11 bestsellers in de test: welke MTB is geschikt voor prijs en prestaties?

Toen Gary Fisher en Charlie Kelly in 1979 begonnen met de eerste serieproductie van off-road fietsen onder het merk MountainBikes, verkochten ze dat jaar 160 fietsen. In het tweede jaar waren er al 1000 stuks. Voor $ 1000 kreeg je geen grip op de band of remkracht volgens de normen van vandaag – om nog maar te zwijgen van demping. Aan de andere kant was het aanbod behapbaar en was de keuze snel gemaakt. Met de start van de productie in Azië begin jaren 80 daalden de prijzen tot een goede 600 dollar voor een mountainbike. Veertig jaar later worden er alleen al in Duitsland jaarlijks bijna een miljoen mountainbikes verkocht. Hoewel het aandeel van e-MTB’s in dit totaal nu rond de 90 procent ligt, is de markt voor fietsen zonder motoren ook groter en kleurrijker dan ooit tevoren. En er is nog iets veranderd: in alle genres zijn fietsen aanzienlijk beter geworden, maar ook duurder.

Rijplezier met een MTB zou maar voor een deel een kwestie van prijs moeten zijn. We hebben elf fietsen getest die beweren een bijzonder goede prijs-kwaliteitverhouding te hebben.Foto: Max FuchsRijplezier met een MTB zou maar voor een deel een kwestie van prijs moeten zijn. We hebben elf fietsen getest die beweren een bijzonder goede prijs-kwaliteitverhouding te hebben.

Om erachter te komen met welke modellen motorrijders vandaag de dag nog steeds een bijzonder goede deal kunnen krijgen, vroegen we de fabrikanten naar hun bestsellers: fietsen die niet alleen buitengewoon goed verkopen, maar ook een bijzonder goede prijs-prestatieverhouding bieden volgens de eigen beoordeling van de fabrikanten. Wat we toen naar de redactie kregen, had niet anders kunnen zijn. Van de 1800 Euro aluminium hardtail tot de bijna 8000 Euro carbon volledig, alles is inbegrepen. Dat is maar goed ook, want in plaats van de fietsen met elkaar te vergelijken, waren we deze keer maar in één ding geïnteresseerd: waar krijgen motorrijders de meeste waar voor hun geld?

Als je een goede fiets voor een eerlijke prijs hebt gevonden, houd je nog geld over voor een fietsvakantie of een portie Kaiserschmarrn.Foto: Max FuchsAls je een goede fiets voor een eerlijke prijs hebt gevonden, houd je nog geld over voor een fietsvakantie of een portie Kaiserschmarrn.

We hebben deze best verkochte fietsen getest:

Andere onderwerpen in onze prijs-prestatievergelijking

>> Kortingen & dalende prijzen: Mountainbikes en e-MTB’s zijn nu beschikbaar tegen een lagere prijs <<

>> grote kortingsactie: racefiets- en gravelbike-aanbiedingen voor herfst<<

De testfietsen in één oogopslag

Omdat hardtails bijna volledig zijn verdwenen uit de cross-country routes van deze wereld in de professionele sport, heroverwegen veel fabrikanten hun racefietsconcepten. Voor de gemiddelde fietser die liever een mooie tour rijdt dan een verhitte wedstrijd, is dit een voordeel.

Met 120 millimeter veerweg, telescopische zadelpennen en brede banden, nieuwe hardtails zoals de Focus Raven of de Rose PDQ kan worden gebruikt voor een breder scala aan toepassingen. Voor velen zijn de verhoogde veiligheid bergafwaarts en het plezier van het rijden op paden waarschijnlijk van grote waarde.

De Focus Raven 8.9 voor 3599 euro. BIKE testresultaat: Goed - 176,8 van de 250 punten.Foto: Max FuchsDe Focus Raven 8.9 voor 3599 euro. BIKE testresultaat: Goed – 176,8 van de 250 punten.

Direct mail-order bedrijf Rose concurreert om de gunst van klanten met de nieuwste radio-circuit, terwijl Focus zich richt op maximale veelzijdigheid. Aangezien niemand op een zware hardtail wil rijden, zijn de carbon frames van beide fietsen volkomen logisch, maar drijven de prijs op.

De Rose PDQ 2 voor 3799 euro. BIKE testresultaat: Zeer goed - 180,8 van de 250 punten.Foto: Max FuchsDe Rose PDQ 2 voor 3799 euro. BIKE testresultaat: Zeer goed – 180,8 van de 250 punten.

Over lichte, dure fietsen gesproken: postorderbedrijf Radon heeft zijn hardtail topmodel op termijn met maar liefst 1200 euro verkleind. Met een gewicht van nog geen negen kilo en uitrusting uit het luxesegment scoort de Jealous zeker veel prestatiepunten. Dure blHet is nog steeds een goed idee.

Alleen Giant stuurt een hardtail de test in die echt de titel “goedkoop” verdient. Net als de dure Radon is de stevig uitgeruste aluminium fiets echter ook duidelijk meer ontworpen voor conservatieve racers dan de modellen van Rose en Focus.

De Radon Jealous 10e EA voor 6499 euro (verlaagd naar 5299 euro). BIKE testresultaat: Zeer goed - 204,5 van de 250 punten.Foto: Georg GrieshaberDe Radon Jealous 10e EA voor 6499 euro (verlaagd naar 5299 euro). BIKE testresultaat: Zeer goed – 204,5 van de 250 punten.

Betaalbare full-suspension fietsen voor trail en tour

Canyon maakt handig gebruik van haar prijsvoordeel als postorderbedrijf en stelt een beproefd uitrustingspakket samen, dat niet veel glans uitstraalt, maar een onberispelijke functie levert. Ondertussen maakt een bijzonder licht carbon frame de Stereo One44 aantrekkelijk voor gramvossen.

De Cube Stereo One44 C:62 Pro voor 3299 euro. BIKE testresultaat: Goed - 177,5 van de 250 punten.Foto: Max FuchsDe Cube Stereo One44 C:62 Pro voor 3299 euro. BIKE testresultaat: Goed – 177,5 van de 250 punten.

Snelle racefietsen voor cross country en marathon

Hoewel het Bulls Wild Edge Team meer dan twee keer zo duur is als de fiets van Canyon, is het de moeite waard om de prijzen opnieuw te vergelijken. De professionele marathon full suspension draagt een high-end uitrusting waar andere fabrikanten hun racefietsen alleen op trakteren voor 4000 euro meer.

Het Bulls Wild Edge Team voor 6399 euro. BIKE testresultaat: Zeer goed - 195.8 van de 250 puntenFoto: Max FuchsHet Bulls Wild Edge Team voor 6399 euro. BIKE testresultaat: Zeer goed – 195.8 van de 250 punten

De best verkochte modellen van Conway en Specialized zitten qua prijs in het middensegment. Terwijl Specialized zich volledig richt op een hoogwaardig frame met unieke ophangingstechnologie, neemt Conway een benadering van zijn prijs-prestatieaanbeveling die vandaag de dag ongebruikelijk is geworden. Met praktische details en een kleurrijke mix van uitrusting voldoet de RLC FS slechts marginaal aan de sportieve eisen van een racefiets en is hij meer aan te bevelen voor klassieke toerfietsers.

De Specialized Epic Comp voor 4500 euro. BIKE testresultaat: Erg goed - 198.3 van de 250 puntenFoto: Max FuchsDe Specialized Epic Comp voor 4500 euro. BIKE testresultaat: Erg goed – 198.3 van de 250 punten

Krachtige All Mountains en Enduro’s voor de afdaling

De duurste fietsen in onze prestatiebalans worden door Scor en Rocky Mountain de race ingestuurd. Voor 6899 of 7900 euro moeten de hoogwaardige carbon full-suspension fietsen het goed doen. Met veelzijdige verstelbare frames proberen beide fabrikanten een puntenbonus te krijgen. Dit is ook terug te zien in het eindoordeel. Naast de praktische rijeigenschappen evalueert ons puntensysteem ook meetgegevens uit het BIKE-testlaboratorium, de kwaliteit van de apparatuur, de bouwkwaliteit en de toegevoegde waarde voor de klant, zoals extra functies of meegeleverde accessoires.

De Giant XTC SLR 1 voor 1799 euro. BIKE testresultaat: Goed - 166,5 van de 250 puntenFoto: Max FuchsDe Giant XTC SLR 1 voor 1799 euro. BIKE testresultaat: Goed – 166,5 van de 250 puntenDe Scor 4060 LT GX voor 6899 euro. BIKE testresultaat: Zeer goed - 195 van de 250 puntenFoto: Max FuchsDe Scor 4060 LT GX voor 6899 euro. BIKE testresultaat: Zeer goed – 195 van de 250 punten

Lees ook:   Flex-serie: 5 MTB-onderdelen tegen armpomp en vermoeide handen getest

Voor cijfernerds en statistici is deze vergelijking een land van overvloed. Als men na uitgebreide tests de prijs en de score ten opzichte van elkaar plaatst, is het resultaat niet alleen een inzichtelijk diagram, maar ook een ontnuchterend diagram.s conclusie: Gemiddeld genomen zijn dure fietsen beter dan goedkope fietsen. Radon, Bulls, Scor en Rocky Mountain scoren over het algemeen de meeste punten, maar maken de bankrekening leeg.

Welke MTB biedt de beste prijs-kwaliteitverhouding?

Het beste quotiënt van waardering en kosten wordt geleverd door de goedkope Giant hardtail. Vanuit deze basis stijgen de prijzen voor betere fietsen geleidelijk – of om het anders te zeggen: als je naar hogere prestatiebereiken gaat, stijgen de prijzen ook steeds sneller. Rose en Focus belanden in het midden van de prijs-prestatiekloof met hun aanpak van een veelzijdige hardtail. Hier staat ook de lichtgewicht trailbike van Cube. Als u tevreden wilt zijn met het onafhankelijke concept van de Conway, moet u goed nadenken of het ook aan uw eigen eisen voldoet, want het bedrijf in Nedersaksen vraagt er een hoge prijs voor.

De Conway RLC FS 7.9 voor 5499,95 euro. BIKE testresultaat: Goed - 174 van de 250 puntenFoto: Max FuchsDe Conway RLC FS 7.9 voor 5499,95 euro. BIKE testresultaat: Goed – 174 van de 250 punten

In deze puur rationele vergelijking onderscheiden twee fietsen zich van de massa andere bestsellers: hoewel er geen gejuich te verwachten is bij het bekijken van de uitrustingslijst van de Specialized, zijn de praktische prestaties van de 4500 Euro Epic Comp volledig overtuigend.

Met een zeer goede en breedband trailbike voor slechts 2999 euro schiet Canyon echter de prijs-prestatievogel. Met de combinatie van uitgebalanceerde rijeigenschappen en het economische voordeel van de online retailer kan geen enkele andere fiets concurreren.

BIKE tip Prijs-kwaliteitverhouding: De Canyon Neuron CF 8.0 voor 2999 euro. BIKE testresultaat: Erg goed - 192.8 van de 250 puntenFoto: Max FuchsBIKE tip Prijs-kwaliteitverhouding: De Canyon Neuron CF 8.0 voor 2999 euro. BIKE testresultaat: Erg goed – 192.8 van de 250 punten

In werkelijkheid is het niet de wiskunde die bepaalt hoe sterk de prikkel is om een mountainbike te kopen, maar de eigen portemonnee en individuele behoeften. Alleen als de fiets ook past in het gewenste gebruiksgebied en ook geïnteresseerden emotioneel oppikt, is de aankoop een goede.

Wat dat laatste betreft zouden de vroege motoren van Gary Fisher en Charlie Kelly in 2023 nog steeds het bloed van veel liefhebbers moeten laten pompen. Er moet echter ook worden opgemerkt dat menig historisch fietsicoon vandaag de dag een bedrag van vijf cijfers kost.

De Rocky Mountain Instinct C70 voor 7900 euro. BIKE testresultaat: Zeer goed - 194.8 van de 250 puntenFoto: Max FuchsDe Rocky Mountain Instinct C70 voor 7900 euro. BIKE testresultaat: Zeer goed – 194.8 van de 250 punten