Noble enduros 2023: YT Capra 29 Core 1 in test

De YT Capra 29 Core 1 is niet nieuw, maar zit al in zijn derde modeljaar. Toch konden we het niet laten om de Capra in de instapversie voor 2699 euro het testveld in te smokkelen. Met de koopjesenduro wilden we de luxeklasse torpederen en uitzoeken hoe de prijsbreker met de goedkope uitrusting het zou doen tegen de – . Kan het bijbenen, of krijgt de geit een fiasco?

De Capra heeft een aluminium frame met een goedkoop Rockshox chassis en de instapremmen Sram DB8. De geometrie van de Capra komt ongeveer overeen met de gemiddelde waarden van het testveld en levert daarmee een goede mix van soepelheid en wendbaarheid. Op het datablad ontdekken we geen extremen, alleen de bereikwaarde (458 mm) is vrij krap voor een L-frame. Op de trail voelden we ons meteen thuis op de Capra. Als je naar beneden gaat, valt het forse gewicht (17,3 kg!) nauwelijks op.

Er was desillusie in de rommel. De mix van helling, hoge snelheid en keien smaakte de Capra niet lekker; Het bokte. En we wilden zeggen: “Het was duidelijk!” Maar: “Wacht eens even!” – ook hier liepen we leeg en raasden we het chassis zachter dan aanbevolen – en er was al meer comfort. We voelden echter nog steeds een duidelijk verschil met de duurdere downhill-specialisten in de 2023-test van nobele enduro’s zoals de Bold Unplugged Ultimate – voor wiens prijs van 10.999 euro je vier Capra Core 1’s kunt kopen.

Desondanks maakte de goedkope Capra het geweldig op ons afdalingsparcours, kon hij bijbenen en bleef hij niet achter. Op bergopwaartse en vlakke trailpassages remt overgewicht je – dat was te verwachten. De bijna rockervrije kinematica kan daar weinig aan veranderen; De demper heeft geen platformfunctie.

Lees ook:   High-end e-bikes uit de VS: drie Amerikaanse cult-enduro's op de proef gesteld

Een gedetailleerde test is te vinden in FREERIDE 2/2023 (vanaf 17 mei in kiosken)

Onderhoudsgemak: medium

PLUS: Waar voor je geld; Meetkunde; Chassis; Flipchip

MINUS: Gewicht; Rem; weinig aanpassingen aan het chassis; zware waaiers; klein toepassingsgebied

*Prijs kan zijn plus kosten voor verpakking, verzending en coördinatie

³zonder demper, eventueel met steekas aan de achterzijde

met banden, cassette en remschijven.

De metingen werden bepaald op een testbank van het Zedler-Institut.

Source link