Test 2023 – All Mountains tot 3300 Euro: Rose Root Miller 2

Sinds 2020 stuurt verlader Rose zijn All Mountain ongewijzigd de trails op. De Root Miller heeft de vlakste zithoek en de laagste stapelwaarde in de test. Samen met het korte bereik en de stompe steel zit je gehurkt. Wees voorzichtig bij het kiezen van een maat: De zadelpen kan niet volledig worden neergelaten en kan slechts in beperkte mate worden verlengd vanwege de korte trekkracht van de fabriek.

Bij het klimmen helpen de lange liggende achtervorken om te voorkomen dat de voorkant omhoog komt. Zelfs tijdens het zitten schommelt de achterste driehoek van de Roos duidelijk. Voor een levendige start moet het demperplatform worden ingeschakeld. Dat de Root Miller ongeveer een kilo lichter is dan de andere fietsen in zijn prijsklasse blijkt op steile hellingen. Op weg naar de top heb je minder stroom nodig dan met Canyon Spectral AL 6, YT Jeffsy Core 3 of Focus Jam 6.9.

Op het parcours blijkt de Rose een comfortabele downhill skiër te zijn. De achterste driehoek laat al snel veel travel los en zit lager in de slag dan bij Canyon of Specialized. Helaas filtert de achterkant kleine hobbels slechter uit het terrein dan de concurrentie. In zeer ruwe, steile afdalingen wordt de achterkant snel naar buiten geschoven en ziet hij er enigszins overweldigd uit. Tijdens sprongen en in aangrenzende bochten gaat er veel energie verloren in het middelste veergebied.

In snelle afdalingen helpt de lange achtersteven om in het gareel te blijven ondanks korte uitschieters. De Root Miller komt echter niet in de buurt van de gladheid van de Canyon of de YT. In krappe bochten wil de fiets nadrukkelijk gereden worden. Actieve coureurs missen echter wat speelinstinct door de zachte vering. De prijs voor het goede uitrustingspakket met Shimano-SLX/XT-Mix en Rockshox-Select+ vering is hot. De Rose Root Miller 2 kostte in de laatste test zelfs 200 euro meer.

Lees ook:   E-bikes tot 3000 euro: De Hercules Urbanico I-8

¹Prijs plus kosten voor verpakking, verzending en reconciliatie, indien van toepassing.

²Het BIKE-oordeel weerspiegelt de in het laboratorium gemeten waarden (BIKE-laboratoriummeting) en de subjectieve indruk van de testrijders.

Het BIKE-vonnis is prijsonafhankelijk. BIKE-beoordelingen: super (250-205 p.), zeer goed (204,75-180 p.), goed (179,75-155 p.), bevredigend (154,75-130 p.), met zwakke punten (129,75-105 p.), onvoldoende (104,75-0 p.).

Source link