Bergtochten: tips voor mountainbikers – 6 MTB-plekken in Duitsland

Het zal niet lang meer duren voordat de lente uit de grond en bomen in Duitsland ontspruit. Het is de hoogste tijd om op te warmen. Deze zes spannende bergtochten leiden door misschien wel de meest indrukwekkende landschappen van Duitsland en rijgen veel paden. Ze zijn perfect voor een leuke start van het mountainbikeseizoen – of het einde ervan. En natuurlijk steeds weer tussendoor.

Black Forest National Park: Trail loop in Baiersbronn

Tussen Sasbachwalden en Baiersbronn in het Midden-Zwarte Woud werden uitdagende paden vrijgegeven. De steile steken veroorzaken slechts een matig verhoogde polsslag bij de E-MTB.Foto: Christian Penning

Tussen Sasbachwalden en Baiersbronn in het Midden-Zwarte Woud werden uitdagende paden vrijgegeven. De steile steken veroorzaken slechts een matig verhoogde polsslag bij de E-MTB.

Doorkruis de lengte van het Zwarte Woud: Alleen al voor Transalp aspiranten zou dit een topvoorbereiding zijn voor het grotere project in de zomer. Probleem: Vanwege de tweemeterregel in Baden-Württemberg zou zo’n tour vrijwel geen singletrails bevatten. Maar geen regel is zonder uitzondering. In het centrale Zwarte Woud zijn er twee regio’s die zich grotendeels van deze plaag hebben bevrijd en zelfs spannende paden voor mountainbikers rond het nationale park hebben bewegwijzerd: Sasbachwalden en Baiersbronn. Als je nu slim de goedgekeurde paden van deze twee plaatsen met elkaar verbindt, krijg je een grote ronde van het Murgtal door het Langenbachtal, via Mummelsee en Hornisgrinde (1164 m), naar de Darmstädter Hütte en terug naar Baiersbronn. Een driedaagse hoogtepuntentour voor iedereen die na 700 meter beklimming graag in de verte kijkt en ook beloond wil worden met frisse trailafdalingen.

Info Zwarte Woud Tour

Het circuit rond het Nationaal Park Zwarte Woud van Baiersbronn naar Sasbachwalden en terug via Obertal meet in totaal 135 kilometer en 4000 meter hoogte. Met de E-MTB zou dit in twee dagen kunnen, maar om van het landschap te genieten is het de moeite waard om een derde dag in te plannen.

Techniek

Sommige van de paden zijn echt uitdagend. Vooral de T8-route van de Walterhütte naar Baiersbronn biedt rotsachtige en wortelachtige secties (S2-S3). Daarnaast kom je onderweg een paar lastige en steile bergopwaartse passages tegen.

GPS-gegevens zijn te vinden via deze link…

“Drie dagen legale trails in het Zwarte Woud! Dit had ik nooit verwacht in het land van de koekoeksklokken!” Andreas Kern, EMTB tour auteur

Andreas Kern, tour auteur van BIKE en EMTB.Foto: Andreas Kern

Andreas Kern, tour auteur van BIKE en EMTB.

Saarland: MTB-routes bij Saarbrücken

Natuurlijk ligt de beroemde Saarschleife niet aan de poorten van de deelstaathoofdstad Saarbrücken. Maar het is de bezienswaardigheid van het Saarland, die het best wordt ervaren bij zonsopgang.Foto: Wolfgang Watzke

Natuurlijk ligt de beroemde Saarschleife niet aan de poorten van de deelstaathoofdstad Saarbrücken. Maar het is de bezienswaardigheid van het Saarland, die het best wordt ervaren bij zonsopgang.

Lees ook:   klikpedalen mountainbike

Boze Jens, parkiet, links rechts Runna, schieten zonder geweer – sinds de licentieovereenkomst in februari 2022 door de staatssecretaris werd ondertekend, mogen de leden van de fietsclub in Saarbrücken creatief worden. Niet alleen in de naamgeving, maar ook in de inrichting van de 16 nieuwe, goedgekeurde paden in het zuiden van de hoofdstad van saarland. Sommige paden werden aangelegd met de fijnste stroming die rond de bomen slingerde, andere bevatten schommelgeneratoren in de vorm van golven, druppels en dubbels. Maar er zijn ook zeer sportieve varianten, waarbij de internationale trail construction professionals van het Trek Trail Advocacy Program hielpen met geld, graafmachines, zagen en spijkers. En als je Saarland al bezoekt, dan is de roadtrip naar de andere topplekken van de kleine deelstaat ook de moeite waard: St. Ingbert, Freisen, Neunkirchen en Perl in het drielandenpunt naar Frankrijk en Luxemburg.

Informatie Saarbrücken

IkVerspreid over het bos, ten zuiden van de Hermann Neuberger Sportschool, hebben mountainbikers nu meer dan 40 kilometer aan paden. Als je een goede dwarsdoorsnede van alle moeilijkheidsgraden wilt ervaren, kies dan voor Saarbrücken’s Finest. Op deze route van 23,5 kilometer en 725 meter hoogte verzamelt de tocht zes van de nieuwe trails.

Van Saarbrücken naar Freisen: De beste MTB-routes en -tours in Saarland inclusief GPS-gegevens vind je hier >>

“Het spannende aan de Saarlandse plekken: Hoewel ze zo dicht bij elkaar liggen, hebben ze elk hun eigen karakter. Marathonrijders zullen van St. Ingbert houden, ik hou van de paden van Saarbrücken en Freisen.” Wolfgang Watzke, EMTB fotograaf

Wolfgang Watzke, EMTB-fotograaf, maakte de hele roadtrip door Saarland.Foto: Wolfgang Watzke

Wolfgang Watzke, EMTB-fotograaf, maakte de hele roadtrip door Saarland.

Zittau-gebergte: paden zoals in Moab

De paden in het Zittaugebergte leiden steeds weer naar uitzichtpunten en bijzonder spannend: over de Tsjechische grens naar de MTB-buren.Foto: Philipp Herfort

De paden in het Zittaugebergte leiden steeds weer naar uitzichtpunten en bijzonder spannend: over de Tsjechische grens naar de MTB-buren.

Het kleinste laaggebergte van Duitsland drijft zich op tot aan de grenzen met Polen en Tsjechië in het verre oosten. Het Zittaugebergte heeft een oppervlakte van slechts 50 bij 25 kilometer. Hoogste top: de Lausche, met 793 meter. Maar hoe klein dit Saksische juweeltje ook is – het zit vol verrassingen: midden in het bos ontspruiten enorme, bizarre rotsstormen uit de roodachtige zandsteengrond, die doen denken aan de Amerikaanse Moab. Vanaf uitkijkrotsen kun je altijd de groene, kegelvormige toppen zien, die van vulkanische oorsprong zijn.

Maar het beste van alles: Gelukkig loopt de Tsjechische grens ook door het midden van dit bijna sprookjesachtige landschap. In Tsjechië wordt de bergketen Lausitzer bergen genoemd Dit betekent dat er al een grensoverschrijdend netwerk van voormalige smokkelaars bestaat en een aandeel natuurpaden van 50 procent per tour niet ongewoon is. Spring over voor een Tsjechische lunch – geen probleem. Het ideale startpunt voor de tour is het meer van Olbersdorf, ten zuiden van Zittau. Het is het beste om een kamer te huren aan de kust direct op de camping, die een van de gezelligste in Duitsland is.

Lees ook:   Trail hardtails tot 1999 euro: De testwinnaar: de Rose Bonero 2

Informatie Zittau Mountains &Lusatian Mountains

Aan de overwegend Duitse kant moet je het wedstrijdparcours van de cross-triathlon O-See Challenge beleven: 36,7 kilometer en 1081 meter hoogteverschil met 46 procent trailaandeel. Aan de Tsjechische kant wacht u het pad rond de hoogste top Lausche (47 km/1024 hm). Trouwens: Vanaf Zittau is het slechts 30 kilometer naar het bekende trailcentrum Pod Smrkem met zijn 100 km trailnetwerk!

De beste routes in het Zittaugebergte (Duitse kant) inclusief GPS-gegevens >>

Tsjechië: Trailtips voor mountainbikers in het Lausitzer Gebergte >>

Ruhrgebied en Rothaargebergte: Ruhrhöhenweg

Het Ruhrgebied ontspringt bij Winterberg in het Hochsauerland. Vanaf hier hoeft u alleen maar de Höhenweg te volgen naar de monding van het Ruhrgebied in de Rijn. Met een geweldige hoeveelheid groen in de Ruhrpott!Foto: Dennis Stratmann

Het Ruhrgebied ontspringt bij Winterberg in het Hochsauerland. Vanaf hier hoeft u alleen maar de Höhenweg te volgen naar de monding van het Ruhrgebied in de Rijn. Met een geweldige hoeveelheid groen in de Ruhrpott!

Van de idyllische borrelende Ruhrbron in het Rothaargebergte tot het iconische braadworsthuis midden in de Ruhrpott. Wel moet je de portie friet van tevoren verdienen, want het Ruhrgebied ontspringt in het Rothaargebergte bij Winterberg. En terwijl de rivier van hier tot aan de monding zich 650 meter hoog gewoon overgeeft aan de zwaartekracht, laat de Ruhrhöhenweg een uitkijkberg niet weg. Daarom moet u vierdaagse ritten plannen voor het pad gemarkeerd met XR. De eerste twee etappes beklimmen de toppen van het Hochsauerland en kiezen voor het ene of het andere avonturenparcours bergafwaarts. De meeste hoogte- en trailkilometers tellen echter pas op de derde dag in het Ruhrgebied tussen Syburg op. en Baldeneysee (73 km/1624 m stijging). Er kan nu niet veel komen, denk je op de vierde dag. Maar zelfs tussen monumenten, mijnstortplaatsen en snelwegbruggen vindt de route nog een paar meter hoogte voordat hij in het stedelijke bosgroen van Duisburg duikt en uiteindelijk aan de monding van het Ruhrgebied de Rijn inloopt.

Informatie Ruhrhöhenweg met de MTB

Van Winterberg in het Hochsauerland via de etappeplaatsen Arnsberg, Syburg en Werden/Baldeneysee naar Duisburg in vier etappes. De route heeft in totaal 245 kilometer en 5278 meter hoogteverschil en loopt langs de Ruhrhöhenweg op een paar trailomleidingen na.

Techniek

De wortelachtige bospaden vereisen soms een goede fietscontrole.

De GPS-gegevens voor de MTB-tocht op de Ruhrhöhenweg vindt u hier >>

Thüringen: MTB-routes in het Saaleland

Kijkend naar de Saale bochten is het al duidelijk dat de paden hier nooit de directe route nemen. Als mountainbiker moet je goed kunnen omgaan met 180 graden haarspeldbochten.Foto: Matthias Rotter

Kijkend naar de Saale bochten is het al duidelijk dat de paden hier nooit de directe route nemen. Als mountainbiker moet je goed kunnen omgaan met 180 graden haarspeldbochten.

Lees ook:   KTM Macina Scarp SX: KTM toont lichte e-MTB vloot

Terwijl het Thüringer Woud nog steeds discussieert of investeren in een trailcentrum echt zinvol is, ravotten de lokale bevolking nu rond in de Saale-vallei. Hier verzamel je minder hoogte- en dieptemeters, maar: Tussen Ziegenrück en Bad Lobenstein heeft de rivier vele kilometers kronkelend en canyon-achtig in de leisteenrots gefreesd. Natuurlijk moeten de oeverpaden dan net zo bochtige paden gaan. 180 graden haarspeldbochten volgen elkaar graag snel op. Sommige plaatsen, die hemelsbreed slechts een paar 100 meter uit elkaar liggen, kunnen hier alleen worden bereikt over enkele kilometers trail “omweg” – langs kastelen, uitkijktorens en over in onbruik geraakte spoorlijnen.

Informatie Thuringian Saaleland

Het beste startpunt voor de Saaleland tours is Saalburg bij de Bleiloch Dam. Hier is de Saale afgedamd en vertakt fjordachtig in een meer. Daarom buigen de paden bijzonder spectaculair langs de oevers van het meer en rond Burgh Castle.

Techniek

In de bossen zijn er altijd een paar wortels kruislings, en soms rammelen banden en chassis over open leisteen. De bosbodemstroom van de spar overheerst echter. En om de flow te behouden, heb je een soepele wendbaarheid nodig.

De mooiste MTB tochten in Thüringen: Naar de Revier-Guide Saaleland >>

Beierse Woud: Pandurensteig

De 163 kilometer lange Pandurensteig tussen Cham en Passau leidt buiten de gebaande paden door het Beierse Woud. Maar niet onspectaculair, maar langs opvallende rotswanden.Foto: Wolfgang Watzke

De 163 kilometer lange Pandurensteig tussen Cham en Passau leidt buiten de gebaande paden door het Beierse Woud. Maar niet onspectaculair, maar langs opvallende rotswanden.

Volg altijd de zwarte sabel op een rode achtergrond: De bewegwijzerde Pandurensteig loopt in de lengte door het Beierse Woud van Cham naar Passau. Bijzonderheid: De route laat links de bekendste toppen en uitzichtpunten van het middelgebergte achter. Waarom? Want de Pandurs in de 18e eeuw waren zoiets als rovers gewapend met sabels Slavische huurlingen en bleven liever in het kreupelhout voordat ze toesloegen. Tot op de dag van vandaag kom je op het 163 kilometer lange pad minder mensen tegen dan wilde natuur. In de makkelijke ups en downs maak je veel afstand, verbaas je je over imposante rotswanden en ben je blij met de afgewisselde wortelpaden. De energiemodus zal ook worden gebruikt. De beklimmingen zijn niet lang, maar soms wel fris.

Informatie Beierse Woud: Pandurensteig

Het gedeelte van de Pandurensteig tussen Cham en Passau, dat interessant is voor mountainbikers, is 163 kilometer lang en heeft een hoogte van 2818 meter. Dit kan goed in drie dagen. De podiumlocaties: Cham, Viechtach, Spiegelau en Passau. Retourtransfer met de trein: drie uur.

Techniek

De paden zijn meestal gemakkelijk te berijden, afgezien van een paar wortelpassages die glad zijn als ze nat zijn.in blik. Uitdagender zijn een paar steile, wroetige hellingen, waarvoor je altijd de juiste vertaling moet vinden.

De GPS-gegevens voor de 3-daagse MTB-tocht op de Pandurensteig vind je hier >>

“Je moet je energie heel goed beheren op deze historische route door het Beierse Woud. Op de 163 kilometer passeer je slechts vijf plekken waar stopcontacten zijn voor de batterij, een supermarkt en accommodatie.” Stefan Loibl, hoofdredacteur EMTB-Online

Stefan Loibl, hoofdredacteur EMTB-Online | Fotograferen. Wolfgang Watzke

Stefan Loibl, hoofdredacteur EMTB-Online | Fotograferen. Wolfgang Watzke

Source link