Mountainbiken aan het Gardameer: een keerpunt voor fietstochten op het Lago

Bijna geen enkele andere fietsregio is zo belangrijk voor het Italiaanse mountainbiketoerisme als de steile hellingen van het Gardameer. Vooral onder Duitse fietsers geniet de mix van Alpenpaden en Italiaanse flair de status van een topvakantiebestemming. Geen wonder, want op de paden op de noordoever is net mountainbikegeschiedenis geschreven. Zo vond de allereerste BIKE-test plaats op de legendarische Tremalzo Pass. Tot op de dag van vandaag herdenkt een gedenksteen deze historische gebeurtenis.

Een belangrijk onderdeel van het nieuwe tourconcept aan het Gardameer is de herschikking van de mountainbikeborden met meer informatie.Foto: Garda Trentino

Een belangrijk onderdeel van het nieuwe tourconcept aan het Gardameer is de herschikking van de mountainbikeborden met meer informatie.

Aan de andere kant hadden de Gardameerpaden lange tijd een nogal avontuurlijke reputatie. Veel van de smalle paden zijn rotsachtig en blootgesteld – zogenaamd niets voor een ontspannen vakantie. Maar bovenal is het enorme aantal paden tot nu toe overweldigend. Als je een tocht over het meer wilde samenstellen, moest je goed bekend zijn met het dichte netwerk van smalle paden of op zijn minst veel tijd investeren in rollende gidsen. Maar ook toen was men niet altijd veilig voor vervelende verrassingen. De toeristische regio Garda Trentino heeft het probleem onderkend en zijn doelgroep geanalyseerd. Avonturiers blijven extreme routes vinden, maar de overgrote meerderheid van de mountainbikers wil veilig en zorgeloos plezier hebben op geweldige paden op vakantie.

Als onderdeel van het project “Outdoor Park Garda Trentino”, dat sinds 2009 loopt, zullen een nieuw tourconcept en een herschikking van de bewegwijzering alle gasten in staat stellen om in de toekomst van de legendarische paden te genieten. Rond het Ledromeer is dit jaar een testfase aan de gang. Als dit lukt, wordt het nieuwe MTB-toersysteem ook uitgebreid naar de andere regio’s van de provincie Trento. Het nieuwe concept is dus ook relevant voor andere populaire MTB-vakantieregio’s, zoals Val di Sole, Val di Fassa of Paganella. In een interview vroegen we de verantwoordelijken hoe de uitvoering van zo’n groot project er in detail uitziet.

Foto: Garda Trentino

Sinds 2022 zorgen de “Garda Rangers” 365 dagen per jaar voor de conditie van de mountainbikeroutes van het proefproject op het Ledromeer.

Interview over het nieuwe MTB routeconcept aan het Gardameer

Stefania Oradini, projectmanager bij Garda Trentino, beantwoordde alle spannende vragen over het nieuwe MTB-tourconcept aan het Gardameer.

Stefania Oradini: Het Gardameer is een Mekka voor mountainbikers, vooral voor vakantiegangers uit Duitsland. We hebben hier zeer goede paden, maar hadden in het verleden niet echt voor hun onderhoud gezorgd. In plaats daarvan hadden we alleen nieuwe routes bewegwijzerd. Op dit moment hebben we dan ook ongelooflijk veel routes met verschillende, deels onduidelijke bewegwijzering. Nu willen we nader bekijken welke routes het belangrijkst zijn voor fietsers, deze zo goed mogelijk onderhouden en verbeteren. Dat laatste betreft vooral de informatiesituatie, veiligheid en oriëntatie.

Stefania Oradini uit Garda Trentino begeleidt het proefproject in Valle di Ledro en is zelf regelmatig op pad met de (E-)MTB.Foto: Garda Trentino

Stefania Oradini uit Garda Trentino begeleidt het proefproject in Valle di Ledro en is zelf regelmatig op pad met de (E-)MTB.

Tot nu toe zijn er alleen grote aantallen gevonden op de wegwijzers. Hoe ziet het bewegwijzeringssysteem er in de toekomst uit?

De cijfers worden gedicteerd door de provincie en blijven dus behouden. Nieuw is een coherente aanduiding van de routes: “Tour” voor de routes die technisch minder veeleisend zijn en “Trail” voor degenen die technisch meer eisen. Dus motorrijders kunnen sofBepaal of een route geschikt is voor hen. Onlangs hebben we ook het International Trail Rating System (ITRS) van de International Mountain Bicycling Association (IMBA) Europe geïntroduceerd. Hiervoor werden de verschillende evaluatiesystemen uit Zwitserland, Oostenrijk, Duitsland en Frankrijk gecombineerd. De kleurcodering van de skipistes wordt gebruikt: groen, blauw, rood, zwart. Dit betekent dat er ook verschillende moeilijkheidsgraden te zien zijn op de bewegwijzering.

Vier elementen worden geëvalueerd: technische eisen, fysieke eisen, blootstelling en “wildernis”. Deze laatste beoordeelt bijvoorbeeld de ontvangst van mobiele telefoons en de toegankelijkheid voor reddingswerkers. Voor het project hebben we een Oostenrijks bedrijf aan boord gehaald, dat al ervaring heeft met MTB-concepten in Zuid-Tirol. Daarnaast zullen de borden informatie bevatten over tussenbestemmingen en pauzes. Tot nu toe hadden we voor elke route een bordje en dus veel kleine wegwijzers op een paal. Nu vertrouwen we voor de duidelijkheid steeds meer op combinatieborden. Het aantal toursuggesties is verminderd, dus er zijn nu hoofdrondes met verschillende variaties. Deze informatie moet motorrijders helpen om hun tochten beter te plannen.

BIKE-hoofdredacteur Henri Lesewitz slingert zich in de winter wel eens een weg naar de legendarische Tremalzopas. Om ervoor te zorgen dat fietsers de bevaarbaarheid van de routes langs het Gardameer in één oogopslag kunnen zien, is een nieuw stoplichtsysteem geïntroduceerd.Foto: Henri Lesewitz

BIKE-hoofdredacteur Henri Lesewitz slingert zich in de winter wel eens een weg naar de legendarische Tremalzopas. Om ervoor te zorgen dat fietsers de bevaarbaarheid van de routes langs het Gardameer in één oogopslag kunnen zien, is een nieuw stoplichtsysteem geïntroduceerd.

Komt er een overzicht van de nieuwe tours?

Alle informatie over de routes is te vinden op de website van Garda Trentino. Daar vind je al de nieuwe GPS-bestanden voor de tochten in Valle di Ledro. We werken momenteel aan een stoplichtsysteem genaamd “check your tour”, dat in één oogopslag informatie moet geven over de begaanbaarheid van paden. Groen betekent dat het spoor open is, rood betekent dat het momenteel gesloten is en gele paden begaanbaar zijn, maar momenteel onderhoud ondergaan. De bijbehorende reden wordt altijd vermeld.

Lees ook:   Masters of Dirt: 20 Years of Action Show – Interview met Georg Fechter
Foto: Garda Trentino

Het project “Outdoor Park Garda Trentino” loopt sinds 2009 en heeft als doel de regio veiliger en aantrekkelijker te maken voor buitensporters. Mountainbikers zijn een belangrijke doelgroep.

Dat klinkt als een echt groot project. Wanneer wordt het nieuwe concept geïmplementeerd?

De huidige bewegwijzering is gebaseerd op een bestaande provinciale wet. Voor de uitvoering moet dus eerst een wetswijziging worden vastgesteld. We hebben eerst een proefproject ontwikkeld in Valle di Ledro, rond het Tremalzo-gebied. In tegenstelling tot de pistes direct aan het Gardameer, is het daar wat makkelijker omdat de vallei wat meer geïsoleerd is en er geen routes zijn die kruisen met tochten onder andere jurisdictie. De nieuwe bewegwijzering in Valle di Ledro werd voor de winter geïnstalleerd. We willen evalueren hoe goed dit werkt met behulp van een online formulier waarin motorrijders ons hun mening kunnen geven. Eind 2023 moeten de resultaten dan de verantwoordelijken bij de provincie overtuigen en helpen om het systeem verder te verbeteren. Als de provincie haar toestemming geeft, wordt het concept uitgebreid naar heel Trento. Dit geldt voor het noordelijke deel van het Gardameer, en ook Val di Sole, Val di Fassa en Paganella. Het zal echter nog wel even duren voordat dit gebeurt, want de toeristische regio’s moeten veel tijd en geld investeren.

Voordat de natuur de paden op het Gardameer volledig terugwint, maaien de Garda Rangers ze routinematig vrij.Foto: Garda Trentino

Voordat de natuur de paden op het Gardameer terugneemt, maait u de Garda Rangers laten ze routinematig vrij.

Zoiets is vooral de moeite waard wanneer de vraag verandert. Waarin verschilt de doelgroep mountainbikers aan het Gardameer van die van tien jaar geleden?

De doelgroep is definitief veranderd. Vroeger hadden we vooral fietspuristen aan het Gardameer. Tegenwoordig zijn er aanzienlijk meer mountainbikers en e-bikers hier. Onder hen zijn veel nieuwkomers die minder ervaring hebben. Om die reden hebben we de afgelopen jaren ook meer ongevallen gezien. Bovenal is de claim bergafwaarts een probleem. Daarom is het belangrijk om de moeilijkheidsgraad van de routes duidelijker te maken, meer informatie te geven over de bewegwijzering en de routes in goede conditie te houden.

Lees ook:   Wat is het gewicht van een elektrische mountainbike
De nieuwe bewegwijzering geeft niet alleen informatie over de fysieke en technische eisen van de tour, maar ook over de afgelegen ligging en andere veiligheidsfactoren.Foto: Garda Trentino

De nieuwe bewegwijzering geeft niet alleen informatie over de fysieke en technische eisen van de tour, maar ook over de afgelegen ligging en andere veiligheidsfactoren.

Wat wordt er nog meer gedaan om de paden aan het Gardameer veiliger te maken?

We hebben onze inspanningen geïntensiveerd om de mountainbikeroutes te onderhouden. Sinds vorig jaar hebben we een team genaamd “Garda Rangers” en sinds maart hebben we een extra team ingezet. Dat betekent dat er nu een groep van zes is die 365 dagen per jaar het onderhoud van de fietsroutes verzorgt. We merken dat niet alleen toeristen, maar ook de lokale bevolking hier blij mee zijn, want zelfs technisch veeleisende routes zijn alleen leuk als ze in goede conditie zijn. Concreet gaat het bijvoorbeeld om het verwijderen van losse stenen en het maaien van paden. Paden waarvan men dacht dat ze verdwenen waren, duiken weer op. Vorig jaar konden we al individuele “probleemgevallen” opvangen. Nu moeten de Garda Rangers routinematig de routes controleren.

Wat zijn je persoonlijke hoogtepunten?

Technisch ben ik niet zo sterk, maar ik zit regelmatig op de mountainbike en gravelbike. Ik vind het leuk om naar boven te rijden, een witbiertje te drinken en dan weer comfortabel terug te rijden. Naar mijn werk rijd ik regelmatig met mijn e-bike van Valle di Ledro naar Riva. Om zeven uur is alles nog helemaal leeg, wat heerlijk is. Onder de nieuwe circuits is het Tremalzo-circuit absoluut een van mijn favorieten.

Een belangrijk hulpmiddel voor Garda Rangers bij het onderhoud van de trails: de E-MTB.Foto: Garda Trentino

Een belangrijk hulpmiddel voor Garda Rangers bij het onderhoud van de trails: de E-MTB.

Test nu de nieuwe mountainbikeroutes aan het Gardameer

Onder deze link vind je alle officiële fietstochten op het Gardameer. Het proefproject in Valle di Ledro omvat de volgende routes:

 • Val Concei-tour
 • Lago di Ledro Tour
 • Ledro Dromae
 • Tremalzo Grote Tour
 • Caset Rinalt-parcours
 • Caset Pubregn Parcours
 • Rifugio Pernici Trail Tour
 • Dos De Preghent
 • Tremalzo Garda XXL
 • Xxl-Leano
 • Bocca Dei Fortini-tour

Wil je het nieuwe routeconcept testen, dan kan dat bijvoorbeeld op de Tremalzo Big Tour. De dagtour met 43,5 kilometer en 1720 meter hoogte leidt naar de iconische Tremalzopas. De serpentines brengen fietsers naar Punta Larici, een van de beste uitkijkpunten over het Gardameer. Bergafwaarts is er de keuze tussen de oude militaire weg en de Caset Pubregn Trail, die de Garda Rangers in goede conditie houden.

De haarspeldbochten van de Tremalzopas zijn voor veel motorrijders een plaats van verlangen. De allereerste BIKE-test ooit vond plaats op het Tremalzo.Foto: Henri Lesewitz

De haarspeldbochten van de Tremalzopas zijn voor veel motorrijders een plaats van verlangen. De allereerste BIKE-test ooit vond plaats op het Tremalzo.

Source link