Reisdagboek Schotland: De magie van Schotland is de wereldkampioen trails

Alle onderwerpen in dit reisverslag:

Mountainbiken in Schotland

Insider tip Aberdeenshire – alle informatie over de plek

MTB-Spot Glentress: Marathon / CC

De 7 beste plekken in Schotland

Interview met Trudy Lindblaade, UCI Wereldkampioenschap

Mountainbiken in Schotland

Balmoral, de plek waar de koningin nog niet zo lang geleden stierf, ligt achter de volgende heuvel. “En daar”, zegt gids Marc, terwijl zijn vinger iets verder afdwaalt richting Loch Muick, “filmde Depeche Mode Enjoy the Silence.” De ene generatie heeft meteen de soundtrack van de dag in hun oren – en Dave Gahan verkleed als de Kleine Prins voor hun ogen. De volgende generatie fronst de wenkbrauwen. “Dave wie?”

Van de royals tot Depeche Mode – de wilde overbrugging vat het landschap waar we doorheen fietsen eigenlijk heel goed samen. De oostelijke uitlopers van het Cairngormsgebergte zijn breed en open, ruig en mystiek. Een vleugje melancholie hangt over deze dorre heide – en een storm van vrijheid. Het noorden van Schotland is dunbevolkt en laat veel ruimte voor de Beierse ziel, die geplaagd wordt door gebruikersdruk. Geniet van de stilte.

Alleen al door de afwisseling van tijden een echt stevig pad bergopwaarts.Foto: Organizer

Alleen al door de afwisseling van tijden een echt stevig pad bergopwaarts.

Schapen, distilleerderijen, kastelen, hier en daar een huisje en heel veel natuur lagen op weg naar ons startpunt bij Ballater, direct aan de Dee (naast de Don de centrale rivierader in Aberdeenshire). Stevige rukwinden waaien door het lage kreupelhout en willen ons gewoon geen rugwind geven. Zacht, bijna meditatief, is de 500 meter lange klim door het dorre landschap naar Craig Vallich. Het eindigt met een spectaculaire bergkamrit naar een van de meest iconische paden in het noorden van Schotland: de Heartbreak Ridge.

Er zijn talloze, goed geënsceneerde legendes die in werkelijkheid teleurstellen. Maar de Heartbreak Ridge is echt en eerlijk. Een krankzinnige, vijf kilometer lange bergkamrit over kale, grijpgrage granieten rots – eens opwindend snel en leuk, dan lastig en steil, voordat het teruggaat naar het dennenbos op de Dee om de haak te raken. Na het afzwaaien beweegt de hand naar de linkerborst voor een controle – hartverscheurend? Sterker nog, het hart doet een beetje pijn bij het afscheid nemen …

Gemeenschapszin is de kern van het succes van de Schotse mountainbike-ontwikkeling. Er is financiering van verschillende kanten.Foto: Organizer

Gemeenschapszin is de kern van het succes van de Schotse mountainbike-ontwikkeling. Er is financiering van verschillende kanten.

Des te groter is onze dankbaarheid aan parcoursbouwer Tom Cole. Na zware stormen maakte het team van de Aberdeenshire Trail Association Heartbreak Ridge in het voorjaar van 2021 weer berijdbaar “… en daarbij voelde het alsof ze net zoveel steen sleepten als de slaven ooit deden bij het bouwen van de piramides”. De 37-jarige is in feite een voorbeeld van een fietsgolf die al enkele jaren vanuit het zuiden van Schotland over het hele land rolt: de mountainbike wordt niet alleen steeds belangrijker als een sportuitrusting, maar ook als een symbool van sociale transformatie. Schotland kijkt vooruit, wil breken met de afhankelijkheid van de olie- en energie-industrie, wil een hoge kwaliteit van leven creëren, mensen terugbrengen naar het platteland en nieuwe, duurzame modellen voor de toekomst ontwikkelen. Mountainbiken heeft jaren geleden een belangrijke rol gekregen in dit proces en de staat is dan ook bereid om de sport te promoten.

Wat begon in de Tweed Valley in het zuiden met de beroemde 7Stanes Trail Centers verspreidde zich naar de Hooglanden en bestrijkt het land met een dicht netwerk van de meest veelzijdige paden en aanbiedingen. “Aberdeenshire”, legt Tom uit, “was lange tijd de blinde vlek op de MTB-kaart. We hadden vele, vele paden overal, maar voor het grootste deel waren het uitdagende routes. Vaak waren ze niet echt goed besteed, en eigenlijk was alles zonder systeem.” Sinds een goede vijf jaar is het “ongeautoriseerde” netwerk snel geautoriseerd en geprofessionaliseerd, voor dit doel zijn gastronomie en accommodatie aangepast aan de nieuwe gasten, evenementen en kampen zijn gelanceerd. Ondertussen maakt het Schotse tafereel een pelgrimstocht vanuit het noordwestenen het zuiden.

Tom was nog ingenieur in de olie-industrie toen hij in 2018 mede-oprichter was van de Aberdeenshire Trail Association. Natuurlijk was het zijn droom om in de fietsindustrie te werken. Dat wist hij van Whistler, waar hij enige tijd als fietsgids werkte. Maar in Aberdeenshire? Als vrijwilliger sprak hij met de landeigenaren en het bos, deed training in duurzame trailconstructie, genereerde financiering – en werd uiteindelijk benaderd door een van de toonaangevende trailbouwbedrijven van Schotland om mee te doen. Tegenwoordig is hij de Lead Trail Designer bij CRC. De transformatie is geslaagd.

In het nieuwe Tarland Trail Center wordt de ene route na de andere aangelegd.Foto: Organizer

In het nieuwe Tarland Trail Center wordt de ene route na de andere aangelegd.

Een van zijn grote projecten is het eerste echte trailcentrum in Aberdeenshire: de Tarland Trails Pittenderich. Zo’n 850.000 euro aan geld van het Rijk, stichtingen en verenigingen vloeit in het snelgroeiende, kleurrijke routenetwerk – van blauw tot zwart, alles is inbegrepen. Op iets minder dan 20 kilometer van Ballater en Balmoral is het heuvelachtige landschap hier zachter, mooier en ook meer bebost – en de bodem heeft een bijna spookachtige consistentie. Hoe modderig de toegangswegen ook mogen zijn van de nachtelijke regen, er is droge grip op de leuke Crowd Surfin’ jumpline (inclusief een speels bergopwaarts parcours). Een droom om op te warmen.

Lees ook:   Cadeautip: Het fietsboek - alles over fietsen en fietsen

Een van de eerste voltooide hoogtepunten is de Scaletrix, toepasselijk vernoemd naar een Britse Carrera-baanfabrikant. Het slingert door het bos tot het plotseling openscheurt en ons de open heidehellingen in katapulteert die door de zoveelste bewoners worden doorkruist. Op de Tarland Trails kun je jezelf al heerlijk verliezen. Tom glimlacht en wijst naar de flanken van Pittenderich, waar je hier en daar kleine graafmachines kunt onderscheiden, “en we groeien nog steeds”.

Er zijn tal van redenen voor de snelle opkomst van Schotland om een van de gedroomde MTB-bestemmingen in Europa te worden. Het beheersbare aantal inwoners en grondeigenaren is één. Het onderste deel van de Tarland Trails is eigendom van een non-profit organisatie, het bovenste van een “super aardig” persoon. Natuurlijk zijn de gesprekken niet altijd makkelijk, zegt Tom, “maar in principe zijn de grondeigenaren blij dat we met oplossingen komen.” In Schotland heerst – anders dan in Engeland – het ‘recht om te zwerven’. Je mag je vrij bewegen in de natuur zolang je dat respectvol en verantwoordelijk doet.

Weg van olie en kolen, naar meer duurzaamheid – mountainbiken speelt een centrale rol in Schotland.Foto: Organizer

Weg van olie en kolen, naar meer duurzaamheid – mountainbiken speelt een centrale rol in Schotland.

De basis voor succes ligt echter in de nauwe samenwerking van mountainbikers met alle betrokkenen. Het ontwikkelen van Mountain Biking in Scotland – een suborganisatie van British Cycling – bevordert uitwisseling en samenwerking met professionals in het toerisme, bosbouw, landeigenaren, universiteiten en de Schotse overheid. Iedereen wordt opgepikt, iedereen trekt samen op en iedereen begrijpt de missie van de sport holistisch: niet alleen trailbouw en infrastructuur worden gepromoot, maar ook gezondheids- en sociale projecten.

Meer mensen op de fiets krijgen is een gemeenschappelijk doel in Schotland dat over de hele linie wordt geïmplementeerd. De financiering wordt gezien als een investering in de toekomst van het land. En komt bijvoorbeeld ook van de oprichting van een oliemagnaat: Sir Ian Wood, een van de rijkste mannen van Groot-Brittannië. Afkomstig uit Aberdeen, verdiende hij miljarden met olie voordat hij in 2007 The Wood Foundation oprichtte en sindsdien werkt hij specifiek voor de duurzame diversificatie van het land – vooral om zich los te maken van traditionele industrieën. En de fiets krijgt geen onopvallende rol in dit veranderingsproces.

Een van de Schotse handelsmerken zijn de vele soorten whisky die in de vele distilleerderijen worden gedistilleerd.Foto: Organizer

Een van de Schotse handelsmerken zijn de vele soorten whisky die in de vele distilleerderijen worden gedistilleerd.

Voor de finale van de Aberdeenshire Trail Tour bewegen we in een paar, kilometers zuidelijker naar Aboyne – en het moet een uiterst heerlijke afsluiting zijn: Chutney en Relish zijn de namen van de twee vers geprepareerde paden die ons door het bos dwarrelen. Keer op keer. De chutney begint met snelle, stenige passages voordat de bomen steeds dichterbij komen en behendige slalomvaardigheden vereisen. De Relish sluit direct aan en laat ons steeds weer opstijgen. “Opbeurend”, zegt Tom. Het is echt zo. Te midden van dit eenzame, ruige landschap is de fietsstemming op zijn best.

Insider tip Aberdeenshire – alle informatie over de plek

Tussen de Noordzee en de Cairngorm Mountains spreidt zich in Aberdeenshire een nieuw, gevarieerd trailtapijt uit - van vloeiende lussen in trailcentra tot wilde bergkamritten, alles is aanwezig.Foto: Organizer

Tussen de Noordzee en de Cairngorm Mountains spreidt zich in Aberdeenshire een nieuw, gevarieerd trailtapijt uit – van vloeiende lussen in trailcentra tot wilde bergkamritten, alles is aanwezig.

Locatie: Aberdeenshire

De regio Aberdeenshire ligt aan de noordoostkust van Schotland, de hoofdstad Aberdeen ongeveer 200 kilometer ten noorden van Edinburgh. In het achterland, tussen de rivieren Dee en Don, zijn er tientallen trailspots zoals Pitfichie, Aboyne, Tarland en het Cairngorms National Park.

Accommodaties

  • Je kunt geen originelere plek krijgen om te verblijven: The Boat Inn in Aboyne is een klassieke, schilderachtige pub met stenen muren, een open haard en suikerzoete kamers. Nogal ongebruikelijk: het eten is uitstekend – en het ontbijt nog meer uitstekend.
  • De Cairngorm Lodges bij Aboyne zijn blokhutten midden in het bos bij Aboyne.
  • Een klassieke (en vrij luxe) Britse BnB wordt aangeboden door Garry en Joyce Welsh in hun Edwardiaanse stenen huis Lys Na Greyne.
  • Kampeerders vinden diverse plekken zoals direct aan de Dee

Begeleiden

Chris Roper heeft over de hele wereld als gids gewerkt, maar is nu een van de drijvende krachten achter MTB in zijn thuisland. Hij kent de paden niet alleen van het rijden, maar is ook betrokken bij de aanleg en het onderhoud ervan. Informatie over zijn rondleidingen: Ride in Peace, Glenkindie

Verhuur & Shuttle

  • Fietsverhuur in Ballater
  • Elk type shuttle wordt aangeboden door Bothies &; Bannocks in Aboyne

Meer info

Let op: Sinds de Brexit heb je een geldig paspoort nodig om het VK weer binnen te komen! Meer informatie over de omgeving: Aberdeenshiretrail, Tarlandtrails, Dmbins, Visitabdn

Interview met Will Clark, Development Manager bij Developing Mountain Biking in Schotland

Waarom fietsen in Aberdeenshire? Lokale Will Clarke heeft een paar argumenten klaar.

BIKE: Will, wat voor soort mountainbikers moeten naar Aberdeen komen?

Will Clarke: Voor degenen die graag natuurpaden rijden, hebben we hier enkele van de beste enduro-routes in het Verenigd Koninkrijk. Maar over het algemeen is het heel gevarieerd. Dit is ook te zien in de kleurrijke lokale scene. We hebben bijvoorbeeld veel fietsende vrouwen – een van onze trailbouwers, Fee Wallace, werd door IMBA 2022 uitgeroepen tot Trail Advocate Of The Year. Op dezelfde manier hebben we een sterke kinderen en jong talent scene.

Wat zal degenen verrassen die voor het eerst naar Aberdeenshire komen?

Hoe levendig onze fietsscene is en hoe ongecompliceerd en vriendelijk de mensen zijn. Bovendien zijn onze paden prachtig ingebed in het landschap – van de zachte bosbodem tot de grippy granieten rots.

Welke trails moet je gereden hebben?

Aboyne en Banchory zijn strategisch gelegen en er zijn accommodaties, restaurants, cafés en pubs hier. Veel mountainbikers zijn te vinden bij het Ride Café in Banchory, Spider on a Bicycle in Aboyne of The Grant Arms in Monymusk.

Wat moet je doen in Aberdeenshire voordat je weer gaat rijden?

Volop eten en drinken. Aberdeenshire heeft een aantal top whisky- en gin-distilleerderijen zoals de Lost Loch Distillery in de buurt van Aboyne – en er is uitstekende vis in de vele kustdorpen. Dan is er Dunottar Castle bij Stonehaven en natuurlijk de koninklijke zomerresidentie in Balmoraal.

Will Clarke verhuisde vanuit het zuiden naar Aberdeenshire omdat hij zo enthousiast was over fietsmogelijkheden. Tegenwoordig is hij Development Manager bij Developing Mountain Biking in Schotland en een van de centrale figuren van MTB-ontwikkeling in Schotland.Foto: Organizer

Will Clarke verhuisde vanuit het zuiden naar Aberdeenshire omdat hij zo enthousiast was over fietsmogelijkheden. Tegenwoordig is hij Development Manager bij Developing Mountain Biking in Schotland en een van de centrale figuren van MTB-ontwikkeling in Schotland.

Wereldbeker plek Fort William

De downhillers trappen de wereldkampioenschappen wielrennen af op het legendarische parcours op Ben Nevis. Datum: 3 tot 5 augustus 2023. Het parcours begint bij het bergstation van de Aonach Mòr en is een van de langste en meest spectaculaire wereldbekerafdalingen ooit. Sinds twee jaar is er, naast de twee zeer veeleisende trails, eindelijk een blauwe, oftewel easy trail. Met acht kilometer is deze Blue Doon een van de langste stroomroutes in het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast wachten trail center loops en grote bergexcursies op u in de heuvels rondom.

Wereldbeker plek Fort WilliamFoto: Bartosz Wolinski

Wereldbeker plek Fort William

1 Fort William is gemaakt voor mountainbikers die …

… Alsof het steil, modderig, schommelend en wortelachtig is. Ze hebben zeker gelijk met ons – we hoeven de wereldwijde vergelijking echt niet uit de weg te gaan. Maar zelfs als Fort William niet de reputatie heeft, biedt het nog steeds een enorm scala aan trailvarianten – er is zeker iets voor het hele gezin.

2 Wat waarschijnlijk verrassend is, is dat …

… De plaats zelf is eigenlijk niet bijzonder groot. We zijn ongeveer 5000 inwoners. Maar tijdens de wereldbekerweekenden ontploft de hele boel en staan er 22.000 toeschouwers op het circuit. Voor het WK in augustus zullen er zeker nog veel meer zijn. Wat u ook moet weten: We zijn omringd door bergen en water. En bovendien is de lokale bevolking niet zo gruwelijk. Je moet voorbereid zijn op plezier.

Fort William local Laurie Greenland laat zijn Santa Cruz over de scherpe rotsen van de afdaling vliegen.Foto: Bartosz Wolinski

Fort William local Laurie Greenland laat zijn Santa Cruz over de scherpe rotsen van de afdaling vliegen.

3 trails die je zeker moet berijden …

… bijvoorbeeld de vele modderige, supersmalle paden rond het Nevis Range Trail Center. Ze zijn echt leuk. Vooral de Top Chief – hij is naar mij vernoemd, en dat is een grote eer, want de track is echt geweldig. Bovendien wachten ongelooflijke grote bergtochten op u rondom. Het Mamores-gebergte bij Kinlochleven is gewoon ongelooflijk. Er ligt veel avonturenmateriaal op de loer. Je moet het vaak dragen, maar je kunt niet denken aan zoiets als de bergkamrit op de Binnein Mòr (hoogste top), zo spectaculair als dit pad is. De hele ronde is de moeite waard. Beloofd.

4 Je moet zeker stoppen voor een hapje eten in …

… Sammy’s fish-and-chip shop. En op het strand van Caol in het noorden is er zeer goede vis tot zeer mooi uitzicht. Natuurlijk zijn er ook talloze goede cafés, maar mijn expertise beperkt zich duidelijk tot fish and chips.

5 Je moet het doen voordat je Fort William verlaat …

Sla je broek aan op de steile, echt steile paden, eet fish and chips bij Sammy’s en zwem in een van de bergrivieren.

Op sociale media wordt enduroprof Joe Barnes beschouwd als de 'Top Chief' als het gaat om insidertips over zijn thuisland.Foto: Organizer

Op sociale media wordt enduroprof Joe Barnes beschouwd als de ‘Top Chief’ als het gaat om insidertips over zijn thuisland.

MTB-Spot Glentress: Marathon / CC

De CC- en marathonwedstrijden (incl. E-MTB) worden gehouden in Tweed Valley (WK-data MTB Marathon 6 augustus, Cross Country 9-12 augustus 2023). Glentress Forest, minder dan 50 kilometer ten zuiden van Edinburgh in de buurt van Peebles, maakt deel uit van het 7Stanes-netwerk en is een van de geboorteplaatsen van de Schotse trailcentrumcultuur. Inmiddels zijn er meer dan 80 gebaUte Trail kilometers. Lussen in alle kleuren en lengtes, van eenvoudige groene routes van 3 km tot technische, zwarte ronden met een lengte van bijna 30 kilometer en 80 procent single trail.

Glentress Forest, minder dan 50 kilometer ten zuiden van Edinburgh in de buurt van Peebles, maakt deel uit van het 7Stanes-netwerk en is een van de geboorteplaatsen van de Schotse trailcentrumcultuur.Foto: Robert Grew

Glentress Forest, minder dan 50 kilometer ten zuiden van Edinburgh in de buurt van Peebles, maakt deel uit van het 7Stanes-netwerk en is een van de geboorteplaatsen van de Schotse trailcentrumcultuur.

1 Glentress is gemaakt voor mountainbikers die …

… Er zijn uitdagende enduroroutes, maar ook tal van opties voor gezinnen, zoals het berm-baby-berm circuit. De diversiteit maakt het ook het meest populaire en levendige trailcentrum in Schotland – en TweedLove, het grootste fietsfestival van het Verenigd Koninkrijk, vindt hier plaats.

2 Wat waarschijnlijk verrassend is, is dat …

… Er is een perfecte infrastructuur en een sterk gemeenschapsgevoel. Mountainbikers zijn een integraal onderdeel van de regio – de Tweed-vallei wordt ook wel “De vallei van het volk” genoemd. Naast het dichte padennetwerk is er een vaardighedengebied, fietsenwinkel, fietsverhuur, douches en shuttle-opties. Glentress is ook de thuisbasis van het Mountain Bike Centre of Scotland, een innovatiecentrum aan de Edinburgh Napier University. Hier wordt onderzoek gedaan naar onderwerpen die verband houden met de fietssport – bijvoorbeeld de productontwikkeling van binnenlandse merken.

3 trails die je zeker moet rijden?

4 Je moet zeker stoppen bij de …

… Glentress Peel Café in het hart van het trailcentrum: uitstekende koffie, zeer goed eten en een ontspannen sfeer. Je vindt dit allemaal op No1 Peebles Road, en ’s avonds kun je naar Traquair Arms.

5 Dit is wat je zeker moet doen in de Tweed Valley voordat je weer gaat rijden:

Een gintour bij de distilleerderij van 1881 is hier een must. Je moet ook door het bos schieten met de zipline, naar de muziekavond gaan in de Neidpath Inn en de brouwerij bezoeken in Traquair House (gebouwd in 1109!).

De 7 beste plekken in Schotland

Bijna elke plaats in het land heeft zijn eigen trail loop. Maar alleen al voor een roadtrip naar de belangrijkste Schotse fietsplekken heb je twee weken nodig. Hier is onze voorgestelde route. Het spannende is dat elk trailcentrum – ook al liggen sommige maar tien kilometer uit elkaar (7Stanes) – een heel ander karakter vertoont. In de centra betaal je 3 pond parkeergeld (gebruikt voor de aanleg van paden), volg dan gewoon de routeborden. Waar te verblijven: De landwegen (links verkeer!) passeren vele particuliere landgoederen met bed and breakfast.

Je eigen trailcircuit voor de deur, dat is wat elke mountainbiker hier wil. Geen probleem in Schotland.Foto: Stefan Neuhauser

Je eigen trailcircuit voor de deur, dat is wat elke mountainbiker hier wil. Geen probleem in Schotland.

1 7Stanes:

Het begon allemaal met hen in Schotland: de acht toptrailcentra in het zuiden van Edinburgh: Innerleithen, Glentress, Forest of Ae, Mabie, Dalbeattie, Kirroughtree, Glentrool en Newcastleton zijn de namen van de plekken, die elk iets minder dan tien kilometer uit elkaar liggen.

  • Innerleithen met vier selectieve afdalingen waaronder een shuttle en een 19 kilometer lange, zeer gevarieerde, tussenliggende CC-lus over de Minch Moor-top.
  • Glentress: Het familie trail center met het grootste trail netwerk voor alle behoeften, waaronder fietsenwinkel, café, verhuur en douches.
  • Kirroughtree biedt ook alle moeilijkheidsgraden. De zwarte trail loop (31 km) bevat de granieten rotstest van moed Mc Moab.

2 Fort William:

Wereldbeker afdaling op het Ben Nevis-massief, de hoogste top van Schotland (1345 m): Er zijn redenen waarom zelfs downhill-racers voor deze route staan Heb respect. Ook voor de rood-zwarte afdaling (ca. 5 km) heb je goede zenuwen en vaardigheden nodig. Maar in het bekende startershuis wil je graag een selfie gemaakt hebben. Tip: Koop allereerst gewoon een kaartje voor de lift, adem de geest in op de parkeerplaats en in het café en maak een rondje op de al even frisse Trailcenter-rondjes.

3 Laggan Wolftrax:

“Rocky Goodness” is wat de lokale bevolking deze plek aan de rand van het Cairngorm National Park noemt. Steile afdalingen op enorme rotsplaten, maar ook stromingsronden om te cruisen (totaal: 32 km). Ook geweldig: de Laggan Brown trails ertegenover en die in Aviemore.

4 Inverness:

De Mast is de naam van de hotspot van de lokale bevolking, net buiten Inverness. Op de kaart vind je de berg met de kenmerkende zendmast onder de naam Craig Dunain. De echt steile flanken worden afgewisseld met tussenliggende tot zeer scherpe endurolijnen. Let op: geen trail center, je vindt de tracks op Strava.

5 Golspie:

De noordelijkste trailplek van Schotland aan de monding van de Dornoch Firth met een verreikend uitzicht over de Noordzee: de Highland Wildcat-paden zijn een beetje buiten de gebaande paden, maar trekken bezoekers met de langste freeride-afdaling van het land (13,6 km) bij Ben Bhraggie en gloednieuwe (gemakkelijke) lijnen op twee andere toppen. Daarnaast zijn er twee vloeiende bergopwaartse paden en een zandstrand om daarna te zwemmen.

6 Aberdeenshire:

Het nieuwe trailcentrum aan de oostkust – het perfecte laatste rotje voor een roadtrip: net gebouwd in de herfst, wordt dit grote trailcentrum ten noorden van Edinburgh al gevierd als een superster: geweldig landschap met veel panorama en bergopwaartse, bergafwaartse en CC-paden ver verspreid over de heuvels (Heartbreak Ridge, Drumtochty, Pitfichy, Tarland, enz.).

7 Torridon:

Avonturenpaden in de Hooglanden: Een excursie op de natuurpaden van de Schotse Hooglanden mag niet ontbreken. Vooral het landschap rond Torridon, aan de westkust, blaast je letterlijk weg. Je moet echter ook in staat zijn om te gaan met de rotsachtige geblokkeerde paden. Alleen voor experts!

Interview met Trudy Lindblaade, UCI Wereldkampioenschap

Trudy Lindblade zal het grootste wielerevenement in de geschiedenis leiden als CEO van de UCI Cycling World Championships 2023. Wat brengt het nieuwe WK-format?

FIETS: Trudy, wat maakt het WK wielrennen in Schotland zo bijzonder?

Trudy Lindblade: Voor het eerst worden alle wielerdisciplines (behalve veldrijden) op één plek tegelijk verreden. Daarmee is het WK het grootste wielerevenement uit de geschiedenis. We maken in Schotland een blauwdruk voor een nieuw WK-format dat om de vier jaar zal plaatsvinden. En het wordt een geweldig mega-evenement, zoveel kan ik beloven.

Dat klinkt als hoge ambities!

Absoluut! We willen het wielrennen in al zijn breedte laten zien en vieren – van BMX tot artistiek fietsen, van de velodroom in Glasgow tot de afdaling in Fort William. We verdelen de wedstrijden over heel Schotland en betrekken de bevolking intensief. Zo’n WK is een primeur, dus we kunnen op een compleet nieuwe manier over dingen nadenken en dingen anders aanpakken. Nu loont het dat we altijd nauw hebben samengewerkt met de lokale bevolking op fietsonderwerpen.

Klinkt als veel coördinatie. Wat hoop je te winnen met deze grote inzet?

Het wiel speelt zo’n belangrijke rol in onze samenleving. Het staat voor vrijheid, voor beweging, voor mobiliteit, voor plezier. Dit WK zal zeer tastbaar zijn en we hebben een groot voorprogramma gepland. Op deze manier willen we ook diegenen inspireren die de fiets misschien nog niet zelf hebben ontdekt. De investeringen zijn altijd gericht geweest op de nasleep: de WK-routes in Glentress zullen voortleven, er zijn onder meer pumptracks aangelegd via het Facility Fund en door het hele land zijn fietsondersteuningsprogramma’s gestart.

Trudy Lindblade, CEO van de UCI Wereldkampioenschappen wielrennenFoto: Organizer

Trudy Lindblade, CEO van de UCI Wereldkampioenschappen wielrennen

Source link