9 dingen die niemand nodig heeft tijdens een bikepacking tour … Of toch niet?

Laten we eerlijk zijn: Sommige dingen zijn gewoon overbodig. Onnodige ballast. Vooral als het gaat om bikepacking, is het beter om lichte bagage te rijden. Het is belangrijk om elk apparaat in vraag te stellen. Heb ik het nodig? Moet dat met je mee? Kan ik dit thuis laten?

Het antwoord is, zoals zo vaak het geval is, dat het ervan afhangt. Veel hangt af van persoonlijke smaak, waargenomen behoefte of de eigen eigenzinnigheid. Sommigen hebben geen koffiezetapparaat nodig voor bikepacking of kunnen zonder de kurkentrekker. Met anderen standaard en altijd bij u in uw bagage. Hier zijn 9 dingen die echt niemand mee zou moeten nemen op een bikepacking tour … Hmm, of misschien wel?

9 dingen die niemand nodig heeft op een bikepacking tour … of?

Slaapzak en poncho combinatie

Foto: Specialized / Fjäll Räven

Met de medewerking van Specialized en Fjäll Räven zijn niet alleen bikepacking-tassen gemaakt, maar ook een hele reeks andere uitrustingsstukken zoals de Slaapponcho. Dit is een slaapzak die snel kan worden omgebouwd tot een poncho. “Serieus? Ik heb mijn jas toch bij me”, horen we critici zeggen. Maar op de een of andere manier is het onderdeel ook praktisch. We probeerden het uit op een begeleide overnachter van Brother-Cycles – een overnachting met een kampkarakter.

Het was kouder dan verwacht, velen waren jaloers op mijn bijzondere kledingstuk. Ik heb de dikke jas thuis gelaten, ik heb hem alleen nodig om diep in de winter te rijden. Met de poncho was ik beter opgewarmd en kon ik er ook mijn benen in wikkelen. Toen ik vooraf de verwachte minimumtemperaturen (7 tot 9 graden) controleerde, maakte ik me geen zorgen omdat het comfortbereik begint bij 8 °C. Het was 2 graden en het was vrij fris. De verpakkingsgrootte van deze knuffelige comfortupgrade is echter vrij groot. Ook verkrijgbaar bij bijvoorbeeld Vaude >>

Speciale bikepacking sandalen

Foto: James Starkey

De schoenenfabrikant Quoc is een samenwerking aangegaan met de bikepacking tassenexpert Restrap en de Bikepacking & Adventure Sandalen ontwikkeld. Ze kunnen snel met elkaar worden verbonden en vervolgens veilig worden vervoerd met riemen van de zadeltassen, zonder angst voor verlies.

Bikepacking sandalenFoto: RestrapBikepacking sandalen

Draaghulp voor de fiets – Hike a Bike Harness

Waarom zou ik mijn fiets dragen, ik wil fietsen en niet wandelen? Veel mensen voelen hetzelfde, anderen willen met hun fiets naar meer afgelegen punten. Het is niet ongebruikelijk dat de fiets gedragen moet worden. Hoe onbegaanbaarder het terrein wordt, hoe beter het is om naast twee benen ook twee vrije handen te hebben. Daartoe, Restrap the Hike a Bike Harness ontwikkeld.

Draag de fiets als een rugzak - het is mogelijk met een draaghulpmiddel zoals de Hike a Bike Harness van RestrapFoto: RestrapDraag de fiets als een rugzak – het is mogelijk met een draaghulpmiddel zoals de Hike a Bike Harness van Restrap

Met de constructie kan de fiets als een rugzak achterop worden geplaatst. Wanneer het harnas niet in gebruik is, wordt het opgerold en op de bovenbuis vervoerd.

Zo ziet het onderdeel eruit op het wielFoto: RestrapZo ziet het onderdeel eruit op het wiel

Mini Mini Slot

Een minislot houdt dieven niet weg, dit wordt door zulke slechte mensen binnen enkele seconden ontmanteld. Niettemin vertrouwen velen op zo’n slot om kleptomanen en occasionele dieven af te schrikken. Vooral op bikepacking tours is dit praktisch om te voorkomen dat de fiets snel wegrijdt. Maar het is ook goed voor de taartstop op dagtochten om de fiets te repareren. Als je het veiliger vindt, kun je het beste onze Test op fietssloten na.

>> mini touwslot van Rose >> hier beschikbaar

Boek: How to shit in the Woods

Neem je een boek mee? Je kunt het doen, maar het weegt veel en de kans is groot dat het na de tour zal zijn is behoorlijk aan flarden. Toch kunnen we het boek How to shit in the Woods aanraden. Hoe vaak zie je zakdoeken, wc-papier of zelfs stapels stront langs de kant van de weg liggen? Leave no trace ziet er anders uit. Je moet dit onderwerp zeker behandelen voordat je een buitenavontuur aangaat. Het boek kan daarbij helpen. Of, indien mogelijk, kunt u ergens stoppen en daar gebruik maken van de sanitaire voorzieningen.

Lees ook:   Bulls Sonic EVO AM SL1 review: hoe goed is het betaalbare lichtgewicht na de update?

Bandana

In tijden van buffs en andere tube sjaals heeft niemand echt meer een bandana nodig. De hoofddoeken, die aan de achterkant van het hoofd zijn gebonden, zijn tegenwoordig alleen nog geschikt als onderscheidend kenmerk bij gangsters of als piratenkostuum. Uh, ja en nee. Een bandana heeft tijdloze voordelen. Het kan dagelijks worden gedragen en de outfit afmaken, de buisvormige sjaal is te warm, vooral op warme zomerdagen. De bandana kan ook worden gebruikt als een droogdoek voor lichaam of gerechten wanneer er niets anders beschikbaar is. Van roos zijn er prachtige monochrome Merino wol bandana’s, Pedaalhoed fietsspecifiek ontworpen sjaals*in de aanbieding.

Minitool

Veel mini-tools hebben alleen de meest noodzakelijke toolsFoto: Sandra SchuberthVeel mini-tools hebben alleen de meest noodzakelijke tools

Wat? Waarom zou ik geen multitool meenemen? Gemakkelijk:

  1. Met de korte inbussleutels van Minitools kun je niet bij de ene of de andere schroef van de fiets komen
  2. Veel mini- of multitools missen belangrijke functies.

Daarom is het misschien beter om de juiste inbussleutels voor je eigen fiets te hebben en ook een Ketting Inpakken. Of u kunt op zoek gaan naar een tool zoals de Blackburn Wayside Multi-Tool, die individuele inbustoetsen combineert met een multitool. Maar ook hier geldt: controleer vooraf of het gereedschap aan alle (hopelijk niet noodzakelijke) functies voldoet en of alle schroeven er bij kunnen.

>> Pechhulp Deel 2: Multitools, ratels en meer

>> Paklijst voor bikepacking tours

In theorie is dit logisch, maar in de praktijk heb ik altijd een mini-tool bij me gehad op mijn tours. Maar de ene of de andere keer vervloekte ik het, omdat ik nauwelijks bij de schroef kon komen waar ik bij moest. – Sandra Schuberth, online redacteur

De Blackburn Wayside Multi-Tool combineert multitool met individuele inbustoetsen.Foto: Georg GrieshaberDe Blackburn Wayside Multi-Tool combineert multitool met individuele inbustoetsen.

CO2-patronen

Foto: BIKE Magazine

De afzonderlijke cartridges wegen relatief veel en zijn bedoeld voor eenmalig gebruik. Dus soms kun je de volgende plaat niet repareren omdat de cartridge leeg is. Dus waarom zou je niet een slimme minipomp inpakken of er volledig op vertrouwen? Voor lange tochten kiezen velen zelfs voor een mini-vloerpomp. In 2018 hebben we vijf modellen getest. Met 8 van de 9 punten is de TOPEAK Turbo Morph G En de ZEFAL Profiel Mini Best afgesneden.

Lees ook:   Liteville 301 CE MK2: Eerste E-MTB met K.I.S.-systeem gepresenteerd

>> Lees de review van de vijf mini vloerpompen

>> Pechhulp Deel 1: Luchtpompen en geïntegreerde gereedschappen

Racefietsschoenen of gravel raceschoenen

Een <a href="https://www.tour-magazin.de/kaufberatung/bekleidung/schuhe/rennradschuhe-im-test-15-top-modelle-im-tour-check/" doel="_blut" rel="noopener noreferrer">topmodel onder de wielerschoenen</a> is de Fizik Vento Stabilita CarbonFoto: Matthias BorchersEen topmodel onder de wielerschoenen is de Fizik Vento Stabilita Carbon

Wielerschoenen en gravelraceschoenen zijn te stijf en te gevoelig voor bikepackingtochten. Wielerschoenen en hun kliksystemen zijn goed om te fietsen, maar gevaarlijk tijdens het lopen. Vaak bieden ze weinig houvast. De schoenplaatjes slijten sneller als je erop loopt en ook de carbon zool wordt aangetast.

Ook met gravelschoenen of MTB schoenen voor racegebruik is ookVaak wordt er een carbon zool geïnstalleerd. Bij veeleisende duwpassages kan de grip in een mum van tijd ontbreken. En de carbon zool ziet er al snel zo uit:

Hier is de carbon zool op sommige plaatsen blootgelegd. Stenen hebben het gemakkelijk om ze te beschadigen.Foto: Sandra SchuberthHier is de carbon zool op sommige plaatsen blootgelegd. Stenen hebben het gemakkelijk om ze te beschadigen.

Het is beter om toevlucht te nemen tot een schoen met een rubberen zool. Als je zonder de stijve zool kunt, kun je ook winnen aan comfort.

Door de Gran Tourer XC van Quoc Zo is de carbon zool volledig gecoat met een gripvaste TPU, “de ultieme offroadschoen”, zoals de fabrikant het noemt. Of het op eigen voet past, moet iedereen zelf uitproberen.

Meer comfort en minder stijfheid wordt geboden door de Scott MTB Shr-alp Boa Evo, die overigens in onze test “12 mountainbikeschoenen voor trails en tours” pakte de testoverwinning.

Meer nutteloze dingen tijdens een bikepacking tour

  • Glazen rietjes – zijn goed voor ’s avonds kampvuur romantiek met een glamping gevoel, maar hebben geen plaats in de bikepacking tas. Ze zijn gewoon te gevoelig. Als je drinkrietjes nodig hebt: ze zijn ook verkrijgbaar in roestvrij staal.
  • Hoornvlies schaafmachine – Mooie voeten zijn belangrijk, geen twijfel mogelijk. Maar op de bikepacking-reis hebben de twee al genoeg om aan te werken. Bovendien wil niemand per ongeluk zijn schoffel en daarmee de tour verpesten.
  • Stortbad – Een milieuzonde wordt begaan door degenen die in de natuur met schoonmakers omgaan, zie hieronder Beter biologisch afbreekbare zeep. MAAR: niet gebruiken in water maar op minstens 60 meter afstand.

Zelfs een beetje zeep kan de pH van het water veranderen en het leefgebied van miljoenen levende wezens verstoren. – Zeepfabrikant Dr. Bronner