Rockshox Boxxer: De downhill classic is terug – met update

De nieuwe Rockshox Boxxer verende voorvork is ontwikkeld op een zeer groot en oud fundament dat dateert uit de tijd van Nicolas Vouilloz en Steve Peat in de vroege jaren 90. Van de wereldbekerafdalingen tot geheime testbanen – topatleten als Vali Höll en Loris Vergier hebben opnieuw geholpen met de nieuwe editie van de downhillklassieker.

Het resultaat is: een nieuw 38 mm chassis, een nieuwe luchtveer en herziene demping. En zoals Rockshox zelf aankondigt: het ging er niet om de stijfste verende voorvork te ontwikkelen, maar om dat deze stijf genoeg was om de stuurhoek te absorberen zonder je handen te belasten. Zoals het gezegde luidt:

Op die manier ben jij degene die de verende voorvork stuurt, niet andersom. – Rockshox voor de Boxxer heruitgave

Nieuw en met een veerweg van 180 tot 200 mm: de nieuwe Boxxer.Foto: Rockshox/SramNieuw en met een veerweg van 180 tot 200 mm: de nieuwe Boxxer.

Rockshox Boxxer: Met Debonair+ naar het stalen veergevoel?

Het nieuwe DebonAir + ontwerp met dubbele buis van de Boxxer-verende vork zou verschillen van alle Rocksox-luchtveren die tot nu toe zijn geproduceerd en een handling bieden die zeer dicht bij een stalen veer ligt. Daarnaast zal de nieuwe Boxxer luchtveer traploos instelbaar zijn met zowel luchtdruk als bodemloze tokens.

Een nieuw ontwerp van de luchtveer met dubbele buis maakt het mogelijk om verschillende veervolumes nauwkeurig aan te passen: positief, negatief en gieten (opgesloten lucht in de dompelbuiseenheid). Het positieve luchtkamervolume voor een lineaire karakteristieke curve wordt zo geoptimaliseerd – elke millimeter veerweg moet bruikbaar zijn. Aan de bovenkant van de reis heeft Rockshox het volume van de negatieve luchtkamer op de nieuwe Boxxer verhoogd om kleine schokken beter te absorberen. Aan de onderkant van de slag is een nieuwe prikbeschermer verantwoordelijk voor een zachte, rammelvrije landing op de grootste druppels.

Lees ook:   Light-E-MTB Aanbeveling: De Top 7 Minimal Assist E-MTB's 2023

Het nieuwe Debonair+ dubbele buisontwerp van de Boxxer verende voorvorkFoto: Rockshox/SramHet nieuwe Debonair+ dubbele buisontwerp van de Boxxer verende voorvork

Buttercups en Charger 3 RC2 demping – nu ook in de Boxxer verende voorvork

De boterbloemen, die al gebruikt worden in de huidige Pike, Lyrik en ZEB verende vorken, zitten nu ook in de Boxxer. Deze kleine, gouden rubberen pucks zitten aan het einde van de schok- en luchtveerassen en passen in de dompelbuiseenheid van de vork. Ze dempen hoogfrequente trillingen en zijn ontworpen om handen en armen te beschermen tegen vroegtijdige vermoeidheid.

Hetzelfde geldt voor de Charger 3 RC2-demping, die nu ook zijn weg vindt naar de DH-verende voorvork met de langste veerweg. De Charger 3 demping ontkoppelt high-speed en low-speed compressie. Het resultaat zou moeten zijn: Meer demping betekent niet langer dat er een harde rijervaring wordt gecreëerd.

De Charger 3 RC2-demping moet nu ook de compressie bij hoge en lage snelheden in de Boxxer ontkoppelen.Foto: Rockshox/SramDe Charger 3 RC2-demping moet nu ook de compressie bij hoge en lage snelheden in de Boxxer ontkoppelen.

Boxxer Ultimate voor retrofitting

Rockshox biedt twee varianten van zijn nieuwe editie van de Boxxer-verende voorvork: een die wordt geleverd zonder boterbloemen, met Charger 3 RC-demping en in het zwart, maar alleen al is geïnstalleerd op mountainbikes op de paden (OEM). Er wordt gezegd dat hij 2688 gram weegt. De tweede variant zal ook verkrijgbaar zijn bij dealers en fietsenwinkels. Allereerst is hij verkrijgbaar in Electric Red en Black. Binnenin zit de Charger 3 RC2 upgrade, boterbloemen en ze weegt 2840 gram voor een prijs van 2279 euro.

De OEM-versie van de Boxxer is alleen verkrijgbaar met een fiets erop gemonteerd.Foto: Rockshox/SramDe OEM-versie van de Boxxer is alleen verkrijgbaar met een fiets erop gemonteerd.

Details over beide Rockshox Boxxer verende vorken

  • Lente: BoXXer Debonair+ (Boxxer Ultimate met boterbloemen)
  • Demping: Lader 3 RC (Boxxer Ultimate met lader 3 RC2)
  • Veerweg: 200 mm (een reiswisselset is beschikbaar voor 180 en 190 mm)
  • Chassis: 38 mm stanchions
  • Vork offset: 44 mm (27.5″), 48 mm (27.5″, 29″), 52 mm (29″)
  • LWielmaat: 27.5″ en 29″
  • Remschijf maat: 200 tot 220 mm
  • SKF ultra-lage wrijving ruitenwisserafdichtingen
  • Maxima pluche demperolie vermindert wrijving en dempergeluid
  • Hoogtemarkeringen om het eenvoudig in te stellen
Lees ook:   mountainbike handschoenen

Oplader 3 RC2 Upgrade kan achteraf worden ingebouwd in de OEM Boxxer voor 399 euro. Debonair+ Upgrade met boterbloemen zijn verkrijgbaar voor 113 euro.

Met een slag tot 200 mm stopt de Boxxer nergens voor.Foto: Rockshox/SramMet een slag tot 200 mm stopt de Boxxer nergens voor.