Lapierre E-Zesty: Speelse trailbike met Fazua drive gepresenteerd

Nu is het wachten voorbij. De nieuwe Lapierre E-Zesty is exclusief verkrijgbaar in 29 inch, met speelse geometrie en twee uitrustingsniveaus: E-Zesty AM LTD en E-Zesty AM 9.4. Alles over de nieuwe Light E-MTB met Fazua drive in dit artikel.

De Lapierre E-Zesty in een oogopslag

 • Motor: Fazua Ride 60 (max. 60 Nm koppel, 450 watt piekvermogen)
 • Batterij: Fazua, 430 Wh, permanent geïnstalleerd, 2250 gram (EMTB-lezing)
 • Veerweg: 150 / 140 mm
 • Wielmaat: 29 inch
 • Carbon frame
 • vanaf 18,03 kilo (specificaties van de fabrikant)
 • Twee modellen voor 7599 en 8699 euro

Lapierre E-Zesty: Pionier vs. opvolger

Laten we teruggaan naar 2018 en de kenmerken van de E-Zesty eens onder de loep nemen. De eerste lichte eMTB was uitgerust met Fazua’s Ride-50 aandrijflijn en had 150 millimeter veerweg op 27,5-inch wielen. Een full carbon frame kneep het gewicht samen.

Lapierre E-Zesty: De voorouder van alle lichte trailbikes uit 2018.

Foto: Markus Greber

Nieuw en oud in vergelijking

De opvolger biedt enkele innovaties, maar blijft trouw aan het DNA van de pionier, althans qua design. De veerweg van de nieuwe Lapierre E-Zesty is daarentegen ingekort tot 140 in plaats van 150 millimeter, maar de wielen groeien naar 29 inch. Geen van beide mag echter de rijervaring van de E-Zesty in de weg staan. Trefwoord rijervaring. Dit zou je veel langer moeten kunnen ervaren met de nieuwe Lapierre e-bike met 72 procent meer accucapaciteit. In plaats van 250 Wh biedt de accu nu 430 wattuur, maar kan niet meer uit het frame worden gehaald. Een duidelijke breuk met het 2-in-1 concept van zijn voorganger, waarbij zelfs de motor afneembaar was en alleen de versnellingsbak in beeld bleef.

Lees ook:   Drag Shift 7.1 SX-12 review: hardtails op instapniveau 2023

De aandrijving wordt nu verzorgd door de compacte Fazua Ride 60-aandrijving. Voor een lichtmotor is hij vrij krachtig met 60 Newtonmeter en tot 450 watt vermogen en kan hij via de app worden aangestuurd en aangepast. Het frame is volledig opnieuw ontworpen en de motor en batterij-eenheid zijn volledig geïntegreerd, evenals de kabels en remslangen – de reden is een slanke en discrete look.

Lapierre E-Zesty: frame en geometrie

Net als bij de originele Lapierre E-Zesty is het frame van de nieuwe volledig gemaakt van carbon, met uitzondering van de schokkoppeling. Voor maat M belooft Lapierre een framegewicht van ongeveer 2630 gram. Een goede prijs voor een e-fully. De nieuwe E-Zesty is verkrijgbaar in vier maten (S, M, L, XL). Naast het hoofdframe groeien ook de liggende achtervorken mee met de maten. Voor de maten S en M meten ze 435 millimeter, terwijl L en XL vertrouwen op respectievelijk 440 en 445 millimeter, voor een evenwichtige gewichtsverdeling.

Het bereik is nu een lange 480 millimeter in maat L. Voor een betere rijpositie bergop is de zithoek van de E-Zesty met 77 graden steiler dan zijn voorganger en zit de trapas 30 millimeter onder de as van de wielen. Dit is bedoeld om meer rijstabiliteit en een betere wegligging in bochten te bereiken.

Korte, groeiende liggende achtervork, diepe trapas, groot bereik. De Lapierre E-Zesty is een state-of-the-art fiets.Foto: Lapierre

Korte, groeiende liggende achtervork, diepe trapas, groot bereik. De Lapierre E-Zesty is een state-of-the-art fiets.

Rijgevoel en kinematica

Lapierre ontwierp de E-Zesty als een lichtgewicht en speelse trailbike. Zo moet de lagere veerweg van 140 millimeter zorgen voor een progressievere wegligging en schommelbewegingen verminderen. De grotere wielen zorgen voor een verbeterd over-olie gedrag in vergelijking met zijn voorganger. Als je het wat handiger vindt, kun je de E-Zesty met behulp van een flipchip afstellen op een klein achterwiel in 27,5 inch. De schokdemper zit verder naar beneden in de zitbuis, maar wordt nu beschermd door een langer spatbord. De herziene vier-link achterdriehoek moet zorgen voor een nog betere schokgevoeligheid en controle bij het trappen.

Lees ook:   beste mountainbike 1500 euro

Motor en accu op de Lapierre e-bike

De nieuwe E-Zesty met een zeer lichte en compacte Fazua Ride 60 aandrijflijn, die door zijn inbouwpositie dicht bij de grond weinig invloed zou moeten hebben op de traagheid. De nieuwe batterij met 430 Wh is permanent geïnstalleerd en weegt met 2,3 kilogram niet al te veel. De e-bike krijgt nog meer actieradius met een range extender met 210 wattuur, die optioneel op de onderbuis kan worden geïnstalleerd en vanaf de herfst beschikbaar moet zijn.

De nieuwe batterij van 430 wattuur van Fazua zit nu in de onderbuis en de versterkte Ride 60 zorgt voor voortstuwing.Foto: Lapierre

De nieuwe batterij van 430 wattuur van Fazua zit nu in de onderbuis en de versterkte Ride 60 zorgt voor voortstuwing.

Het nieuwe Fazua Ride 60-systeem is 400 gram lichter dan het oude systeem en zou dankzij de grotere batterij meer bereik mogelijk maken. Met 60 Newtonmeter en tot 450 watt piekvermogen levert de Fazua e-bike motor ook veel vermogen voor een lichte aandrijving. Met de Fazua smartphone-app kunnen de motorinstellingen worden aangepast aan individuele ideeën. Het batterijniveau is af te lezen op de bovenbuis. De laadniveau-indicator bevat ook een USB-C-poort voor het opladen van GPS-apparaten of smartphones. De motor biedt ook drie verschillende modi voor ondersteuning: Breeze, River en Rocket, die kunnen worden bediend via de afstandsbediening op het stuur.

Vanaf 7599 euro: De modellen van de Lapierre E-Zesty AM

Kenmerken van E-Zesty AM LTD

Het topmodel: Lapierre E-Zesty AM LTD voor 8699 euro.Foto: Lapierre

Het topmodel: Lapierre E-Zesty AM LTD voor 8699 euro.

Kenmerken van de E-Zesty AM 9.4

 • Frame: eZesty AM Full carbon UD SLI
 • Veerweg: 140 millimeter
 • Vork: RockShox Lyrik Select+ Charger 3 RC2
 • Schokdemper: RockShox Super Deluxe Select+
 • Motor: Fazua RIDE 60 drive pack / Ring control afstandsbediening
 • Batterij: 430 wattuur
 • Prijs: 7599 Euro
 • Gewicht: 18.3 kg
 • Wielmaat: 29 inch
1100 euro goedkoper: de Lapierre E-Zesty AM 9.4.Foto: Lapierre

1100 euro goedkoper: de Lapierre E-Zesty AM 9.4.