Al gereden: De nieuwigheden: Pedalen, cranks, helm en shirt in de test

Net op tijd voor de herfst konden we weer spannende innovaties naar de trails brengen. Van een converteerbare helm tot een pedaal voor grote voeten, maar ook een nieuwe crank met roestvrij staal en een trui die de redacteur niet wil opgeven.

Deze najaarsonderdelen hebben we al gereden:

Klik hier om naar de individuele evaluatie te gaan

Fietshelm Leatt Enduro 3.0

3-in-1 oplossingen zijn geweldig! Of het nu gaat om douchegel, gereedschap of keukenapparatuur – u koopt één product en krijgt er nog twee gratis. Het nieuwe model werkt volgens hetzelfde principe Enduro 3.0 van Leatt. Afhankelijk van het toepassingsgebied kan de conventionele halfschaalhelm worden omgevormd tot een jet- of integraalhelm. Nogmaals, om te begrijpen: Bij jethelmen worden de zijkanten van de helm zo ver naar beneden getrokken dat ze zowel de oren als de slapen beschermen. De bekering
vereist enige vaardigheid en lukt niet eens snel tijdens het rijden, maar dan zijn alle onderdelen bomvrij.

In jet-modus weegt de Leatt fietshelm 589 gram. In de full-face modus stopt het scherm bij slechts 724 gram. Het royale vizier kan in drie standen in hoogte worden versteld. Ook goed: Leatt vertrouwt op een magnetisch systeem van Fidlock voor de sluiting van de Enduro 3.0. Om het hoofd effectief te beschermen tegen hersenschudding bij een botsing, Er wordt gebruik gemaakt van de in-house 360° turbinetechnologie van Leatt. Dit zou de rotatieversnelling op de hersenen bij een botsing moeten verminderen. In de praktijk is de Leatt Enduro 3.0 bijzonder aangenaam met zijn goede pasvorm. Het laaghangende nekgedeelte straalt veel veiligheid uit. Dankzij 13 royale ventilatiegaten houd je ook op warme dagen het hoofd koel.

Lees ook:   Nieuwe Urban Fitness Bike: Rose Sneak

PLUS

 • Past goed in alle drie de configuraties
 • Chique uitstraling; Voldoet aan de veiligheidsnorm voor downhillhelmen met kinbeugel
 • Veelzijdig inzetbaar

MINUS

 • Het monteren en demonteren van oor- of kinhaken vereist kracht en is een beetje onhandig

Lowdown

 • Gewicht: 470 gram
 • Prijs: 298 Euro
De Enduro 3.0 helm van Leatt kan worden omgetoverd tot een jet- of integraalhelm.

BIKE classificatie Leatt Enduro 3.0Foto: BIKE-testafdelingBIKE classificatie Leatt Enduro 3.0

Conclusie over de Leatt Enduro 3.0 door Max Fuchs, BIKE review editor:

Met de Leatt Enduro 3.0 biedt Leatt een multifunctionele helm die geen compromissen sluit in alle configuraties, zowel visueel als in zijn functie. Bijna geen enkele andere fabrikant heeft dit tot nu toe bereikt.

Max Fuchs, BIKE-testredacteurFoto: Thomas WeschtaMax Fuchs, BIKE-testredacteur

MTVB Pedalen Crankbrothers Stamp 1 Gen 2

Als je op grote schaal woont, moet je eens kijken naar de nieuwe Stamp 1 in Groot Neem een kijkje. Op de grote voetafdruk hadden de voeten van onze testredacteur met schoenmaat 48 te kampen met merkbaar minder flex en langzamer moe dan op kleinere pedalen. Tien verwisselbare pinnen per zijde bijten zich betrouwbaar vast in de zool. Dit is veel beter geworden in vergelijking met de eerste generatie. Helaas zijn de composiet concave pedaallichamen van de Crankbrothers Stamp 1 gevoelig voor onvolkomenheden bij contact met stenen. Aan de andere kant is de prijs redelijk en kan de hardware volledig worden gedemonteerd voor service. Ook verkrijgbaar in kleiner formaat en in vijf kleuren.

 • Gewicht:348 gram
 • Prijs: 54,99 Euro
Crankbrothers Stamp 1 Gen 2: Tien verwisselbare pinnen per kant bijten zich betrouwbaar vast in de zool.

Foto: Jan Timmermann

Crankbrothers Stempel 1 Gen 2Foto: BIKE-testafdelingCrankbrothers Stempel 1 Gen 2

Race Face Era Carbon Emmer

De Era Carbon crank is Race Face’s antwoord voor zwaar trail- en all-mountain gebruik. Om de duurzaamheid van de toch lichtgewicht MTB-crank te onderstrepen, geeft Race Face zelfs tien jaar garantie. Om ervoor te zorgen dat de Era er ook na langdurig gebruik nog fris uitziet, heeft hij inzetstukken van roestvrij staal, die inderdaad zeer goed bestand zijn gebleken tegen schuursporen. Niettemin veroorzaakte een zwaar steencontact een optische fout. Het kleine deukje is echter geen probleem voor de functie.

Lees ook:   Liv Pique Advanced 29: de nieuwste volledige vering voor dames in review
 • Gewicht: 438 gram (zonder kettingblad)
 • Prijs: 489 Euro
De Era Carbon Race Face crank is licht van gewicht en toch duurzaam. Race Face biedt tien jaar garantie.

Foto: Peter Nilges

BIKE Classificatie Race Face Era CarbonFoto: BIKE-testafdelingBIKE Classificatie Race Face Era Carbon

Fox Defend Thermo Hoodie

De eenvoudige zwarte Fox-hoodie is een van mijn absolute favoriete stukken in de kast en is bijna constant in gebruik van de herfst tot de lente – zegt BIKE-redacteur Stefan Frey. In combinatie met een vest ben je optimaal uitgerust tot zo’n tien graden. De bovenkant van de mouwen en schouders houdt de koude luchtstroom tegen, terwijl alle andere delen zijn gemaakt van pluizig zacht maar luchtdoorlatend Polartec-wafelfleece. Aan de ene kant genereert dit voldoende warmte, maar blijft het toch lang zweetvrij. De onderrug van de Fox Hoodie is ook spatwaterdicht, zodat niet elke plaspassage resulteert in het binnendringen van water. De achterzak loopt een keer kruiselings van de ene naar de andere kant, bij lange beklimmingen kan het vest hier ook worden opgeborgen.

Fox Defend Thermo Hoodie: Favoriete stuk van BIKE-testredacteur Stefan Frey.Foto: Stefan FreyFox Defend Thermo Hoodie: Favoriete stuk van BIKE-testredacteur Stefan Frey.

Op de top van de top pak je hem weer uit, trek je de nauwsluitende capuchon over je hoofd en geniet je van het uitzicht zonder dat de bijtende topwind je oren bevriest. De rits aan de zijkant voorkomt drukpunten op de nek of kin, maar zit erg strak als hij gesloten is, vooral als je de capuchon niet draagt, en klemt gemakkelijk in. Maar het gaat snel open in de nek.

PLUS

 • Sportieve, nauwsluitende pasvorm
 • Wind- en spatbescherming op mouwen, rug en schouders
 • aangenaam verwarmend wafelfleece
 • Capuchon

MINUS

 • Past heel goed om de nek
 • Geen windbescherming op de borst, daarom vest aanbevolen

Lowdown

 • Prijs: 129,99 Euro (current)

BIKE Rating Fox Defend Thermo HoodieFoto: BIKE-testafdelingBIKE Rating Fox Defend Thermo Hoodie