vs. Sram &; Shimano

De minstens 16 bruikbare versnellingen van de Classified-overbrengingsverhouding zijn erg krap. Met 530 procent is hun spreiding, d.w.z. het verschil tussen de lichtste en zwaarste versnellingen, nauwelijks groter dan die van een 1 x 12 versnellingspook (10-52 tanden: 520 procent). In het middenversnellingsbereik, dat wordt geregeld door zowel de directe versnelling als de reductieverhouding.kan geaard worden, het aansluittandwiel zit na een versnellingswissel altijd enkele tandwielen verderop in de naaf. Voorbeeld: Het 12-tandwiel in de lagere versnelling wordt gevolgd door het 17 in de directe versnelling, dat is drie tandwielen verderop, als de volgende zwaardere versnelling – en dus veel schakelwerk aan de rechterhendel. De spreiding van de dubbele XTR is met 613 procent aanzienlijk groter. In ons voorbeeld kan het worden gebruikt om soepel te trappen bij aanzienlijk hogere snelheden. Maar in de berggangen heeft het veel geschatte duplicaties.

De verhoudingen van Classified hub ten opzichte van Sram en Shimano systemenFoto: BIKE testafdeling

De verhoudingen van Classified hub ten opzichte van Sram en Shimano systemen

Onduidelijk: de efficiëntie van een geclassificeerd circuit

Een goed onderhouden derailleur heeft zo’n 96 tot 98 procent efficiëntie, gemiddeld over alle versnellingen. Voor grote aantallen tanden met weinig kettingscheef is de efficiëntie beter dan bij kleine tandwielen aan de rand van de cassette. Classified specificeert een efficiëntie van meer dan 99 procent voor zijn schakelnaaf en wijst erop dat zowel het kettingblad als het tandwiel iets groter en dus efficiënter zijn dan bij conventionele derailleurversnellingen. Bovendien zit de versnellingspook met twee versnellingen vaker op de middelste tandwielen, wat de vermogensslurpende slip vermindert – een bewering die tijdens onze testritten niet kon worden geverifieerd.

Het probleem met een combinatie van verschillende versnellingsbakken is dat hun efficiëntie vermenigvuldigt. Uitgaande van 98 procent voor de zuivere derailleur en vermenigvuldigd met 99,5 procent voor de naaf, blijft 97,5 procent van de kuitkracht over. Dat zou een onbeduidend verlies zijn. Als de waarde voor de naaf echter slechts 97 procent zou zijn, zou slechts 95 procent van de trapkracht de velg bereiken. Voor een goed getrainde hobbyrijder met zo’n 200 watt continu vermogen zou dat slechts 190 in plaats van 196 watt zijn – geen geringe prestatie voor een marathon.

BIKE beoordeling van de Classified hub voor MTBFoto: BIKE testafdeling

BIKE beoordeling van de Classified hub voor MTB

Geclassificeerde Powershift Hub MTB

  • Elektronisch geregelde 2-speed shift naaf 1:1 of 1:0.7
  • 12-speed cassette met 11-40 tanden
  • Gewicht: schakelnaaf van 610 g, cassette 248 g, ringshifter 24 g
  • Gebruik: CC, Marathon, Tours
  • Prijs: naaf met schakelaar en tandwiel 1549 euro, inclusief carbon wielset 2699 euro, reserve tandwiel 279 euro

>> U kunt hier meer te weten komen over de Classified hub <<