Duurzame fietskleding: tweedehands kopen en repareren – bespaar geld en bescherm het milieu

Al jaren vecht de trend van duurzaamheid tegen massaconsumptie. Bedrijven als Amazon of Zalando bestellen steeds meer – en vaak zonder echte reden. De outdoor-outfitter Bergzeit zegt dat gemiddeld 40% van onze kleding ongedragen in de kast hangt. Dit maakt massaconsumptie niet alleen duur en vervuilt het milieu, maar is ook grotendeels overbodig.

Als de fietskleding scheurt of grovere gebruikssporen vertoont, zijn er goedkopere en vooral milieuvriendelijkere oplossingen dan het volgende product meteen in het online winkelmandje te gooien. Veel merken en bedrijven hebben zich gerealiseerd dat ook zij kunnen profiteren van een circulaire economie als ze het juiste aanbod creëren.

>> Duurzame jacks van Jack Wolfskin die in de prijzen vielen op Eurobike

>> Duurzame Fietshelm van POC

>> Odlo presenteert duurzame kleding voor kinderen

Norrona’s RE-initiatief

De Noorse outdoorspecialist Norrona biedt in zijn nieuwe flagshipstore in Oslo zijn eerste eigen tweedehandswinkel REuse aan. Norrona’s zogenaamde RE-initiatief is in veel delen van het bedrijf geïntegreerd: bezoekers van het Norrona-House kunnen hun producten laten repareren in de REpair, outletkleding kopen tegen de REreduced prijs en, indien nodig, in de REfit op hun eigen maat laten aanpassen.

Het RE-initiatief is doordrongen van het merk.Foto: NorronaHet RE-initiatief is doordrongen van het merk.

Producten die niet meer in gebruik zijn, kunnen worden gerecycled, de apparatuur voor het komende seizoen kan opnieuw worden opgefrist en nieuwe dingen kunnen zelfs worden uitgeprobeerd voordat ze in de REntal-winkel worden gekocht. Het concept doordringt het merk en zal bijdragen aan de duurzame doelstellingen voor het 100-jarig jubileum in 2029. “Om nul afval te bereiken, moeten we een circulaire economiebenadering omarmen, wat een intrigerend bedrijfsmodel is”, legt Jorgen Jorgensen, CEO van Norrona, uit in een persbericht.

>> Een selectie van Norrona-producten die door BIKE zijn getest, vindt u hier.

Ortlieb’s Reparatieservice

Ortlieb biedt al sinds de oprichting van het bedrijf een reparatieservice aan. Onder het motto “Repareren in plaats van nieuw kopen” probeert de fabrikant ook zijn steentje bij te dragen aan de circulaire economie. Klanten kunnen reserveonderdelen voor hun producten vinden op de homepage. Bovendien moet het dienstenaanbod voortdurend worden uitgebreid: volgens de eigen verklaringen van de fabrikant worden de partners van de fabrikant nu opgeleid tot reparateurs, zodat ze naast gespecialiseerde dealers wereldwijd ook defecten ter plaatse kunnen repareren en zo kunnen besparen op leveringsroutes.

Lees ook:   eerste mountainbike kopen

Ortlieb biedt al sinds de oprichting van het bedrijf een reparatieservice aan.Foto: OrtliebOrtlieb biedt al sinds de oprichting van het bedrijf een reparatieservice aan.

Met de Repairweeks wil Ortlieb een extra voorbeeld stellen en biedt dit jaar 40% korting op reparaties bij alle deelnemende servicepunten. Tot 26 november 2023 profiteren klanten in Duitsland van de reparatiekorting bij servicedealers. Als u geen tijd heeft om uw defecte product naar een servicedealer te brengen, kunt u ook een online formulier invullen en per post opsturen.

Overigens: de reden voor de invoering van de Repair Weeks was de grote behoefte bij Ortlieb, het fenomeen dat was overgewaaid uit de VS Zwarte Vrijdag om het tegen te gaan. De dag waarop retailers de kerstbusiness inluiden met duizelingwekkende kortingsgevechten staat immers symbool voor ongebreidelde massaconsumptie.

Duurzaamheidstips van Bergzeit

De outdoor-outfitter Bergzeit probeert ook de aandacht te vestigen op het duurzaamheidsprobleem door middel van feiten en tips en om te laten zien hoe gemakkelijk het is om het milieu te beschermen door bewuste aankoop- of reparatiebeslissingen in de kledingsector. De jaarlijkse “Dag van de Gebruikte Kleding” vestigt de aandacht op de enorme consumptie van textiel en wil oproepen tot meer tweedehandsaankopen. Bergzeit pleit ook voor tweedehands goederen en zegt dat Generatie Z als een rolmodel wordt beschouwd, waarbij meer dan de helft van de mensen onder de 20 jaar zegt dat ze online tweedehandswinkels gebruiken voor berg- en buitensportartikelen in een onderzoek van het merk.

Tweedehands kopen stimuleert een circulaire economie die nebWat de prijsvoordelen voor de eindverbruiker betreft, zijn er vooral milieuvoordelen. Veel mensen zijn zich er niet van bewust hoeveel ton CO2 er wordt veroorzaakt door de textielindustrie. De cijfers variëren in verschillende rapporten, maar worden soms geschat op 10% van de totale wereldwijde uitstoot. Bergzeit heeft het ook over het feit dat gemiddeld 40% van de kleding in , die ongedragen in de kast hangen…

Op de juiste manier recyclen: onderhoud en verzorging, dan repareren – uiteindelijk terug in de kringloop

Overigens: de juiste verzorging van fietskleding is ook duurzaam. Je haalt er immers langer iets uit. Voorbeeld: merinowol. Wasgoed gemaakt van natuurlijke vezels mag in geen geval worden gewassen met wasmiddelen die het enzym protease bevatten; Het breekt de keratine in de merinowol af en leidt tot de gatvormende wolcorrosie. Wasverzachter moet ook worden vermeden, omdat dit de impregnering van functionele kleding schaadt. Wasmiddelen in poedervorm zijn net zo taboe bij het wassen van broeken en jassen met membranen als het centrifugeren. Een hightech jas is immers geen katoenen sok.

Een beetje meer zorg is daarom aan te raden bij het wassen van functionele kleding van hoge kwaliteit, dan gaat deze bijzonder lang mee. En als er iets kapot gaat, scheurt de rits of een naad: half zo erg, zoiets is te repareren. Pas aan het eind, als het voormalige functionele membraan pas als stof uit de binnenvoering sijpelt en echt niets meer werkt, hoort een kledingstuk thuis in de recycling. De materialen zijn veel te waardevol om zomaar in de prullenbak te gooien.

>> tips voor het wassen van regenjassen

>> In dit artikel testen onze collega’s van de TOUR fietsshirts van merinowol en geven ze onderhoudsinstructies

>> Hoe kan fietsen nog milieuvriendelijker?

Repair Cafés & Duurzaamheidstips van de DAV

De drie hierboven gepresenteerde voorbeelden laten verschillende benaderingen zien om het milieu te beschermen op het gebied van kledingconsumptie. Er zijn echter andere aanbieders van reparatiediensten of iets dergelijks die zich inzetten voor een duurzame toekomst.

Een bekend voorbeeld zijn de zogenaamde Repair Cafés. Er zouden er meer dan 1000 van zijn in Duitsland. Repair Cafés zijn zelfhulpworkshops waar je zelf je eigen producten kunt repareren met de deskundige hulp van vrijwilligers. Het aanbod is gratis en wordt gefinancierd door donaties.

Wie zorgvuldig is in zijn keuze van verzorgings- en schoonmaakproducten, kan ook milieuvriendelijker en duurzamer handelen. Bovenal moeten polyfluorchemicaliën (PFC’s) dringend worden vermeden. Deze worden gebruikt voor het impregneren van kleding en zijn niet alleen schadelijk voor het milieu, maar ook voor de gezondheid. Bepaalde keurmerken worden beschouwd als een indicatie van eerlijke en duurzame fietskleding, waaronder Bluesign, Fairtrade, OEKO-TEX Made in Green of Global Organic Textile Standard (GOTS). Meer informatie over de ecobalans van sportkleding en de betekenis van de zegels vindt u in ons artikel hier: Hoe groen is fietskleding?

Tal van andere fabrikanten bieden een reparatieservice aan – een selectie:

  • Rapha: Het merk biedt een gratis reparatieservice gedurende de hele levensduur van zijn producten. Alleen een aankoopbewijs moet worden meegenomen. Rapha behoudt zich echter het recht voor om reparaties te weigeren en waar mogelijk alternatieve oplossingen aan te bieden.
  • Patagonië: Onder het motto “If it’s broke fix it” zet het merk zich in voor reparaties. Er wordt momenteel een gratis reparatieservice aangeboden, video-tutorials voor zelfreparatie zijn online beschikbaar en andere vragen over dit onderwerp worden ook beantwoord op de homepage.
  • Ryzon: Het merk biedt een reparatieservice voor producten die 60 dagen of langer geleden zijn gekocht, maar momenteel in de problemen zitten.evenement vond niet plaats voor 01.06.2021. Als de aankoop lang geleden is gedaan, kan er nog steeds een reparatie worden aangevraagd. Als het een productdefect is, is de reparatie gratis. Als het je eigen schuld is, moet je 10-20 euro betalen. Crash replacement is ook een interessant aanbod.
  • Apidura: Voor verschillende producten zijn er video-tutorials voor onafhankelijke reparaties op de homepage van het merk. Het merk heeft ook een eigen reparatieteam.

>> fietstassen: het kleine zorgprogramma – met een andere selectie van dienstverleners <<

>> 6 materiaalkillers bij het fietsen en servicetips voor een langere levensduur van fietsen <<

Conclusie: duurzame fietskleding

Duurzame fietskleding wordt steeds populairder. Veel merken en organisaties laten zien hoe het moet en geven via bepaalde campagnes prikkels om na te denken over hun eigen textielconsumptie. Het hoeft dus niet altijd een nieuw onderdeel te zijn dat een kledingstuk vervangt dat in de prullenbak is beland. Reparaties of tweedehands aankopen zijn zowel goed voor het milieu als voor uw portemonnee. En als je toch iets compleet nieuws wilt, kun je ook bijdragen aan een duurzamere toekomst met kleding en accessoires gemaakt van gerecyclede materialen. De hier genoemde merken en organisaties zijn slechts enkele voorbeelden van vele anderen die zich inzetten voor duurzaamheid.