Bamberg: de beste MTB-routes rond de brouwerijhoofdstad

Het MTB-gebied van Bamberg

Bamberg ligt in de Beierse regio Opper-Franken, ongeveer 60 kilometer ten noorden van Neurenberg en 60 kilometer ten westen van Bayreuth. De ongeveer 75.000 inwoners worden aangevuld met talrijke studenten die de oude stad een flinke snuf dynamiek inblazen. Het grote belang van Bamberg als historisch centrum van de regio wordt bevestigd door zijn status als werelderfgoed. Het lijdt geen twijfel dat de kronkelende oude stad met het stadhuis in het midden van de Regnitz een must-see is. Hetzelfde geldt voor de machtige kathedraal met vier torens. De regio wordt gekenmerkt door de valleien van de Regnitz, de Main en het Main-Donaukanaal, dat parallel aan de Regnitz in Bamberg begint. Het zogenaamde Bamberger Land bezit aandelen in het Haßberge-gebergte ten noorden van de stad, het Steigerwald in het zuiden en strekt zich uit tot in de uitlopers van Frankisch Zwitserland in het oosten. Fietsers kunnen een heuvelachtig, zacht middelgebergtelandschap verwachten. De beklimmingen zijn talrijk, waarvan de langste zich in één keer over ongeveer 150 hoogtemeters uitstrekken. Als u uw actieradius wilt uitbreiden buiten de rondleidingen van de lokale bevolking, vindt u in Heiligenstadt, ongeveer 20 kilometer ten oosten van Bamberg, drie bewegwijzerde routes met een lengte tot 50 kilometer.

De veerboot over de Regnitz is een klein avontuur op zich. Voortstuwing: Stroming en trekkracht.Foto: Matthias RotterDe veerboot over de Regnitz is een klein avontuur op zich. Voortstuwing: Stroming en trekkracht.

Tour 1 Friesener Warte

 • Lengte: 45,7 km
 • Bergopwaarts: 610 m hoogteverschil
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
 • Reistijd: 3,5 uur

De klim naar de Friesener Warte is fris, maar het pad is een gedicht!Foto: BIKE MagazineDe klim naar de Friesener Warte is fris, maar het pad is een gedicht!

Beschrijving van de tour

De tocht voert oostwaarts de stad uit, naar de rand van Frankisch Zwitserland. Kort na het opstijgen kunt u bij de sluis van Bamberg vrachtschepen het Main-Donaukanaal zien binnenvaren. De bos- en wortelpaden in de richting van Geisfeld zijn alleen bekend bij de lokale bevolking. Na de Griess Keller volgt de klim naar de Friesener Warte, die zwaarder is dan je verwacht. Aan de rand van het zweefvliegveld wacht het mooiste panorama van de regio. Km 35: Gelieve de Regnitz alleen met de veerboot over te steken – het betreden van de spoorbrug is niet toegestaan en kan een boete krijgen. Het laatste hoogtepunt is de vijf kilometer lange Indian Trail, die eindigt bij de poorten van Bamberg.

Beginpunt
Gratis Park&Ride-parkeerplaats bij de Heinrichsdamm (Bamberg-Zuid, Main-Donaukanaal). Campertip: Hier is ook een officiële camperplaats.

Hoogtepunten
Pad op het topplateau van de Friesener Warte (km 20). Indianenpad door het Bruderwald (km 36)

Kernpunten
De paden tussen Bamberg en Geisfeld zijn, afhankelijk van het seizoen, een beetje overwoekerd. Houd bij de Friesener Warte rekening met de natuur!

Reflectie
Griess Keller in Geisfeld (km 13.5)

Ze hebben er hard voor gevochten: sinds juni 2022 zorgt de lokale bevolking voor hun eigen padenrijk.Foto: Matthias RotterZe hebben er hard voor gevochten: sinds juni 2022 zorgt de lokale bevolking voor hun eigen padenrijk.

Tour 2: Bamberg Local Trails

 • Lengte: 32 km
 • Bergopwaarts: 545 m
 • Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
 • Reistijd: 2:15 uur

Van het uitzichtpunt bij het kasteel via de Indian Trail naar het nieuwe trailpark!Foto: BIKE MagazineVan het uitzichtpunt bij het kasteel via de Indian Trail naar het nieuwe trailpark!

Beschrijving van de tour

Direct vanuit het historische centrum gaat het langs de Dom omhoog naar de Altenburg. Op de weilanden onder het kasteel heb je het beste uitzicht over de daken en torens van de stad. Na een kleine achtbaan achter de top kun je een kortere weg nemen direct naar het trailpark. Maar de route maakt eerst een lus in het zuiden van Bamberg. Want de Indian Trail is buiten de stad nog leuker. We gaan verder over paden op de Distelberg en langs de Wolfsbrunnteich. Nog een laatste klim in het Michelsbergwald, en je komt uit bij de ingang van de nieuw aangelegde paden. Wat zou je willen voor de finale? Flow, Enduro of Jumpline?

Beginpunt
Bamberg Mitte bij het oude stadhuis. Aanpak met de fiets aanbevolen. Parkeertip: gratis Park&Ride bij Heinrichsdamm (zie ook Start Tour 1)

Kernpunten
De paden en paden kunnen zonder grote moeilijkheden worden bereden. Selectie in het trailpark op basis van prestaties

Tocht 3: Haßberge

 • Lengte: 44,2 km
 • Bergopwaarts: 500 m hoogteverschil
 • Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
 • Reistijd: 2,5 uur

De ruïnes van Stufenburg, de Mönchsweiher en de Kreuzberg zijn echte schatkamers van de paden.Foto: Matthias RotterDe ruïnes van Stufenburg, de Mönchsweiher en de Kreuzberg zijn echte schatkamers van de paden.

Beschrijving van de tour

Motorrijders zullen eerder van de Haßberge houden dan haten. Omdat ze worden doorkruist door vloeiende paden. De rit langs de Main, tussen Dörfleins en Baunach, is ook erg leuk. Na een espresso in het café van de bekende Bikeparts-groothandel komt de padzware klim naar de Stufenburg net op tijd. Het pad gaat verder golvend naar de Mönchsweiher, die wordt omgeven door een eigen klein padennetwerk. Daarna volgt de route nog even de Rennweg, een historische koeriersroute over de bergkammen van de Haßberge. De laatste afdaling van Kreuzberg leidt terug naar het Maindal. Variant: Voor een kortere ronde start je in Dörfleins (Hallstadt) of Baunach.

Beginpunt
Bamberg Mitte bij het oude stadhuis. Aanpak met de fiets aanbevolen. Parkeertip: gratis Park&Ride bij Heinrichsdamm (zie ook Start Tour 1)

Hoogtepunten
Wandeletappe over de ruïne van Stufenburg (km 20-22), inclusief een uitdagende klim. Leuke routes op de Mönchsweiher (km 27) en van Kreuzberg naar het Maintal (km 32). Maar ook de onverharde baan recht voor de Messingschlager concept store!

Kernpunten
Alle trails zijn gemakkelijk te rijden voor fietsers met een solide rijtechniek. Af en toe korte, wat uitdagendere passages

Reflectie
Messingschlager Concept Bike-Café (km 18), Dillerkeller in Dörfleins (km 34).

De drie BIKE-tochten rond Bamberg op de overzichtskaart.Foto: Kunth VerlagDe drie BIKE-tochten rond Bamberg op de overzichtskaart.

GPS-gegevens van de MTB-routes rond Bamberg

U kunt de GPX-tracks voor de omgeving van Bamberg hier gratis downloaden.

Informatie over het fietsgebied Bamberg

Frankisch Rome, Klein Venetië – Bamberg heeft vele bijnamen. In feite hebben de stad en haar nieuwe aangewezen fietspaden een bijna mediterrane flair.

Reis

Cursus: Bamberg is perfect verbonden met het netwerk van Deutsche Bahn, inclusief de ICE-route. Fietsen kunnen worden meegenomen in alle treinen of reserveren is verplicht. Informatie: www.bahn.de

Auto: Bamberg ligt aan het knooppunt A70 (oost-west Bayreuth-Schweinfurt) en A73 (noord-zuid Neurenberg-Erfurt). Afstand van München 230 km, van Frankfurt am Main 215 km en van Leipzig 250 km.

Van een wheelie naar de biecht of een biertje na het werk: het kan allebei in Bamberg. De kathedraal en brouwerijen bevinden zich in de directe omgeving.Foto: Matthias RotterVan een wheelie naar de biecht of een biertje na het werk: het kan allebei in Bamberg. De kathedraal en brouwerijen bevinden zich in de directe omgeving.

Overnachting

Vanwege de historische oude binnenstad wordt Bamberg druk bezocht door toeristen. Ook in het laagseizoen is het daarom een goed idee om een accommodatie van tevoren te boeken. Vooral binnenshuis. Bijvoorbeeld in het fietsvriendelijke Hotel Tandem direct aan de oever van de Regnitz, op een steenworp afstand van het nachtleven. Rustiger alternatief: Fietsers zijn ook in goede handen bij het Landgasthof Büttel in Geisfeld. Het is een paar kilometer buiten de stad, maar je bent hier in een mum van tijd op de paden.

Kaarten

Kompaskaarten nr. 167 “Noordelijk Steigerwald” en nr. 171 “Zuid-Frankisch Zwitserland” (schaal 1:50000).

Fietswinkel

De Radladen Bamberg voor reserveonderdelen, reparaties en tips. Het vierkoppige team van fietsenwinkels is de expertise van Bamberg op alle gebieden van fietsen. Steinweg 4a, www.radladen-bamberg.de

Organisator

Sundayrides – de mountainbikeschool: MTB-coach Oliver Sonntag en zijn team delen al hun ervaring als enduro-racers. Naast rijtechniekcursussen en kampen in binnen- en buitenland, worden op aanvraag rondleidingen in de regio aangeboden. Fietsverhuur is ook gepland. www.sundayrides.de

Algemene informatie

Bamberg Tourismus, Geyerswörthstraße 5, 96047 Bamberg, Tel. 0951/2976-200, www.bamberg.info

Hoogtepunten van de scène

Het Trailpark

Sinds juni 2022 mogen de paden op de Michelsberg, die dicht bij de stad ligt, eindelijk bereden worden. Er zijn vier routes om uit te kiezen: Flowline, Enduroline, Jumpline en een Kidsline. Altijd up-to-date informatie is te vinden op de website van de exploitatievereniging Zweiradsportler Bamberg, www.zrs-bamberg.de of op hun Facebook-pagina.

Er is ook een dirt jump-parcours op het clubterrein, maar deze kan alleen door het publiek worden gebruikt bij evenementen. Andere fietsspeeltuinen in de regio: Pumptrack Litzendorf (9 km van Bamberg), de onverharde lijn van Messingschlager Baunach (12 km van Bamberg), Pumptrack Burgebrach (15 km afstand).

Klein Venetië

Eten / Drinken / Feesten

De regio Oberfranken kan scoren bij bierliefhebbers met een ongelooflijke dichtheid aan brouwerijen. Bijna elk dorp heeft zijn eigen microbrouwerij met een eigen kelder. Dit is de naam die is gegeven aan de biertuinen die ooit direct boven de koelopslagfaciliteiten waren aangelegd. In Bamberg zelf zorgen 13 brouwerijen voor een constante aanvoer van gerstesap. De status van Bamberg als studentenstad is ook bevorderlijk voor de ontwikkeling van de kroegscene.

 • Schlenkerla: een van de twee brouwerijen die nog steeds het ongewone Bambergse gerookte bier brouwen. Altstadt, Dominikanerstraße 6.
 • Mahrs Bräu: typische Bambergse herberg, natuurlijk ook met een eigen brouwerij. Populair voor regionale gerechten zoals Schäuferla (varkensschouder) of geplukt, een soort Obazda (Wunderburg 10).
 • Stöhrenkeller: geen kelder in de Frankische zin, maar een herberg die populair is bij de lokale bevolking met een gevarieerde keuken. Relatief dicht bij de oude stad, maar niet zo druk (Oberer Stephansberg 11).
 • Kawenzmann: Het cocktailparadijs van Bamberg in de achtertuin (Lange Straße 13).
 • De Pelikaan: Frankische wokkeuken. Geniaal! (Untere Sandstraße 45).

Trails op de Friesener Warte | Fotograferen. Matthias RotterTrails op de Friesener Warte | Fotograferen. Matthias Rotter

Het BIKE-rapport: Rechtenstudies

Zelfs Oliver is sprakeloos. Midden in de mooiste stroom worden we abrupt afgeremd door een bordje. Er is sprake van privé-eigendom. En van gevaar voor het leven van mountainbikers als ze over de barrière van kreupelhout klimmen en verder rijden.

“Dit is waar ik een paar weken geleden ben neergekomen”, zegt Oliver. “Mooi bospad, helemaal makkelijk.” Levensgevaar? De vraag is in welke vorm. Een deugniet die er kwaad van vindt. Maar je kunt Olivers teleurstelling zien. Dit is tenslotte het worstcasescenario voor een local die je de beste paden rond zijn woonplaats wil laten zien. Aan de andere kant heeft het incident echter zijn goede kanten. Het laat zien hoe belangrijk initiatieven zijn van fietsers zoals Oliver, die campagne voeren voor een betere samenwerking tussen mountainbikers, boseigenaren en andere bosgebruikers met hun trailbouwproject. Maar daarover later meer. Laten we het voorlopig niet laten bederven. Een bypass van de chicane is snel geregeld en de reis gaat verder door de oostelijke regio Bamberg. Naast Oliver en ik zijn we ook Maike en Philipp uit Frankfurt. De twee zijn eigenlijk op weg naar vakantie met hun camper.

“Een paar bikeparks in de Alpen bekijken”, zegt Philipp. “En om onze vaardigheden te verbeteren, boekten we als het ware een dag rijtechniektraining met Oliver als warming-up.” Het feit dat de trainer de lessen combineert met een rondleiding is in dit geval een nieuwe ervaring. “Normaal gesproken zijn we niet de bergopwaartse renners”voegt hij er met een grijns aan toe. Daar is echter geen spoor van te bekennen. Integendeel. Terwijl ons pad steil omhoog klimt naar de Friesener Warte, het belangrijkste uitkijkpunt van de regio, zie ik alleen de achterwielen van de groep van veraf. Ik zou zeggen dat geen van hen een lift nodig heeft. En zelfs in de afdalingen, als het onderwerp lijnkeuze en bochtentechniek is, ben ik eigenlijk degene die een beetje instructie nodig heeft. Zo banen we ons een weg door de uitgaande golven van de Frankische Jura. Een schilderachtig landschap dat door lokale toerisme-experts vaak Frankisch Toscane wordt genoemd. Hoewel het luxe eten bij uitstek bier is in plaats van wijn. Opper-Franken kan immers bogen op de hoogste dichtheid aan brouwerijen ter wereld. De liefde voor gerstesap houdt niet eens op bij sport. Zo wordt er dit jaar bij de Brewery Run, een heuse marathon, natuurlijk bier geschonken aan de versnaperingsposten. Ik hou van deze levenshouding.

Je kunt zien hoeveel liefde en passie de lokale bevolking in dit project steekt. Elke sprong past, en de bermen grijpen soepel in elkaar als tandraderen – Maike Schäfer, trailbezoeker uit Frankfurt

Een tussenstop waard voor Maike op weg naar de Alpen: de nieuwe Bamberg-paden.Foto: Matthias RotterEen tussenstop waard voor Maike op weg naar de Alpen: de nieuwe Bamberg-paden.

Wij, aan de andere kant, moeten het after-work bier nog steeds verdienen. Als laatste hoogtepunt van de tour leidt Oliver ons langs de zogenaamde Indian Trail. De lange singletrail, waarvan de oorsprong van de naam ondanks al het onderzoek niet duidelijk kon worden opgehelderd, slingert zich een weg door de – let op: Bruderwald. Deze term heeft op zijn beurt niets te maken met de bloedbroederschap van Winnetou en Old Shatterhand, maar gaat waarschijnlijk terug tot de katholieke kerk in de Middeleeuwen. Hoe het ook zij. Met zijn talloze golven en bochten zou de Indian Trail gemakkelijk kunnen doorgaan als blauwdruk voor de ideale singletrack. Dat is ook te zien aan de brede grijns van de twee gasten uit Frankfurt. Het is heel goed mogelijk dat Oliver ideeën heeft opgedaan voor het bouwen van zijn eigen stroomlijn in het Bruderwald. We zullen snel zien. Want het tweede deel van de rijschool, de detentie, zal bij wijze van spreken ’s middags plaatsvinden in het toekomstige Bamberg Trailpark. Tot die tijd slenteren we een beetje door de oude stad. Elke meter in de smalle straatjes ademt geschiedenis. Echter niet altijd romantisch, want ook achter de stadsmuren bereikten de heksenjachten en executies in de middeleeuwen hun trieste climax. De haven en de historische aanlegsteigers getuigen van het belang ervan als handelscentrum op de kruising van de rivieren de Regnitz en de Main.

Lees ook:   Wielen, handschoenen, vest en handvatten: test MTB-onderdelen en wat te dragen

Klein Venetië is de naam van deze huizenrij uit de 17e eeuw.Foto: Matthias RotterKlein Venetië is de naam van deze huizenrij uit de 17e eeuw.

De stad is eigenlijk een gigantisch, inloopmonument. Een gezellige ook. Een snack in de snackbar. Een ijscoupe bij het oude stadhuis. Ontspan aan de oevers van de Regnitz. Op de Lower Bridge, een van de twee die het stadhuis met het vasteland verbindt, geniet een handjevol jongeren van de zon. Maar het gebeurt niet elke dag dat het er zo contemplatief aan toe gaat onder de vakwerkgevels. Vooral in de weekenden in het hoogseizoen wordt de stad letterlijk overspoeld met toeristen. “Er gebeurt ’s avonds veel op de brug”, zegt Oliver, eraan toevoegend. “Soms is het helaas te veel van het goede.” De laatste jaren is Bamberg zelfs af en toe in de krantenkoppen van de roddelpers verschenen als een beruchte feestmijl.

Aan de andere kant is er consequent positief nieuws te melden uit de mountainbikescene van Bamberg. Vers gesterkt en opgeladen met nieuwe motivatie om te leren, slingeren we rechtstreeks van het stadscentrum naar de Altenburg en verder het Michelsbergwald in. De drie lijnen van het nieuwe trailpark beginnen op een kleine open plek, die met een gerust hart kan worden omschreven als Oliver’s baby. “Een moeilijke bevalling”, kreunt de inwoner van Bamberg terwijl hij de slagboomketting exclusief voor ons opent. “De onderhandelingen duurden bijna drie jaar tot de baanbrekende ceremonie.” Een katalysator was dat er de laatste tijd een aanzienlijke toename was van de illegale aanleg van paden. Dit is een probleem waar talloze gemeenten in Duitsland in deze tijd mee te maken hebben.

Daarnaast hadden we het geluk dat de boswachter van het district vanaf het begin positief stond tegenover de zaakOliver gaat verder.

Toch waren er veel discussies en bijna een dozijn inspecties van het gebied nodig om tot de eindconclusie te komen. Uiteindelijk stemde ook de stad in met het project. Op de Enduroline legt Oliver Maike en Philipp de basisprincipes van het springen uit en hoe je elegant door bermen kunt cirkelen. Op een van de afdalingen komen we Oliver’s maatje Daniel tegen, de kettingzaag in de aanslag. Hij is bezig de routes vrij te snijden op ontbrekende secties. Vrijwilliger in zijn vrije tijd, net als alle andere clubleden. “Het wordt allemaal met de hand gedaan”, legt Daniel uit. “Voor de aanleg van een meter parcours moeten tien mannen ongeveer een uur met schoffel en schop zwaaien. Zwaar materieel is niet toegestaan.” En als om te bewijzen dat de plannen hebben gewerkt, laten de locals zich aan het einde van de sessie metershoog over de kickers schieten. Maike en Philipp kunnen alleen maar vol verbazing toekijken.

De paden worden niet eens saai voor de lokale bevolking. Maar zo nu en dan wordt er iets herbouwd en geoptimaliseerd.Foto: Matthias RotterDe paden worden niet eens saai voor de lokale bevolking. Maar zo nu en dan wordt er iets herbouwd en geoptimaliseerd.

We eindigen de dag in Schlenkerla, waarschijnlijk de meest traditionele herberg in Bamberg. Onder het genot van een gerookt biertje filosofeert Oliver over plannen voor de toekomst. Als alles goed gaat, zouden de paden in de buurt van de stad moeten dienen als een eerste vonk voor verdere legalisaties in de omgeving. Want ondanks al het optimisme zijn er helaas nog genoeg hotspots in deze regio, zoals we zelf hebben kunnen ervaren op onze tocht naar de Friesener Warte. Ook het gedrag van de motorrijders is cruciaal. Er moet een bereidheid zijn om de illegale routes te verlaten ten gunste van de legale paden. Maar er is in ieder geval een goede eerste start gemaakt.

>> GPS-download: Download hier gratis de GPX-tracks voor het Bamberg-gebied