7 tips voor fietsers om zich te gedragen in een onweersbui

1. Vertrek vroeg

Hitte-onweersbuien zijn aan de orde van de dag in de zomer, vooral in de bergen. Omdat de onweersbuien zeer lokaal voorkomen, zijn ze moeilijk te voorspellen – maar meestal treden ze pas in de middag op. Plan daarom je tour zo dat je voor 16.00 uur terug bent of de volgende etappebestemming bereikt.

2. Bestudeer de weersvoorspelling

Uiterlijk de avond ervoor moet je de weerkaart bestuderen als je naar de bergen wilt. Als er slecht weer wordt voorspeld, moet u de tour in de buurt van de vallei plannen, langere pauzes nemen of de tour uitstellen naar een latere datum.

3. Let op het weer

In de laaglanden zijn onweersbuien al heel vroeg te herkennen aan de donker wordende wolken. Dit kan verraderlijk zijn in de bergen wanneer onweersbuien achter een berg of een massief broeien. Dan zie je de typische wolken pas (te) laat. Daarom is het aan te raden om, zodra het begint te donderen, een veilige schuilplaats te zoeken.

4. 30/30 regel tijdens onweer

Als de mist optrekt... Na de laatste donder moet je minstens 30 minuten op een veilige plaats wachten.Foto: Mattias Fredriksson

Als de mist optrekt… Na de laatste donder moet je minstens 30 minuten op een veilige plaats wachten.

5. Schuil tijdens onweer

Bescherming wordt geboden door gebouwen met bliksemafleiders of auto’s. Als je niet in een gebouw kunt ontsnappen, ben je in een relatief veilig gebied op ongeveer twee meter van een huis of rotswand. Het strekt zich ongeveer uit tot aan de muur hoog is. Ook onder bruggen ben je relatief veilig, maar ook onder hoogspanningslijnen met grondkabels. Als er niets beschermends in de buurt is, zoek dan naar een terrein holte. Parkeer je fiets en alle metalen voorwerpen op minstens 50 meter afstand, zet alle elektronische apparaten uit en duik de holte in. Houd je benen dicht bij elkaar en je armen dicht bij je lichaam. Deze houding beschermt tegen blikseminslag binnen een straal van maximaal 200 meter.

6. Vermijd gevaarlijke plaatsen tijdens onweer

De meeste blikseminslagen vinden plaats op vrijstaande bomen, palen, waterlichamen, sloten, elektriciteitspalen en telefoonpalen, evenals metalen voorwerpen zoals vangrails, verkeersborden of hekken. Blijf er vanaf. Vermijd bergketens, bergkammen en heuvels. Hoe lager de hoogte, hoe veiliger het is. Reis je in een groep, houd dan minimaal drie meter afstand! Blijf nooit aan de rand van het bos, maar loop zo’n 50 tot 100 meter het bos in. Wel moet je tijdens onweer zoveel mogelijk afstand houden van individuele bomen!

7. Eerste hulp bij blikseminslag

Na het maken van de noodoproep, eerst zorgen voor levenloze slachtoffers; De kans op reanimatie na circulatiestilstand door blikseminslag is met ruim 80 procent relatief groot. Het Duitse Rode Kruis beveelt onmiddellijke borstcompressies aan: druk de borst 30 keer zes centimeter diep, afgewisseld met twee ademhalingen. Het is belangrijk om een frequentie van minimaal 100 tot maximaal 120 per minuut aan te houden. Pas als de persoon weer bij bewustzijn is of de ambulancedienst je vervangt, moet je stoppen.

Lees ook:   Minigereedschappen en luchtpompen op de proef gesteld - Pechhulp 2023 - Deel 1

Andere handige tips voor weersvoorspellingen

  • Op haar website biedt de Duitse Alpenclub een interactieve kaart met lokale weersvoorspellingen voor de Duitse middelgebergten en het hele Alpengebied: alpenverein.de/DAV-Services/Bergwetter
  • De app WarnWetter De Duitse weerdienst is beschikbaar voor Android en iOS.
  • U kunt de actuele onweerssituatie ook onderweg bekijken via de smartphone op de website blitzortung.org Check – blikseminslagen worden hier in realtime weergegeven.
De weersvoorspellingen van de Duitse Alpenclub zijn speciaal voor de Duitse middelgebergten en het hele Alpengebied.Foto: Screenshot alpenverein.de

De weersvoorspellingen van de Duitse Alpenclub zijn speciaal voor de Duitse middelgebergten en het hele Alpengebied.

Source link