Alpine bike arena’s: de 6 beste fietsarena’s in vergelijking

We hebben deze 6 fietsarena’s voor je nagekeken:

Bike Kingdom – Lenzerheide / Arosa

Dit is wat de arena kan doen

Het begon met de legendarische Bike Attack-race vanaf de Rothorn, en inmiddels hebben de twee Graubünden-steden Lenzerheide en Arosa zichzelf uitgeroepen tot het “Bike Kingdom”. Met wereldbekerafdalingen, flowtrails en episch lange hoge bergronden. Lowdown www.bikekingdom.ch

>>Lees ook Bike Kingdom Lenzerheide: de beste trails in het Alpenparadijs<<

Moet doen!

Het park in Lenzerheide trekt vooral ervaren bikers aan, want twee van de drie hoofdroutes zijn zeer uitdagend, bijvoorbeeld de Freeride Line Primeline (360 hm/ 2,1 km) of de diepzwarte DH World Cup downhill (405 hm / 1,7 km). Het blauwe alternatief is licht, maar slechts matig leuk. Voor onze nummer 1 trail combo (990 hm/6,8 km) moet je hogerop. Op 2579 meter wacht The Great White: een alpenpad dat begint op leistenen platen en zachtjes eindigt bij het bergstation van het bikepark. Flow trail fans zijn in goede handen aan de andere kant van de vallei (Piz Scalottas). Met een liftticket zijn excursies naar het Chur Bike Park mogelijk.

Uitdagend: Bike Kingdom Lenzerheide/ArosaFoto: Samantha Saskia

Uitdagend: Bike Kingdom Lenzerheide/Arosa

EMTB-rating voor het Bike Kingdom

 • Reisnetwerk: >400 km
 • Pistes: 34 km
 • Liften: 9
 • Afdaling: 5 van de 5 punten
 • Flowtrails: 2 van de 5 punten
 • Toerplezier: 5 van de 5 punten
 • Landschap: 5 van de 5 punten

PLUS: Wereldbeker flair en een enorm netwerk van paden tussen Chur, Arosa en Rothorn

MINUS: Helaas is Zwitserland niet bepaald goedkoop. Dagkaart voor het Bike Kingdom: 52 CHF (48 euro)

Conclusie over de Bike Kindgom:

In Arosa Lenzerheide zijn er tal van singletrails met eersteklas panorama’s en gegarandeerde ervaringen. De parkeerroutes zijn uitdagend. Gezinnen vinden flow runs bij Piz Scalottas.

Verklaring van Max Fuchs, BIKE-testredacteur:

Pure bikepark shredders zullen elders meer keuze vinden. De attractie hier ligt in de epische trail tours met veel belevingsfactor en panorama.

Max Fuchs, BIKE test editorFoto: Thomas Weschta

Max Fuchs, BIKE test editor

3-Länder-Enduro-routes – Nauders am Reschen

Dit is wat de arena kan doen

In het drielandenpunt bij de Reschenpas slingeren massa’s paden zich een weg naar beneden in het dal. Meestal rooty en technisch veeleisend – ideaal voor endurorijders. Inmiddels zijn er ook instaplijnen. Info www.3-laenderendurotrails.com

Moet doen!

Nauders staat bekend om zijn 3-landen enduro race, dus het terrein is navenant ruw. De stoeltjeslift Mutzkopf lift tot een hoogte van 1820 meter. Hier leiden de Green Trail en de meer gewelddadige Elven Trail (450 hm/ 1,8 km) naar beneden in het dal. Aan de andere kant van de berg helpt de Bergkastel-kabelbaan (2172 m) om bij het begin van de rode Bergkastel Trail (630 hm / 5,5 km) te komen: een mix van enduro-trail en gemakkelijke flow-afdaling. Er is ook de beginnerslijn Hofratseck-Trail (2,2 km), die leidt naar de Bergkastel-Trail. Onze favoriet is de Plamort tour, die de Alm, Plamort, Bunker en Adige Trail verbindt (totaal 675 hm/6 km). Aan de andere kant van het meer biedt de kabelbaan toegang tot de pure enduro-afdaling Schöneben-Trail (590 hm/ 3,4 km) en de wortelslachting van de Haideralm Trail (630 hm/3,8 km).

Lees ook:   Goedkope e-hardtails in de test: BESV TRX 1.3 in de test
3-landen enduro trails: Hier zijn de trails meestal heftig, voor beginners is er maar een beperkte keuze.Foto: Markus Greber/Skyshot

3-landen enduro trails: Hier zijn de trails meestal heftig, voor beginners is er maar een beperkte keuze.

EMTB-beoordeling van de 3-landen enduroroutes

 • Reisnetwerk: >400 km
 • Pistes: 26 km
 • Liften: 5
 • Afdaling: 5 van de 5 punten
 • Flowtrails: 2 van de 5 punten
 • Toerplezier: 4 van de 5 punten
 • Landschap: 4 van de 5 punten

PLUS: Geen verpletterende zandmarmerbanen, maar het fijnste bosbodemgevoel

MINUS: Je moet van wortels houden. Na stortbuien komen ze aardig uit de bosbodem.

Conclusie over de 3-landen enduro trails:

Eersteklas pistes, meestal natuurlijkn. Ideaal enduro terrein. Beginners en gezinnen hebben een beperkte keuze in het ruige terrein. Toerfietsers kunnen zich uitleven in de richting van Vinschgau en Val Müstair.

Verklaring van Dimitri Lehner, FREERIDE Magazine:

Geen land voor oude mannen! De ruige paden rond de Reschenpas hebben het allemaal, maar zijn erg leuk om te rijden – mits je een fiets met grote takt hebt.

Dimitri Lehner, FREERIDE MagazineFoto: Andreas Vigl

Dimitri Lehner, FREERIDE Magazine

Dolomiti Paganella Fiets

Dit is wat de arena kan doen

De regio rond het Meer van Molveno is verdeeld in drie zones en biedt naast natuurlijke rotslopen ook stromingsroutes – met een superpanorama!

>>U kunt ook onze artikelen “MTB tours in de Dolomiti Paganella” en “New MTB flow trails in the Paganella” lezen.<<

Moet doen!

De Dolomiti Paganella Bike Arena in Trentino wordt nog steeds beschouwd als een insider tip. Er zijn 20 uitgestippelde routes en negen liften! Het geheel is verdeeld in drie zones. Direct aan het meer ligt de Molveno-zone: Hier leiden gemakkelijke stroomroutes vanaf het bergstation, bijvoorbeeld Big Hero, Blade Runner (210 hm / 2,1 km). Er zijn meer uitdagende routes in de Andalo-zone: de combinatie van rode Hustle & Flow (310 hm / 2,8 km) en rode Willy Wonka (420 m / 4,2 km), een creatieve flowline met veel bermen. Enduro-vaardigheden vereisen ribben trail en giada-lijn met wortels, stenen en steile afdalingen. Als je op de Giada-lijn blijft, kom je uit bij het dalstation van de derde, de Fai-zone: Hier wil je een afdaling, want deze afdalingen (390 hm) zijn steil en boos. Info www.dolomitipaganellabike.com

Natuurlijke afdalingen en stroompaden zijn te vinden in het Dolomiti Paganella Bike Park.Foto: Ralf Glaser

Natuurlijke afdalingen en stroompaden zijn te vinden in het Dolomiti Paganella Bike Park.

EMTB-beoordeling Dolomiti Paganella Bike

 • Reisnetwerk: 260 km
 • Pistes: 90
 • Liften: 9
 • Afdaling: 4 van de 5 punten
 • Flowtrails: 4 van de 5 punten
 • Toerplezier: 3 van de 5 punten
 • Landschap: 5 van de 5 punten

PLUS: De super scheurt cavort in de Fai Zone. Het is des te relaxter in de twee eenvoudigere zones.

MINUS Tours buiten het park zijn beperkt tot de Paganella terug.

Conclusie over de Dolomiti Paganella Bike:

De routes op het Meer van Molveno zijn gevarieerd. Er zijn veel gemakkelijke en veel uitdagende paden. Het aanbod voor tussendoor ontbreekt iets. Het panorama is top en de sfeer aan het meer is geweldig.

Verklaring van Emily Siegenthaler, voormalig downhiller:

Ik hou van de mix van gebouwde en natuurlijke, uitdagende tracks die naadloos in elkaar overlopen. Perfect voor downhill training!

Emily Siegenthaler, voormalig downhillerFoto: Maria Knoll

Emily Siegenthaler, voormalig downhiller

Lees ook:   Cadeautips voor fietsfans: 8 fietsboeken en 4 kalenders 2024

Superarena Portes du Soleil

Dit is wat de arena kan doen

Europa’s grootste netwerk van fietsarena’s: in de westelijke Alpen vermaken Châtel, Morzine, Avoriaz, Dents du Midi en Les Gets zich met wereldbekerwedstrijden, flowlines en alpine trails, die dankzij 22 liften kunnen worden gecombineerd tot een grensoverschrijdende grote bergtocht. Lowdown www.portesdusoleil.com

Moet doen!

Châtel staat bekend om frisse parkafdalingen met tests van moed, grote sprongen en complexe houten constructies – perfect terrein voor freeriders. Maar er zijn ook makkelijke bochtafdalingen voor beginners. In Morzine wachten aan de ene kant brede parkpistes op je en aan de andere kant boze afdalingen met wortels en steenvelden. De meest prominente plaats is echter Les Gets, waar regelmatig internationale races worden gehouden. Zo ook bij de Mega World Cup met bijna alle MTB disciplines, datum: 6 t/m 17 september. Het aanbod aan parkruns voor alle niveaus is navenant groot. Vergelijkbaar met het vierde park in de groep, Avoriaz. Een aanrader: de complete lus rond de regio Portes-du-Soleil met behulp van de 22 liften en de avontuurlijke natuurpadverbindingen. Je maakt kennis met alle twaalf plekken, waaronder de Zwitserse fietsregio’s Morgins en Champéry.

Grootste netwerk van fietsarena's in Europa: Portes du SoleilFoto: Christian Penning

Grootste netwerk van fietsarena’s in EurOpa: Portes du Soleil

EMTB Beoordeling Portes du Soleil

 • Reisnetwerk: >400 km
 • Parkruns: n.v.t.
 • Liften: 22
 • Afdaling: 5 van de 5 punten
 • Flowtrails: 4 van de 5 punten
 • Toerplezier: 5 van de 5 punten
 • Landschap: 4 van de 5 punten

PLUS: Met slechts één dagkaart (33 euro!) kun je gebruik maken van 5 bikeparks, 12 regio’s en alle 22 liften in beide landen.

MINUS: Het aanbod is zo groot dat het gemakkelijk is om het overzicht te verliezen en: Het seizoen is kort (10.6.– 10.9.23).

Conclusie over Portes du Soleil

Meer aanbod is nauwelijks mogelijk. Elke regio heeft genoeg paden voor een dag en voldoet aan bijna alle voorkeuren. Plan minstens een week!

Verklaring van Max Schumann, Enduro professional:

Elke fietser moet naar Portes du Soleil. Ik ben er vaak geweest, maar ik ken nog steeds maar een fractie van de routes.

Max Schumann, EnduroprofFoto: Max Schumann

Max Schumann, Enduroprof

Bikepark Mottolino – Livigno

Dit is wat de arena kan doen

Het dorp ligt op de hoofdkam van de Alpen op ruim 1800 meter en heeft twee bikeparks. Alleen al de verdere paden naar het Engadin en Bormio zijn genoeg voor weken. Lowdown www.mottolino.com en www.livigno.eu

>>Lees ook onze artikelen “Het Federia circuit in Livigno – een kort E-MTB avontuur” en “De mooiste MTB tochten in Livigno”<<

Moet doen!

De reis is lang, maar het is de moeite waard: twee bikeparks in Livigno hebben plezier met aangelegde routes. Het Mottolino Bike Park biedt een bereik van 560 meter hoogte en biedt plaats aan vijf hoofdroutes en een tiental vestigingen. Klantenkring: freeriders, downhillers en endurorijders. Gezinnen en beginners hebben meer keuze in het tegenovergelegen Carosello 3000 bikepark. Hier kabbelen de paden tammer het dal in, met veel bermen en golven. Voor de full flow douche ga je naar de Tutti Frutti Tour (45 km/3500 hm). Kortom, het aanbod aan parken is veelzijdig. Toch zijn de bijna eindeloze tourmogelijkheden rond Livigno nog spannender. Een van onze favorieten is de vloeiende Val Federia tour (19 km/950 hm/ ca. 2,5 uur). Veeleisender zijn de Epic-circuits naar het Zwitserse Engadin en Val Poschiavo, of de hoogalpine trailklassiekers via Passo Gallo, Passo Trela, Passo Chaschauna en Val Mora.

Lees ook:   E-fullys onder de 5500 euro: Stevens E-Inception AM 7.6.1 GTF in test
Perfecte bochtenstralen verrukken de motorrijders in Livigno.Foto: Markus Greber/Skyshot

Perfecte bochtenstralen verrukken de motorrijders in Livigno.

EMTB Beoordeling Livigno

 • Reisnetwerk: >400 km
 • Pistes: 75 km
 • Liften: 3
 • Afdaling: 3 van de 5 punten
 • Flow trails: 5 van de 5 punten
 • Toerplezier: 5 van de 5 punten
 • Landschap: 5 van de 5 punten

PLUS: Belastingvrije zone: goedkoop wonen, pizza eten en winkelen!

MINUS: De plaats is moeilijk te bereiken: via de Ofenpas of de eenbaanstunnel (openingstijden!). Kort zomerseizoen van juni tot september

Conclusie over Livigno:

Het maakt niet uit tot welke categorie motorrijders je behoort – iedereen zal hier gelukkig zijn. Maar bovenal toerfietsers met uithoudingsvermogen en een zucht naar vrijheid.

Verklaring van Gitta Beimfohr, reisredacteur:

Zelfs de grote bergtochten over de hoge bergruggen laten hier perfecte bochtstralen zien. Parcoursbouwers hebben heel delicaat geholpen.

Gitta Beimfohr, reisredacteurFoto: Ronny Kiaulehn

Gitta Beimfohr, reisredacteur

Saalbach – Leogang – Fieberbrunn

Dit is wat de arena kan doen

Leogang en Saalbach-Hinterglemm zijn waarschijnlijk de bekendste fietsbestemmingen in Oostenrijk. Een liftnetwerk verbindt de twee topklasse fietsen en maakt ze een mega-aanbod voor fietsers. Lowdown bike.saalbach.com, bikepark.saalfelden-leogang.com

>>Lees ook “Flow trail voor puur MTB-plezier”<<

Moet doen!

Opgericht in 2001, is het het eerste fietspark in Oostenrijk, daarom hebben de makers hier in het Salzburger Land veel ervaring. Lange tijd waren de afdalingen alleen gericht op ervaren parkrijders en downhillers (bijv. vliegende gangsters, 448 hm/3,2 km en de echt goede UCI downhill run), maar nu is er ook een breed aanbod voor flow- en single trail-fanss (Steinberglijn, 8 km/929 hm). Endurofans kiezen voor de Matzalm trail met wortelpassages en northshore elementen.

Via de Kohlmais-kabelbaan bereikt u het naburige dal Saalbach-Hinterglemm, waar vijf kabelbanen in alle richtingen en verschillende trailvarianten omhoog gaan. Terwijl de pistes in het park aantrekkelijker zijn voor freeriders, worden minder ervaren ruiters meer aangetrokken door de stroomroutes, Bergstadl- en Hacklberg-paden.

De twee beste fietsbestemmingen van Oostenrijk: Saalbach-Hinterglemm en LeogangFoto: Daniel Roos

De twee beste fietsbestemmingen van Oostenrijk: Saalbach-Hinterglemm en Leogang

EMTB beoordeling Saalbach – Leogang – Fieberbrunn

 • Reisnetwerk: >400 km
 • Pistes: 80 km
 • Liften: 9
 • Afdaling: 5 van de 5 punten
 • Flowtrails: 4 van de 5 punten
 • Toerplezier: 3 van de 5 punten
 • Landschap: 3 van de 5 punten

PLUS: Een grote pumptrack en de trailverlengingen in het nabijgelegen Fieberbrunn maken de regio ook interessant voor gezinnen met kleine kinderen.

MINUS: Oostenrijk: Er zijn zulke geweldige paden rond de arena – helaas niet officieel toegestaan.

Conclusie over Saalbach – Leogang – Fieberbrunn:

In combinatie zijn de twee regio’s bijna onverslaanbaar. Flow tracks, World Cup downhills en singletrack plezier. Meer variatie is nauwelijks mogelijk.

Verklaring van Stefan Frey, BIKE-redacteur:

Van 15 tot en met 17 september vindt het BIKE Festival plaats in Saalfelden-Leogang. Hier kun je voor het eerst gloednieuwe 2024 fietsen testen!

Stefan Frey, BIKE-redacteurFoto: Stefan Frey

Stefan Frey, BIKE-redacteur

De alternatieven voor de grote bikeparks

Naar de complete fietsarena hun aanbod is nog niet voldoende, maar ze bieden zeker trailmateriaal voor een leuk weekend: Sölden in het Ötztal en Schladming am Dachstein.

Bike-Republic Sölden

Je kunt niet meer stroompaden bouwen in een hoge bergflank. De inwoners van Ötztal hebben miljoenen uitgegeven aan hun 70 kilometer lange trailproject. De eenvoudige maar leuke Gahe Line en de Leiterberg Trail natuurloop worden beschouwd als een must. Als u voor langere tijd in Sölden bent, moet u de tien kilometer lange Epicride Long Trail Ferner proberen (alleen voor experts). Klassieke parkroutes met een hoge dichtheid aan stunts of klassieke afdalingen zijn hier echter nauwelijks te vinden. Er zijn natuurlijke paden aan de andere kant van de vallei, maar zonder lift. Lowdown bikerepublic.soelden.com

Flowtrails onbeperkt in de Bike Republic SöldenFoto: Christian Penning

Flowtrails onbeperkt in de Bike Republic Sölden

Schladming-Dachstein

Het voormalige hardcore downhill park in Stiermarken slaagde erin om in 2020 een doorstart te maken. Nu zijn er naast de selectieve WK-afdalingen ook uitdagende jumplines en creatief ontworpen flowroutes voor beginners. Zelfs aan ons e-mountainbikers is gedacht: Een bijna zeven kilometer lang bergopwaarts pad slingert zich een weg omhoog langs de bergflanken (483 hm). Endurorijders en single trail fans moeten zeker de trails op de Reiteralm proberen, ongeveer 15 minuten met de auto van het bikepark. Wat ontbreekt in de arena: rondjes eromheen. Lowdown www.schladming-dachstein.at

Alternatief met wereldbeker afdalingen, jumplines, stromingsroutes voor beginners, bergopwaarts parcours voor e-bikers: Schladming-DachsteinFoto: Wolfgang Watzke

Alternatief met wereldbeker afdalingen, jumplines, stromingsroutes voor beginners, bergopwaarts parcours voor e-bikers: Schladming-Dachstein

Meer artikelen over bikearena’s en bikeparks vind je hier:

>>Overzicht van de 12 glorieuze fietsarena’s<<

>>Zo werkt het dragliftrijden in het bikepark<<

>>Rijtechniek voor fietsarena’s<<

>> uitrusting voor de fietsarena<<

>>Moves voor het bikeparkseizoen met Lukas Schäfer<<

Source link