Arc8 Essential Custom: de allrounder in de test – droomfietsen 2023

Op het eerste gezicht wekt de Arc8 Essential de indruk dat hij zich in een identiteitscrisis bevindt. Het delicate carbon frame met zijn minimalistische demperkoppeling en het eenvoudige ontwerp doen je meteen denken aan een moeiteloos accelererende race. Maar aan de voorkant van de balhoofdbuis zit een enorme 36 Fox-vork met 150 millimeter typisch voor all-mountain
Reizen. De Float-X schokdemper met expansievat is verder ook alleen bekend van meer downhill-heavy fietsen. Een blik op de meetgegevens van het BIKE-laboratorium bevestigt: In de nieuwste nakomelingen van Arc8 kloppen inderdaad twee harten.

De Arc8 is race-achtiger dan all-mountain bike

De Arc8 onthult zijn racefietsgenen al in het frame. Met 1850 gram (zonder schokdemper in maat L) voegt het carbon chassis zich bij de gelederen van echte race-fulls. Ter vergelijking: het hart van Canyon’s full-suspension racefile Lux weegt 1675 gram. Lapierre’s nieuwe Racefully XR 9.9 haalt zelfs maar 2017 gram. Het unieke ontwerp van de achterdriehoek vormt de basis voor het lage gewicht van de Essential. De demperkoppeling maakt geen gebruik van een gewone tuimelaar: twee minimalistische geleidecilinders brengen de krachten van achteren naar de demper lineair over. In termen van stijfheid en gewicht combineert de schuifconstructie de positieve eigenschappen van een korte doorbuigingshendel met de kinematische voordelen van een langere hendel. Bovendien bespaart de Arc8 Essential het gewicht van de achterste driehoeklagers en vertrouwt hij op buigbare staande achtervorken. Als je de geometriegegevens bekijkt, zie je de wilde afdaling in de Essential. De extreem vlakke stuurhoek (64 graden) zou ook goed staan op een volbloed enduro. Maar lukt de Zwitserse hybride in de praktijk ook de evenwichtsoefening tussen racefiets en all-mountain?

Lees ook:   11 bestsellers in de test: welke MTB is geschikt voor prijs en prestaties?
Omdat de demper tijdens de compressie langs de schuifregelaars wordt geleid, roteert deze niet. Het ontwerp biedt dus ook voordelen op het gebied van framestijfheid.Foto: Max Fuchs

Omdat de demper tijdens de compressie langs de schuifregelaars wordt geleid, roteert deze niet. Het ontwerp biedt dus ook voordelen op het gebied van framestijfheid.

Lichtvoetig, de Arc8 Essential gaat bergop

Met een totaalgewicht van 12,7 kilo is de Essential geen lichtgewicht meer in vergelijking met Lux en Co, maar verslaat hij fietsen uit dezelfde reisklasse. Met zijn aandrijflijnneutrale achterkant en gemakkelijk rollende Onza-banden maakt de Arc8 Essential indruk met een uitstekende voortstuwing. Perfect voor een snelle ronde van het huis of pedaalintensieve tochten. De zitpositie is compact ondanks het zeer lange bereik. De reden hiervoor is de eigen stuur-stuurpen unit met een lengte van slechts 35 millimeter. Bij langzaam rijden heeft het voorwiel van de Arc8 de neiging om te kantelen. Een langere stuurpen zou helpen om meer gewicht over de vooras te verdelen en zo de wegligging te verbeteren.

De Basler-staaf met een steellengte van 35 millimeter, die sterk naar achteren is geslingerd, maakt het lange bereik onschadelijk.Foto: Max Fuchs

De Basler-staaf met een steellengte van 35 millimeter, die sterk naar achteren is geslingerd, maakt het lange bereik onschadelijk.

Als je eenmaal snelheid hebt opgepikt, houd je met de lange en vlakke geometrie alle troeven in je hand. Zoals gebruikelijk werkt de Fox-vork op het hoogste niveau en geeft de rijder veel zelfvertrouwen, zelfs op ruw terrein. Als je echter de smeekbeden van de potente voorkant volgt en de remmen opent, herinnert de achterste driehoek je er meestal op een onbeschofte manier aan dat slechts een halve All Mountain zich uitstrekt in de Essential. De achterkant is extreem gevoelig. Met slechts 116 millimeter veerweg verslikt hij zich echter al in middelgrote brokken. Hoewel de Zwitsers niet voldoen aan de comforteisen van een all-mountain bike, kun je je met de nodige rijvaardigheden vol vertrouwen op extremer terrein wagen.

Lees ook:   Koopadvies banden: Wat u moet weten over gravelbanden
Aan de achterkant vertrouwt Arc8 op een flat-mount rembevestiging. Schijfgrootte: 180 mm.Foto: Max Fuchs

Aan de achterkant vertrouwt Arc8 op een flat-mount rembevestiging. Schijfgrootte: 180 mm.

Converters tussen de werelden

De ware identiteit van de Arc8 Essential zou kunnen zijn We doorgronden het uiteindelijk niet. Of het nu gaat om gewicht of prestaties bergafwaarts – de evenwichtsoefening tussen all-mountain aan de voorkant en racevol aan de achterkant vereist compromissen. Maar van een crisis kan geen sprake zijn. Want dankzij de gedurfde ontwikkelaanpak beheerst de Essential niet alle disciplines perfect, maar kan hij wel bijna elk facet aan dat mountainbiken te bieden heeft.

Conclusie over de Arc8 Essential Custom door Max Fuchs, BIKE test editor:

Een mountainbike die met gemak kan worden versneld, inspireert en vergroot het actieradius. Deze eigenschap is echter meestal onverzoenbaar in het licht van een solide afdaling. Niet bij Arc8. Ondanks zijn zware componenten is de Essential een allrounder geworden met zijn sensationeel lichte frame en extreme geometriegegevens. Als de aanpak te extreem voor je is, kun je de Essential krijgen met een lichtere 140-vork.

Max Fuchs, BIKE test editorFotograferen:. Thomas Weschta

Max Fuchs, BIKE test editor

Technische gegevens en bladmuziek voor de Arc8 Essential Custom

Fabrikant

 • Prijs: 7500 Euro¹
 • Beschikbaar via postorder
 • Frame Materiaal: Carbon
 • Framemaat: M / L (geteste maat, 43 cm)

Meetgegevens

 • Gewicht (zonder pedalen): 12,73 kg
 • Frame gewicht: 1850 g
 • Gewicht wielen: 4567.1 g
 • Acceleratie wielen: 3676 kg x cm²
 • Stuurbreedte: 800 mm
 • Framestijfheid (absoluut): 37 N/mm

Uitrusting

Beoordeling

 • Behandeling Heuvelopwaarts: 24 van 30
 • Efficiëntie van het chassis: 18 van de 20
 • Rolweerstand: 15 van de 15
 • Gewicht: 10 van 20
 • Traagheidswielen: 5 van de 10
 • Bidonhouders: 8 van de 10
 • Behandeling Heuvelafwaarts: 27 van 30
 • Voorwielophanging: 15 van de 15
 • Achterwielophanging: 16 van de 20
 • Intrekbaar zadel: 10 van 10
 • Remmen: 13,5 uit 15
 • Grip op de banden: 12.75 uit 15
 • Stabiliteit. 5 van de 10

TOTAAL BERGOP: 80 VAN DE 105

TOTAAL OVERGEGEVEN. 99.25 VAN DE 115

Onderhoudsgemak: medium

BIKE testresultaat²: zeer goed 200,8 van de 250 punten

Arc8 Essential Custom - GeometriegegevensFoto: BIKE testafdeling

Arc8 Essential Custom – Geometriegegevens

Arc8 Essential Custom - KenmerkenFoto: BIKE testafdeling

Arc8 Essential Custom – Kenmerken

Arc8 Essential Custom - Veereigenschappen: Door verschillende veerwegen aan de voor- en achterzijde werkt het chassis niet in harmonie.Foto: BIKE testafdeling

Arc8 Essential Custom – Veereigenschappen: Door verschillende veerwegen aan de voor- en achterzijde werkt het chassis niet in harmonie.

¹Prijs kan plus kosten voor verpakking, verzending en coördinatie.

²Het BIKE-oordeel weerspiegelt de laboratoriummetingen (BIKE-labmeting) en de subjectieve indruk van de testrijders.

Het BIKE-oordeel is prijsonafhankelijk. BIKE ratings: super (250-205 punten), zeer goed (204,75-180 punten), goed (179,75-155 punten), bevredigend (154,75-130 punten), met zwakke punten (129,75-105 punten), onvoldoende (104,75-0 punten).

Dit is Arc8

Jonas Müller en Serafin Pazdera zijn het brein achter het Zwitserse boetiekmerk Arc8. Voordat ze het bedrijf oprichtten, werkten beiden al lange tijd in de fietsindustrie. De twee ontwikkelden de eerste versie van de Arc8 Essential als een open matrijsproject voordat ze in 2018 hun eigen merk oprichtten. Sindsdien staat Arc8 bekend om zijn consistente lichtgewicht constructie en zijn gedurfde ontwikkelingsbenaderingen. Inmiddels is het team gegroeid naar 15 medewerkers. Het hoofdkantoor is gevestigd in Basel, de productiefaciliteit in het Verre Oosten.

Arc8-oprichters Jonas Müller (links) en Serafin Pazdera (rechts)chts)Foto: Dan Roberts

Arc8-oprichters Jonas Müller (links) en Serafin Pazdera (rechts)

Source link