Welkom bij de duurtest, Merida One Forty 6000

Uit onze BIKE-lezersenquête over de “Readers Most Wanted” testfietsen bleek al dat de Merida One Forty voor velen een zeer interessante fiets is. Op papier lokt de all-mountain bike potentiële kopers met progressieve geometriewaarden en een uitgebreid uitrustingspakket. Onder hen is een telescopische zadelpen met een verstelbereik tot 230 millimeter. Dit is ook de basis voor Merida’s “Agilometer” -maatconcept, volgens welke motorrijders een framemaat kunnen kiezen, niet alleen op basis van hun lichaamsafmetingen, maar ook op basis van hun rijstijl en voorkeuren. Spannende details op elke hoek die de Merida One Forty 6000 tot een langdurige metgezel van een BIKE-editor met een sterk karakter moeten maken.

De Merida One Forty 6000 voor 5799 euro zou wel eens een ideale allrounder kunnen blijken in de BIKE endurance test.Foto: Jan TimmermannDe Merida One Forty 6000 voor 5799 euro zou wel eens een ideale allrounder kunnen blijken in de BIKE endurance test.

Merida One Forty 6000: All mountainbike met de beste prijs-kwaliteitverhouding?

In de stemming voor de meest begeerlijke testfietsen wist het topmodel Merida One Forty 10K de gunst van BIKE-lezers te veroveren. Met 13,96 kilo (BIKE-meting, maat L) en een lange, vlakke geometrie kon de edele all-mountain zich voor 11.699 euro bewijzen als een capabele allrounder en de topscore “Super” behalen. Bijna geen enkele lezer zou in de dagelijkse realiteit zoveel geld uitgeven aan sportartikelen. Daarom vroegen we ook om een goedkope aluminium versie voor een all-mountain vergelijkingstest. Met 3999 euro is de One Forty 700 de best uitgeruste fiets met een aluminium frame in het Merida-modellengamma. Onze testploeg getuigde van de zeer goede downhill-prestaties van de fiets, maar bekritiseerde het hoge totaalgewicht van 15,75 kilo (BIKE-meting, maat M). Een groot deel van het overgewicht viel op het 3789 gram zware aluminium frame.

De solide uitrusting van de Merida One Forty 6000 omvat een Marzocchi Bomber Z1 verende voorvork met 150 millimeter veerweg.Foto: Jan TimmermannDe solide uitrusting van de Merida One Forty 6000 omvat een Marzocchi Bomber Z1 verende voorvork met 150 millimeter veerweg.

Theoretisch zou onze duurtestfiets Merida One Forty 6000 het beste van twee werelden moeten combineren: een lichtgewicht carbon frame en een prijs die nuchter is gebleven. Met 5799 euro kost hij minder dan de helft van het topmodel, maar heeft hij hetzelfde carbon frame met een gewicht van 2694 gram. Dat de weegschaal nog maar stopt bij een totaalgewicht van 15,3 kilo (BIKE-meting, maat L) is deels te danken aan het feit dat de One Forty 6000 veel praktische kleine onderdelen meedraagt, en deels aan de degelijk functionele, maar niet bepaald lichte apparatuur.

De Merida MTB wordt geleverd met versnellingen en remmen uit de Shimano SLX serie.Foto: Jan TimmermannDe Merida MTB wordt geleverd met versnellingen en remmen uit de Shimano SLX serie.

Specificaties van de fabrikant voor de Merida One Forty 6000

  • Prijs: 5799 Euro
  • Categorie: All Mountain Bike
  • Voor / achter veerweg : 150 / 140 millimeter
  • Wielmaat: 29 inch
  • Breedte stuur: 780 mm
  • Steellengte: 50 mm

BIKE metingen: Merida One Forty 6000

  • Gewicht complete fiets / frame (maat L): 15,3 kilo / 2694 gram (zonder schok)
  • Stuurinrichting / zithoek: 65 / 79 graden
  • Bereik / Stapel: 502 / 618 mm
  • Liggende achtervork / Wielbasis: 436 / 1267 millimeter

Een geometrie-aanpassing via flip-chip maakt ook een klein 27,5 inch achterwiel op de Merida One Forty mogelijk.Foto: Jan TimmermannEen geometrie-aanpassing via flip-chip maakt ook een klein 27,5 inch achterwiel op de Merida One Forty mogelijk.

Lees ook:   trek mountainbike full suspension

Concept van de Merida One Forty 6000

Het carbon frame van de Taiwan MTB is absoluut eigentijds. De kabels lopen netjes naar binnen via de headset naar de binnenkant van het frame. Een serviceklep in de onderbuis helpt niet alleen bij de interne kabelgeleiding, maar biedt ook toegang tot een opbergvakh binnen. De volledig laat een extra lager op de achterste driehoek achterwege en vertrouwt in plaats daarvan op een draaipunt in de staande achtervork. De nodige mobiliteit wordt bereikt door de flex van het carbonmateriaal, dat niet alleen minder gewicht, maar ook minder onderhoud belooft. Op de trapas vertrouwt Merida op de geschroefde BSA-standaard en maakt de installatie van een kettinggeleider via een optionele adapterplaat mogelijk.

Onder de trapas van de Merida One Forty zit een geïntegreerd opbergvak. De klep kan worden geopend met behulp van de inbussleutel in de achterwielas.Foto: Jan TimmermannOnder de trapas van de Merida One Forty zit een geïntegreerd opbergvak. De klep kan worden geopend met behulp van de inbussleutel in de achterwielas.

Een bijzonder kenmerk van Merida is het “Agilometer” maatconcept. De Taiwanezen vertrouwen op een geometrie met lange bereikwaarden, maar korte zitbuizen. Om ervoor te zorgen dat elke framemaat door zoveel mogelijk rijders van verschillende hoogtes kan worden gebruikt, installeert Merida de Expert SL telescopische zadelpen met een slag van maximaal 230 millimeter. Door middel van een extern, scharnierend verstelmechanisme kan het instelbereik oneindig worden teruggebracht van 230 naar 30 millimeter. Zo kan de keuze van de framemaat minder gemaakt worden op basis van de zitbuislengte dan op de bereikwaarde. Als u graag op lange fietsen rijdt, kunt u voor het grotere frame gaan, de slag van de vario-ondersteuning verminderen en profiteren van een soepelere rit. Als je de voorkeur geeft aan iets kortere fietsen, kies dan voor het kleinere frame, maximaliseer de verlengafstand van de zadelpen en krijg een meer wendbare all-mountain bike.

Lang ding: De Merida Expert SL telescopische ondersteuning heeft 30 tot 230 millimeter instelbare slagen.Foto: Jan TimmermannLang ding: De Merida Expert SL telescopische ondersteuning heeft 30 tot 230 millimeter instelbare slagen.

Het is passend dat de geometrie van de Merida One Forty ook via een flipchip kan worden aangepast aan een klein 27,5-inch achterwiel. Merida geeft ons zo’n ruime keuze in de setups van de fiets. Onze duurtest komt volledig in maat L. Voor de 190 centimeter testeditor zou de 445 millimeter korte zitbuis met een normale telescopische ondersteuning nauwelijks beweegbaar zijn. Het bereik van 502 millimeter past daarentegen goed bij de lichaamsmaten. Dankzij het maatconcept “Agilometer” pakt de keuze van het L-frame goed uit. In de maximale verstellengte van de Vario-steun past de zithoogte wonderwel.

Met behulp van dit scharnierende mechanisme en een zeshoekige sleutel kan de slag van de Merida Expert SL zadelpen traploos worden aangepast.Foto: Jan TimmermannMet behulp van dit scharnierende mechanisme en een zeshoekige sleutel kan de slag van de Merida Expert SL zadelpen traploos worden aangepast.

Kenmerken van Merida One Forty 6000

Aan de voorzijde van de Merida One Forty 6000 het vuurrode Marzocchi Bomber Z1 Vork met 150 millimeter veerweg springt direct in het oog. Het interieur van de all-mountain verende voorvork met 36 millimeter stanchions is absoluut identiek aan de vorken van de Fox 36 Performance-serie. Aan de achterzijde is de Rockshox Deluxe Schokdemper zonder expansievat in de Select+ versie. Qua aandrijving rust Merida het middensegment volledig uit met Shimano SLX schakelcomponenten. Alleen de versnellingspook komt uit de hoogwaardigere XT-serie en moet voor een scherper schakelgevoel zorgen. Met een overbrengingsverhouding van 510 procent moet de mountainbike steile hellingen kunnen beklimmen. Het logo van de Shimano SLX serie is ook terug te vinden op de remmen. De One Forty 6000 is echter de vierzuigerversie van de Japanse stopper. Passend bijten hun remklauwen op grote remschijven met 203 millimeter voor en achter. Bij de crank trakteert Merida de fiets op de fiets met de Turbine crank een chique aluminium model van Race Face.

Lees ook:   Giant Fathom 29 2 - Testwinnaar "Trail" - instap hardtails 2023

Grote remschijven met centerlock mount en Shimano SLX vierzuiger remmen beloven te allen tijde voldoende vertraging bij de afdaling.Fotograferen: Jan TimmermansGrote remschijven met centerlock mount en Shimano SLX vierzuiger remmen beloven te allen tijde voldoende vertraging bij de afdaling.

Op de 29-inch wielen combineert Merida Shimano SLX naven met naamloze velgen van Jalco. Met een binnenbreedte van 29 millimeter past deze keuze goed bij het beoogde toepassingsgebied, maar weegt helaas veel. Samen met de grote remschijven, de Shimano SLX cassette en de zware banden weegt de wielset 5120 gram – heel goed. Hiervoor beloftes op de achterkant Maxxis Dissector Banden in 2,4 inch breedte een extra sterk Exo+ karkas hoge lekbestendigheid. Ondertussen wordt de 2,5-inch brede Maxxis Minion DHF aan de voorkant alleen geleverd met een eenvoudig exo-karkas. Nog een reden voor het hoge wielgewicht: Merida levert de One Forty 6000 met zware buizen. Er zit geen tubeless velglint in de goedkope wielen, dus deze tuningmaatregel zou enige moeite kosten.

Antislipbanden met sterke lekbescherming zijn een goede keuze op de downhill all-mountain bike. Helaas zijn de 29-inch wielen niet tubeless-ready uit de fabriek.Foto: Jan TimmermannAntislipbanden met sterke lekbescherming zijn een goede keuze op de downhill all-mountain bike. Helaas zijn de 29-inch wielen niet tubeless-ready uit de fabriek.

De Merida Expert SL Zadelpen is de spil van het speciale geometrieconcept. Door zijn lengte weegt hij echter iets minder dan een kilo, inclusief de trein en de afstandsbediening – extreem hoog voor een vario-ondersteuning. Het frame van de Merida One Forty is voorbereid op een geïntegreerde zadelpen met acht pinnen. Vanwege hun hoge prijs gebruiken de Taiwanezen deze uitrustingsversie echter niet op hun complete fietsen. Volgens de fabrikant zou een upgrade zo’n 30 procent gewicht besparen en de voordelen van een lange zadelpen behouden, maar zou het ook 450 euro kosten. Al met al ziet het uitrustingspakket van de endurance testfiets er vrij coherent uit. Gezien de niet bepaald superlage prijs van 5800 euro is er geen koopjeskoorts met de SLX-componenten. Maar het is de moeite waard om nog eens te kijken, want de waarde van de Merida One Forty 6000 zit vooral in de details.

Achter de rubberen afdekking bevindt zich de houder voor een geïntegreerde vario-ondersteuning met acht pinnen. Hoewel Merida zijn eigen aanpak hanteert, is de upgrade-optie een leuk detail.Foto: Jan TimmermannAchter de rubberen afdekking bevindt zich de houder voor een geïntegreerde vario-ondersteuning met acht pinnen. Hoewel Merida zijn eigen aanpak hanteert, is de upgrade-optie een leuk detail.

De details van de Merida One Forty 6000

Qua aandacht voor detail heeft Merida zichzelf overtroffen met de One Forty-serie. Zelden is een fiets met zoveel extra’s in de BIKE-testkelder gerold. Hun overvloed verklaart niet alleen het enorme gewicht van de productiefiets, maar ook de prijs van het uitrustingspakket, dat meer door functionaliteit dan exclusiviteit schijnt. Aan de ene kant is er het hoogwaardige carbon frame met de eerder genoemde keuzes qua grootte en rijeigenschappen. Uiteraard rekent Merida de overeenkomstig hoge ontwikkelingskosten deels door aan de klant – een perfect verantwoorde aanpak. Rubberen beschermers met geluidsremmende lamellen op de zitting en achtervork beschermen het chique frame. Daarnaast voorziet Merida het van een onderbuisbeschermer en voorbeeldige beschermfolies met groot oppervlak af fabriek: de hele achterste driehoek is gemaskeerd.

Inbegrepen in het aankoopbedrag: de waterfles met Fidlock houder.

Alle details van de Merida One Forty 6000 in de fotogalerij.

Een kleine kettinggeleider voorkomt dat de aandrijflijn valt en een minispatbord beschermt het frame tegen ruw vuilbombardement. De hendel van de achterwielas is afneembaar en bevat een inbussleutel, die past op de voor- en achteras en de afdekking van het opbergvak in de onderbuis. Daarnaast zit er een kleine multitool onder het zadel. In het opbergvak zelf bevindt zich een gereedschapstas met tubeless pluggen, een minipomp en bandenlichters. Er is ook een bevestigingspunt voor de voordemperbevestiging, waarop waarop een reservebuis met klittenband op zijn plaats wordt gehouden. De complete fiets wordt ook geleverd met een waterfles met een Fidlock houder. Deze hoeveelheid accessoires is al inbegrepen in de aankoopprijs van de Merida One Forty 6000.

Lees ook:   Indoor cycling: smart trainers, accessoires en software op de proef gesteld

In deze zeer lange gereedschapstas in de onderbuis zit een minipomp, tubeless reparatieset en bandenlichter af fabriek.Foto: Jan TimmermannIn deze zeer lange gereedschapstas in de onderbuis zit een minipomp, tubeless reparatieset en bandenlichter af fabriek.

De duurtest van de Merida One Forty 6000

Als persoonlijke metgezel van een BIKE-testeditor zal de Merida Fully een heel fietsseizoen vol hoogtepunten doormaken. De testperiode is begin juli 2023 gestart en loopt door tot het voorjaar van 2024. Dit betekent dat de Merida One Forty 6000 ook te maken krijgt met barre winterse omstandigheden vol regen, sneeuw en modder. Het nieuwe onderkomen van de duurtestkandidaat ligt aan de rand van het Beierse Woud. Dit betekent dat hij zich kan verheugen op endurance trailrondes en een of twee bezoeken aan het Geißkopf Bike Park. Zijn nieuwe thuispaden zijn lang (het langste noorden van de Alpen) en gevarieerd. De all-mountain bike zal ook dagelijks zijn klimkunsten moeten bewijzen.

Merida levert de One Forty inclusief vervangende slang. Hopelijk is dit niet te vaak nodig tijdens de testperiode.Foto: Jan TimmermannMerida levert de One Forty inclusief vervangende slang. Hopelijk is dit niet te vaak nodig tijdens de testperiode.

Indien nodig worden in de loop van de tijd kleine aanpassingen aan de apparatuur gedaan. Om bijvoorbeeld het gewicht van de MTB te verminderen, zou een upgrade naar een tubeless wielset denkbaar zijn. Aandrijf- en chassiscomponenten en de eigen Merida-zadelpen mogen indien mogelijk niet worden vervangen, maar moeten gedurende de volledige testperiode worden uitgevoerd. Na duizenden kilometers en tienduizenden hoogtemeters en diepte trekken we een conclusie over de duurzaamheid van de carbonfiets. Dit is ook gebaseerd op de beoordelingen van ons eigen BIKE-testlaboratorium over de staat van de lagers en slijtdelen.

Zullen de uitgebreide beschermende maatregelen op de Merida voldoende zijn om de motor zonder kleerscheuren door het seizoen te krijgen? De BIKE duurtest is bedoeld om dit te verduidelijken.Foto: Jan TimmermannZullen de uitgebreide beschermende maatregelen op de Merida voldoende zijn om de motor zonder kleerscheuren door het seizoen te krijgen? De BIKE duurtest is bedoeld om dit te verduidelijken.

Een eerste rij-impressie van de Merida One Forty 6000

De eerste kilometers op de Merida One Forty 6000 bevestigen wat de BIKE-tests van de andere One Forty-modellen al hebben laten zien. De zitpositie is sportief van aard dankzij het lange hoofdframe en de zeer steile zithoek. Op vrij vlakke tochten is de steile zitbuis van 79 graden bijna een beetje veel van het goede. Dan is er veel druk op de handpalmen. De Merida geeft de voorkeur aan steile beklimmingen. Hier scoort de extreme waarde met de zithoek en manifesteert zich met een laat stijgend front. Het hoge gewicht is duidelijk merkbaar op endurance-ronden – er is hier duidelijk potentieel voor optimalisatie. Efficiënt maar langzaam klimt de One Forty naar de top. Zelfs in de afdaling zijn de kilo’s niet weg te redeneren. Over het algemeen voelt de lange all-mountain bike aan als veel MTB qua wegligging. Toch is hij aangenaam wendbaar door krappe bochten – dankzij korte liggende achtervorken. In steile stukken zorgen de lage standoverhoogte en het wijd verlaagde zadel voor veel veiligheid. Als het echt snel gaat in het dalschot, profiteert de piloot van de lange bereikwaarde en de hoge veerwegreserves. Over vering gesproken: De One Forty staat vrij hoog in de slag en brengt zo een sportieve, directe rijervaring over. Kleine bultjes worden echter minder goed uit het substraat gefilterd. Dit betekent dat de Merida aan het begin van de duurtest geen comfortwonder kan blijken te zijn, maar hij wekt de honger naar technische uitdagingen en steile bergop- en bergafwaartse paden wanneer je actief aan het rijden bent.

BIKE-redacteur Jan Timmermann zet de Merida One Forty 6000 een heel mountainbikeseizoen aan het werk.Foto: Georg GrieshaberBIKE-redacteur Jan Timmermann zet de Merida One Forty 6000 een heel mountainbikeseizoen aan het werk.