Lage instap: De Victoria Avyon 5S in review

Zit ik echt op een fiets zonder bovenbuis? Vreemd. Het stuur is breed en bijna gebogen, de rijhouding is ontspannen en sportief, het uitzicht over de cockpit valt op een zwaar bezaaide, dikke band die vastzit in een volumineuze MTB-verende voorvork. En trouwens, het klinkt zo: zoemen over de eerste meters asfalt. De rijpositie van de Victoria Avyon stelt niet teleur: ondanks al het comfort dat de dikke verende voorvork biedt, is de fiets levendig en inderdaad zeer wendbaar. De knobbelige banden en het brede stuur dragen hier zeker aan bij, maar ook de stuurgeometrie van de fiets is verre van de typische lage instap.

Tegelijkertijd maakt de Victoria Avyon een uiterst veilige indruk: alles onder controle! Dit wordt ondersteund door de Performance Line CX-motor van Bosch, die veel vermogen levert voor de berg. We hielden vooral van de scherpe “Auto” -modus van het Smart System, waarbij het motorbesturingscentrum fijn reageert op de krachtvereisten van een bepaalde situatie en dienovereenkomstig duwt op heuvels of bij het begin van verkeerslichten met de enorme kracht van 85 Newton-meter. Maar vakkundig zachtaardig.

De powerboost voorbij de 25 eindigt niet zo soepel. Dit alles wordt perfect aangegeven door het nette Kiox 300-display op het stuur, dat zeer eenvoudig te bedienen is vanaf de linkerkant van het stuur. Net als de motor wordt het geheel aangedreven door de krachtige 750 Powertube in de onderbuis – maar er zijn hier deducties – de verwijdering uit het weliswaar zeer mooi ontworpen batterijcompartiment van de Victoria Avyon is een echte vingernagelbreker.

Lees ook:   cube mountainbike 24 inch

Victoria is een merk van de Duitse fiets- en onderdelenfabrikant Hartje. Comfort is zijn métier, en zo verrassend dat je er ook comfort kunt vinden met sportieve genen. En dan met een lage instap. Als de ergonomie van de zitting al overtuigt, kan de stuurpen ook worden aangepast. Handgrepen met kleine pads ondersteunen de polsen. De versnellingspook past ook bij het comfort, maar minder bij de sport: een Enviolo-naaf zorgt voor een traploze glijvlucht door de verhoudingen. En dat past perfect bij de riem, want er zijn andere versnellingen.

Wel kon de versnellingspook iets langer worden afgesteld; Als je graag op lagere cadansen rijdt, zul je de ondersteuningslimiet nauwelijks aanraken. En daarboven, met een fiets rond de 30 kilo “levend gewicht”, ben je meestal toch maar bergafwaarts. Over gewicht gesproken: de MIK-systeemdrager met adapter voor manden en transportkisten kan 25 kilogram bevatten. De Victoria Avyon gaat hier in het testbereik het beste mee om, ook al is er een verschil met goede diamantframes.

Als je het niet zo bruut wilt, kun je de MTB-banden inruilen voor grindachtige banden – en dus ook wat soepeler rollen. Leuk detail: De achterlichtlijn is succesvol geïntegreerd in het spatbord en heeft zelfs een remlichtfunctie. Aan de voorzijde zit een 80 lux sterke spot, net als het achterlicht van Contec, een Hartje accessoiremerk.

Victoria’s avontuur Avyon is even comfortabel als sportief en kan onherbergzaam terrein aan. Vakmanschap en prestaties zijn ook van een hoog niveau. Voor de zeldzame combinatie van MTB-genen en Enviolo-versnellingen – de banden rollen hoorbaar – is maar liefst 4899 euro verschuldigd.

Lees ook:   Mountainbike rijtechniek: Geiler shredden - boost je vaardigheden!