Prijsontwikkeling in de fietsindustrie: Is een einde aan de fietshausse aanstaande?

Nadat de Chinese overheid haar zero Covid-beleid moest laten varen, raast er een nieuwe coronagolf over China. Ziekteverzuim zou nu fabrieken en logistiek weer tot stilstand kunnen brengen, en Corona zou zich na het Chinese Nieuwjaar (21,1. tot 7,2.) buiten China kunnen verspreiden en ook de productie in andere Aziatische landen kunnen vertragen. Voor de fietsindustrie doemt de volgende crisis hier al op – en deze is nog niet hersteld van de langdurige supply chain-problemen vanaf het Corona-begin. “Voor de grote en internationaal actieve fabrikanten zal dit herstel bijzonder lang duren”, voorspelt Steffen Barkhau van Giant Bicycles. De processen zijn bijzonder complex en de vraag naar grondstoffen is bijzonder hoog. Daarnaast is de koopstemming in Duitsland sinds afgelopen najaar sterk gedaald. Vooral als het gaat om de aankoop van dure goederen die geen deel uitmaken van de dagelijkse behoeften, zijn mensen erg terughoudend. Dreigt dit ook met een inzinking van de verkoop voor de e-MTB-markt?

Er is nog steeds veel vraag naar hoogwaardige fulls. Onderdelen zijn hier nog schaars, sommige 2022-modellen zijn nog niet geleverd. Het is daarom onwaarschijnlijk dat een overaanbod de prijzen hier zal drukken. – Jo Beckendorff, industrie-expert

Branche-expert Jo Beckendorff onderscheidt zich: in de eerste plaats zijn hoogwaardige merkcomponenten schaars, wat de beschikbaarheid van hoogwaardige fietsen beïnvloedt. Tegelijkertijd is de vraag naar precies deze fietsen echter nog steeds hoog. De verkoop van goedkopere e-mountainbikes is sterker gedaald, die ironisch genoeg ook veel minder last had van het tekort aan onderdelen. Een overaanbod aan goedkope fietsen lijkt daarom waarschijnlijk in 2023. De door de producenten opgeslagen fietsen, die er zijn na annuleringen van bestellingen, moeten ook op de markt worden gebracht, wat waarschijnlijk alleen met kortingen werkt – aldus Beckendorff. Dus nu lijken de fabrikanten de vraag te willen prikkelen met kortingen en aanbiedingen.

Verdere artikelen over het onderwerp prijsontwikkeling:

>> FIETSPRIJZEN 2023 – Vooruitblik: Komen er binnenkort kortingen voor mountainbikes? (vanaf februari 2023) <<

>> MTB BOOM NA DE PANDEMIE: Koop nu een nieuwe fiets of wacht af? (vanaf oktober 2022) <<

>> Rose verhoogt fietsprijzen met 10 procent (vanaf maart 2022) <<

Kortingen en aanbiedingen bij grote fietsfabrikanten

Prijsvoorbeeld:
Canyon Neuron CF 9 (alleen maat L) – verlaagd van 3999 Euro naar 3349 Euro – 16% korting

Canyon Neuron CF9 SLFoto: Max Fuchs

Canyon Neuron CF9 SL

Een ander voorbeeld is Gespecialiseerd. De fabrikant kondigt zijn kortingen aan via een persbericht en op de website “SALE” lichten borden op voor bezoekers. In het geval van high-end fietsen wordt het hele portfolio uitgevoerd; zonder groottebeperkingen.

Prijsvoorbeelden:
Specialized S-Works Turbo Levo – verlaagd van 15.000 euro naar 12.000 euro – 20% korting

Specialized Kenevo SL Comp – verlaagd van 7900 Euro naar 6500 Euro – bijna 18% korting

Gespecialiseerde Kenevo SL CompFoto: Adrian Vesenbeckh

Gespecialiseerde Kenevo SL Comp

Als derde voorbeeld, een kleinere aanbieder: Propain. Maar hij biedt zijn model Tyee ook aan met maximaal 500 euro korting of 20 procent op de framekit.

Een goed moment voor spaarders, zou je denken, maar Sebastian Tegtmeier van Bike Components is sceptisch over een ontwikkeling op middellange termijn: “Als fabrikanten elkaar nu onderbieden qua prijzen om hun magazijnen leeg te maken, blijft er uiteindelijk minder over bij fabrikanten en dealers, terwijl tegelijkertijd de kosten stijgen.” Op de lange termijn kan de dienst er bijvoorbeeld onder lijden. “Royale garantiediensten – zoals levenslange garantie op frames – kunnen dan door de fabrikanten worden geïncasseerd”, zegt Tegtmeier. Of het kan weer goedkoper worden geproduceerd en fietsen krijgen inferieure specificaties voor dezelfde prijs.

Zelfs retailers die vorig jaar bijzonder optimistisch waren over het bestellen van goederen, lopen het risico er nu op te zitten.Ik zou de commissaris willen vragen of hij op de hoogte is van het feit dat de Commissie nog geen voorstel voor een richtlijn inzake milieubescherming heeft ingediend. Economische experts zien de inflatie immers iets afzwakken richting het voorjaar. Dit gaat ook gepaard met een opfleuring van de koopstemming. Toch is de goudkoortsstemming aan het begin van de pandemie waarschijnlijk voorlopig voorbij in de fietsindustrie.

Lees ook:   Swapfiets staat in het rood: Staat het abonnementsmodel voor fietsen op de rand van uitsterven?

>> Meer meningen van de experts uit de fietsindustrie vindt u hier. <<

Prijsontwikkeling vanuit het oogpunt van een klant

Het is duidelijk dat de veranderende prijzen in eerste instantie klanten bevallen. Dat dit bizarre effecten kan hebben, blijkt echter uit een lezersbrief die ons bereikte.

Afgelopen oktober bestelde Basti – laten we hem zo noemen – de Canyon Spectral 125 CF7 voor 3499 euro. De levertijd moet tot begin januari duren. Op Black Friday (25.11.) was hij verrast dat dezelfde fiets voor 3199 werd verkocht. Basti reageert snel, bestelt deze aanbieding en annuleert de vorige bestelling. Zijn nieuwe fiets staat nu gepland voor begin februari. Sterker nog, de pakketvervoerder staat al rond de jaarwisseling aan de deur, waar Basti erg blij mee is.

Canyon Spectral 125Foto: Max Fuchs

Canyon Spectral 125

Dan de desillusie als hij eindelijk de Canyon nieuwsbrief ontvangt en op de hoogte wordt gebracht van de “Trail Sale”. Nu is de standaardprijs voor zijn Spectral gedaald tot 2999 Euro EUR en wordt deze aangeboden in de trail sale voor 2499 Euro – dus 1000 minder dan zijn eerste bestelling in de herfst.

Basti neemt contact op met Canyon en vraagt om een volgende korting – ook in de vorm van een voucher. Maar de steun verwijst naar de “prijsontwikkeling” en “kan niets doen”.

Feiten en cijfers over de Bike World 2023

Vorig jaar al ontsloegen fietsbedrijven op grotere schaal werknemers. Maar er zijn ook lichtpuntjes.

20% van de beroepsbevolking in de zomer van 2022 de accessoires online shop Bike Components ontslagen en eind 2022 is ook de directeur veranderd.

Oktober: De stijgende inflatie en de vrees voor hoge energieprijzen drukten het consumentengedrag. In oktober 2022 melden consumentenonderzoekers een historisch dieptepunt. Immers: Sindsdien gaat het weer licht omhoog, maar gestaag.

Neiging om te kopen: Experts gebruiken dit om te beschrijven hoe waarschijnlijk het is dat een consument dure goederen koopt die geen deel uitmaken van de dagelijkse behoeften. Bijvoorbeeld e-mountainbikes. Deze waarde blijft stagneren op een laag niveau, omdat veel mensen dure aankopen voorlopig uitstellen. In ieder geval tot de volgende elektriciteits- en gasrekening arriveert.

10% prijsverhogingen zijn nog steeds trendy, nu ook bij fabrikanten waarvan de prijzen tot nu toe stabiel zijn gebleven. Voor 2023 verhogen merken als Scott en Haibike hun prijzen nu echter met 500 tot 1000 euro.

Chinees Nieuwjaar? De datum is afhankelijk van de maankalender en valt op 22 januari in 2023. De zes dagen daarna zijn vakantie en Hoogseizoen. De angst: Corona kan zich dan flink verspreiden en fabrieken en logistiek weer lamleggen.

Experts uit de fietsindustrie geven hun mening over de toekomst van de fietsmarkt

Verklaring van Steffen Barkhau, Giant Bicycles:

De marktvraag is in het laatste kwartaal van 2022 op sommige gebieden aanzienlijk gedaald. Dit geldt vooral voor het instapsegment van ‘eenvoudige’ e-hardtails. Meer geavanceerde full-suspension e-bikes blijven echter genieten van een sterke vraag. Voor zover we kunnen voorzien, zal deze trend zich in 2023 voortzetten. Het onderwerp Light-E-MTB zal de vraag naar brandstof verder doen toenemen.

Steffen Barkhau, ReuzenfietsenFoto: Fabrikant

Steffen Barkhau, Reuzenfietsen

Verklaring van Colin Pfister, Focus Bikes:

Hoewel de situatie wat versoepelt, zijn we nog ver verwijderd van de status quo van voor Corona. Met name sommige componenten hebben nog lange levertijden, wat ook van invloed is op de levering van fietsen die klaar zijn voor verkoop. Onze dealers hebben ons al op de hoogte gebracht van hun bezorgdheid over dalende verkoopcijfers. Samen met onze dealers gaan we de markt observeren en vervolgens samen de beste oplossing vinden.

Colin Pfister, Focus FietsenFoto: Fabrikant

Colin Pfister, Focus Fietsen

Verklaring van Jo Beckendorff, economisch en industrieel expert:

Het is nog niet duidelijk welk effect het Chinese Nieuwjaar en de bijbehorende wens om te reizen zal hebben op de Covid-golf daar. Maar één ding is duidelijk: als de fabrieken weer worden stilgelegd, zou je het hier in Europa sowieso pas in 2024/25 voelen op de fietsmarkt. De fietsen voor 2023 worden al lang geproduceerd en zijn momenteel onderweg naar lokale dealers als de leveringen niet worden vertraagd door nieuwe Covid-gevallen.

Jo Beckendorff, economisch en industrieel expertFoto: Privatfoto

Jo Beckendorff, economisch en industrieel expert

Verklaring van Sebastian Tegtmeier, Bike Components:

Na de terughoudendheid afgelopen najaar door inflatie en hoge energieprijzen zien we nu een lichte verbetering van het consumentengedrag. In het geval van complete fietsen ligt echter een overaanbod in het verschiet, wat kan leiden tot een echte prijzenoorlog, vooral voor goedkope fietsen. En goedkope fietsen drukken ook de prijzen bij ons, in de aftermarket. De hele industrie zal zeker een turbulente tijd tegemoet gaan.

Sebastian Tegtmeier, FietsonderdelenFoto: Max Schumann

Sebastian Tegtmeier, Fietsonderdelen

Source link