8 top e-bike motoren op de proef gesteld – elektriciteit naar de top

We hebben deze e-bike motoren getest:

Klik om naar de individuele rangschikking te gaan

Alle onderwerpen:

De 8 motoren in de snelheidsranglijst en het korte portret

Het testoverzicht

Hand op het hart: Wie heeft zich nooit afgevraagd welke elektromotor het snelst zou zijn om het huis bergop te veroveren? Of hoe groot de verschillen tussen een Bosch CX en een Shimano EP8 eigenlijk zijn? We maakten een einde aan de halfbakken tafelwijsheid van de stamgasten. Voor onze motoruitdaging sturen we acht E-MTB-motoren naar het circuit. Gewapend met meettechniek en uniform moe is het allemaal uit. We willen geen domme sprint bergop afbeelden – want hier zou het maximale vermogen van de motoren om de hoek komen kijken. En die stellen we regelmatig vast in onze uitgebreide motortesten in het laboratorium. In plaats daarvan willen we een echte bergopwaartse uitdaging uitbeelden, het ideale toepassingsgebied voor sportieve e-mountainbikes. Overigens is deze schermutseling van krachtpatsers geen kopersgids
gedachte. Elektromotoren hebben immers meer te bieden dan de beste tijd bergop in het dagelijkse trail- en toerleven. Tenzij de nieuwe e-mountainbike moet dienen als raceauto om genadeloos concurrenten of fietsmaatjes te zagen.

Iedereen moet er doorheen: de steilste helling van de klimFoto: Adrian KaetherIedereen moet er doorheen: de steilste helling van de klim

De favoriet: Bosch Performance CX Race

Dus laten we plezier hebben. De enige motor die expliciet op racen is gericht, is de logische favoriet. De Performance CX Race van Bosch. Als je kijkt naar de resultaten van de E-Mountainbike World Cup lijkt deze rit op dit moment moeilijk te verslaan. In onze uitdaging manoeuvreert de grijs-rode aandrijving de zwart-gouden Stevens E-Inception AM 9.7.1 de berg op. Zodra je de racemodus inschakelt – zo heet het exclusieve ondersteuningsniveau van de Zwabische racer – heb je het gevoel dat je op een overgemotiveerd renpaard zit. Eén tik op het pedaal en de motor trekt nerveus aan de ketting. In tegenstelling tot de klassieke Bosch Performance Line CX in E-MTB- of Turbo-modus, geeft het Race-niveau vol gas, zelfs bij een laag trapvermogen. Perfect voor een snelheidsrecord. Even nuttig: de ingenieurs hebben de Super Mode een bijzonder lange caster gegeven. Met andere woorden, als je hard start voor moeilijke passages en dan je benen stil houdt, duwt de motor iets verder. Vooral bij trappen en wortelvelden, waar kans is op pedaaltouchdowns, is dit een enorme opluchting. Moeilijke stukken bergop worden zo een speeltuin. Deze eigenschappen maken een compleet nieuwe manier van rijden mogelijk.

Qua maximaal vermogen is de Race-variant echter niet sterker dan de bekende Performance Line CX. Het voordeel in onze challenge, waarbij we instappen met een gegeven gemiddeld vermogen van 285 watt, is dus niet enorm.
Daarnaast hebben de belangrijkste punten op onze testbaan zich zodanig in mijn brein gebrand dat ik ze straks geblinddoekt kan besturen. En voor het eindresultaat tellen we alleen runs die soepel en foutloos verlopen. Anders zouden rijfouten en gebrek aan concentratie het resultaat vervalsen.

De enige motor die expliciet op racen is gericht, is de logische favoriet. De Performance CX Race van Bosch. Als je kijkt naar de resultaten van de E-Mountainbike World Cup lijkt deze rit op dit moment moeilijk te verslaan.

Slechts 3 seconden langzamer: Bosch Performance Line CX

Toch kan de Bosch CX Race een voordeel behalen ten opzichte van zijn waardigere broer. Dit komt omdat hij nog steeds blijft accelereren op de momenten dat de bestuurder niet volledig toegewijd is vanwege de off-road situatie. In totaal haalt de race-expert drie seconden ten opzichte van de klassieker – met een rijtijd van iets meer dan drie minuten. Minder dan velen hadden vermoed. Om de eer van het Race-model te redden, moet gezegd worden dat hoe veeleisender het circuit, hoe groter de kans dat je de Bosch CX Race foutloos doorrijdt waar je vast komt te zitten met andere motoren. Bovendien bespaart de stoïcijnse stuwkracht op de lange termijn kracht, die elders kan worden omgezet in meer voortstuwing. Overigens haalde de CX Race de eerste plaats in onze challenge niet.

Lees ook:   Angst voor de stunt: Waarom nemen motorrijders het risico?

Lichtgewicht: Shimano EP8

Maar voordat we bij de winnaar komen, laten we eens kijken naar de andere kant van het veld. Niet verwonderlijk voor ons testteam valt één schijf vrij duidelijk: de Shimano EP8. Hij is de lichtste motor in de test – maar niet in de voorhoede in termen van maximaal vermogen. De motor verliest maar liefst 27 seconden aan de Bosch CX Race. Als je met deze drive in een bergopwaartse race moet strijden, heb je maar matige kansen. Dit wordt ook bevestigd door een blik op de E-MTB World Cup. Maar gelukkig hebben de Japanners net een opvolger op de markt gebracht. De Shimano EP801 kan zijn voorganger twaalf seconden afstand geven – met hetzelfde gewicht. De nieuwe Shimano is echter ook niet in de race voor de overwinning.

En de winnaar is…

De overwinning wordt weggekaapt door een underdog – niet geheel onverwacht voor kenners. Omdat Rocky Mountains Dyname 4.0 een absolute krachtpatser is, en de specificatie van de fabrikant van 108 Newton-meters alleen al suggereert enige oomph. De overwinning gaat dus naar Canada, met maar liefst tien seconden voorsprong op de CX Race van Bosch. De motor van de Powerplay E-MTB’s overtreft duidelijk de concurrentie. Direct na het opstijgen voel je dat je
vliegt gewoon veel sneller de berg op. In vergelijking met de CX Race moet de coureur echter veel meer aan de bal blijven. Dit komt omdat het wiel van de Dyname-motor erg kort is en de vermogensafgifte progressief is.

De Challenge Uphill begint met steile bermen. Het draait allemaal om het maximale vermogen van de motoren. Verschillen in prestaties worden meedogenloos onthuld. De extreme stuwkracht van de Dyname 4.0 laat zelfs ruimte voor gimmicks.Foto: Adrian KaetherDe Challenge Uphill begint met steile bermen. Het draait allemaal om het maximale vermogen van de motoren. Verschillen in prestaties worden meedogenloos onthuld. De extreme stuwkracht van de Dyname 4.0 laat zelfs ruimte voor gimmicks.

Dus als de poten even wat loskomen, zakt de brute stuwkracht van de motor ook direct weg. Met andere woorden, hoe langer en veeleisender de bergop wordt, hoe meer de CX Race van Bosch waarschijnlijk zal inhalen. Dit geldt des te meer voor echt lange volgas belastingen. Want hier reageert de Rocky-motor al vroeg met een vermogensreductie, omdat hij simpelweg te warm wordt rond het hart. Dit mag geen afbreuk doen aan de waanzin van vreugde – want onze uitdaging werd gewonnen door de Dyname 4.0 in de Rocky Mountain Instinct Powerplay. Proficiat aan Canada!

Conclusie over de Engine Challenge door Florentin Vesenbeckh, EMTB Test Manager:

De acceleratie en levendige stuwkracht van Rocky Mountain is echt leuk op steile hellingen. Maar als het extreem lastig wordt, komt de racemotor van Bosch als beste uit de bus met zijn gekke caster. Maar laten we eerlijk zijn: In het normale leven van de meeste e-mountainbikers spelen andere kwaliteiten een rol. Dus: Versnipper onze resultaten in de volgende ronde van de stamtafel, of schep op over je kennis. Maar neem ze niet als een doorslaggevend verkoopargument. Tenzij je altijd en overal de snelste wilt zijn.

Florentin Vesenbeckh, EMTB Test ManagerFoto: Max FuchsFlorentin Vesenbeckh, EMTB Test Manager

Lees ook:   Canyon Neuron: Op CF: New Canyon e-bike voor tour en trail

De testbaan

Het bikepark in Oberammergau is een van de allereerste testlocaties voor het EMTB magazine. Voor de motoruitdaging hebben we een wortelpad in de bergop gepland.

Eerst het slechte nieuws: Nee, het bikepark in Oberammergau heeft (nog) geen officiële e-bike bergop. En het testparcours, waarop we al talloze hoogtemeters hebben geklommen.
is alleen begaanbaar bergafwaarts tijdens de openingstijden van het park en absoluut TABOE op de uphill! Maar in overleg met de exploitanten mogen we buiten openingstijden het pad tegen de rijrichting onder de tunnels in.

De mix van steile passages, wortels, bochten en hakken vraagt om een complete E-MTB en een even goede motor. Vermogen, controleerbaarheid en tractie worden op de proef gesteld door het parcours, evenals het chassis, het klimvermogen en de controle over de fiets. Met een lengte van een goede 600 meter en 96 meter hoogte klinken de gegevens nogal mager – maar elke meter is doorspekt met actie.

Bermen rijden bergopFoto: Adrian KaetherBermen rijden bergopHet steile deel van de testFoto: Adrian KaetherHet steile deel van de testAccelereer voor het belangrijkste punt.Foto: Adrian KaetherAccelereer voor het belangrijkste punt.De wortelpassage van de wortel Sepp in O'Gau.Foto: Adrian KaetherDe wortelpassage van de wortel Sepp in O’Gau.De gegevens van de testbaan in Oberammergau.Foto: EMTB Test DepartmentDe gegevens van de testbaan in Oberammergau.

Zo hebben we getest

Onze uitdaging is niet bedoeld als een academische verhandeling. Toch willen we valide resultaten. Daarom hebben we de omstandigheden nauwgezet gemonitord en constant gehouden.

De piloot: Florentin Vesenbeckh, testmanager bij EMTB magazine, 38 jaar, 86 kilo. Sinds 1994 met de mountainbike op trails.Foto: Adrian KaetherDe piloot: Florentin Vesenbeckh, testmanager bij EMTB magazine, 38 jaar, 86 kilo. Sinds 1994 met de mountainbike op trails.EMTB-testmanager Florentin Vesenbeckh reed het parcours met elke fiets en motor totdat ten minste één foutloze run met geschikte prestatiegegevens was getimed. De beste tijd die door elke motor werd gereden, werd geëvalueerd. In de apps en instelmogelijkheden van de systemen hebben we alle controllers volledig naar rechts verplaatst zodat alle motoren zo vroeg mogelijk hun volledige vermogen leveren.Foto: Adrian KaetherEMTB-testmanager Florentin Vesenbeckh reed het parcours met elke fiets en motor totdat ten minste één foutloze run met geschikte prestatiegegevens was getimed. De beste tijd die door elke motor werd gereden, werd geëvalueerd. In de apps en instelmogelijkheden van de systemen hebben we alle controllers volledig naar rechts verplaatst zodat alle motoren zo vroeg mogelijk hun volledige vermogen leveren.De prestaties van de rijder werden gemonitord met Garmin wattmeterpedalen. Het doel was 285 watt gemiddeld vermogen.Foto: Adrian KaetherDe prestaties van de rijder werden gemonitord met Garmin wattmeterpedalen.
Het doel was 285 watt gemiddeld vermogen.
We hebben gewichtsverschillen in de fietsen gecompenseerd met extra belasting in de rugzak.Foto: Adrian KaetherWe hebben gewichtsverschillen in de fietsen gecompenseerd met extra belasting in de rugzak.Alle fietsen waren uitgerust met standaard banden van Schwalbe en de luchtdruk werd gelijkmatig ingesteld op een tractievriendelijke 1,5 bar.Foto: Adrian KaetherAlle fietsen waren uitgerust met standaard banden van Schwalbe en de luchtdruk werd gelijkmatig ingesteld op een tractievriendelijke 1,5 bar.

De acht motoren in de snelheidsrangschikking en het korte portret

EMTB-ranglijst

  1. Rocky Mountain 3:01 min
  2. Bosch CX Race 3:11 min
  3. Bosch CX 3:14 min
  4. Panasonic 3:17 min
  5. Brose | 3:18 min
  6. Shimano EP801 03:26 min
  7. Yamaha PW-X3 03:27
  8. Shimano EP8 03:38

Daarom knallen we de kurken dicht: De Rocky Mountain Instinct Powerplay manoeuvreerde onze piloot in recordtijd de berg op. Het tijdsverschil met de concurrentie is aanzienlijk.Foto: Adrian KaetherDaarom knallen we de kurken dicht: De Rocky Mountain Instinct Powerplay manoeuvreerde onze piloot in recordtijd de berg op. Het tijdsverschil met de concurrentie is aanzienlijk.

Rocky Mountain Dyname 4.0

Info: 3:01 minuten | 3,22 kilogram | 108 NM

Rocky Mountain Dyname 4.0Foto: Adrian KaetherRocky Mountain Dyname 4.0

Bosch Performance Line CX Race

Tik op het pedaal en schiet krachtig naar de top – dat is het motto van de racemodus van Bosch. Zelfs met een laag pedaalvermogen jaagt hij weg, het wiel is extreem lang. Dit maakt getrapte passages veel gemakkelijker. Daarnaast bespaart tuning energie. Je kunt ook in vlakke passages wandelen, maar de Bosch Performance Line CX Race schiet nog steeds. Uitstekend hulpmiddel voor het najagen van bergopwaartse records.

Info: 3:11 minuten | 2,7 kilogram | 85 NM

Bosch Performance CX RaceFoto: Adrian KaetherBosch Performance CX Race

Bosch Performance Line CX

Het maximale vermogen is identiek aan het agressieve broertje CX Race. Het tijdsverschil is te wijten aan het feit dat je met de Bosch Performance Line CX veel meer op de bal moet blijven om de volledige prestaties te krijgen. Met hetzelfde gemiddelde vermogen van de bestuurder brengt de CX over het algemeen minder voortstuwing. Toch een van de snelste elektromotoren. In het dagelijks gebruik is het soepeler dan het onstuimige CX Race renpaard.

Info: 3:14 minuten | 2,96 kilogram | 85 NM

Bosch Performance CXFoto: Adrian KaetherBosch Performance CX

Panasonic GX Ultimate

Als de taak in deze uitdaging was om zo snel mogelijk te rijden met weinig pedaalkracht, had de Panasonic gewonnen. Zelfs met een matig pedaal slaat de GX Ultimate zijn volle kracht eruit. Als de bestuurder meer accelereert, kan hij niet meer aankomen. Dit maakt zijn rijervaring meer bearish dan levendig. Desondanks een van de snelste ritten in de test. Met een enorm koppel helpt het op belangrijke punten.

Info: 3:17 minuten | 2,93 kilogram | 95 NM

Panasonic GX UltimateFoto: Adrian KaetherPanasonic GX Ultimate

Brose Drive SMag

De Brose Drive SMag is de oudste motor in de test. Toch hoeft het zich niet te verbergen met zijn maximale prestaties. Hij houdt de kopgroep bij in onze uitdaging. In technisch terrein helpt zijn uniforme, bearish stuwkracht met de juiste caster. Zelfs aan de bovenkant komt de Brose niet zonder lucht te zitten. Naast het circuit zijn het stille rijgeluid en de rijervaring opwindend.

Info: 3:18 minuten | 3,07 kilogram | 90 NM

Brose Drive SMagFoto: Adrian KaetherBrose Drive SMag

Shimano EP801

De nieuwe Shimano EP801 wordt nog steeds door de fabrikant verkocht onder de naam EP8. We begrijpen niet helemaal waarom. Want de opvolger is veel krachtiger geworden – en blijft nog steeds de lichtste aandrijving in de test. Dankzij het goede koppel hoef je niet bang te zijn voor belangrijke punten bergop, maar zelfs met de EP801 zit je wat comfortabeler in vergelijking met de snelste.

Info: 3:26 minuten | 2,63 kilogram | 85 NM

Shimano EP801Shimano EP801Foto: Adrian KaetherShimano EP801Shimano EP801

Yamaha PW-X3

Na de twee Shimano aandrijflijnen en de Bosch Race is de Yamaha PW-X3 of
Giant Syncdrive de lichtste motor. Qua prestaties ligt hij op een vergelijkbaar niveau als de EP801. De zeer blinde vermogensafgifte, die een sportieve rijervaring overbrengt, is aangenaam. Dit doet denken aan het populaire Bosch-kenmerk. Als je vast komt te zitten op een steile trede, maakt geen enkele rit het gemakkelijker om weer op te starten.

Info: 3:27 minuten | 2,71 kilogram | 85 NM

Yamaha PW-X3Foto: Adrian KaetherYamaha PW-X3

Shimano EP8

De Uphill Challenge maakt zichtbaar wat onze talloze praktijktesten eerder al aangaven: Qua maximaal vermogen landt Shimano’s EP8 ver achter de besten in zijn klasse. Zijn sterke punten: Het is de lichtste en meest compacte motor in de test. Onder de Shimano fietsen vind je de lichtste E-MTB’s op de markt. Deze voordelen gelden ook voor de EP801 – dus we kijken uit naar de wisseling van de wacht.

Info: 3:38 minuten | 2,63 kilogram | 85 NM

Shimano EP8Foto: Adrian KaetherShimano EP8

Andere artikelen b.v.Meer informatie over e-bike motoren vind je hier:

>> Lichtgewicht motoren en kleine accu’s: 6 lichtmotoren en minibatterijen op de proef gesteld <<

>> Welke E-MTB motor is de beste? 6 schijven in de vergelijkingstest <<

>> Pinion MGU E1.12: De revolutionaire motor-versnellingsbak in review<<